Nästa artikel
Ägarbyte via webben införs
Nyheter

Ägarbyte via webben införs

Publicerad 2 mars 2016
Ägarbyte via webben ska bli ett säkert alternativ för privatpersoner.
Från och med nu kan privatpersoner anmäla ägarbyte på nätet. Transportstyrelsen menar att detta ska ge snabbare hantering.
1 mars 2016 blev det möjligt för privatpersoner att anmäla ägarbyte av bilar via en e-tjänst på Transportstyrelsens webb.

Förutom att administreringen ska gå snabbare blir det också ökad säkerhet om ägarbytet görs online. Både säljarens och köparens uppgift kontrolleras mot vägtrafikregistret innan anmälan genomförs. Skulle det visa sig att uppgifterna inte stämmer eller kommer från ett förlustanmält körkort går inte anmälan igenom. Är fordonet noterat som efterlyst i vägtrafikregistret avbryts också processen. När alla uppgifter kontrollerats uppdateras vägtrafikregistret omgående och både säljare och köpare får bekräftat att ägarbytet har genomförts i registret.

– Vill man minska risken att bli utsatt för någon typ av bedrägeri i samband med bilaffären rekommenderar jag att man anmäler ägarbytet den här vägen i stället för att skicka in registreringsbeviset via post. Via e-tjänsten får man omgående bekräftelse på att allt är som det ska och att allt har godkänts vilket annars kan vara en orosfaktor, säger Anders Larsson, direktör för fordonsregistrerings- och ärendestödsavdelningen.

Årligen sker över 3 miljoner ägarbyten i Sverige. Den största delen utförs av bilhandlare som har datoruppkoppling mot vägtrafikregistret men när köpet har skett privat gjordes anmälan skriftligen förr, vilket resulterade i att Trafikverket tog emot 1,7 miljoner brev om ägarbyte årligen, en siffra som man nu hoppas ska minska markant.
 
Diskutera: Vad tycker du om den nya e-tjänsten för ägarbyte?
Fakta: Detta behövs för att kunna använda tjänsten

Säljaren måste kunna legitimera sig via e-legitimation (exempelvis bank ID eller mobilt bank ID).

Säljaren måste kunna skriva in sitt körkorts referensnummer och körkortets giltighetstid. Referensnumret är unikt och motsvarar säljarens underskrift.

Köparen måste kunna skriva in sitt körkorts referensnummer och körkortets giltighetstid. Referensnumret motsvarar köparens underskrift.

Säljaren måste kunna uppge behörighetskoden från del 1 av fordonets registreringsbevis. Behörighetskoden visar att säljaren har tillgång till det senast utfärdade registreringsbeviset och är dessutom en uppgift som omgående uppdateras i vägtrafikregistret efter ägarbytet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-03-02 09:00
Swemba

Själv har jag använt Transportstyrelsens app för detta. Funkar bra!

#2 • Uppdaterat: 2016-03-02 09:07
Deeds

Säger som Fylking: ÄNTLIGEN!!

#3 • Uppdaterat: 2016-03-02 09:10
Lason1

Appen är kanon! Men varrör har inte webbsidan funnits länge?

Äldre människor vill dock ha det gjort med papperet ännu, dom tror dom blir lurade annars verkar det som

#4 • Uppdaterat: 2016-03-02 09:10
Leif Kavander

Bra beslut av transportstyrelsen.

#5 • Uppdaterat: 2016-03-02 11:53
Hackenbush

Verkar vara en bra lösning för att slippa bedrägerier vid bilbyte.

#6 • Uppdaterat: 2016-03-02 17:56
PNI

Trams.
Vore bättre att man finge åka ner till lokala polisstationen / länsstyrelsen eller skatteverket och få hjälp med detta. Vore inte för mycket begärt. Avskräcker säkert buset mera, än datorn.
E-legitimation, vad är det för fel på KÖRKORT ! Ja visst ja, det har man ju redan....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.