Nästa artikel
BMW vill skippa bilnyckeln
Nyheter

BMW vill skippa bilnyckeln

Publicerad 18 september 2017
BMW överväger möjligheten att ta bort traditionella bilnycklar och istället låsa upp med en app i mobilen.
Funderar på att ersätta vanlig nyckel med mobilapp istället.
Dagens bilnycklar har blivit så moderna att få av dem ens behöver sättas i tändningslåset för att bilen ska starta.
– Ärligt talat, hur många behöver dem egentligen? sa BMW:s styrelsemedlem Ian Robertson till nyhetsbyrån Reuters vid bilsalongen i Frankfurt nyligen.

Istället sneglar den tyska biltillverkaren åt möjligheten att enbart använda sin smartphone för att låsa upp bilen istället. Redan nu finns möjligheten via en app i mobilen och nu verkar BMW vilja göra det till standard.
– Vi tittar på huruvida det är möjligt och om vi kan göra det. Huruvida vi genomfört det nu eller någon gång i framtiden återstår att se, säger Ian Robertson.
 
Diskutera: Tycker du att det är en bra idé att ta bort bilnyckeln?
 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-09-18 14:03
hultarn

Man får hoppas att man inte parkerar i en vit fläck på telenätet, då har man bekymmer. Eller när mobilen lägger av, eller är tappad, stulen, eller sönder. Att dra upp mobilen när det är skitväder lockar inte heller. Här behöver man veta mer.

#2 • Uppdaterat: 2017-09-18 14:21
Reverend Benny

Gissar att dom pratar om NFC och även möjlighet till teknik som är uppkopplad (så man kan öppna den på distans).
Det går ju idag att betala med sin telefon eller smarta klocka även om du inte har en uppkoppling, då borde inte detta vara något problem för att låsa upp sin bil.

#3 • Uppdaterat: 2017-09-18 14:57
Hackenbush

Kommer aldrig att köpa en nyckellös bil. En telefon kan ju kladda, batteriet tar slut, den låser sig, ingen täckning eller man tappar den så att telefonen går sönder. Men det är klart att för bilfabrikanten blir det billigare med en app än att tillverka nycklar. En app kan man ju variera koderna men nycklar måste vara unika.

#4 • Uppdaterat: 2017-09-18 15:18
L West

En sak som jag lärde mig under mina år som låssmed var att en fysisk nyckel behöver alltid finnas. Men jag är väl lite gammalmodig...

#5 • Uppdaterat: 2017-09-18 16:18
hultarn

Påminner mig om en kollega som köpte en ny Note, som hade nyckellös funktion. Han hade bara ett kort i fickan. I det kortet fanns en nyckel inklämd, som man kunde ta till i nödfall. Det blev nödfall, men han kom inte in i bilen ändå. Det satt nämligen en skyddande plastplupp i nyckelhålet, och den var stört omöjlig att få loss... Efter några försök låstes bilen upp elektriskt. Han åkte till bilfirman och undrade: - Vad gör jag nästa gång detta händer och jag kommer inte in i nyckelhålet? - Inga problem, sa säljaren, gör bara så här. Han lyckades inte. Han hämtade då en mekaniker som ville använda en skruvmejsel att bända loss platspluppen med, vilket kollegan förstås inte tillät på nya bilen. Som man brukar säga: gör om - gör rätt...

#6 • Uppdaterat: 2017-09-18 18:10
GF

@Hackenbush
Jag håller med dig och detsamma med mig :-)

#7 • Uppdaterat: 2017-09-18 18:27
systembolaget

Inför BMW det så blir det inte fler BMW för mej, så jäkla idiotiskt, men som vanligt är det kronor och ören som styr.

#8 • Uppdaterat: 2017-09-18 21:01
mso 1000

Kunde valt utan nyckel för nån tusenlapp extra och fått start knapp men vad tusan är det för fel på nyckeln och var skall då husnyckeln hänga.
Man är väl konservativ men föll ändå för skuff luckan som öppnas själv utan kostnad .

#9 • Uppdaterat: 2017-09-18 22:07
Pi

Jodå O_o - "idioter" och "puckon" (trevligt sätt att beskriva andra människor förresten) som har bilnyckel och husnyckel på samma knippa finns det absolut - t ex jag själv. Större risk att förlägga nycklarna om man har flera "knippor" än endast en - det är min idiotiska pucko-förklaring. Dock har jag inte mobilfodral med plånbok men jag skulle aldrig kalla andra människor som gillar detta för idioter och puckon - det är deras val.

#a • Uppdaterat: 2017-09-18 23:25
Tvärnit

Och att appar hackas...förutom de bekymmer men nallen som redan har nämnts.
Märkligt detta att det ska ska vara så besvärligt att ha med sig en liten nyckel och med nya bilar så har man den mestadels på sig.

Det är väl lite så med bilarna i dag att de kläcks fram en massa infama ideer typ som i en asien katalog med märkliga prylar som ingen normal människa varken efterfrågar eller törs lansera, typ klädnypor till att hålla upp ögonlocken med men att det är big bizz.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.