Nästa artikel
Årets Bil 2012: Opel Ampera prisas för nytänkande
Nyheter

Årets Bil 2012: Opel Ampera prisas för nytänkande

Publicerad 5 mars 2012 (uppdaterad 8 maj 2014)
Opel Ampera och syskonbilen Chevrolet Volt vann Årets Bil 2012. Men den svenska delen av juryn var inte enig om vinnaren.

Under en presskonferens på måndagen tillkännagavs vinnaren av Årets Bil 2012, priset som utses av 59 motorjournalister från 23 europeiska länder.

Priset tillföll Opel Ampera och den amerikanska syskonmodellen Chevrolet Volt som båda kan köras på el i upp till åtta mil. Vi Bilägares Marianne Sterner, en av tre jurymedlemmar från Sverige, tycker att rätt bil vann.
– Ampera var absolut rätt vinnare, jag röstade på den, säger Marianne Sterner. Med den här bilen slipper man den här räckviddsångesten som är så plågsam. Jag tror att det här sättet att använda tekniken kommer att dyka upp i många fler bilar.
Men är den inte lite väl dyr (439 900 kronor)?

– All ny teknik är dyr när den är ny, det ligger så att säga i sakens natur. För att teknikens ska bli billigare måste den komma ut och börja användas, så vi får nog acceptera att den här bilen är dyr, men det är även dess elektriska konkurrenter.
Medlemmarna i juryn har fördelat 25 poäng vardera mellan minst fem av de sju finalisterna. Opel Ampera/Chevrolet Volt fick 330 poäng, 49 fler än Volkswagen Up på andra plats, bilen som Lasse Holmström, Sydsvenskan, hade som förstaval:
– Det stod mellan Ampera och Up, jag hade Up som etta och Ampera som tvåa. Ampera är en klok bil på många sätt. Frågan är hur länge den tekniken är modern?
Den tredje svenska jurymedlemmen, Håkan Matson från Dagens Industri, tycker att valet av Ampera är naturligt för att belöna innovation och teknologi.
– Ampera är ett slags genombrott och det är därför juryn valt den bilen, säger Håkan Matson.
Men det var inte din vinnare?

– Nej, det var Ford Focus. Jag tycker att Focus har fantastisk hög säkerhet, väldigt snåla motorer och at den är väldigt trevlig att köra.
Opel Ampera vinner Årets Bil bara ett år efter att elbilen Nissan Leaf tagit hem titeln. Marianne Sterner menar att det är ett trendbrott.
– Det visar att Årets Bil-juryn börjat titta på teknik mer än man gjort tidigare. Nu börjar man premiera tekniska framsteg och det tycker jag är helt rätt, säger Marianne Sterner.


Diskutera: Vad tycker du om Opel Ampera som Årets Bil 2012?
Antal poäng:


1. Opel Ampera, 330

2. Volkswagen Up, 281

3. Ford Focus, 256

4. Range Rover Evoque, 186

5. Fiat Panda, 156

6. Citroën DS5, 144

7. Toyota Yaris, 122

Antal förstaplatser:


1. Opel Ampera, 28

2. Volkswagen Up, 12

3. Ford Focus, 10

4. Range Rover Evoque, 6

5. Citroën DS5, 2

6. Fiat Panda, 1

7. Toyota Yaris, 0

Länkar

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-03-05 18:11
saabnisse

Ett nytänkande?
Som Porsche hade för 112 år sedan!

#2 • Uppdaterat: 2012-03-05 18:12
Simon no1

Det är ett bra val rent teknikmässigt, men det är defenetivt inte en bil som kommer att hitta ut till speciellt många köpare och det verkar ju som att det finns en hel del kvar att lösa innen det blir riktigt bra.....

#3 • Uppdaterat: 2012-03-05 18:14
Thommys

Ja vad ska man säga. Rätt bil (rätt teknik) vann, tycker jag. Men samtidigt så skärs produktionen ner för att de sälj för få i USA. Märkligt. Men i USA påverkas de väldigt om det blir en negativ publicitet, som det blev med batterierna. Antingen är det medvind eller motvind i USA. Sällan lagom, som vi har det här.

#4 • Uppdaterat: 2012-03-05 18:53
Foxhunter

Detta är en bil bara för kommuner och andra myndigheter. Priset är naturligtvis för högt för en bil helt utan charm. Varumärket är fel. Vem betalar det priset för en...OPEL? Inte ens miljönissarna vill köra OPEL. Tekniken är gammal och kommer aldrig att slå igenom.

#5 • Uppdaterat: 2012-03-05 20:32
quattron

Tänk att en "elbil" skulle kunna få ett sådant pris, ganska otänkbart bara för några år sedan. Allt kan ju dock inte bli rätt med en gång, skulle vara kul att kunna se in i kristallkulan bara fem år framåt. Kul för Opel just nu men det gäller att utveckla konceptet vidare för att finnas kvar i täten. Uppenbarligen händer det mycket bland de större tillverkarna nu på elfronten.

#6 • Uppdaterat: 2012-03-05 20:58
Roger Skagerström

Tror nog att det var mer konstigt om en elbil INTE vann ett sådant pris. Politsk korrekthet väger över allt annat. Därmed inte sagt att den inte förtjänar det. Behövs mer alternativ än Prius i klassen, samtidigt som det är ett steg framåt. Sen om det är rätt väg att gå... det är det väl kanske inte.

#7 • Uppdaterat: 2012-03-05 22:56
PREVIA

"Nu börjar man premiera tekniska framsteg och det tycker jag är helt rätt, säger Marianne Sterner." Oj nu händer det saker, räcker det inte längre med bara komma me ännu en ny dieselbil för att sägas att man kommer med tekniska framsteg som det gjort tidigare.
Eller som leifer utryker sig "Tror även det finns möjlighet att förbättra bensinmotorn som sitter i." Ja dom kan sätta i en "Atkinson"motor som Prius har sedan femton år tillbaka så blir bilen snål även vid körningar där batteriet inte ger någon ström längre.
Som Roger Skagerström skriver." Behövs mer alternativ än Prius i klassen,"
Nu är inte Priusen i Volt/Amperas klass ( Golfstorlek) utan nästa storleksklass uppåt med plats för fem personer som tex Volkswagen Passat eller Toyota Camry. Om nu Roger menade storleksklassen och inte framdrivningssättet.

Man väljer kanske Chevrolet Cruze Eco när man läst diagramet om bränsleförbrukningen mellan Volt och Cruze Eco.
chevrolet-cruze-eco-comparison-test
http://www.caranddriver.com/comparisons/2011-chevrolet-volt-vs-2011-chevrolet-cruze-eco-comparison-test

#8 • Uppdaterat: 2012-03-06 00:50
Roy J

Saabnisse, som du säkert känner till så uppfann inte Saab turbon, men det hindrar inte att man kan ge dem hedern till att ha tämjt dem med hjälp av något så enkelt som en övertrycksventil (waste gate).
Samma är det med Ampera. Ingen totalt ny teknik, men sättet att använda den. Du skulle inte kunna ta en elbil från förrförra sekelskiftet och använda rätt upp och ner idag.
Det finns sannerligen mindre utvecklingar som belönats med titeln Årets Bil genom åren.

Sen är frågan om man alltså ska fokusera på ny teknik eller utvecklade säkerhetssystem (som ju också innebär ny teknik), då priset i så fall borde gått till Focus - men Volvo är minst lika värda ett pris som Ford, i så fall.

#9 • Uppdaterat: 2012-03-06 08:30
Mistro

Bravo "Previa": du har insyn som vanligt och vet vad du pratar om.
Själv har jag ingen aning om vad denna "över Golf-klass" är för någon klass,..men jag vet att en Ampera är en marginellt större bil än Prius.
Lite Toyota-reklam har väl aldrig skadat någon?

#a • Uppdaterat: 2012-03-06 10:00
saabnisse

Roy, det var rubriken nytänkande som jag vände mig mot.
Porsche tog fram den här tekniken i slutet av 1800-talet och Lohner började serietillverkas i början av 1900,
Naturligtvis är det helt andra komponenter idag, men principen är gammal och om man plockar in nya batterier i en Lohner fungerar den även idag.

Jag har absolut inget emot att Ampera blev årets bil, det trodde jag från början, det kan nog också bli en anledning till alltfler tillverkare börjar intressera sig för den här tekniken och då kan nog priset komma ner till acceptabel nivå.

Ska man nödvändigtvis åka elbil är det ju riktigt att förse den med en konventionell hjälpmotor för att man inte ska bli stående.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.