Bild
Nästa artikel
Folksam råder konsumenter att köpa en bilbarnstol där barnet kan åka bakåtvänt tills det är fyra år.

Bäst och sämst bilbarnstolar

Nyheter

Försäkringsbolaget Folksam har testat bilbarnstolar för barn från nio månader till fyra år.

 

Hur länge barnet kan sitta bakåtvänt och hur väl stolen skyddar vid krock är faktorer som Folksam utgått ifrån i sitt test. Sammanlagt har 22 stycken av de vanligaste bilbarnstolarna på marknaden utvärderats, varav 5 stycken i år och resterande för två år sedan.

Bilbarnstolarna har fått betyg utifrån en fyrgradig skala. Bäst i test blev BeSafe iZi Plus som fick maxresultat. Men det finns också modeller som Folksam rekommenderar oss att undvika. Cybex Pallas och Kiddy Guardianfix Pro 2 fick bara ettor i betyg. De är båda framåtvända vilket innebär att skaderisken vid krock femdubblas jämfört med om barnet skulle ha åkt bakåtvänt.

Folksam ger också lägre betyg till de stolar som är vändbara, det vill säga att man kan välja om barnet ska åka framåt istället. Detta medför risk för felanvändning, att barnet vänds för tidigt.
 
Diskutera: Vad tycker du om testet?

Folksams råd för barnsäkerhet i bilen:
  • Köp en bakåtvänd stol som är så stor att barnet kan åka bakåtvänt till åtminstone fyra års ålder.
  • Det är inte farligt att sitta med böjda ben. Stolen är urväxt först när huvudet sticker upp så mycket att öronens övre kant närmar sig stolens överkant.
  • Koppla ur krockkudden i framsätet så barnet kan sitta där om det behövs mer plats för benen. Nyckelavstängning av airbag är tillförlitligt.

Kommentarer

#1
2017-02-15 13:26

Vi har en BeSafe iZi Plus och enda nackdelen med den är att den är så in i h-vete stor och tar således upp en massa plats.

#2
2017-02-15 14:52

Det var därför vi skaffade en Britax Hi-Way II, den är förhållandevis lätt och liten. Dessutom är den relativt billig.

#3
2017-02-15 15:59

Jag köpte en Thule Touring Alpine. Då slipper man höra glass-tjatet också!

#4
2017-02-16 18:30

"Stolen är urväxt först när huvudet sticker upp så mycket att öronens övre kant närmar sig stolens överkant."

Humor! Då har man redan tagit fram sticksågen och tagit hål i vindrutan... Ofta ligger stolens överkant ytterst nära vindrutan

När vår minsta var drygt tre år så tog huvudet i rutan. Då fanns bara alternativet kvar att åka framlänges.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.