Nästa artikel
Bilarna med bäst och sämst stöldskydd
Nyheter

Bilarna med bäst och sämst stöldskydd

Publicerad 21 juni 2013
Volvo, Audi, Lexus och Volkswagen har bäst skydd mot stöld och inbrott, visar försäkringsbolagens rankinglista. Se hela listan här.

Sedan 2008 har de svenska försäkringsbolagen granskat 130 bilmodeller enligt den så kallade NVSA-normen (New Vehicle Security Assessment), som ställer upp krav på bilarnas konstruktion och utrustningen som gäller stöld- och inbrottsskydd.

Bilarna har graderats på en skala mellan en och fem stjärnor – ungefär som i krocktesternas Euro NCAP – både när det gäller stöldskydd och inbrottsskydd. Kraven gäller bland annat lås, larm och elektroniskt stöldskydd.

Drygt 50 av de undersökta bilarna fick höga betyg, medan ett 30-tal inte alls höll måttet. Märkena som generellt sett har bilmarknadens bästa stöldskydd är Volvo, Audi, Volkswagen och Lexus. Sämre gick det för Toyota, Subaru och Suzuki – alla hamnade långt ned på försäkringsbolagens rankinglista.

Försäkringsbranschen riktar också hård kritik mot bland annat BMW, Mercedes, Kia, Nissan och Honda, som valt att inte delta i stöldskyddstesterna.

– Det är mycket beklagligt. Särskilt med tanke på att vissa av deras modeller är bland de mest frekventa i stöldstatistiken, säger Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA i Sverige.

Bäst av de enskilda modellerna var Citroën C5 Exclusive, som var den enda bilen som fick fem stjärnor både när det gäller stöld- och inbrottsskydd. Bilen är bland annat utrustad med laminerade fönsterrutor.

Klicka här för att se hela rankinglistan i ett PDF-dokument.

Diskutera: Vad tycker du om listan?

Relaterade dokument

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-06-21 10:35
Hackenbush

Det stjäls ju exklusivare BMW:s på löpande band så det är klart att inte de vill vara med.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.