Nästa artikel
Audi A3 markerar midjan
Nyheter

Audi A3 markerar midjan

Publicerad 3 mars 2020 (uppdaterad 3 mars 2020)
Fjärde generationen buktar in på sidorna för att se mer sportig ut. Kommer som laddhybrid.
Med sina 4,34 meter i längd och 1,82 meter i bredd har Audi A3 utökat måtten med tre centimeter. I bagageutrymmet på kombivarianten Sportback får det plats 380 liter. 

Utseendemässigt har bilen fått en inbuktning på sidorna i syfte att förstärka hjulhusen. Grillen i fronten är bredare och stora luftintag ska signalera sportighet.  
Det finns ingen extra pekskärm för klimatkontrollen nedanför infotainmentsystemet, som bland annat storasyskonet A6 har. Istället har A3 en 10,1-tums pekskärm som bland annat förstår bokstäver som skrivits för hand och röstkommandon. Mjukvaran MMI i infotainmentsystemet har tio gånger högre datorkraft, vilket gör att uppkopplade tjänster går snabbare.
Under infotainmentsystemet sitter knappar för bland annat sätesvärme och temperatur. Instrumentklustret framför föraren visas digitalt. Tyget i sätena är gjort av återvunna plastflaskor. Autobroms är standard, liksom undanmanöverassistent och avåkningsvarnare. 
Försäljningen av nya Audi A3 börjar denna månad och första kundleveranserna blir i maj. I Europa lanseras till en början tre motoralternativ, samtliga framhjulsdrivna: 35 TFSI, vilken är en 1,5-liters bensinare på 150 hästkrafter. Det finns också två tvåliters dieselvarianter: 30 TDI på 116, respektive 35 TDI på 150 hästkrafter. Kraften skickas genom en sexväxlad manuell låda eller sjustegad automat. Den senare har fått en ny växelväljare.

Audi planerar att släppa fler motorvarianter längre fram med gasdrift och fyrhjulsdrift. Även mildhybrider och laddhybrider finns i planerna.  

Diskutera: Vad tycker du om Audi A3? ​​​​​​​

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.