Nästa artikel
Få vet hur barn ska sitta i bilen
Nyheter

Få vet hur barn ska sitta i bilen

Publicerad 3 september 2013 (uppdaterad 4 september 2013)
Under sommaren genomfördes en undersökning som pekar på stora kunskapsluckor om hur barn ska sitta säkert i bilen.

Bilprovningen genomförde en enkätundersökning under sommaren som visade att det fortfarande finns åtskilliga brister när det gäller kunskapen om hur barn ska sitta i bilen. Därför ska nu personalen på besiktningsstationerna börja informera sina kunder om barnsäkerhet.

- Enkäten besannade våra farhågor om att det råder en kunskapsbrist om hur barn färdas säkrast i bilen. Vi som träffar närmare 2 miljoner förare varje år har ett gyllene tillfälle att hjälpa dem som vill agera rätt men inte vet eller helt enkelt har glömt bort vad som gäller, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors.

Sammanlagt svarade 764 personer på enkäten. Var femte svarande (21%) kände inte till att ett barn i åldern 1-4 år åker säkrast i en bakåtvänd barnstol. Var fjärde (25 %) uppgav att dom placerade sådana små barn i framåtvänd barnstol.

Diskutera: Behöver bilisterna mer barnsäkerhetsinformation?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-09-03 15:24
Roy J

Kommer inte ihåg hur länge mina två avkommor satt bakvända, men det var så länge det var praktiskt möjligt. Benutrymmet brukar vara det första som inte räcker till.
Det må vara en sak att kombinationen bil/stol inte medger bakvända barn upp till fyra års ålder, men det är riktigt förvånande att okunskapen är så stor.

#2 • Uppdaterat: 2013-09-03 16:19
johafor

Min son sitter bakåtvänd i framsätet med urkopplad airbag. Enligt flera av mina vänner har de blivit rekommenderade av bilbarnsstolsförsäljare att istället placera barnet i baksätet, iofs bakåtvända. Men varför skulle baksätet vara säkrare? Någon som vet?

#3 • Uppdaterat: 2013-09-03 17:57
Roy J

Minnss att redan Christer Glenning i Trafikmagasinet hävdade att man skulle ha barn i baksätet. Jag skrev och argumenterade med honom och hävdade att det väl ändå måste vara bättre att ha barnet under kontroll bredvid sig.
Blev förresten för många år sen påkörd av en van ute mot Tyresö Brevik som kom skärande genom en kurva och plockade min backspegel och lite till trots att jag var valvvägs ner i diket. Han påstod sig ha ägnat sig åt sina bråkiga barn - i baksätet.

#4 • Uppdaterat: 2013-09-03 18:10
Pender

Jag vet varför baksätet är säkrare. I alla fall om man tillhör de överhysteriska föräldrar som köper "Bäst i test". Den barnstolen är så hög att den skymmer sikten snett framåt höger. Och just därifrån kommer de med förkörsrätt.

#5 • Uppdaterat: 2013-09-03 18:58
trasten

Helst ska väl barnet sitta bakvänt i mitten av baksätet, då har man ju maximalt med krockzon! Pyssla om barnet för man göra när man står still!

#6 • Uppdaterat: 2013-09-03 19:49
Mistro

Som Pender redan påpekat så är många barnstolar så stora att de skymmer sikten på flera sätt och att se något i backspeglen på den sidan kan också blir ett problem.
Tror nog också att det är bättre att barnet sitter bak rent säkerhetsmässigt men det kan ju förståss diskutera.

#7 • Uppdaterat: 2013-09-04 03:06
Roger Skagerström

Känner två par som båda har stolen bak i bilen. Som den ena modern sa - börjar ungen skrika så går det inte att göra så mycket åt det ändå. Måste han matas måste hon stanna ändå :P Samt att när de åker alla tre så kan ju en sitta bak och hålla ungen sällskap fullt ut. Ligger en del i det. Vad är det som kan hända egentligen som man kan lösa under färd? Inte så jättemånga saker. Det går ju inte att torka spyor när man kör. Inte heller leta efter tappade nappar eller gosiga djur ;)

Det Roy beskriver är svårt att lösa då det handlade om flera barn ;) Man kan inte stapla dom ;)

#8 • Uppdaterat: 2013-09-04 08:48
gmogmo

Ovanligt puckat. Inget i undersökningen säger något om hur många av de tillfrågade som har barn i åldern 0-4 år. Är det något jag lärt mig som förälder är att det är inget man glömmer så fort som åldrar man har passerat.

#9 • Uppdaterat: 2013-09-07 08:51
poppo

Vi har kört med våra ungar bak från början. Precis som Roger S skriver så frestas man inte lägga uppmärksamheten på barnen istället för trafiken då. Med ätförbud under färd så är den enda eventuella faran - att de sätter något i halsen - fixad.

Vi stoppade även tidigt tid DVD-skärmar (ja den krocktestade varianten) och marinerar 2- och 4-åringarna i ex Fem myror. Funkar utmärkt, även om vi behövde vända 4-åringen framåt vid fyra då det började utvecklas åksjuka.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.