Nästa artikel
Bilfrågan: Var görs test av utsläpp?
Bilfrågan

Bilfrågan: Var görs test av utsläpp?

Publicerad 23 april 2013 (uppdaterad 23 april 2013)
"Var kan man testa en bil gällande bland annat förbrukning samt utsläpp och få protokoll på det?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Var kan man testa en bil gällande koldioxidförbrukning, koldioxidutsläpp, kolmonoxid, kväveoxid och kolväten och få ett protokoll på detta? Vi har försökt med Opus, Carspect och det enda vi fått hittills är rökgasutsläpp.

Hans Holmberg

SVAR:
Vid AVL:s anläggning i Jordbro utanför Stockholm finns det möjlighet att utföra sådan provning. Vi är dels ackrediterade, men även utpekade som så kallad Teknisk Tjänst (godkänt laboratorium inom EU) för emissionsprov av denna typ.

Tidigare (Euro 4 och tidigare) genomfördes proven mot två direktiv (ett för emissioner och ett för bränsleförbrukning), från och med Euro 5 provar man mot ett EU reglemente där emissioner och bränsleförbrukning ligger samlade.

Kostnaden är inte oväsentlig att nämna, utrustningen och de investeringar som krävs för denna typ av provning är betydande, och endast ett fåtal prov kan utföras per dag, allt detta sammantaget innebär att provning för privatpersoner bara blir ”teoretiskt tillgängliga”. Priset för ett prov börjar kring cirka 20 000 kronor per test.

Sten Boman, AVL

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.