Nästa artikel
Ambulanspersonal övar utryckning i simulator
Nyheter

Ambulanspersonal övar utryckning i simulator

Publicerad 16 april 2018
Sjukvårdare ska träna på att köra fort och utföra kritiska vårdmoment.
I maj startar ett projekt som bedrivs av bland andra Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i samarbete med Linköpings universitet och Katastrofmedicinskt Centrum (KMC).

Det går ut på att ambulanspersonal parvis får testa på hur det är att jobba i en ambulans under uttryckning i sammankopplade simulatorer. Den ena personen kör ambulansen och den andra utför kritiska vårdmoment.
– Ambulanspersonalen kommer få känna på och lära sig hur det är när man kör i full fart, i kritiskt läge, med fullt adrenalinpåslag och med de vibrationer och G-krafter som uppstår under färd, säger projektledaren Björn Lidestam, forskare på VTI och Linköpings universitet.

Till en början ska data samlas in på testbanan Astra Zero utanför Borås. Rutinerad ambulanspersonal kommer då att köra ett specialpreparerat utryckningsfordon med kameror och mätutrustning runt testbanan.   
– Vi kommer bland annat att mäta hur stora G-krafter som kan uppstå under kritiska manövrar vid blåljuskörning och hur de påverkar de arbetsmoment som behöver utföras under färden, säger Björn Lidestam.

Diskutera: Tycker du att simulatorträning för blåljuspersonal är en bra idé?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-04-17 11:57
Farbror Blå

All övning är bra. Kan tänka mig det kan vara besvärligt att vårda en patient om det rullar på hyfsat snabbt. Ofta brukar ambulansförarna köra ganska försiktigt om de har lastat.

#2 • Uppdaterat: 2018-04-17 18:52
CEAT

Precis, all övning är bra. Det är nästan så man tycker att blåljus personal enbart ska vara "perfekta" förare och inte någonting annat. Alltså ett eget yrke.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.