Nästa artikel
Avgaser kan orsaka demens
Nyheter

Avgaser kan orsaka demens

Publicerad 4 augusti 2015 (uppdaterad 4 augusti 2015)
Forskare vid Umeå universitet har upptäckt en koppling mellan demenssjukdomar och bilavgaser.
Den svenska studien som Dagens Nyheter tagit del av visar att de som bor på gator med mycket avgaser, löper en större risk att utveckla demenssjukdomarna Alzheimers sjukdom och vaskulär demens än de som bor på platser där luften är renare.

– Vi kan visa på att de som haft en hög avgashalt i bostaden har en betydligt ökad risk att utveckla demens, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet, som lett studien.

Forskarna följde 2000 Umeåbor under en 15-årsperiod. 300 av dem insjuknade i någon form av demenssjukdom och de som hade högst avgashalter där de bodde hade 40 procent högre risk att utveckla demens.

Att smutsig luft kan göra oss sjuka är känt sedan tidigare. Bland annat visade en amerikansk studie att äldre människor som lever i miljöer med mycket avgaser får en sämre blodcirkulation i hjärnan, och luftföroreningar kan orsaka astma, cancer och hjärtsjukdomar.
 
Diskutera: Oroar du dig för att avgaser kan skada din hälsa?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-08-04 16:24
Alfie

Nu är det väl ändå dags att FÖRBJUDA dieselbilar. Diesel klassas av WHO i samma farlighetsklass som Asbets, Arsenik och Sarin (bl.a. gas i Syrien )kolla upp får ni se. Dieselbilar släpper ut ca 40% mindre koldioxid än liknande bensinbil (motorstorlek volym - hkr osv) men 80% mer kvävegaser. Bönder får inte gödsla med "N" kväve , men ni diseldruttar gör det ostraffat. Kvävegaser styvnar till våra blodådror till hårda rör - (utredning Umeå universitet) och "katalysatordieselavgaser är mycket farliga för speciellt människor med Cool och Astma. Sotet samlas upp i "diselkatalysatorbehållaren " och man tillsätter en specialvätska eller mer diesel till katalysatorn samt antänder så att det av de stora sotflagorna som flimmerhår förhoppningsvis kan ta hand om bildas ytterst små som dras ner i lungblåsorna och troligtvis inte kommer upp mer. Dessutom behöver de flesta använda en dieselvärmare från oktober till april för att inte frysa i bilen om man bor norr om mälaren eller liknande.
Ännu mera avgaser. Diesel är en bil som dödar mer än bensin och i Oslo skall de förbjudas samt trologtvis även i Frankrike. Avskaffa koldioxidbluffen. Det här är värre men inga politiker eller bilfabrikanter vill eller törs erkänna det. Man rider på Er okunskap Sug på den du Ni dieselister

#2 • Uppdaterat: 2015-08-04 17:12
GF

Dieselavgaser är cancerframkallande!

#3 • Uppdaterat: 2015-08-04 19:59
Roy J

Gäsp, det vill nog till att du hittar den där studien! Det finns så många myter.
Och ibland dras de mest hårresande slutsatser om samband. Eller som min dotter lite lakoniskt konstaterade när hon läste statistik på gymnasiet (eller noga räknat IB School): "Vet du om att man får cancer av tändare. Det finns ett klart statistiskt samband mellan dem som har cigarettändare och cancer."

Jag tror jag dragit denna förut:
Ett norskt forskarlag hade lyckats dressera en spindel så att den gick på kommando. Någon sa "Gå!" och spindeln knatade iväg. Man drog bort ett ben men den lydde lika snällt och drog iväg utan större besvär. Med fyra ben kvar gungade den betänkligt men fortfarande med endast ett ben kvar så såg de hur den ändå försökte krafsa sig iväg. När det sista benet var borta så hände absolut ingenting hur mycket de än gastade "Gå!".
Slutsats: En spindel hör med benen.

#4 • Uppdaterat: 2015-08-04 20:25
John2008

Bensinavgaser är cancerframkallande!

#5 • Uppdaterat: 2015-08-04 20:50
Hackenbush

Avgaser är inte bra men det kvittar vart de kommer ifrån. Finns mycket som inte är bra för oss så kanske vi skulle börja bo i grottor och jaga och odla för vår föda igen?

#6 • Uppdaterat: 2015-08-04 20:54
saabnisse

Varför välja avgaserna från en så vacker bil som illustration till artikeln?

#7 • Uppdaterat: 2015-08-05 11:02
Gunnar 44

Att skylla demens på avgaser från bilar o motorfordon är lite väl enkelt. Mina båda föräldrar var jordbrukare och bodde på landsbygden både under sin aktiva tid som jordbrukare och senare pensionärer. Båda drabbades av demens vid ca 80 års ålder.
För något antal år sedan läste jag om en studie av demens. I denna undersökning var det aluminium i kastruller och hushållsredskap som var boven i dramat.
Det tycks vara forskare som mera tänker på skattehöjningar för bilister i allmänhet än för miljöns skull läs (miljöpartister) Eller så är utredningen beställd av regeringen? läs (Åsa Romson)

#8 • Uppdaterat: 2015-08-05 13:26
1storstark

Forskarrapporter ska tas med många nypor salt. Jag håller med Saabnisse och att det bilden illustrerar är rena parfymdoften för oss som var med på den tiden. Men dementa har vi inte blivit...tror jag....kanske....eh.

#9 • Uppdaterat: 2015-08-05 21:05
Kandidat

Undersökningen måste för att verkligen tas på allvar också titta på VAD i bilavgaserna som bidrar till demens. Personligen skulle jag tro att det är dels framförallt de mindre sotpartiklarna och kolmonoxiden som helt enkelt sätter igen blodådror bland annat i hjärnan, vilket gör att hjärnan får mindre syre och så vidare... Jag tror ni förstår fortsättningen själva.

Grejen med sot är att även bilar drivna på miljöbränsle sotar. Och släpper ut kolmonoxid. Det vill säga då kommer man åter fram till den tes jag drivit länge. Det bästa för alla parter vore att bilen blev ett entusiastfordon och något man använder bara på landsbygden. I stan är gående, promenerande och eldriven kollektivtrafik det bästa.

Detta i kombination med att man lär alla med braskamin att använda dem väl och att flygplatser och liknande sotkällor inte heller hör hemma precis inpå storstäder! (Lägg märke till att jag inte skriver att vi ska förbjuda flygplatser, men de behöver ligga lite lagom avsides).

#a • Uppdaterat: 2015-08-05 23:50
Rikard

Jag känner igen registreringsnumret på den gamla 93an, det är det den bil jag renoverade i slutet på 80 talet.
Dörrspegeln på bilden kommer från en 96a med handtaget baktill på dörren, nån bättre beg dörr el dörrspegel gick inte att uppbringa, så jag fick bygga om den och flytta handtaget.

Undra om bilden är aktuell ??

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.