Nästa artikel
Årlig besiktning kan slopas
Nyheter

Årlig besiktning kan slopas

Publicerad 24 augusti 2015
Transportstyrelsen utreder om det är möjligt att anamma en Europeisk modell med besiktning vartannat år.
Transportstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att undersöka om antalet besiktningstillfällen för bilar kan glesas ut.

Enligt nuvarande svenska besiktningsregler ska nya personbilar besiktas för första gången efter tre år. Två år efter det sker andra besiktningen och sedan är det årlig besiktning som gäller. Det nya förslaget skulle innebära att den nya bilen besiktas först efter fyra år och därefter med två års mellanrum, enligt ett EU-direktiv.

Motiveringen till utglesningen är att dagens bilar är i så pass gott skick att de inte behöver besiktas så ofta.

Men från besiktningsbranschens håll  är man skeptisk till förslaget, rapporterar Sveriges Television.

– Det är inte ok av staten att först sälja ut verksamheten och sedan halvera marknaden. Det skulle vara en katastrof för branschen, säger Tord Fornander ordförande på bilbesiktningssektionen på Swetic, till SVT Nyheter.

Han tror också att längre intervaller mellan besiktningarna kan resultera i att fler fordon med allvarliga brister rullar i trafiken.
Förslaget ska presenteras i slutet av september i år.
 
Diskutera: Tycker du att färre besiktningar är en bra idé?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-08-24 09:57
PREVIA

Hur många bilolyckor beror på bilarnas skick, inga skulle jag tro. Lika lite som att personen som inte klarar uppkörningen för körkort inte kunde placera bilen perfekt i parkeringsrutan. Den som klarar att placera bilen perfekt i parkeringsrutan och får ut sitt körkort och därefter kör iväg i trehundra knutar anses vara en lämplig körkortsinnehavare däremot.
Blev jag en bättre handledare för att jag fick gå och betala fyra introduktionsutbildningar för mina barn när dessa skulle ta körkort? Bara ett av körskolornas påhitt för att klämma ur mer pengar av oss.
Skulle vi få färre drogpåverkade, vansinneskörande, somnande, sjuka,självmordsbenägna bilister som utgör en stor fara i trafiken om bilens besiktningsresultat var några procent bättre?

#2 • Uppdaterat: 2015-08-24 10:25
bgl

Inför ett individbaserat bonussystem liknande det vi har för bilförsäkring. Den bilägare som över tiden visar sig ha låg frekvens av anmärkningar ska 'belönas' med längre besiktningsintervall. Skriver kanske i egen sak, jag har under nu 50 år bara haft en anmärkning och det på nyservad bil som fortfarande hade garanti.

#3 • Uppdaterat: 2015-08-24 11:24
Roger Skagerström

O ena sidan har har Previa och bgl rätt. Å andra sidan kan jag inte hjälp att hålla med branchfolket. Rätt pissigt gjort av staten, även om det kanske inte var meningen från början. Många lär få gå.

#4 • Uppdaterat: 2015-08-24 11:43
Gunnar Lindberg

Det är ett problem att bilar rostar fortare i Sverige än på de flesta håll i Europa.

#5 • Uppdaterat: 2015-08-24 15:36
ENTJ1

Inte en dag försent.
Klart det är bra att europaanpassa.

#6 • Uppdaterat: 2015-08-24 15:56
Toprunner

Man kan ju inte upprätthålla en verksamhet bara för att folk ska ha jobb. Då kan vi ju lika gärna ha folk som pangar rutor för att hålla glasmästare med arbete. Ju färre biltest desto bättre. Det saknas siffror på hur många olyckor som orsakas av fordonsfel... bättre att besiktiga förare istället.

#7 • Uppdaterat: 2015-08-24 16:13
hultarn

Det har redan utretts om man skulle slopa besiktning av MC, de hittar ju inte många fel.
Det som det oftast handlar om är buller, och då är det ändå många som byter ljuddämpare inför bes.
Men, de ville fortsätta. Var det för sysselsättningens skull?

#8 • Uppdaterat: 2015-08-24 16:45
Erlandson

Om detta går igenom så får besiktningsföretagen ett gyllene tillfälle och dito anledning att höja priset ordentligt!

#9 • Uppdaterat: 2015-08-24 16:53
Oomkullrunkelig

Det här är *inte* en bra idé med tanke på alla gamla skrotbilar som far omkring på svenska vägarna. Så skrotiga bilar ser man ingenstans i västvärlden.

#a • Uppdaterat: 2015-08-24 17:56
Hundter

Typisk att peta i något som fungerar väl!
Om man bara ids lyfta blicken från skrivbordet och betongrumpan från stolen, så ser man en hoper enögda bilar susa omkring! Gnisslande bromsar inget ovanligt och rostskador är bara förnamnet!
Så låt nu detta utfinna förslag hamna där det hör hemma, nämligen i cylinderarkivet!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.