Nästa artikel
Bilförsäkringar granskade
Nyheter

Bilförsäkringar granskade

Publicerad 15 juni 2018 (uppdaterad 15 juni 2018)
Har du rätt försäkring när olyckan är framme?
Svepande formuleringar, avtalsvillkor som strider mot lagen och överkomplicerade formuleringar, Konsumentverket har granskat tolv bilförsäkringar och ger försäkringsbolagen bakläxa.
Har du läst alla sidor finstilt text i din fordonsförsäkring? Inte? Då är du i gott sällskap. Med cirka fem miljoner försäkrade personbilar är en fordonsförsäkring Sveriges vanligaste försäkring, men de flesta försäkringstagare skummar bara igenom avtalsvillkoren.

–Det är viktigt att bilägaren får koll på vad som ingår. En risk är att man tror att försäkringen är mer omfattande än vad som är fallet och att man upptäcker det först när en skada inträffat. Man kan också vara överförsäkrad, det vill säga betalar för tillägg som man inte behöver, säger Elin Steno, jurist vid Konsumentverket i ett pressmeddelande.

I undersökningen kommer Konsumentverket fram till att det ställs stora pedagogiska krav på försäkringsbolagen. De lyckas inte alltid presentera försäkringarnas innehåll och begränsningar på ett tydligt vis så att försäkringstagaren inte får en övertro på vad försäkringen egentligen täcker. Det gäller framför allt tilläggsförsäkringar så som assistansservice vid haveri, hyrbil, självriskreducering och olycksfallsförsäkringar. Vidare har Konsumentverket noterat att många försäkringsbolag blandar förköpsinformation (att försäkringen ska beskrivas på ett rättvisande sätt) med reklam vilket inte är tillåtet.

–Vi ser att företagen gärna använder svepande formuleringar med orden ”trygg” och ”enkelt”, utan att närmare förklara vad det betyder. Försäkringen kan därför se ut att ha fördelar som andra inte har. Det kan skapa fel förväntningar hos konsumenten, konstaterar Elin Steno.

Konsumentverket har sett exempel på avtalsvillkor som kan tolkas som lagstridiga. Ett exempel är otillåtna omfattningsbestämmelser. Exempelvis undantas skador som har uppkommit då bilen körts av någon som är alkoholpåverkad eller saknar giltigt körkort från försäkringen. Den typen av händelser kan motivera en nedsättningsprövning, men de kan inte helt undantas från försäkringsvillkoret.


Diskutera: Hur omfattande försäkring har du på din bil? Trafik-, halv- eller helförsäkring?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-06-15 21:31
Minimats1

När jag läste igenom villkoren i Audi försäkring blev jag riktigt orolig över dom höga självriskerna man använder vilket innebär att man iprincip betalar en stor del på sin skada själv. Audi försäkring ingår i IF och för mig som kört Audi sedan 1997 är det ofattbart att ett sådant skurkföretag får kalla sig Audi försäkring eller att överhuvudtaget får använda Audis namn i deras försäkring. Man kan ju undra hur det är ställt hos svenska Audi Södertälje som godtagit dessa dåliga villkor för naivna Audi ägare. Dom köper en produkt som de tror är premium men är bara ett luftslott. Tog mig 2 år för att göra mig av från denna usla försäkring. Fast jag sade upp den efter år 1 så fortsatte dom att skicka både betalningar och nya försäkringar. Jag misstänkte att det skulle bli svårt att bli av med dem (Audi försäkring) och hade en begärt en skriftlig uppsägning som jag kunde visa upp. Tänk på det ni som vill bli av med något försäkringsbolag att få det skriftligt när avtalet upphör / förnyas efter 12 månader.

#2 • Uppdaterat: 2018-06-15 23:29
pinjong

Man väljer själv som kund om man vill ha antingen lägre premie eller lägre självrisken. Jag vill ha så hög självrisk som möjligt eftersom jag har försäkringen för värsta möjliga händelse.

#3 • Uppdaterat: 2018-06-16 07:01
CEAT

@ Minimats1:
Välj aldrig märkesförsäkring, enbart ”prova på” tiden är värd. Jämför t.ex trygg hansa mot en märkesförsäkring så är premien det halverade. Avtal hos trygg hansa blir också 12 nya månader om man inte sagt upp eller sålt fordonet. Hur andra bolag gör vet jag ej. En annan sak jag vet är att försäkringsbolag skickar ut fakturor som ser ut som att man”måste” betala men är enbart en förlängning ifall man vill fortsätta ha dem. Förvirrande för den som inte vet om detta.

#4 • Uppdaterat: 2018-06-16 08:01
Bosse1

De bolag som har lägst premier för din bil har ofta urusla villkor i någon del. Hälften av bolagen har typ 30% av kostnaden för byte av vindruta, de andra har ett fast lågt pris. 30% av säg 15 000 kr blir 4 500 kr mot att enbart betala 1 500 kr eller som i mitt fall med Folksam Stor endast 750 kr. En vindruta till en gammal Saab 9-5 med regnsensor kostar 12 000 kr om du betalar själv utan försäkring. Vad en ruta kostar till en ny bil med allehanda saker inbyggda vet jag inte men inte är det billigare.

Mitt val när jag köpte en enligt mig finare bil för 45 000 kr mot 5 000 kr bilarna jag alltid kört med innan blev Folksam Stor. Inget bolag slog dem vad gäller bra villkor, billiga självrisker och total premie/år. Bara Folksam erbjuder maskinskadegaranti i 10 000 år/ 12 000 mil. Andra bolag erbjuder ofta bara 8 år. Bilen är en Peugeot 107 från 2010, 7 200 mil.

Att bli av med en försäkring är ganska lätt oavsett vilket förfallodatum du har. Sälj bilen till din son, dotter, fru, man, bekant, trevlig granne eller någon annan du litar på och köp tillbaka den nästa dag. Det enklaste sättet att bli av med en icke önskad försäkring.

Du kan ringa bolaget och sänka till enbart trafikförsäkring och se till så att det inte finns någon avställningsförsäkring vilket det aldrig brukar finnas på bara trafikförsäkring. Har man avställningsförsäkring går hela försäkringen igång igen när du ställer på bilen igen. När du fått bekräftat att du bara har trafikförsäkring så vänta någon dag och ställ av bilen på kvällen. Då avslutas försäkringen helt. Teckna valfri försäkring hos valfritt bolag online från nästa dag då du ställer på bilen igen och du har bytt bolag.

#5 • Uppdaterat: 2018-06-16 09:14
esselius

Visste ni att det finns försäkring som man betalar premie beroende på hur och hur mycket man kör. Detta passar dem som kör mindre än 1500 mil/år med lugn körstil. Min premie har gått ner från ca. 4000 till 1500/år helförsäkring! Inte helt utan lite tålamod dock:-)

#6 • Uppdaterat: 2018-06-16 13:03
Björnove

Att byta försäkringsbolag på förfallodagen är skitenkelt (och lönande). Ditt nuvarande bolag skickar ut betalningsavin några veckor före årsförfallodagen. Då går du in på diverse förmedlingsföretags sajter och jämför priser och villkor. Sedan går du in på de bolagssajter som du är intresserad av och inte sällan kan du få bättre priser och villkor än jämförelsesajterna. Därefter väljer du "Köp försäkring" av det bolag som passar dig bäst.
Ditt nya bolag avbokar din försäkring I ditt gamla bolag. Jag har gjort så under manga år och har sparat många tusen kronor. Det lönar sig att vara otrogen när det gäller försäkringar och banker.

#7 • Uppdaterat: 2018-06-16 21:36
Minimats1

@milkylainen
Låt mig gissa att det är IF? Det är ett gäng banditer och skurkar som tur är har jag aldrig behövt begära någon hjälp av dem eller ersättning. Har Trygg Hansa nu och fick original (Audi) vindruta till 1500 kr som är självrisken, medan IF vill ha 2400 kr och då kallar sig Audi försäkring. Nu gör inte Audi vindrutor utan Saint Goiban fast det är Audis logotyp i vänstra hörnet. Vindrutan hade spruckit efter ett stenskott i ett hörn. Dessutom var vindrutan 14 år gammal och sliten så det var ändå dags att byta.

#8 • Uppdaterat: 2018-06-17 09:00
Hans Berglund

Bolagen försöker ofta dra sig undan ansvar.Jag köpte en ny traktor där ingick 5 års maskinförsäkring vid köpet hos Länsförsäkringar, jag hade helförsäkring hos If när den var 3 år lossnade oljepluggen på främre kardan repet kostade 44000 tusen kr Lf sa att det var vagnskada och if sa att det var maskinskada efter 6 mån skickade verkstan hela fakturan till mig. Inte förrän jag sa att dom fick lösa det med varandra och sa att jag skulle gå till domstol så löste sig problemet LF tog det som maskinskada ,som det ju var.

#9 • Uppdaterat: 2018-06-19 20:10
olvildrajv

Fick en spricka i vindrutan efter ett stenskott i kanten. Självrisken blev 3800 riksdaler hos Subaruförsäkring (som sköts av IF). Har aldrig varit med om en bilförsäkring som så kraftigt avviker från gängse självrisknivåer. Gissa om jag bytte till ett annat försäkringsbolag med normala självrisker och dessutom lägre premie?

#a • Uppdaterat: 2018-06-16 15:11
milkylainen

Mitt försäkringsbolag försöker smita från sin ersättning.
Jag krockade och fick hyrbil ersatt med 75%. Eftersom deras egna avtal är bajs och dyrt så godkände de en annan hyrbil till mig (den var billigare och bättre).
När jag skulle göra klart ärendet så slutade de svara. Ersättningen för hyrbilen översteg självrisken, så de är skyldiga mig pengar.

4 samtal och 5 e-post senare så har inte bolaget sagt ett pip. Det är ett av Sveriges största försäkringsbolag...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.