Nästa artikel
Backvarnare minskar olyckorna
Nyheter

Backvarnare minskar olyckorna

Publicerad 3 januari 2013 (uppdaterad 4 januari 2013)
Mer än en fjärdedel av alla olyckor i samband med backning hade kunnat undvikas om alla bilar haft backsensorer, visar en undersökning.

Minst två personer omkommer varje år i backningsolyckor. Dessutom tillkommer en hel del kostsamma plåtskador då bilar backas.

Nu visar en undersökning av försäkringsbolaget Folksam att den olycksreducerande effekten av backsensorer är 27 procent. Med andra ord hade antalet backningsrelaterade olyckor kunnat minskas med mer än en fjärdedel om alla bilar hade haft sensorer baktill, som med ljud eller ljus varnar föraren då någonting befinner sig bakom bilen.

Undersökningen genomfördes då Folksam under 2012 granskade 572 kollisioner mot föremål eller bil där reparationskostnaden för försäkringstagarens fordon varit upp till 50 000 kronor. Av bilarna i undersökningen hade cirka 15 procent backsensorer.

– Även om backsensorer inte helt kan förhindra backningsolyckor, så bidrar de till en högre trafiksäkerhet och även till att rädda liv. Vi engagerar oss i det som är viktigt för våra kunder genom att informera om nyttan av säkerhetsutrustning som backsensorer, säger Anders Ydenius, trafikforskare Folksam.

Diskutera: Vad tycker du om backsensorer?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-01-03 12:02
Hackenbush

Höll på att bli påbackad igår av en äldre herre i Volvo som inte kollade bakåt alls innan han backade, jag stod stilla för att vänta på en annan backande bil lite längre fram när den äldre herren plötsligt backade rakt mot mig. Jag tutade friskt och gamlingen hann precis stanna innan det smällde.
Hur kan man backa ut från en parkering utan att kolla bakåt alls?

#2 • Uppdaterat: 2013-01-03 12:48
Hackenbush

Japp Kapten så är det, varannan gång man klickar på något är sidan inte kontaktbar.

#3 • Uppdaterat: 2013-01-03 12:53
KaptenOberkommando

OT, men varför kommer meddelandet om att en sida på ViBilägare inte är kontaktbar upp stup i kvarten? Och när man klickar på de nya artiklarna om Mazda kommer antingen meddelandet om att sidan inte är kontaktbar upp eller så händer ingenting. Är det fler än jag som har det här problemet?

Och fortfarande kvarstår problemet med att det senaste inlägget under en artikel INTE visas på startsidan - i stället visas till exempel ett inlägg som skrevs för flera timmar sedan och som sedan dess har följts av ett flertal nya inlägg.

Det är inte utan att jag har god lust att utse ViBilägares hemsida som den sämsta med stöd av ovanstående exempel.

#4 • Uppdaterat: 2013-01-03 12:55
KaptenOberkommando

Fortfarande indikerar startsidan inte att ett enda inlägg har skrivits!

#5 • Uppdaterat: 2013-01-03 12:55
Hackenbush

Idag är hemsidan under all kritik. Vem vill göra inlägg på en sida som inte är kontaktbar?

#6 • Uppdaterat: 2013-01-03 13:01
Alexander Öbom

Vi beklagar att hemsidan inte fungerar som den ska. Än så länge vet vi inte riktigt vad problemet beror på men vi jobbar på att fixa till det.

/ Alexander Öbom, Vi Bilägare

#7 • Uppdaterat: 2013-01-03 15:37
IngoS

Lagförslag om obligatorisk backkamera antogs i USA 2008, men genomförandet, ursprungligen planerat till 2014, är uppskjutet. Merkostnaden per bil är upp till 1400 kr. Där avlider 300 personer årligen av backningsolyckor, varav hälften är barn under 5 år. Amerikanska pickuper och SUVar har väl litet sämre bakåtsikt än vanliga bilar, men bakåtsikten försämras ju av estetiska skäl numera också i vanliga bilar. Folksams undersökning gäller vanliga parkeringssensorer, som borde vara avsevärt billigare vid montering i ny bil. Undrar dessutom om verkligen alla parkeringsskador kommer till Folksams kännedom. Kan man lita på enbart en backkamera? Borde man inte ha sensorer också för att full koll på hörnen? Räcker det med parkeringssensorer för att upptäcka treåring på trehjuling? Känner mig osäker när jag ska kryssa i tillbehörslistan. Känns som sensorer borde vara obligatorium. Även om man eventuellt inte behöver det själv är man tacksam när medtrafikanterna har det. Man väljer inte sina medtrafikanter.

#8 • Uppdaterat: 2013-01-03 16:09
saabnisse

IngoS
Backsensorer fördyrar bara med någon tia i serieproduktion, men så länge det inte är lag ser man till att ta rejält betalt för dem som extrautrustning.
De är effektiva, treåringen upptäcks direkt, på min bil reagerar de för ett grövre grässtrå.
Men det gäller ju att man bryr sig om dem också.
En mig närstående person klarar varken att backa med hjälp av speglar eller varnare.
Med huvudet vridet över höger axel för att glo genom bakrutan, backades det rakt in i en kantsten med tjutande backvarnare!
Kameran är suverän. Med Outlandern kan man backa in exakt under draget på släpet och se det på en bild i inre backspegeln.
Kameran är dyrare, jag måste erkänna att jag ansåg den onödig tidigare, men den är verkligen bra.

#9 • Uppdaterat: 2013-01-03 16:54
nisseste

Backsensor ingick i ett extrapaket och den har varit till mycket stor nytta eftersom det är mycket lättare att fickparkera nu eftersom man har bättre uppfattning om läget bakåt. Tidigare behövde jag mycket större lucka med en lika stor bil med lika dålig sikt bakåt, Något som dock ofta saknas är backvarnare som större lastbilar ofta har, det skulle också öka säkerheten frf a för fotgängare som inte alltid uppfattar ett en bil håller på att backa ut.

#a • Uppdaterat: 2013-01-03 17:01
saabnisse

Jag förmodar att det är en sådan här du vill ha
http://www.biltema.se/sv/Bil---MC/Bil-tillbehor/Bil-el/Parkeringhjalp/Backvarnare-12-V10-W-42670/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.