Nästa artikel
Barn åker mindre säkert på semestern
Nyheter

Barn åker mindre säkert på semestern

Publicerad 12 juli 2016
Många tänjer på trafiksäkerheten när de reser med barn utomlands.
En av fyra utlandsresenärer väljer bort bilbarnstolen och 35 procent kan tänka sig att åka tuk-tuk med barn enligt ny undersökning.
Försäkringsbolaget If har frågat resenärer med barn vilka krav de ställer på trafiksäkra transportmedel för de små på utlandssemestern. Undersökningen visar att hälften lättar på kraven angående barnsäker transport utomlands jämfört med i Sverige.

– Kanske många slappnar av för att det är semester eller för att man tycker att det är opraktiskt. Men risken att råka ut för en olycka minskar inte bara för att man är på semester. Det sker inte färre olyckor på utländska vägar. Tvärtom är utländska vägar många gånger farligare än här i Sverige, säger Lars Silfverswärd, säkerhetsexpert på If.

Mer än var tredje som reser med barn kan tänka sig att åka taxi även om det inte finns bilbarnstolar i den, och en av fyra ställer inga krav på att hyrbilen ska vara utrustad med bilbarnstol. Var tredje säger att de skulle ta med barn på en tuk-tuk, ett transportmedel där passagerare sitter i princip oskyddade.  

Diskutera: Sänker du dina krav på trafiksäkerhet utomlands?
Ställer du krav på barnsäker transport på utlandsresor, även om landet som du vistas i inte har samma regler som Sverige?

Ja, högre krav än på resor i Sverige: 9%
Ja, samma krav som på resor i Sverige: 49%
Ja, men inte lika höga krav som på resor i Sverige: 24%
Nej, inte alls samma krav som på resor i Sverige: 18%
Summa: 100%

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 12-27 april 2016 har sammanlagt 3 739 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige. 854 personer svarade att de reser med barn.

Kan du tänka dig att använda något av följande transportmedel när du är på resa utomlands med barn? (flera svar möjliga)

Hyrbil med bilbarnstol: 68%
Taxi med bilbarnstol: 65%
Taxi utan bilbarnstol: 38%
Tuk-tuk: 35%
Husbil: 33%
Hyrbil utan bilbarnstol: 26%
Husbåt: 25%
Moped: 13%
Inget av dessa: 6%

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-07-12 17:47
benny karlsson

Nej, numera så håller jag mitt resande inom Skandinavien så jag slipper tulla på säkerheten. Norge är fantastiskt även när det gäller trafiken, Finland lika så. Upplever tempot mera avslappnat där. Island lite mer spännande, beror troligen på vägstandarden. Danmark är lite mera stress. Tycker jag efter 30 år på vägarna i Europa och inga utanför.

#2 • Uppdaterat: 2016-07-13 00:22
Henrik-Andersson

Ahhh men va f-n !!

Vilken otroligt korkad undersökning. Har de ens varit utomlands själva som gör en sådan här undersökning ??

Det är väl bara att konstatera att det ÄR skillnad på hur man ser på olika saker i olika länder.

Hyr jag en bil i Italien eller Spanien så skiter hyrbilsfirman i en liten repa/rispa, är det i Sverige eller Norge ska helst hela bilen lackas om.

Tar man på sig säkerhetsbältet i en taxi i Grekland så kan chaffisen säg "tror du att jag är en dålig chaufför ? Tror du jag kör som en kvinna ? Ta av dig säkerhetsbältet eller stig ur bilen !" (han kände sig KRÄNKT !! - Jag tog av mig säkerhetsbältet och åkte resan med världens suraste taxichaufför)

Är man på semester i Spanien med småbarn så kan man oftast glömma barnstol, de HAR ingen ! - Det man får är en sittkudde ! - Detta även på stora turistorter !

Vill man ha hjälm till den hyrda moppen i Thailand så finns det ingen att tillgå........och sedan står polisen runt hörnet och tar fast turister med böter på 300 baht för att man kör utan hjälm :)
(någon som ser ett samarbete ?)

#3 • Uppdaterat: 2016-07-13 10:18
Hackenbush

PK-Sverige får mig ofta att må illa.

#4 • Uppdaterat: 2016-07-14 09:43
hans.antnas

På 60 talet hade vi barnstolar som hakades över baksätets ryggstöd för att barnen skulle se bra,sen på 70-80 talet då bäddade man ibland ner och barnen fick ligga bak, övriga Europa är väl någonstans på den nivån .Här kan man inte ha ett barnbarn 1 km inom 30 km begränsning uta barnstol. Det är väl bra även om det ibland ställer till lite extra problem vil bilhyrning. Hur är för övrigt tex i Frankrke där jag såg i Paris att vid parkering så låg ingen handbroms i ,för att dom skulle kunna knuffa undan bilar när dom stod för tätt det var i slutet på 90 talet,Jag såg även en ny 605 taxi knuffa igång en gammal peugeot 404 som fått motorsopp i en korsning,,med stötfångaren.

#5 • Uppdaterat: 2016-07-14 12:53
Lyteskomik

ViB = VM i Bitterhet

#6 • Uppdaterat: 2016-07-12 12:39
milkylainen

Precis. PK-sverige förfäras över skitsaker härhemma. Men åka till Thailand och låta barnen åka obältade eller tuk-tuk som artikeln föreslår. Ja det är ju helt okej.

Artikeln påpekar att folk gör det för att det är opraktiskt, men det är inte anledningen. Utan den enkla anledningen är att folk inte fattar bättre. I PK-Sverige får man en bild över hur allt ska fungera, så bara gör man så. Sen anklagar man alla för idioter som inte följer med konformistströmmen. När man är i utlandet finns inga PK-regler längre. Då funkar huvudet inte på folk, eftersom hemma har de aldrig behövt använda de små grå. De har bara följt med strömmen. Så då är det okej att åka Tuk-tuk. Inte för att man i Sverige har högre säkerhetsmedvetande, utan för att man blir kallad för idiot när man inte är konformist.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.