Nästa artikel
Bosch dras med i dieselhärva
Nyheter

Bosch dras med i dieselhärva

Publicerad 30 maj 2017
Misstänks ha hjälpt flera bilföretag att kringgå utsläppsregler.
Världens största bilunderleverantör, Robert Bosch GmbH, står anklagade för att ha skapat olaglig programvara till dieselbilar hos totalt fyra olika biltillverkare. Detta sedan Chevrolet blivit stämda i USA med misstanken om att deras dieselförsedda Pick Up-modeller släpper ut mer än deklarerat.

De senaste veckorna har även misstankarna mot Fiat/Jeep och Mercedes ökat gällande manipulerade utsläppstester. Sedan tidigare har VW funnits skyldiga till att fuska med avgasutsläppen på flertalet dieselbilar.

Gemensam nämnare hos dessa biltillverkare är att Bosch varit med och utvecklat motorernas programvara. Amerikanska åklagare har därför öppnat en förundersökning mot Bosch, med misstanke att de gjort det möjligt för biltillverkarna att kringgå rådande miljökrav i USA.

– Vi tror att Bosch var möjliggöraren. De tillhandahöll mjukvaran i ett format där de tillsammans med tillverkarna kunde arbeta för att kalibrera sina motorer för att fuska i utsläppstester, säger advokaten Steve Berman till nyhetsbyrån Bloomberg. Berman representerar fordonsägare i rättegångar mot Bosch och samtliga fyra biltillverkare.

Diskutera: Vad tror du om Boschs inblandning i dieselskandalen?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-05-30 11:12
Swemba

Äntligen kommer man dit jag efterlyst länge! Bosch är leverantören av systemet som innehållit fusket. Att de inte hamnat mer i fokus tidigare är för mig en gåta.

#2 • Uppdaterat: 2017-05-30 11:44
Reverend Benny

Shit, sicken skräll.....NOT

#3 • Uppdaterat: 2017-05-30 14:18
Styggavargen

Inte mer än rätt, skyldiga måste sättas dit.

#4 • Uppdaterat: 2017-05-30 14:22
pinjong

Att tillhandahålla mjukvara och att lägga in kod är två helt olika saker. Tanken med mjukvaran från Bosch var väl inte att fejka resultatet vid avgastester...

#5 • Uppdaterat: 2017-05-30 19:28
S-E S

Bosch levererar vad kunden beställer! Inte är det väl VIB's fel om en pyroman vill ha tidningen för att anlägga en brasa?

#6 • Uppdaterat: 2017-05-30 20:32
J.L

Vad var det jag sa. För att Bosch ska framstå som den främste systemleverantören måste de utveckla hård och mjukvara med unika egenskaper för sina potentiella kunder. Lite som ett kinderägg, flera önskningar i en. Kombinera egenskaper vars är sina motsatser i ett spindelnätsdiagram. Körbarhet/prestanda - låg bränsleförbrukning, Låg bränsleförbrukning - kväveoxider, högt vridmoment lågt varvtal - avgastest. Bosch lyckades med en kompromiss som bilvärlden tyckte var unik, fantastisk och den ska vi ha. Personligen tycker jag fortfarande att det är löjliga proportioner när en mjukvara ska förorsaka högre skadestånd än när GM, Tanaka exempelvis levererar i vissa fall dödliga produkter, tändningslås/krockkuddar medvetet, för att spara några kronor per enhet.

#7 • Uppdaterat: 2017-05-30 20:41
2fast4you

Bosch are innocent until the opposite is proven, remember it!

#8 • Uppdaterat: 2017-05-30 21:03
Raphael

Nu är det inte riktigt så att underleverantören skapar en ny motorstyrning och sedan står kunderna i kö. Bosch har ett utvecklat samarbete med flera biltillverkare sedan många år tillbaks, och när biltillverkaren ska utveckla en ny motor så gör de inte en ny upphandling varje gång utan de använder de leverantörer som de tidigare anlitat och har ett gott samarbete med.

Varje tillverkare har sin egen motorstyrning och mjukvara. Bosch tillhandahåller det kunderna önskar efter kundernas specifikationer och som passar kundernas motorer.

Bosch har inte gjort en mjukvara som förenar motsatser. Här har det handlat om en särskild inställning i labbmiljö och sedan en annan inställning uranför labbet. Det har givetvis utförts med motortillverkarnas kännedom, efter deras beställning. Det är inte så att Bosch gjort något som inte motortillverkarna vet om och inte beställt, som en "dold" funktion eller påskägg/easter egg.

Däremot har Bosch inte meddelat myndigheterna om detta så de har varit medhjälpliga till fusk, men det är inte så att Bosch är den skyldige och att motortillverkarna är oskyldiga som har blivit pålurade en mjukvara de inte visste om och inte hade beställt. Det är inte heller så att alla bilar eller motirer med motorstyrning från Bosch har samma olagliga mjukvara.

#9 • Uppdaterat: 2017-05-30 22:50
J.L

Underleverantörer som Bosch spelar en större roll i utvecklingsprocessen än vad gemeneman tror. Hella, Bosch, Continental har fina "kataloger" som konsulterna väljer lösningar utifrån som därefter kundanpassas för att just få tex VW eller Volvo egenskaper.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.