Nästa artikel
Bältet som anpassar sig efter person
Nyheter

Bältet som anpassar sig efter person

Publicerad 12 september 2013 (uppdaterad 12 september 2013)
Bilsäkerhetsfirman Autoliv har utvecklat en ny bältesteknik som gör att bältets hårdhet vid olyckor anpassas efter personen.

Bilars säkerhet har tagit stora kliv framåt under senare år, både utvändigt och invändigt. På bilarnas insida har bland annat bättre krockkuddar och bilbälten lett till färre dödsfall i trafiken. Men passagerare i baksätet, då särskilt barn i åldern 4-12 år, har inte fåt sin situation förbättrad i lika stor grad.

En stor anledning till det är upprullningsdonen som sitter i varje säkerhetsbälte och styr hur hårt bältet ska hålla tillbaka människor när bilen är med om en olycka. Hittills har upprullningsdonen justerats utifrån större människor, vilka kräver ett mer kraftfullt bälte än barn.

Mekanisk teknik
Nu har bilsäkerhetsfirman Autoliv tagit fram ett så kallat adaptivt bälte, som anpassar kraften i bältet utifrån vem som sitter i bilen. Tekniken är helt mekanisk och kräver därför inga sensorer. I stället finns en fjäderbelastad skiva i upprullningsdonet, med kugghjul som håller tillbaka bältet.

Ju fortare bältet dras ut från upprullningsdonet, desto mer gör det motstånd. På så sätt får korta och lätta passagerare inte en lika hård åtdragning av bältet som fullvuxna människor. Dessutom gör det att bältets åtdragning också anpassas efter kraften i olyckan.

Enligt Autoliv kan det adaptiva bältet leda till att biltillverkare bättre klarar krocktesterna som utförs av bland annat Euro NCAP.

Diskutera: Vad tycker du om det adaptiva säkerhetsbältet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-09-12 19:05
Per_K

En viktig förbättring! Högre säkerhet är alltid önskvärt.

#2 • Uppdaterat: 2013-09-15 17:50
Roy J

De enkla lösningarna är alltid de bästa. Och den här fyller definitivt ett behov.

#3 • Uppdaterat: 2013-09-15 22:17
IngoS

Kommer säkert på alla bilar när Euro-NCAP inför det som krav. Borde vara särskilt viktigt i små bilar med höga G-krafter. Bör för barnen bli en ytterligare förbättring jämfört med de kraftbegränsare som finns på de bästa bilarna just nu (bl a Volvo) vilka rimligtvis är anpassad för vuxna. Har en given plats för baksätet. Kommer man att få dessa bälten i passagerarsätet fram också? 10-åringar sitter framvända i framsätet också. Går det att kombinera med bältessträckare? Skulle en vuxen i framsätet vara sämre skyddad om den inte kan kombineras med bältessträckare?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.