Nästa artikel
Borgward gör suvstilad comeback
Nyheter

Borgward gör suvstilad comeback

Publicerad 15 september 2015 (uppdaterad 15 september 2015)
Borgwards suv BX7 är främst menad för den kinesiska marknaden.
Tyska bilmärket har återuppstått och visar fyrhjulsdrivna suven BX7 i två versioner i Frankfurt.
Borgward var under 1950-talet Europas största privata bilkoncern och byggde bland annat modellerna Isabella och P100. Men en snöplig konkurs 1961 satte stopp för bilproducerandet.

Nu har märket återupplivats och ska släppa suven BX7 med sju sittplatser. Motorn är en tvåliters fyrcylindrig bensinare på 224 hästkrafter kopplad till en sjustegad dubbelkopplingslåda.

Bilen har ett infotainmentsystem med en 12,3-tumsskärm och wifi. På förarstödssidan finns bland annat autobroms med fotgängarskydd, adaptiv farthållare och 360-graderskamera.

I samband med att suven visas upp i Frankfurt får den sällskap av en laddhybridversion. Den ska ha en räckvidd på 5,5 mil och en systemeffekt på 401 hästkrafter.

BX7 är tänkt att huvudsakligen slå sig in på den kinesiska bilmarknaden, där det blir lansering 2016. Till Europa kommer den under 2017.
 
Diskutera: Hur tror du att det kommer att gå för Borgward?

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-09-15 09:50
Raphael

Ser ut som en Audi eller en Hyundai med en grill från Buick, om än med annan symbol i mitten. Från varumärket Borgward hade jag förväntat mig en med unik design. Nu är det dussinvara, ser ut som typ de flesta andra stora SUV:ar på marknaden. Ingen speciell design alls. En bil som försvinner i mängden på Djursholm, Lidingö eller Danderyd. En likriktad bil för likriktade människor.

#2 • Uppdaterat: 2015-09-15 10:04
hultarn

Vet inte mycket om nya Borgward, men hittade detta:
"Now Borgward is back. In 2008, the founder’s grandson, Christian Borgward, teamed up with former Saab and Daimler PR executive Karlheinz Knöss; last year, they sold the rights to the brand to Beiqi Foton Motor in China."
En länk med nedräkning:
http://www.borgward.com/

#3 • Uppdaterat: 2015-09-15 11:13
Gäst (ej verifierad)

Kul med ett nytt märke men det finns ju många frågor:

Lär ju ha kostat ett antal miljarder. Vems? Jag antar att den är baserad på just denna kinesiska tillverkares teknik, eller bygger den på egenutvecklad teknik och där kineserna nu kommit in med kapital för att realisera projektet? Köper man in motorer t ex?

Och vem har saknat just Borgward? Gissar att antalet kvarlevande märkesentusiaster är oerhört litet. Oavsett ett märke med noll ,(nåja), historia. Att den kan sälja i ett litet antal i Kina kan väl hända men här i EU måste den ju vara helt chanslös. Ska den säljas på lågt pris enbart då eller? Vem vill lägga 400- 500 tkr på en Borgward? Dessutom är den ju som Raphael skriver helt anonym. Man skulle naturligtvis försökt ge den en helt egen look för att försöka profilera märket.

Önskar dom lycka till men ger dom max några få år innan märket återigen somnar in. Saknat av ingen.

#4 • Uppdaterat: 2015-09-15 12:05
Gunnar Lindberg

Passar bra i SUV-designens mittfåra. Inga överdrifter som skämmer. Innanmäte och pris avgör framgången.

#5 • Uppdaterat: 2015-09-15 12:20
saabnisse

Rålle G, "ingen historia"?, "Borgward var under 1950-talet Europas största privata bilkoncern "
Jag tycker att du ska läsa på lite om Borgward: https://sv.wikipedia.org/wiki/Borgward
Och har man nu det här gänget bakom sig kan det nog fungera: http://www.cccme.org.cn/shop/cccme4306/index.aspx

#6 • Uppdaterat: 2015-09-15 13:27
Gäst (ej verifierad)

Nog känner jag till Borgward Nisse men då är jag ju en, (alldeles för mycket enl. många), bilnörd! . Det var ju drygt 50 år sen de försvann så de är tämligen passé numer.

Men hur man ska få de stora massorna som aldrig hört namnet att köpa en förstår jag inte. 99% av de som är i marknaden för en sån här SUV har ingen som helst relation till märket.

#7 • Uppdaterat: 2015-09-15 14:23
Peter i Sydney

Fotons pickup och små lastbilar säljs sedan ett par år här i Australien. Pickupen anses vara bästa kinesen. Jag tycker Borgward SUVen ser mycket bra ut och kommer säkert att sälja mycket bra i Kina. Den skulle även sälja bra här i Australien med rätt marknadsföring om spec och pris är rätt. Stora SUVar säljer generellt mycket bra här.

#8 • Uppdaterat: 2015-09-15 15:44
saabnisse

Där har du säkert rätt Rålle, relationen till Borgward är nog död för de flesta, men det innebär inte att de inte kan lyckas.
Men det krävs att det blir en sjusärdeles bil som är bäst!
Man kan ju jämföra med japaner för sextio år sedan eller koreaner för tjugo år sedan, de var små här då.

#9 • Uppdaterat: 2015-09-15 16:59
nisseste

Det går nog bra att komma in i Kina som inte har några som helst relationer med gamla Borgward. I Europa lär det bli mycket svårt om man inte kan få den att framstå som extremt prisvärd.

#a • Uppdaterat: 2015-09-15 17:12
S-E S

Borgward var jo en "avancerad" bil på 50-talet som försvann i ett moln av rost. Tekniskt sett var den mycket bra erinrar jag mig och bekväm att åka i kommer jag i håg, men - - - -.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.