Nästa artikel
Algoritm skall rädda motorcyklister
Nyheter

Algoritm skall rädda motorcyklister

Publicerad 12 april 2019 (uppdaterad 23 februari 2023)
Med hjälp av en klurig algoritm kan din smarta telefon konstatera att en allvarlig olycka kan ha skett och därefter ringa efter hjälp. Tekniken utvärderas under våren med hjälp av 15000 motorcyklister och SOS Alarm i Sundsvall.

SOS Alarm har tagit hjälp av teknikleverantören Detecht för att skapa en algoritm som identifierar rörelser vid ett fall för att automatiskt sätta den olycksdrabbade i kontakt med räddningstjänsten.

Tekniken har sina rötter i Göteborg, närmare bestämt på Chalmers, där studenterna Niklas Ohlsson, Tobias Goldman och Christoffer Carlsson kom i kontakt med forskarna Stefan Candefjord och Bengt Arne Sjöqvist, vilka analyserat fallrörelser hos bland annat ryttare och cyklister. Forskarna har skapat en algoritm som, baserat på telefonens rörelser, kan identifiera när bäraren råkat ut för en olycka.

Appen aktiveras av föraren när denne skall ut och köra. Därefter plockar telefonen in data om hastighet, g-krafter och rotation, vilka tillsammans kan utlösa larmet som under pilotprojektet skickas till en operatör på SOS Alarm i Sundsvall. Som förare kan du avbryta larmet inom 60 sekunder efter att det har utlöst, vilket avbryter händelseförloppet. Detta för att inte räddningsresurser skall skickas i onödan.

Systemet hoppas framför allt kunna skapa en skillnad i statistiken för singelolyckor. 

Pilotprojektet är kopplat till 15.000 motorcyklister, vilka är uppkopplade mellan 1:a mars och den 31:a maj.

Förra året dog 47 motorcyklister i Sverige, varav 22 i singelolyckor, enligt statistik från Svenska Motorcyklisters Centralorganisation.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-04-12 15:24
Axa

Funktionen finns ju redan i senaste Apple Watch...

#2 • Uppdaterat: 2019-04-12 22:43
L. Mäkinen

SMC=Sveriges MotorCyklister...

#3 • Uppdaterat: 2019-04-12 20:35
milkylainen

Jag har en algoritm som stoppar alla motorcykelolyckor i högre farter än gånghastighet:

while (1) {
if (engine_started) {
then engine_stop();
}
}

:P

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.