Nästa artikel
Ägarnas dom: Elbilar strular mer än bensinbilar
Nyheter

Ägarnas dom: Elbilar strular mer än bensinbilar

Publicerad 30 november 2023 (uppdaterad 6 december 2023)
Elbilsägare rapporterar fler problem än bilägare med en vanlig bensinbil, visar en ny undersökning från amerikanska Consumer Reports.

Lexus och koncernsyskonet Toyota gör de mest pålitliga bilarna med högst driftsäkerhet. För Volvo går det betydligt sämre. Det visar en årlig undersökning från amerikanska Consumer Reports.

Undersökningen baseras på svar från organisationens medlemmar som får berätta hur många problem de haft med sin bil, av årsmodell 2021–2023, under det senaste året.

Siffrorna baseras på 20 olika problemområden från gnisslande bromsar och trasiga interiördetaljer till motorfel. Allvarliga problem viktas högre. Undersökningen baseras på 330 000 svar.

Toyotas hybridmodeller har visat sig vara pålitliga. Foto: Glenn Lindberg

En intressant slutsats är att hybridbilar har 26 procent färre problem än bilar med enbart förbränningsmotor, trots att hybridbilarna har mer komplicerad teknik. Anledningen är att många hybridbilar kommer från Toyota och Lexus som alltså är bäst i undersökningen.

Laddhybrider har 146 procent fler problem än vanliga förbränningsbilar. Ännu mer uppseendeväckande är att elbilsägare rapporterar 79 procent fler problem. En anledning är att elbilar kan ha mer avancerad och uppkopplad teknik än motsvarande bensin- eller dieselbil.

”När fler elbilar lanseras på marknaden och biltillverkarna bygger varje modell i större antal ser vi att några av dem har problem med drivsystemet, laddningen och batterierna”, skriver Consumer Reports.

”Det är inte överraskande att de har växtvärk och behöver lite tid att lösa buggarna”

Teslaägarna rapporterar problem med byggkvaliteten. Foto: Anders Helgesson

Dessa problem berör bland andra Hyundai Ioniq 5, Kia Niro EV och EV6, Toyota bZ4X och Volkswagen ID.4. För Teslas del har drivlinan visat sig hålla ganska bra, men ägarna rapporterar problem med byggkvaliteten.

– De flesta av dagens elbilar tillverkas antingen av gamla biltillverkare som är nya på elbilsteknik eller av företag som Rivian som är nya på att bygga bilar. Det är inte överraskande att de har växtvärk och behöver lite tid att lösa buggarna, säger Jake Fisher, chef för biltesterna på Consumer Reports.

Volvo kommer först på 25:e plats bland 30 bilmärken i genomgången vilket är långt under snittbilen. Polestar är inte med i undersökningen på grund av för litet underlag.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (17)

  • 8 december 2023 Min erfarenhet är att listan…
  • 8 december 2023 Mc +1 Såtillvida man inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.