Vi Bilägares forum

Borttagna trådar, inlägg

Borttagna trådar, inlägg

Jag tycker att ViB modereras märkligt, eller är det tekniken som begränsar?
I bland låses trådar när diskussionerna spårat ur och ibland tas de bort helt och hållet, utan spår. Det är oerhört förvirrande. (Tänker närmast på tråden om förenklingen av reglerna för mc-körkort)

Samma sak gäller enskilda inlägg.
Ibland "redigeras" en användares inlägg (är det ens tillåtet? Urkundsförfalskning?) och ibland tas det bara bort utan spår, så efterföljande kommentarer blir ett endaste nonsens.

Som det _borde_ fungera, och som det fungerar på de flesta andra ställen är att:

Inlägg som bryter mot reglerna markeras som Modererat. Om plattformen inte stöder detta så borde moderator manuellt redigera hela inläggettill "Modererat av:" så att övriga användare ser det, inte ta bort det helt och definitivt inte förändra dess innehåll till något annat.

En tråd som barkat åt skogen borde bara låsas och med angiven anledning. Enskilda inlägg i tråden borde modereras enligt ovan.

Uppdaterat: 2015-04-16 14:03

Kommentarer

Vib förbehåller sig rätten att låsa-radera-redigera inlägg som bryter mot de regler som finns att läsa och utan att närmare förklara varför.
Det är ju ganska tydligt att om något redigeras-låses o.s.v. är orsakat av regelbrott.
Oftast ges det ändå en förklaring till varför något har hanterats av Vib.
Det som redigeras är personpåhopp, hets mot folkgrupp och annat som inte tillåts enligt Vib:s forumsregler.
I möjligaste mån låter vi det som är ok i inläggen finnas kvar.
Ibland fortsätter förnedringar och personpåhopp trots varningar och redigeringar och det är då trådar låses och raderas. Trots meningsskiljaktigheter så måste man ändå diskutera i god ton för att det inte skall spåra ur.
Det är inga andra än vi användare som sätter tonen i våra diskussioner och spårar det ur och raderas så har vi bara oss själva att skylla.

När det gäller tråden om förenklingen av reglerna för MC-körkort var det bara en tidsfråga innan den raderades, den spårade ur ganska snabbt.

Uppdaterat: 2015-04-16 14:47
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Jag ifrågasatte inte _att_ inlägg och trådar modereras, låses och tas bort. Jag ifrågasatte sättet det görs på.

För att förtydliga igen:

En tråd som tas bort helt och hållet utan spår är förvirrande för de som deltagit i diskussionen. Det är bättre att låta ämnet stå kvar, låsa den och t o m ta bort alla inlägg där i, så att medlemmarna åtminstone ser vad som har hänt.

Samma sak gäller inlägg som bryter mot reglerna. Det bör stå kvar för diskussionshistoriken, annars blir de obegripliga luckor i diskussionen. Modereringen bör då göras helt eller inte alls. Att gå in och ändra i någons inlägg är fel.

Uppdaterat: 2015-04-16 18:38
Gäsp skrev:

Tycker nog att TS fick köra sin förarprovs-ändrings tråd såsom han ville.
Fann inga varningar eller kunde jag notera några redigeringar ... utan enbart att tråden låstes och raderades .. Synd tycker jag - den var ganska intressant.

Instämmer. Ämnet i sig var intressant, och inte var väl övertrampen något uppseendeväckande? Då finns det gott om medlemmar som borde ha fått sig en åthutning, men som får fortsätta med sina nedsättande tilltal.

Uppdaterat: 2015-04-17 07:37
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Sen är frågan Shogun vad som är acceptabel ton.... Det är nog inte samma om du frågar olika personer...

Uppdaterat: 2015-04-17 16:03

Den som är utan skuld kastar första stenen, shogun!

Uppdaterat: 2015-04-17 18:18
Shogun skrev:

trasten.
Jag har aldrig på samma sätt kallat någon annan hängkuk, bög, nazist, SDare osv då denne haft en annan åsikt. Så på så vis kastar jag en sten som motsätter sig personliga angrepp bara för man har en åsikt tex politik eller annat. Alla har rätt att tycka vad som helst utan att bli kallad invektiv etc, eller? Visa mig var jag gått till personligt angrepp på dig trasten tex.......men du kanske har samma sympatier som Gäsp så du måste försvara hans tilltag, är det okey? Alltså är man för diktatur att man/någon inte ska få tycka annorlunda, och då är det okey att gå till personliga angrepp m.m är det det du menar eller vad är du ute efter?
Bara att Jes numera inte förkommer här längre visar på vem det är som misskött sig och inte hållit god ton. Då får man byta nick och kalla sig Gäsp. Det är skillnad på att tycka ett bilmärke tex är bra och skriva mycket om det. Än att skriva personliga påhopp, invektiv etc som motargument, alltså har man inga motargument.

Du har bland annat kallat mig mindre begåvad med lässvårigheter men det är ok för jag kan ta det utan att anmäla, vi kan alla skriva dumma saker i stridens hetta. Jag kan hålla med Jes om vissa saker men han går kanske lite hårt fram i vissa diskussioner.

Uppdaterat: 2015-04-17 18:56
Shogun skrev:

Då visar du mig det var jag kallat dig det!

Jag önskar att jag kunde det men jag kommer inte ihåg i vilket sammanhang det var, så det får nog hänga i luften lite tills minnet klarnar. Men poängen var att alla bidrar på olika sätt till att trådar stängs.

Uppdaterat: 2015-04-17 19:12

Shogun - trasten kanske i motsats till dig inte dokumenterar dumheter som skrivits om honom så att han inte kan ge en exakt länk innebär inte att det han säger är osanning. Däremot brukar sådant sätta sig i minnet - det fenomenet känner även jag igen. Sen kan tyvärr ett ihärdigt tjatande om samma sak medföra att nån till slut blir tvärless på tjataren och då kan det hända att man skriver sånt man inte borde skriva, tyvärr... Så jag håller nog med trasten om detta att kasta första stenen... Vi får nog alla rannsaka oss själva lite för vi har nog alla passerat gränsen vid nåt tillfälle - för man är ju trots allt bara en människa och ingen robot...

Uppdaterat: 2015-04-17 19:52

Jaha nu blir snart denna tråden raderad med. Tycker att ni borde lära er någon gång.

Uppdaterat: 2015-04-17 21:58
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Shogun - nu har väl snarare DU som gått över gränsen när du anklagar MIG för att tycka att en massa av dig uppradade ord och egenskaper är OK !!! Jag har ALDRIG kommenterat dessa utan jag kommenterade trastens inlägg och ditt svar till honom - "Det var väl det jag visste att det inte fanns........"! Skärpning - lägg inte ord i min mun mera Shogun ! Kommer att spara ditt inlägg för framtida bruk - bara så du vet...

Uppdaterat: 2015-04-17 22:30

Om det är några få inlägg som inte håller måttet kan man redigera men om de flesta inläggen inte följer reglerna är det lika bra att radera hela tråden för det skulle förmodligen se ganska konstigt ut att bara redigera dem.
Följs reglerna så behövs det ju ingen redigering eller radering, så enkelt är det. Det är ju vi användare som avgör om det skall redigeras/raderas.

Uppdaterat: 2015-04-18 09:35
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Reglerna Vib använder sig av är samma regler som i stort sett alla forum/hemsidor använder sig av. Inget nytt under solen alltså och inte extra strängt heller. Prova att skriva personpåhopp i andra forum och se om det redigeras/raderas så får ni se.

Uppdaterat: 2015-04-18 09:58
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Shogun - och vad menar du med att tillskriva mig detta: " Du tycker att det är okey att skriva hängkuk, bög, nazist, SD bara för att jag eller annan har en annan åsikt än dig vad gäller VW och Toyota..." ? Jag har ALDRIG påstått att dessa ord är OK som egenskaper utan det är du som lägger orden i min mun - är inte det oärligt eller ?
Och jag avslutade faktiskt mitt inlägg, som du reagerade så hårt på, med orden "Så jag håller nog med trasten om detta att kasta första stenen... Vi får nog alla rannsaka oss själva lite för vi har nog alla passerat gränsen vid nåt tillfälle - för man är ju trots allt bara en människa och ingen robot...". "Oss alla" innefattar bl a både mig själv och dig, Shogun....

Uppdaterat: 2015-04-18 10:11

Shogun de som regelbundet gör personpåhopp får först ett par varningar först efter det raderas kontot.
Vi diskuterar detta sinsemellan först och efter det tar Vib:s redaktion beslutet om låst konto. Att låsa/radera ett konto kan endast redaktionen göra, det kan inte vi extramoderatorer göra.
Det är tillåtet för en person med låst kontot att öppna ett nytt konto under förutsättning att personen då också sköter sig annars låses det kontot med.
Som jag skrev innan Shogun är att ibland blir det enklare att radera en hel tråd när den övervägande delen inlägg består av personpåhopp och annat som vib:s regler inte tillåter. Det verkar ju också som att vissa trådar skapas för att skapa pajkastning.
Försök att göra inlägg utan att förnedra/smutskasta/förringa andra användare så kommer trådarna att få finnas kvar. (inte direkt riktat till dig Shogun utan till ALLA, inklusive mig)

Uppdaterat: 2015-04-18 10:27
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Såvitt jag förstått så är detta en öppen diskussionstråd och ingen som är exklusiv för dig och trasten, Shogun. Och då får du nog finna dig att vi övriga skribenter "lägger oss i" andra skribenters inlägg.
Om nu inte trasten hade nån länk som bevis - har du själv det på dina egna utsagor utan att du har dokumenterat dom som du inte vill hålla med om att du gör ? Och åter - alla har vi gjort misstag - både du och jag med den skillnaden att du inte riktigt vill hålla med om det om man skall tolka dina inlägg i denna tråd.
Sen får jag väl också be dig att då svara på min fråga Shogun - alltså att det var oärligt av dig att tillskriva mig åsikter som jag ALDRIG fört fram. Eller tycker du att det var ett helt OK inlägg, Shogun ?

Uppdaterat: 2015-04-18 10:27

Håller med Pi här, en diskussion i en tråd är till för alla användare. Vill Shogun och Trasten diskutera utan att andra skall vara med så föreslår jag att ni diskuterar via mejl.

Uppdaterat: 2015-04-18 10:30
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

OK Shogun - men du hade nog ändrat texten i det inlägget efter att jag läst det. Men ursäkten accepteras.

Uppdaterat: 2015-04-18 11:14

Mina synpunkter.

Det är svårt som diskussionsdeltagare att utvärdera sina egna inlägg när en hel tråd tas bort. Vilka inlägg var över gränsen? Är det okej att ifrågasätta en annan forumdeltagare eller klassas det alltid som ett personangrepp? Som t ex fallet med den bortplockade tråden om det förändrade MC-förarprovet – där jag ifrågasatte om trådskaparen läst den länkade artikeln ordentligt, eller om hen var för upptagen med att bekräfta sin egen världsbild. Är det att klassa som ett personangrepp?

Överlag i den tråden var det ständigt trådskaparen som anmärkte på personangrepp så fort hen blev ifrågasatt. Tonen kunde förstås ha varit vänligare i diskussionen, men rena personangrepp tycker jag inte förekom i någon större utsträckning.

Vidare tror jag att många diskussioner här på forumet skulle må bra av att avslutas tidigare än vad de gör, nu blir det ofta ett oändligt tjat där ingen under några omständigheter kommer att vika en tum – och det är väl framförallt då tålamodet tryter, tonen blir hårdare och personangreppen riskerar att tas till. Det gäller förstås även mig själv; mer än en gång har jag deltagit i diskussioner som man egentligen ganska snart borde kunna inse är helt dödfödda.

Uppdaterat: 2015-04-18 11:29

Jag instämmer med muskorv, jag har också slutat att diskutera i trådar där det snabbt blir dödfött att fortsätta.
Att älta sitt eget tyckande med personer som tycker olika och att veta man aldrig kommer att enas är ju dödfött. Det kan vara roligt i början att tycka olika och ventilera lite åsikter men ju längre det lider och när åsikterna inte kan utvecklas mer ja då är det dags att sluta debattera.
Tonen var överlag väldigt dålig i tråden om Mc-förarprovet. Jag är inte alls förvånad över att Vib raderade den.
Man kan ju bli lite irriterad ibland och skriver kanske elakt i hastigheten men om alla bara sansade sig litet och korrekturläste ett par gånger så kanske man skulle skriva lite mindre elakt. Vi kanske skulle tänka på det gamla uttrycket "behandla andra så som du själv vill bli behandlad"

Uppdaterat: 2015-04-18 11:38
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.
Shogun skrev:

Som tur var då så deltog jag inte tråden om Mc-förarprovet.......där var det då andra som skötte de personliga angreppen,vilka var det som deltog?.........Hur det kan bli personliga angrepp om ett förarprov kan man också undra..........

Personligen tycker jag att det snarare var hård ton än personangrepp, även om det senare också förekom. Om en diskussion om vilket bilmärke som är bäst kan mynna i otrevligheter kan nog det mesta göra det. Kan dock nämna att tråden från början var vinklad på ett "antifeministiskt" vis och diskussionen kom att handla om det, snarare än om förarprovet i sig. Mer kanske jag inte behöver säga.

Jag förstår att tråden togs bort, då den hade mynnat ut i ett ställningskrig som knappast tillförde något positivt till någon. Dock inbillar jag mig att mer löpande – rättvis och objektiv – moderering kanske kunnat lära diskussionens deltagare att i fortsättningen hålla tonen på rätt sida gränsen. Om tråden bara tas bort kan man lätt tänka att det framförallt var motståndarens förtjänst att tråden togs bort och att man själv är oskyldig.

Det är förstås något som kräver mycket tid från redaktionens/moderatorernas sida – och det förstår jag om man inte har. Kanske skulle forumet bantas ned för att moderatorerna lättare ska kunna hålla pajkastningen i schack? Det bästa vore förstås om alla rannsakade sig själva och tog ett steg tillbaka så fort pajerna börjar flyga i luften.

Uppdaterat: 2015-04-18 12:00

Det blir bara löjligt att associera ett bilköp ur Vag:s park till att man är ett fan av Hitler. Då skulle ju 10 miljoner Vag bilköpare vara fan av Hitler och det faller på sin orimlighet.

Uppdaterat: 2015-04-18 16:18
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.
Hackenbush skrev:

Prova att skriva personpåhopp i andra forum och se om det redigeras/raderas så får ni se.

Jag har aldrig sett något annat forum redigera inlägg. Bryter de mot reglerna så tas de bort och då syns det att de är borttagna.
Det var poängen jagnville få fram med detta ämne.

Uppdaterat: 2015-04-20 08:08
Shogun skrev:

skriva vad man tycker/har för erfarenhet...

Precis så skall det vara här.
Vill man skriva skit/personpåhopp/förnedringar kan man ju uppsöka andra forum som tillåter detta. Gäller oss alla förstås.

Uppdaterat: 2015-04-21 13:51
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Självklart ska medlemmarna kunna vädra sina åsikter, så länge det inte går över till rena nedsättande tilltal/ordval.
Det finns ju de som gärna använder invektiv när inte argumenten räcker till, jag har själv blivit kallad infantil, inbilsk, lögnaktig, ha bristande och fantasibetonad läsförståelse, diktar ihop saker, och det har fått passera "censuren".

Sedan vet jag inte om bonnläppar och pissrännor är passande ordval heller. Kanske ViB ska sätta upp en ordista med olämpliga ord?

Man ska kunna bemöta andras åsikter utan nedsättande ordval. Bara för att någon föredrar ett fabrikat, är det inte nödvändigt att sabla ner honom (det är väl nästan bara honom här). Var och en är troligen nöjd med sitt val och det borde respekteras.

Uppdaterat: 2015-04-21 17:01
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Kan man sen tona ner fanatismen så skulle nog bidra till en bättre samtalston!

Uppdaterat: 2015-04-21 17:05

Hur fungerar det egentligen när man anmäler en kommentar?

Anmälde för ett par dagar sedan en kommentar som både var utanför trådens ämne och bröt mot upphovsrätten, men inlägget är fortfarande kvar.

(redigerat)

Uppdaterat: 2015-05-01 10:14

Om det skrivs något som inte följer Vib:s forumsregler så kollas detta upp och åtgärder görs.
Om någon på ett högst personligt plan blir förnärmad av något är ju svårt för oss att avgöra, och dessa anmälda inlägg vitlistas och redigeras inte.
Om någon av någon anledning blir förnärmad av något som inte är uppenbart så behöver vi få veta anledningen till anmälningen för att ta ställning till hur vi skall agera.
Kan tillägga att många inlägg anmäls utan någon till synes uppenbar anledning. Antagligen görs detta för att det är "roligt"

Uppdaterat: 2015-05-01 10:19
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

I detta fall är det ett inlägg i visa din bil-tråden som uppenbart inte visar inläggsförfattarens bil. Således både utanför ämnet och sannolikt ett brott mot upphovsrätten. Är inte förnärmad av inlägget på ett personligt plan.

Tror att många anmäler eller blockerar inlägg och användare av misstag, lätt hänt om man använder pekskärm.

Uppdaterat: 2015-05-02 09:10

Såg det muskorv och har tagit bort inlägget nu.

Uppdaterat: 2015-05-02 09:49
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.