Nästa artikel
Brexit hotar Nissanfabrik
Nyheter

Brexit hotar Nissanfabrik

Publicerad 8 augusti 2016
Nissan avvaktar med investeringar i Storbritannien i väntan på Brexit-förhandlingarna. Den största bilfabriken i Storbrittanien är därmed hotad.
Nästan var tredje bil som byggdes i Storbritannien förra året byggdes i Nissans fabrik i Sunderland. Fabriken som påstås vara en av Europas effektivaste bilfabriker bygger nu i första hand SUVen Qashqai för export inom EU. Det innebär att om Storbritannien lämnar EU och därmed förlorar de handelsavtal som gäller inom unionen så hotas fabrikens framtid. Därför avvaktar Nissan nu med alla investeringar i fabriken i väntan på resultaten av förhandlingarna.

Fabriken har i dag cirka 6 700 anställda och är därmed en väldigt viktig del av Sunderlands ekonomi, Sunderland har drygt 170 000 invånare. Fabriken byggdes 1984 efter att dåvarande premiärminister Margaret Thatcher beviljat bidrag för att minska det ekonomiska utanförskapet i norra England. Nissan har sedan dess investerat cirka fyra miljarder pund i anläggningen. 61 procent av rösterna i folkomröstningen om att lämna EU lades på lämna-sidan i Sunderland.

Diskutera: Tror du att Nissan kommer lägga ner sin tillverkning i Storbrittanien?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-08-08 11:40
Leif Kavander

Spontant tycker jag det är en dålig ekonomi att lämna en fabrik som är uppbyggd med miljarder pund.

#2 • Uppdaterat: 2016-08-08 13:41
107Carlsson

Jag tror inte att Nissan lägger ner, men omöjligt är det ju inte att man nyinvesterar i andra EU-länder istället. Stater i östra EU kan ligga bra till. Om några år kanske engelsmännen får utvandra dit..... Mer sånt här kommer säkert att hända efter brexit. Samma typ av människor som röstar för brexit och på Trump alltså man lyssnar bara på de som skriker högst, inte på sakargument.

#3 • Uppdaterat: 2016-08-08 14:37
daem0n

Handelsavtal med EU kan ändras. Det är inte bara UK som kommer att påverkas. I EU finns massa av leverantörer till Nissan också. Jag tror inte det är allvarligt för Nissan i UK men vilka konsekvenser är för EU? Självklart det är dyrare bilar (tillverkade i UK) för europeisk konsument. Också alla andra EU biltillverkare kan höja bilpriset pga lägre konkurrens. BREXIT kommer att kosta till alla men det är en bra läxa för EU folket.

#4 • Uppdaterat: 2016-08-08 14:44
Leif R

Tyvärr var väl stora delar av brexitframgången ett utslag av en alltför ensidig propaganda/information styrd av en invandrarfientlig karaktär! En alldeles för svår omröstning där det gällt att "alla" kort hade lagts på bordet, där nu oanade konsekvenser dagligen presenteras med negativa utslag! Här har många engelsmän inte tänkt längre "än näsan räcker", men, lagt kort ligger!

#5 • Uppdaterat: 2016-08-08 15:12
Zyn

För de rikaste går marknadsplatser före nationer.
Nissan lär inte vara det enda multinationella företag som vill se om sitt hus efter Brexit.

#6 • Uppdaterat: 2016-08-08 17:24
celef

så här blir det när den lille mannen endast får yttra sig i termerna ja eller nej, klart som fasiken att han då passar på å visar sitt långa finger, skulle jag oxå ha gjort

#7 • Uppdaterat: 2016-08-08 18:45
pinjong

Det känns numera inte som ett omöjligt projekt att flytta en fabrik. Byggnaderna flyttas givetvis inte men allt annat, gärna i samband med större modellbyten. Sedan följer säkert ett antal personal med och övriga får skolas in. Östra delen av EU, som 107Carlsson nämnde, där det redan finns bilbyggarkunnande, kan ligga bra till.

#8 • Uppdaterat: 2016-08-08 21:14
Peugeote-Pär

När ska dom förstå att det kanske inte är det smartaste att lämna EU...

#9 • Uppdaterat: 2016-08-10 11:03
George

Låt detta vara en varning till andra länder som tror att gräset är grönare utanför EU. EU har många brister men ensam är trots det inte stark om man inte heter Norge och har olja.

#a • Uppdaterat: 2016-08-11 14:28
HT19

Britter gråter nog i floder nu när London börsen går som en raket!
GB's reporänta ligger fortfarande på plussidan vilket visar en långt bättre och hälsosam ekonomi än den vi lever i. De har fortfarande styrmedel för att förbättra ekonomin om det behövs.
Handelsavtal är på G med Kanada och Australien utan lilla EU.
Frankfurtbörsen vill gå samman med Londonbörsen...
De kommer tjäna hundratals miljader på minskad invandring.
Ni kanske ska sluta läsa svensk vänster press som målar upp fan på väggen.
Britterna kommer gå starka ur det här.EU är snart dött.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.