Nästa artikel
9 av 10 svenskar kör för fort
Nyheter

9 av 10 svenskar kör för fort

Publicerad 9 juni 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
9 av 10 svenskar är fartsyndare. Det visar en ny undersökning, som även visar att 46 procent av förarna regelmässigt kör för fort - och att stockholmarna är värst.
-Svenskar i trafiken är relativt laglydiga med ett undantag - hastighetsefterlevnad. Vi är bäst i världen på bälte och bra på nykterhet, men de få som bryter mot det svarar för de flesta dödsolyckorna, säger Nils Petter Gregersen, trafiksäkerhetschef på NTF, till Metro.

92 procent av de svenska bilförarna kör för fort någon gång. Det visar en undersökning gjord av försäkringsbolaget If bland 3337 körkortsinnehavare mellan 18 och 74 år.

Undersökningen visar även att 46 procent av de svenska förarna regelmässigt kör för fort, det vill säga minst varannan gång de sätter sig bakom ratten.

Stockholmarna är värst i Sverige. 59 procent av stockholmarna fartsyndar minst hälften av gångerna de sätter sig bakom ratten - och 18 procent gör det varje gång.

Ingen höjd hastighetsgräns
Mellan 100 och 150 bilister dör varje år på grund av fortkörning. Ändå visar If:s undersökning att endast åtta procent av de svenska förarna följer hastighetsgränserna. Men några tankar på att höja hastighetsgränserna finns inte.

-    Det kunde man i och för sig göra om man accepterar att så många dör. Det gör vi inte i och med riksdagens nollvision, säger Nils Petter Gregersen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2009-06-09 13:32
Zeth (ej verifierad)

Ett regelverk som 92 procent bryter mot är det något fel på, det måste politiker och myndigheter inse. Om hastighetesgränserna generellt upplevs som för låga, leder det dessutom till att de inte heller efterlevs där de verkligen är motiverade, vilket leder till ökade olycksrisker.

#2 • Uppdaterat: 2009-06-09 13:37
Emme (ej verifierad)

Det stämmer det du säger Zeth.

#3 • Uppdaterat: 2009-06-09 13:42
Tobbe (ej verifierad)

Vi kan inte hålla på att höja hastigheter gång på gång bara för att fortkörare ska kunna anpassas till trafiken. Personligen tycker jag det är perfekt som det är nu. Lär er att köra bil som moget folk istället och skaffa farthållare om det är så svårt att hålla still hastighetsmätarnålen. Ni tjänar knappt en minut per mil när ni kör för fort, vilket således betyder att det är mer farten som lockar än argumentet att komma fram i tid.

#4 • Uppdaterat: 2009-06-09 13:44
Henry (ej verifierad)

Hastighetsreglerna verkar vara satta för att passa de sämsta förarna under mörker och sämsta möjliga vägelag, men det händer ju oxå att vägen är torr och dagsljus råder då borde det gälla andra regler.

#5 • Uppdaterat: 2009-06-09 14:00
Jan Nyberg (ej verifierad)

Jag har själv gått på säkerhetskurser så jag fick uppleva
hur fruktansvärt den höga hastigheten kan döda.
Det finns för många som tror att dom
är F1 förare så dörför barkar det åt
helvete när farten ökar.

#6 • Uppdaterat: 2009-06-09 14:20
Ambulansracer (ej verifierad)

Det är viktigt att man sätter en sista gräns som jag har gjort, dvs inte mer än 100% för fort (dvs 70 = 140, 90 = 180 osv)! Detta gäller om man är koncentrerad på, just det, körningen samt har omdöme i behåll för att analysera det rådande trafiksituationen. Jag kör oftast lagligt men aldrig snabbare än 100% över hastighets gränsen och har ALDRIG upplevt en kritisk situation i hela mitt liv (30 år bakom ratten). Jag är säker att 90% av olyckorna relateras till att föraren "maxar" och inte har satt en gräns som inte för överskridas samt självklart alkohol, droger, störningsmoment i form av mobil telefon, mm. Nu vill jag se alla inlägg om att +100% är vansinne men tro mig om du är en bra chaufför och förhållanden är ok är vägarna anpassade för detta! Du dör bara när en älg eller liknande dyker upp, men skit samma, då har du i alla fal levt livet i världens största skyddade verkstad samt sliper lida med brutna ben, mm!

#7 • Uppdaterat: 2009-06-09 14:47
Fart nisse (ej verifierad)

Är med på de du säger ambulansracer.
Och Tobbe ställ bilen så är du inte ivägen för dem som kör fortare iaf. Vist är det farten som lockar fattar alla.

#8 • Uppdaterat: 2009-06-09 14:52
Krister (ej verifierad)

Obegripliga 70-vägar!
Det finns många vägar som är skyltade 70km/h, utan någon uppenbarlig anledning.
Asfalterad väg utan bebyggelse. Har aldrig varit med om att någon kört lagligt på dessa.
Man kan då fundera på varför dessa vägar inte kan vara 90-vägar.
Ibland känns det som VV sänkt hastigheten bara för att jävlas och dra in mer böter.

#9 • Uppdaterat: 2009-06-09 15:09
Janne i Stuna (ej verifierad)

Det verkar som endast skickliga bilförare tycker till !? Om vi alla inklusive tyckarna visade en större ödmjukhet visavi fordon och trafik skulle nollvisionen vara mycket närmare. Glöm inte att det i 99 fall av 100 är vi förare som orksakar olyckorna.

#a • Uppdaterat: 2009-06-09 15:32
Kjell-Åke (ej verifierad)

Visst går det att köra 100 % för fort. Det går ju att köra på fel sida på vägen också, i alla fall en stund. Klaga inte på hastighetsbegränsningarna, det är ju ni själv som framkallat dem genom att inte följa vägtrafikförordningens huvudparagraf "Att iakta den omsorg och varsamhet etc. till förekommande av trafikolycka". Det kan ju antas att det finns "sämre"bilförare som planerar sin körning efter tron att andra förare håller sig någotsånär inom rimliga hastigheter.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.