Vi Bilägares forum

Totalt förvirrad inför första bilköpet, kan någon snäll människa ge mig sinnesro?

Totalt förvirrad inför första bilköpet, kan någon snäll människa ge mig sinnesro?

Hej!

Jag är en förrymd norrlänning (utan familj) som letat mig ner till södra sverige där jag nu arbetar på kontor. Saknar skog och vildmarksliv i mitt nuvarande liv och bestämt att jag behöver bil för att ta mig ut i de mer avlägsna naturområdena. Jag inbillar mig att en bil kommer ge mig en frihet jag saknar just nu. Jag har aldrig ägt en bil och är totalt vettskrämd att göra bort mig inför första köpet. Jag vill helst inte lägga mer än 50.000 men kan gå högre om det visar sig att jag tänker fel.

Just nu tänker jag 4wd, diesel med ordentligt lastutrymme. Jag är så pass fåfäng att jag tycker det är viktigt att det är en bil jag tycker är snygg som jag kommer vilja använda och trivas med att köra. Eftersom jag ännu inte har familj men har ett okej betalt jobb finner jag mig i den unika situationen att jag kan köpa en bil för bara mig, min MTB och framtida jycke (kan strunta i allt vad barnvagnar och familj heter). Jag tittar på Suzuki Grand Vitara, Honda CRV och Mitsubishi Pajero i olika utföranden och årsmodeller från 2004-2007. Har även tittat på Jeep Cherokee och Land Rover Discovery för jag tycker de verkar tuffa - men som jag förstår är det bilar med dåligt rykte. Helst av allt vill jag väl köra runt i en Land Rover Defender med tropikhjälm på mig, men till och med jag inser att det skulle vara tragiskt. Dessutom är jag inte så sugen på att köra en Defender de 80 milen till sommarstugan.

Vad jag saknar otroligt mycket just nu i mitt liv är den där bilkunniga kompisen eller farbrorn som klappar mig på axeln och säger "det är lugnt, det kommer att gå bra. Tänk bara på det här ..."

Är det någon som har vishet att ge mig inför mitt bilköp? Jag är som sagt livrädd för att betala 50.000kr och sen stå där med en rasad motor, trasig bromsar, läckande AC, drivknut som gått av, trasiga drivremmar och upptäcka att hela bilen egentligen är sönderrostad. Vore otroligt tacksam!

Uppdaterat: 2017-04-24 14:03

Kommentarer

Den här gör samma sak som Defendern, men är betydligt komfortablare, och går sällan sönder.

https://www.blocket.se/landskrona/Toyota_Land_Cruiser_90_3_4_V6___4WD___Automat_59082897.htm?ca=11&w=3

Manuell, lite dyrare, men verkar väl omhändertagen.

https://www.blocket.se/stockholm/Toyota_Land_cruiser_Prado_90_SUV_72754891.htm?ca=11&w=3

Skräckinjagande miltal för dom flesta, själv skulle jag vara mer orolig i en Jeep el LR med halva miltalet.

Nån diesel för dom pengarna får man tyvärr inte.

Uppdaterat: 2017-04-24 17:20
KiwiSeglare skrev:

Jag är som sagt livrädd för att betala 50.000kr och sen stå där med en rasad motor, trasig bromsar, läckande AC, drivknut som gått av, trasiga drivremmar och upptäcka att hela bilen egentligen är sönderrostad.

Fast det är ju exakt så som man lär sig. Du kanske behöver din dos av problem och fel innan du blir expert.

Uppdaterat: 2017-04-24 18:17
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Landcruiser är nog nåt av det mest okrossbara på denna sidan amazon.....
Ska du ha nåt lite mer säkert än jeep, till något bättre pris än landcruiser, är det ford explorer som gäller.
Den är hållbar, enkel, oftast fullutrustad, väldigt bekväm.
Sexan på 4 liter är dessutom hyfsat snål, min gick på litern jämnt, och är en järnspis som stammar från sextiotalet, går inte sönder..
På amerikanskt vis är bilen enkelt byggd och dessutom är prisbilden på usa-ford vad gäller reservdelar närapå oslagbar.
Originaldelar hos usa-bildelar tex ligger i biltemaklass.
Jag gillade min skarpt, men ville till slut ha v8 och bytte till en cadillac sts....

Uppdaterat: 2017-04-25 18:33

Nissan Pathfinder
https://www.bytbil.com/stockholms-lan/personbil-pathfinder-2-5-dci-7-sits-rea-race-5800-10491346

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Lada niva! Ungefär samma åkkomfort som defendern, men skottsäker.

Uppdaterat: 2017-04-25 20:48

Hilux om man vill ha något som håller... eller Outback låter det lite mer som han pratar om, eller?

Uppdaterat: 2017-04-25 20:51
Styggavargen

Kan man hitta en Hilux för 50000:-?

Uppdaterat: 2017-04-25 21:10
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Ja, för 20 också, har funnits sen 89....
Samma bil som vw taro då.

Uppdaterat: 2017-04-25 22:33

Ja det är mycket du vill ha för 50,000 kr. Jag avundats dig inte i denna djungel av bluff och bågverksamhet med så gamla bilar , men visst finns "den" någon stands men det gäller bara att hitta den. En Mitsubishi Outlander kaske Lycka till!
Bild borttagen.

Uppdaterat: 2017-04-25 22:34
Ben Sin

Varför lägga 50.000 på en första bil om man är livrädd?? Köp en bil för 5000:- och lär dig av problemen som dyker upp. Precis som en bil för 5000:- så kan en bil för 50.000:- vara full av fel och opålitlig, att lägga 50.000:- ger inga garantier alls. Du tänker helt fel.
Vill du ha en bil som kan tänkas kanske vara utan problem så skall du köpa en bil som är högst 2 år gammal, annars kan du köpa vad du vill och då får skicket och servicehistoria råda.

Uppdaterat: 2017-04-26 07:28
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Måste säga att det numera dyker upp många "okunniga" bilköpare som vill ha råd men som sen knappt skriver ett enda inlägg i sin egna tråd. Dock skiljer sig denna tråd lite ifrån de flesta av den typen genom att det första inlägget var relativt omfattande och inte bara en kort fråga om vilken bil som är "bäst" för en ringa summa pengar... Men om det vore min tråd skulle jag nog vara väldigt aktiv och ställa motfrågor m m för att klargöra det som föreslås...

Uppdaterat: 2017-04-26 11:09

De flesta här vet vem som ligger bakom dessa likartade trådar men de genererar ibland intressanta diskussioner så länge inte trollet matas.

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Tack för alla råd! Jag hade inte förväntat mig en sådan anstormning av svar, glatt överaskad. Vilken härlig community! :D

Jag har nu landat lite i att det här med 4WD skulle mest vara en p-förlängare. Fåfäng är jag likväl ändå så jag är fortsatt intresserade av bilar med ett "robust" utseende.

Landcruiser hade varit drömmen! Skulle hellre köpa en sådan än Landrover vilken dag i veckan som helst - om jag haft behov av en sådan bil vilket jag nu insett att jag inte har. Kul att en LC från 80-90-talet oftast både är dyrare och verkar hålla bättre än en LR som är hälften så gammal.

Lada Niva verkar vara en ikon, men jag gillar inte utseendet.

Just nu kollar jag på Nissan Qashqai, Kia Sportage och Hyundai Tucson. Alltså vanliga bilar som ser lite buffliga ut. Qashqai verkar vara ett bra begköp, generellt verkar de ligga bättre i pris än konkurrenterna och hört mycket bra om dem. Av dessa tre bilmodeller; vilken skulle ni föredra då? Jag kommer troligen köpa en 2011- diesel som helst inte gått mer än 15K mil och som blivit servad nyligen.

Uppdaterat: 2017-04-27 16:56

Toyota er altid godt.

Uppdaterat: 2017-04-28 11:02

Det bästa är att kolla blocket och åka iväg till någon bilfirma och provköra. Även om en bil på pappret ser bra ut så kan man tappa sugen helt på den efter ett par 100 meter.

Uppdaterat: 2017-04-28 11:05
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Som tillägg till Bennys inlägg så kan jag säga att det finns många bilar jag tappat sugen på bara genom att provsitta i bilhallen.;) Sitter man illa så finns det ju ingen anledning att ens provköra. Så ut och "känn o kläm" och provkör dom som känns bäst, så har du nog snart bildat dig en bättre uppfattning om vilka bilar som är intressanta.

Sen har ju både denna och andra biltidningar beg. tester man kan läsa om dom modeller man fastnar för och den vägen lära sig vad man ska se upp med på resp. modell.

Uppdaterat: 2017-04-28 16:26

Precis. Ut och testa. Jag fattar inte dom som går in till en handlare och har han välsmort munläder så har han lurat på dig en ny bil för 250 tusen eller vad det nu är. Skall man köpa ny bil så ta en semester dag och testa allt som är i din pris klass och läs på lite på nätet .
Det handlar om 150-350 tusen för många och att då gå på första bästa är helt sjukt men ack för vanligt, Men iofs det man inte vet mår man inte dåligt av

Uppdaterat: 2017-04-28 16:57
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

För mig är bilköpande en lång process som bl a innefattar provkörningar av ett stort antal tänkbara modeller, sen sätta upp nån form av kravspec för att se hur dessa bilar matchar kraven, därefter bedöma resp bil mot kravspecen för att bl a se vilka punkter man får "ge upp" på de olika bilarna eftersom det knappast finns nån modell som uppfyller allt man vill ha.
Därefter har man underlag att gå ut till 2-3 bilhandlare och börja prata nybilspris och inbytespris samtidigt som man passar på att ta minst en sväng till med de återstående kandidaterna. Som sagt - en rätt lång process men "snabbköp" är sällan nåt man blir nöjd med i längden.

Uppdaterat: 2017-04-28 17:19

...och varför råkar jag så ofta ut för att det blir dubblett-inlägg. Skriver i Chrome om det är till nån hjälp...

Uppdaterat: 2017-04-28 17:20
Pi skrev:

För mig är bilköpande en lång process som bl a innefattar provkörningar av ett stort antal tänkbara modeller, sen sätta upp nån form av kravspec för att se hur dessa bilar matchar kraven, därefter bedöma resp bil mot kravspecen för att bl a se vilka punkter man får "ge upp" på de olika bilarna eftersom det knappast finns nån modell som uppfyller allt man vill ha.
Därefter har man underlag att gå ut till 2-3 bilhandlare och börja prata nybilspris och inbytespris samtidigt som man passar på att ta minst en sväng till med de återstående kandidaterna. Som sagt - en rätt lång process men "snabbköp" är sällan nåt man blir nöjd med i längden.

Pricis. Samma här och man har nästan lite ångest under tiden. Och att studera nätet nån timme på för och nackdelar är också bra att ha med sig.

Uppdaterat: 2017-04-28 17:26
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Jodå - visst läser man både på nätet och biltester även om deras bilval inte är så intressant - däremot de egenskaper dom mätt resp specificerat. Och det där med ångest känner jag igen..:)

Uppdaterat: 2017-04-28 17:29

Att sätta upp en kravlista är nog inte fel alls. Möjligen sätter jag upp en sådan någonstans i bakhuvudet. Där ryms inga smådetaljer utan bara det viktigaste. Eftersom jag inte går in och beställer en specificerad bil utan snarare griper ett affärstillfälle när "rätt" bil hamnar i fokus så får jag acceptera att bilen är "good enough". Det kunde lika gärna ha blivit ett helt annat märke som kvalificerat sig till en plats i bakhuvudet. Kanske bör jag se mer seriöst på nästa bilköp...

Uppdaterat: 2017-04-29 18:00
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Köper sällan en exakt specad bil jag heller men vissa grundkrav skall alltid vara uppfyllda. Lagerbilar är i regel enklare att pruta på - sen är det inte så kul att vänta flera månader på leveransen av nya bilen...

Uppdaterat: 2017-04-29 18:18

Fantastiskt bra tips. Kanske självklara men de är värdefulla för mig! :) Jag har gjort kravlistor och lusläst hela internet några varv. Nu återstår att provköra bara.

När man handlar från en bilhandlare (kommer inte köpa av privatperson) kan man i någon mån lita på att de inte finns rost, delar som håller på att rasa ihop? Objektet jag tittar på just nu står att det levereras nyservad. Hoppas att det ska minimera risken för kaosdyra reparationskonstnader under den första tiden i varje fall.

Uppdaterat: 2017-05-05 13:34

Varför skulle det vara bättre att handla av en bilhandlare?
I den prisklassen du rör dig handlar det om trafiksäkerhetsgaranti, pajar bromsarna reparerar dom, rasar motorn skiter dom i det.
Levereras nyservad kan hos en handlare mycket väl betyda nystämplad servicebok.
En stämpel hos en provatperson betyder att han betalt och förhoppningsvis fått något för det....
Visst kan vissa privatsäljare vara luriga, men ha inga villfarelser, en bilsäljare är yrkesbedragare.....
Dessutom tar han troligen mer betalt för samma grej, det ligger i sakens natur...

Uppdaterat: 2017-05-07 20:47

He-he, "en bilsäljare är yrkesbedragare....", ja det kan ju vara en beskrivning av en bilförsäljare som har det till yrke.
Men han måste ju också se till att kunna tjäna på det han säljer och då har han knappast råd att idka välgörenhet.
Visst, är han oärlig kan han kanske dra in lite extra, men inte så länge, skurkar i bilbranschen blir snabbt brända även om det kan gå en tid.
Men jag håller med, att köpa av en bilfirma istället för privat säljare, behöver inte betyda att man gör ett bättre köp, men man bör vara vaken och kolla både bil och säljare extra noga.

Uppdaterat: 2017-05-07 21:23
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

"Men jag håller med, att köpa av en bilfirma istället för privat säljare, behöver inte betyda att man gör ett bättre köp, men man bör vara vaken och kolla både bil och säljare extra noga."

"Visst kan vissa privatsäljare vara luriga, men ha inga villfarelser, en bilsäljare är yrkesbedragare.....
Dessutom tar han troligen mer betalt för samma grej, det ligger i sakens natur..."

Det är väl just det som är problemet för bilköparnovisen. Vem skall han lita på?

Uppdaterat: 2017-05-07 21:51
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

En toyota går man aldrig fejl af ,.

Uppdaterat: 2017-05-08 10:44
jørgenn skrev:

En toyota går man aldrig fejl af ,.

Där är vi många som tycker att det är, fejl.

Uppdaterat: 2017-05-08 11:33
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

En bilköpare kan bara lita på sig själv.
Men min erfarenhet är att privatpersoner, den vanlige bilägaren alltså, inte svarthandlaren, är i huvudsak ärliga och blåser inte folk vanemässigt.
Det jag menar är att man betalar inte för en massa garantier man inte får ett skit för....
Bilhandlaren ska sälja bilen, det är hans jobb, och han har inte koll på hur den är för det mesta.
Skulle nåt dyrt gå sönder, då kan du glömma att få hjälp med det i den prisklassen....

Uppdaterat: 2017-05-08 19:42
duccedriver skrev:

En bilköpare kan bara lita på sig själv.
Men min erfarenhet är att privatpersoner, den vanlige bilägaren alltså, inte svarthandlaren, är i huvudsak ärliga och blåser inte folk vanemässigt.
Det jag menar är att man betalar inte för en massa garantier man inte får ett skit för....
Bilhandlaren ska sälja bilen, det är hans jobb, och han har inte koll på hur den är för det mesta.
Skulle nåt dyrt gå sönder, då kan du glömma att få hjälp med det i den prisklassen....

En bil handlare har väl en lägsta nivå ändå men en privat då kan det vara den största skojaren om man har maximal otur.
Och en månads garanti kan vara bra men men som ovan säger så kan man ändå vara rökt om nåt dyrt går sönder.
Sedan finns det inga säkra märken, det är som att köpa en lott fast tvärt om, det går oftast bra.
Det finns fruktansvärt skrämmande köp och bil historier om alla fabrikat och även Toyota och jappsare men dom skall du nog inte höra tror jag

Uppdaterat: 2017-05-09 13:47
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Jag skrev ju i huvudsak ärliga, klart det finns drivna människor på privatmarknaden också.
Men bilsäljaren har yrkesmässig vana att behålla pokerfejset, det var det jag benämnde som yrkesbedragare, inte att dom vanemässigt luras hela dagarna.
Men han kan veta att en bil är hur kass som hrlst, han ska ändå få den ur hallen....
Jag har själv sysslat med bilar och bilaffärer både privat och yrkesmässigt hela mitt vuxna liv, och säljer alltid, och försöker vara ärlig.
Så jag har det kanske lätt, man lär sig läsa folk.
Och jag har inte hittat många som medvetet försökt blåsa mig.

Uppdaterat: 2017-05-11 09:47
KiwiSeglare skrev:

När man handlar från en bilhandlare (kommer inte köpa av privatperson) kan man i någon mån lita på att de inte finns rost, delar som håller på att rasa ihop? Objektet jag tittar på just nu står att det levereras nyservad. Hoppas att det ska minimera risken för kaosdyra reparationskonstnader under den första tiden i varje fall.

Posta länk på objektet.

Snackar vi fortfarande 50,000kr?
Är det en nyligen utförd service enligt dokument?
Generellt serviceintervall på 12 mån gäller alla bilar. Detta övergår till att bli en arbiträr tidsperiod när bilen börjat samla år och ägare. En charter-resa är roligare än ett oljebyte och nya bromsbelägg.

Allt vad garantier heter är bortblåsta sedan länge. Är det en auktoriserad bilhandlare eller "Mahmuds Autobilen på hörna"?
Den ena bryr sig om vilka bilar som finns i hallen. Den andra säljer det som den första inte ens vill se på baksidan.
Vad det gäller skicket så är det helt beroende på vilket märke. Grundarbetet från fabrik avgör livslängden.
Varje ägare bidrar sedan till att skicket försämras. Dåliga bilägare kan ta död på en bil hur enkelt som helst, trots att lacken varit älskad av alla på fina sommardagar vid GDS-tvätten.

Är du paranoid så finns det bildiagnos hos bilprovningen. Kostar 1,590kr att avslöja något lurigt, både på bilen och eventuell ålröv till säljare, där luriga saker kan leda till räkningar på 20,000kr

Kan delge dig en historia plockad direkt ur verkligheten. Citroen C4 Cupé köptes för ca 65,000 kr hos auktoriserad bilhandlare. Avgassystem. Nya bromsbelägg, bromsok, bromsskivor.... tid för en utökad service. Bilköpet landade under väldigt kort tid på närmare 95,000kr. Tydligen fantastiskt rolig bil att köra, men ägaren var allt annat än glad.

Uppdaterat: 2017-06-09 16:15