Nästa artikel
Bilprovningen satsar på drop-in
Nyheter

Bilprovningen satsar på drop-in

Publicerad 7 december 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
I fortsättningen ska man kunna besikta bilen på Bilprovningen utan att boka tid på förhand. Priset blir något dyrare.

Sedan konkurrensen släpptes fri på marknaden för fordonsbesiktningar har de nya aktörerna infört drop-in-tider för kontrollbesiktningar, till skillnad från Bilprovningen som endast erbjudit efterkontroller utan krav på tidsbokning.

Nu blir det ändring på den saken. Bilprovningen kommer inledningsvis att erbjuda drop-in även för kontrollbesiktning på 30 stationer runt om landet. Tanken är dock att tjänsten ska erbjudas på fler anläggningar framöver.
 
En kontrollbesiktning utan tidsbokning kommer att kosta 380 kronor, det är 60 kronor mer än den normala avgiften. Tjänsten erbjuds vardagar mellan 9 och 15 och väl på besiktningsstationen registrerar man sig som vanligt i ankomstterminalen.

Diskutera: Väljer du Bilprovningen vid nästa besiktning?

Drop-in:

Följande stationer erbjuder från och med nu drop-in för kontrollbesiktning:

Borås-Ramnaslätt
Eskilstuna
Gävle-Sörby Urfjäll
Hallsberg
Halmstad-Flygstaden
Halmstad-Sannarp
Hässleholm
Jönköping-Gamla flygfältet
Karlstad-Våxnäs
Kristianstad-Hammar
Linköping-Tornby
Lund-Gastelyckan
Lund-Gunnesbo
Malmö-Rosengård
Malmö-Valdemarsro
Norrköping-Herstadberg
Norrköping-Kungsängen
Partille
Stånga
Svedala
Södertälje-Moraberg
Trelleborg
Trollhättan
Västerås-Bäckby
Västerås-Tunbytorp
Växjö
Ystad
Älmhult
Ängelholm
Örebro-Lillån

Följande stationer erbjuder från den 7 januari 2013 samma tjänst:

Göteborg-Aröd
Göteborg-Frölunda
Göteborg-Sisjön
Göteborg-Tagene
Mölndal
Sundbyberg-Rissne
Sundsvall-Nacksta

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-12-07 09:44
Hackenbush

Bra initiativ men varför måste detta kosta mer? Det är fortfarande samma typ av besiktning.

#2 • Uppdaterat: 2012-12-07 11:09
Leif Larsson (ej verifierad)

Drop-in hade Carspect, redan för över ett år sedan. Bra med privata aktörer som visar hur bilprovningen kan bli effektivare. Konkurans är bra ibland.

#3 • Uppdaterat: 2012-12-07 11:11
hultarn

Hackenbush: ja, särskilt med tanke på att den är vi kunder som sköter bokningen åt SBP...

Personligen skulle jag uppskatta mer om SBP såg till att bemanna upp, så man slipper de långa väntetiderna som alltid är vår/sommartid i Kalmarområdet.
6-8 veckor är vanligt, år efter år.

#4 • Uppdaterat: 2012-12-07 18:29
IngoS

Slappa griniga kommentarer! Bilprovningen har varit trimmad för effektivitet och låga kostnader på senare år, delvis p g a kommande privatiseringar. Den är mera av Ryanair än SAS affärsflyg. Fungerat litet som gamla statliga apoteket gjorde och folktandvården gör. Standardiserad verksamhet av löpande-bandtyp, full, jämn beläggning tack vare väntetiderna. Lite åldrade men effektiva datasystem, effektiva kallelsesystem. Ingen extra personal för toppar, ingen överbemanning för att möta drop in, (=ojämn beläggning) föga arbete på obekväma tider eller övertid mer än nödvändigt. Jämför med apoteken: Man fick höja läkemedelspriserna för att göra apoteken aptitliga för privata investerare, annars kunde de nya inte konkurrera eftersom det gamla apoteket var för effektivt. Man måste naturligtvis vad gäller betala extra för personalkrävande service som drop in, korta väntetider, ev kvällsarbete, lördagsarbete, söndagsarbete. Det slappa är när man anser att all verksamhet blir billigare och bättre med privatisering och konkurrensutsättning. Apoteken har t ex blivit en flopp. Dyrare läkemedel, sämre service (sämre lagerhållning på småapoteken), svårigheter för läkarna vid receptutskrivning med ett nytt uselt framforcerat datasystem, som försämrat patientsäkerheten. Men kortare köer (även om läkemedlet inte finns i lager när man kommer fram) och ökad tillgång till kosmetika och hälsokostpreparat. Bilprovningen måste bli dyrare både för den ökade servicen och kaffekoppen med lugnande musik som ingår i priset. Jag är ingen testuggande vän av statlig verksamhet. Det är inte principiellt fel med privat bilprovning. Jag kan mycket väl tänka mig betala en till två hundralappar extra om jag behövde drop in eller en tid med kort varsel. Jag tycker däremot att den som vill ha det lägsta priset inte ska behöva betala kostnaderna för de andras service om de inte anser sig behöva den. Problemet för bilprovningen har varit att få fram tillräckligt med konkurrenter med de priser de håller.

#5 • Uppdaterat: 2012-12-07 23:43
IngoS

Förlåt mitt språk alla! jag menade inte så illa. Ska tänka efter en extra gång innan jag skriver så det inte blir så här! Budskapet är att service kostar, men privatiseringen är inte orimlig då det funnits ett behov av högre servicegrad. Men ingen ska tro att att det blir billigare genom att man öppnat för konkurrens, när väl marknaden satt sig.

#6 • Uppdaterat: 2012-12-09 09:56
saabnisse

Jag har aldrig haft problem med tider på bilprovningen. Man har ju tre månader på sig och det har aldrig varit problem med att hitta en tid som passar. Har man problem med detta beror det nog på att man glömt att bilen ska besiktigas och kommer på det för sent, men då har man sig ju själv att skylla och det är knappast bilprovningens fel.
Men naturligtvis kan det vara bra med drop-in för de som inte vill beställa tid, men det kan ju ändra det schemalagda arbetet och det kan uppstå oönskade köer.
Då får man ju också vara beredd att betala lite mer.
Vad som däremot retar mig är att om man ska betala vid besiktningen kostar det 20:- mer än om man betalar vid tidsbeställningen via nätet.

#7 • Uppdaterat: 2012-12-09 12:38
Sture H (ej verifierad)

Jo, jag vill använda mig av Bilprovningen.
Jag ser ingen vits med drop in för att besiktiga bilen, vi har Internet där vi lätt kan boka tid. Bra att veta när man ska besiktiga bilen och bra att slippa vänta.

MVH

#8 • Uppdaterat: 2012-12-09 12:42
Hackenbush

Jag gillar att få hem ett tidsförslag med inbetalningskort. Det är bekvämt.
Betalar via internet och sen bara att dyka upp i tid.

#9 • Uppdaterat: 2012-12-09 16:39
saabnisse

Jo jag förstår dig Hackenbush, mina grannar säger samma sak, men eftersom jag är en obstinat typ som gärna vill bestämma över min tillvaro, så förkastar jag av princip alltid det förslaget även om det skulle passa.
Jag vill ha kvar känslan att det är jag som ska bestämma när jag ska besiktiga bilen, inte bilprovningen.
Sedan går jag in på nätet och väljer en ny tid (det kan i och för sig vara samma som bilprovningen föreslagit, men det är det aldrig), men jag vill att det är jag som väljer så att jag inte känner mig styrd av någon myndighet :-)
Jag vet att bilprovningen inte är en myndighet, men i praktiken är de ju det!
Eller hur?

#a • Uppdaterat: 2012-12-09 17:20
Sture H (ej verifierad)

Bilprovningen är en myndighet som skall vara ägd av oss, staten.
Privatisering gynnar bara borgare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.