Vi Bilägares forum

Första Bil

Första Bil

Håller på att titta efter min första bil (kan inget om bilar). Min budget är runt 20 000, absolut max 30 000, men helst under detta.

Letar främst efter en pålitlig bil som det inte kommer bli strul med, har kollat en hel på blocket, på Volkswagen, och det verkar finnas en del typ 04, 05 som gått mellan 17 och 19 000 mil för denna slant.

Så, till min fråga, vart finns fällorna? Vad ska jag kolla efter/göra för att undvika att köpa en bil som pajar efter ett par veckor, eller där det blir dyra reparationer etc.

Andra bilmärken som är att rekommendera?

Ett par exempel på VW passat från -04/05, från blocket: Ge gärna kommentarer på dem!

https://www.blocket.se/malmo/Vw_passat_var__turbo_71142931.htm?ca=23_11&w=0

https://www.blocket.se/malmo/Vw_passat_var__turbo_71142931.htm?ca=23_11&w=0

https://www.blocket.se/malmo/Volkswagen_Passat_1_8T___Ny_servad___Drag_71404712.htm?ca=23_11&w=0

Tacksam för alla tips!

MVH
Utanbil

Uppdaterat: 2017-02-02 15:34
Letarefterbil

Kommentarer

Tacksam för alla tips!

Uppdaterat: 2017-02-02 16:39
Letarefterbil

Passaten är en ytterst trevlig bil, bekväm, tyst och ytterst rymlig.
1,8t är en fin motor, men en del att kolla upp finns på den.
Hur den är servad spelar stor roll, en bil som har gått 20k på 12 Är har troligen gått mycket kortkörningar, är den då servad efter 3000 milsintervall är motorn möjligen igensatt av oilsludge.
Oljebyte minst en gång/år under hela livslängden är ett måste och slarv med oljekvalitet är nono....
Ofta är det svårt att se vid ytlig inspektion, och när oljetryckslampan varnar rasar turbon, rakt av....
Ett turbobyte är inte det värsta, att rensa motorn är en hel del jobb på passat, motorn måste lyftas upp osv....den behöver dessutom köras med reningsolja, och ett par täta oljebyten på det....
Om du hittar nån billig klarar du dig på 15k, men över 20 är vanligare....
Inget specifikt för denna, alla bensinturbo drabbas av detta, men på passst är det lite mekigt....
Då är v5 en bättre motor, och inte törstigare, 1 8t tar minst 0,8, om du inte kör stadstrafik alls....
Den ökända framvagnen är däremot inga problem numera, en led kostar några hundra, en komplett sats till hela framvagnen runt 2000....

Uppdaterat: 2017-02-02 17:19

Passat är utmärkt, men du kan kolla på en Saab, du får betydligt mer bil för pengarna än om du väljer Passat som jag tycker är något övervärderad.
Beroende på vad du vill ha kan du välja mellan 9-3 och 9-5, provkör och se om det är en bil du tror att du kan trivas med så kan vi återkomma med vad du ska se upp med.
En annan bil som ger mycket för pengarna är Opel Astra eller Vectra.

Uppdaterat: 2017-02-02 19:41
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Finns det nån generell "milgräns", man bör hålla sig under, är det okaset köpa en som gått 20 000, hur långt kan de gå i snitt, vid normalanvändning/normal misskötsel etc?

Funderar lite på en Audi A4 också, ser ni några fördelar/nackdelar med denna mot VW annat än att de tycks ligga aningen högre i pris.

Uppdaterat: 2017-02-02 23:35
Letarefterbil

Köp t ex en gammal Mazda med lite lägre mil - billiga som begagnade och brukar fungera bra. Och går dom sönder så brukar de inte kosta skjortan att reparera. Visst kan de äldre vara lite rostiga men knappast nåt som påverkar funktionen.

Uppdaterat: 2017-02-03 09:44

Milgräns ska man nog inte tänka så mycket på. Duccedriver har förtjänstfullt, listat det som är vanligast på de där passaterna. Jag tror du ska hitta en som är så servad och har så lågt antal ägare som möjligt. Milen är knappast det stora problemet. Många gånger tror jag det är smartare att hitta en bil som gått 22tusen än en som gått 16tusen för en på 22, där har det mesta hunnit inträffa och åtgärdats.

Hade själv en Passat, dock en -00:a och den körde jag till 31500mil c:a och bytte olja var 1000mil. Den drog väldigt lite olja mellan bytena och behövde därmed aldrig fyllas på nångång. Det var originalturbo, original AC/kondensor osv. Inget sådant gick sönder men, det beror ju helt på vilka brukare och vilken service bilen fått över åren/milen. Det var en mycket trevlig bil som jag och familjen gillade stort. Kan tänka mig en sådan igen. Väldigt bekväm och praktisk bil. Att den drar nån deciliter mer än en "modern" bil får man kanske ta såvida inte du tänkt pendla 5000 tusen mil månaden. Man får kanske tänka lite annorlunda ang förbrukning på en bil i den prisklassen. All värdeminskning är ju borta. Milkosten är det som ev rep och bränsle kostar.

Uppdaterat: 2017-02-03 09:51
/Hilife

Oky! Vart hittar jag den listan?

Vid säger ni om Audi A4 vs VW passat, om vi snackar bygget max 30 000. Är det alltid mycket mer bil för pengarna på en passat? ÄR det samma typer av problem/saker man ska se upp med?

Uppdaterat: 2017-02-03 10:48
Letarefterbil

Fast att "allt redan är åtgärdat" vid t ex 22.000 mil är ju inte riktigt med sanningen överensstämmande, tyvärr. "Allt" blir aldrig utbytt på gamla, långmilade bilar men är man själv duktig på att meka så kan det givetvis fungera - men lämnar man alltid in bilen på verkstad så kan det bli många verkstadsbesök, även för lite mindre fel, som totalt kan dra mycket pengar.
Att tro att man som icke mek-kunnig skall kunna åka långt och billigt med en äldre, billig bil är nog att vara en aning optimistisk - såvida man inte har tumme med fru Fortuna.
F ö har även jag haft en liknande Passat och jag skriver under på att den vid den tiden var en mycket trevlig och bekväm bil att åka i.

Uppdaterat: 2017-02-03 10:51

Hyfsat vanligt fel på Passater som gått långt är att ABS-kontrollenheten börjar krångla och det blir dyrt att fixa om man inte hittar någon mekare som vet hur man lagar dessa billigt. Med billigt menar jag 3000:- spänn.
En utbytesenhet kostar ca 11000:- att få på plats och en helt ny enhet kostar ca 30000:- att få insatt.
Man kan ju förstås ha tur och inte få problem med detta men risken finns.

Uppdaterat: 2017-02-03 11:54
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Abs-enheten kostar 2500 att få reparerad, enl audinordics forum.
En firma i stockholm, samma som reparerar volvos kretskort till instrumentbrädan och annan elektronik.
Man får skicka iväg den, så några dagar stillestånd blir det.
A4 b5 är i stort samma bil som passat b5, samma problem, samma kostnader, samma delar...
Lite trängre, vilken man gillar bäst är en smaksak.
Jag föredrar passatdn, audins taklinje är låg, insteget trängre.
Passaten är rymligare än v70....

Uppdaterat: 2017-02-03 12:56

Pi, om nu ts har den budgeten är det en äldre bil som gäller, då svarar vi på det.
Då förutsätter vi att ts kan något själv, elller vill lära sig, annars kan begagnade bilar alltid bli dyrt....
Lite sanning ligger det i att en som är ordentligt körd och skött på höga mil ofta är bättre än en lågmilare på samma år.
Ofta, inte alltid.

Uppdaterat: 2017-02-03 13:04

Ok ducce 2500:- är en rimlig peng för reparation av ABS-enheten. Men skall den inte kalibreras efter montering?

Uppdaterat: 2017-02-03 14:20
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

ducce - är dock tveksam till att man får mest bil och problemfrihet för pengarna med en gammal Passat eller A4. Min gissning är också att TS kanske inte är den mest hängivna hemma-mekaren för då tror jag att han redan skulle veta vad han vill ha och vari fällorna ligger. Men det är som sagt mina spekulationer...

Uppdaterat: 2017-02-03 15:36

Det är nog så att inget för 20000:- kan räknas som absolut problemfritt men det är knappast en ny toyota heller, även om oddsen säkert är lite bättre för den sistnämnda. Nu var det som sagt tal om en gammal bil i den prisklassen, och visst, det är en poäng i att man nog får ha lite fortuna med i bilden men i vilket bilägande har man inte det? Min tanke var väl mest att när bilen rullat så långt som 22 tusen så har mycket hunnit gå sönder och åtgärdats. Den bil jag ägde var ett problembarn innan jag fick den, köpte loss den från det företag jag jobbade på då, alla tyckte jag var galen som ens tänkte tanken. Varje gång de lämnade in den på VAG så kostade det 25 tusen, även för små saker. Sen när jag köpte den, bytte jag nästan inget. Nån länk i framvagnen, bromsar förstås, tändstift, men annars, INGET. Den gick och gick. Hade jag tur? Kanske? Har en vän som hade en likadan, den hade han problem med just ABS:en men det var inte så dyrt. Det kostade då c:a 3500:- att laga. Peanuts om man räknar på vad en ny bil kostar att hålla igång. Tror ändå det är en förhållandevis ok affär att köra en sådan bil under förutsättning att man lämnar prestigen i farstun förstås. En annan fördel med lite äldre bil är att många mekaniker, även ej auktoriserade, har "lärt sig" bilen och därmed tar det inte 12 timmar att byta kamrem eller bromsok. Därmed billigare att lämna in, även om man har centralmonterade tummar.
Hoppas TS kan hitta en fin bil. Det är trevliga bilar.

Uppdaterat: 2017-02-03 16:04
/Hilife

Vad jag förstått på forumet är det bara att meka dit.
Jag hade ju tankarna på min eftersom lamporna alltid började lysa vid första inbromsningen i regn....
Men det var ju bara smutsiga kransar, stålborsten löste det....
Men då surfade jag runt, och för mig fanns det ännu billigare lösning.
Öppna styrdlonet med bågfil och löda, det är en lödpunkt som är svag.
Sen limmar man ihop med silikon...så fint beskrivet med bilder och allt.
Men det kräver ju att man vågar dela på prylar och har lite feeling med lödkolven....

Pi, jag hade kanske inte rekommenderat passat som förstaval, men ts frågade specifikt om passat, och som bil får den mina varmaste rekommendationer, bekväm, tyst och rymlig, och känns fortfarande modern.
Minns att jag varnade för 1,8t, kan vara ett vågspel.
För övrigt tror jag inte den är mer chansning än nåt annat i prisklassen.
Men det är ju rätt konstigt att på en fråga om passat är en vettig bil, får man svaret att en mazda 3 är bättre....
Jag kan inte svara på der, det sägs ju så, men själv undviker jag sånt....
Vår mazda får frun köra, hon tycker den är bra, jag mår illa av att tänka på att köra den.
Reservbil var den tänkt som, men det behövs ju inte, passaten funkar ju.

Uppdaterat: 2017-02-03 17:01

Jag kan alltså nästan ingenting om bilar, så något hemmameck blir det inte tal om, såvida det inte är nått enkelt som vem som helst kan göra själv efter en youtubevideo typ.

Det verkar alltså vara en väldigt stor risktagning att köpa begagnat för den budget och bilmärken jag tänk mig och? Och att bara lita på fru fortuna känns lite schakt. Vad är alternativet, spara ihop lite till och köpa en som gått färre mil? Är 15-17 tusen mil, bättre att satsa på?

MVH

Uppdaterat: 2017-02-05 20:55
Letarefterbil

Köp en Volvo 945 istället, ok dyr i drift vad gäller bensin men de flesta kan meka och relativt billiga delar.

https://www.blocket.se/varmland/Mkt_fin_Volvo_945_71488945.htm?ca=16&w=3

Uppdaterat: 2017-02-05 21:06

Här är t.ex. en audi som gått 17 000 (https://www.blocket.se/eslov/Audi_A4_1_8T_Kombi_71292603.htm?ca=23_11&w=1&last=1)

Det står att kamrem är bytt vid 11 000. Vad skulle man behöva se upp med här förutom abs bromsarna? Om hur kan man kolla/ta reda på om de är ok?

MVH

Uppdaterat: 2017-02-05 21:13
Letarefterbil

Och här kommer en fråga till. Hur många ägarbyten är "normal" eller okej, på en 15 år gammal bil?
Såg att denna t.ex haft 5 ägare, varav den senaste köpte bilen bara för nån månad sedan, antar att man bör ana ugglor i mossen då?

Uppdaterat: 2017-02-05 21:25
Letarefterbil
junkers skrev:

Köp en Volvo 945 istället, ok dyr i drift vad gäller bensin men de flesta kan meka och relativt billiga delar.
https://www.blocket.se/varmland/Mkt_fin_Volvo_945_71488945.htm?ca=16&w=3

Är det inte lite märkligt att en 20 år gammal bil inte ens gått 6000 mil?

Uppdaterat: 2017-02-05 21:32
Letarefterbil

Jo men stämmer det kan det vara ditt livs fynd...

Uppdaterat: 2017-02-05 21:40

Kolla samma som på passat, det är ju samma bil tekniskt....
Abs kan man bara kolla lampan, den ska släckas 3 sekunder efter att du slagit på tändning, då funkar systemet just då.
Men 24k för en 15 år gammal bil med buckla och rost, har du slagit huvet?
Min passat 03'a kostade 8, och då är den varken bucklig eller rostig.

Uppdaterat: 2017-02-05 22:51

Har inte slagit i huvet, men som ni märker har jag ingen uppfattning om vad en bil bör kosta, har bara kollat på blocket nu och priserna där... Men om jag kan tänka mig lägga 20 000 - 25 000, vad bör jag kunna få för passat eller A4 med tanke på årsmodell och mil? Om vi säger hyfsat skick..

En del av bilarna jag kollat på har haft kanske 8-10 ägare de senaste 10-15 åren. Hur många är normalt/misstänksamt skulle ni säga?

Uppdaterat: 2017-02-05 23:16
Letarefterbil

Hur är det med Volvo? Typ v40, v70 eller nått sånt.. Är der bättre köp en Audi/WV? Och är det samma saker att tänka på med beg volvo, eller har de andra problem?

Uppdaterat: 2017-02-06 00:01
Letarefterbil
Utanbil skrev:

En del av bilarna jag kollat på har haft kanske 8-10 ägare de senaste 10-15 åren. Hur många är normalt/misstänksamt skulle ni säga?

Bilar som ligger i klassen 20-25.000 lär ha haft många ägare i de flesta fall. Det är inte hur många ägare bilen haft som är det primära vid köp av sådan bil utan här får skicket helt avgöra vad som är vettigt att köpa.

Uppdaterat: 2017-02-06 07:29
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Fast många ägare under de allra senaste åren skulle i alla fall få mig att höja ögonbrynen...
Och så enkelt är det inte att bedöma det verkliga skicket på en så gammal bil för bara för att den är blank, fin och välstädad betyder ju inte att den alltid skötts väl.

Uppdaterat: 2017-02-06 09:42
Pi skrev:

Och så enkelt är det inte att bedöma det verkliga skicket på en så gammal bil för bara för att den är blank, fin och välstädad betyder ju inte att den alltid skötts väl.

Men troligtvis!

Uppdaterat: 2017-02-06 12:47
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Har man en så liten bilbudget så att bilen bara får kosta 20,000 kr i inköp så skulle förmodligen det bästa rådet vara att avstå bil. Men ska man ändå köpa en så kan man ju då anta att budgeten i övrigt är på ungefär samma nivå, dvs högst begränsad. Gäller ju då även att hålla nere soppaförbrukningen, fordonsskatt, försäkring etc. För mig handlar då hela frågan om att hitta en bra småbil i bra skick. Köpa en Passat turbo etc, det känns inte seriöst. Och en Audi A4 låter som ett dåligt skämt.

Uppdaterat: 2017-02-06 14:27
christer_1 skrev:

Men troligtvis!

Där håller jag absolut inte med dig, christer.
För en såpass gammal och billig bil med många ägare så säger ju inte det yttre försäljningsskicket idag speciellt mycket - och har det varit flera ägarbyten i närtid så kan man ju tro att nuvarande ägare gjort allt för att bilen skall se snygg och attraktiv ut för att bli av med den kvickt.
F ö är nog mina tankar rätt lika Vidstiges i detta fall...
Har man en synnerligen begränsad budget och inte kan meka själv (som i detta fall) så är oddsen inte så bra för ett enkelt och billigt bilägande och ju mera komplicerade, gamla bilar man köper (t ex med turbomotorer) desto sämre blir oddsen. Sen kan man givetvis ha tur men denna "tur" är ofta resultatet av att man själv är en kunnig bilköpare.

Uppdaterat: 2017-02-06 14:37

På sätt och vis har du rätt pi.
Är du curlingförälder.....
För de av oss som är kunniga bilköpare och oftast har tur, hur tror du vi blev det?
Inte fasen höll pappa mig i handen när jag köpte mina första 50 bilar....

Vidstiges uttalande är som vanligt bara nedvärderande över folk med mindre budget.
Och uttalandet att passat är dålig men a4 ett skämt, visar vad han kan i ämnet....
Ingen skillnad, varken kvalitets, funktionsmässigt eller ekonomiskt....

Till ts, nej en volvo i den prisklassen är troligen inte bättre, dom är ännu mer övervärderade.

Uppdaterat: 2017-02-06 15:41

ducce, vet inte var du hittade att jag var nedvärderande över folk med mindre budget, skitsnack skulle jag säga.
Och Audi A4 är en ovanligt dyr bil att serva på verkstan, det är fakta.
Bara för att du själv kan och har möjlighet att meka bilar så är det liksom inte standard och nåt du kan utgå från att andra kan.
Dessutom, vill man ha lite problem så är det en japansk bil som gäller här, särskilt om det ska vara en lite större bil.

Men visst, kör på du och rekommendera dom dyraste bilarna man kan äga när dom börjar rasa, säkert en lysande affär, been there done that. Finns f-n inget värre än att sitta i en fälla med ständiga rep och marknadsvärdet ändå är nära noll.
Alla är ju saliga i sin tro.
Och du vet ju bäst...

Uppdaterat: 2017-02-06 17:05

Till ducce vill jag bara säga att Nej - jag är ingen curling-förälder. Och Ja - jag har fått skapa alla bilköpar-erfarenheter själv för jag hade en synnerligen bil-ointresserad pappa så jag fick fixa även med hans bilar från låg ålder.
Sen misstänker jag att TS inte är så intresserad av att lära sig begagnade bil-branschen via dyra, egna erfarenheter.
För en gångs skulle så är nog mitt "tyckande" mera likt Vidstiges än ditt, ducce. Och inte heller jag ser nåt nedvärderande om de med mindre bilköpar-budget i Vidstiges inlägg.

Uppdaterat: 2017-02-06 18:24

Så man bör tänka om att ens köpa bil om man inte kan lägga mer än 20-25 tusen?

Uppdaterat: 2017-02-06 19:02
Letarefterbil

En mindre bil är det som gäller exempelvis VW Golf 1.6i av generation 4 eller Toyota Corolla / Auris. Då får man en ganska välvårdad fast lite äldre bil. Finns faktiskt ganska välvårdade, beror vad man tycker är viktigt. Vill man ha en driftsäker som möjligt så väljer man Toyota. Vill man ha lite bättre rostskydd och lite mer körglädje så väljer man VW Golf 4.

Det dom säkraste korten i den prisklassen. Personligen skulle jag välja VW Golf 4 i den prisklassen.

Min far kunde tyvärr heller ingenting om bilar så man har fått lära sig fram. Har haft tur med vissa bilar och otur med andra och alla har dom sett bra ut vid inköp / försäljning.

Bruksvärdet är viktigt för mig och inte hur mycket bilen är värd i pengar. Brukar som Niklas köra mina bilar länge och kosta på dom ordentligt med bästa motorolja, däck osv.

Uppdaterat: 2017-02-06 19:30
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Naturligtvis behöver du inte avstå från att köpa bil i 20-25000:- klassen, men om du inte kan något om bilar bör du antingen lära dig eller ta med någon kompis som kan.
Ett annat alternativ är att du köper en enkel lättreparerad bil för hälften av pengarna och sedan ägnar en avsevärd tid och väldigt mycket intresse på att reparera och förbättra bilen då det behövs.
Det är på det sättet många av oss skaffat kunskaperna.
Med blod, svett, tårar och en massa trist (ofta) slit kommer du att kunna bli en expert och då kommer du att upptäcka att det kan vara rätt kul!

Uppdaterat: 2017-02-06 21:16
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jösses, det jag skrev var ett råd i all välmening. Man ska tänka sig för flera gånger innan man skaffar bil med en liten budget. Gör man det ändå så ska man se till att det är en billig bil typ en småbil som inte gått så långt och som man lätt kan göra sig av utan större förluster med om man ångrar sig. 20-25,000 kr är bland det svåraste att köpa bil, det mesta är skit och verkstäder i Sverige är dyrare än tandläkaren.

Uppdaterat: 2017-02-06 21:24

Utanbil.
Enligt vidstige bör inte så fattiga/snåla människor som du ha bil....
Enligt mig går det utmärkt.
Som du kanske förstätt har inte jag heller rekommenderat passat eller a4, bara försökt reda ut dina frågor.
Tänker faktiskt inte rekommendera nåt speciellt, för vilken bil som helst kan funka, vilken som helst kan vara ett nerköp.....
Men jag tycker faktiskt det är fel att köpa en så gammal bil för så mycket pengar, och att titta på miltal säger väldigt lite.
En 15 år gammal bil som gått 15000 mil kan faktiskt vara sämre än en som gått 25, med skillnaden att om den blir skrot har man förlorat mer pengar.
Aldrig en spänn över 15 för en så gammal bil.
A4 i eslöv du länkade är nog ett nerköp, dennis är nämligen bilmånglare.
Behöver inte ens efterforska, bor nämligen i stan.....
Dessutom ett överpris med rost och buckla, en sån rostar aldrig i skärmar om den inte är krocklagad......
Och när vidstige babblar servicekostnader är han som vanligt på cykeltur....
En passat och en a4 kostar exakt lika mycket i service.
3,5 liter olja och samma oljefilter, luftfilter, tändstift, och arbetet detsamma....
Man lämnar ju rimligtvis inte in en 15 år gammal bil på service enligt plan på märkesverkstad, utan på oljebyte, och lite till om det behövs.
Gärna hos en liten, vettig allbilsverkstad.
Det fixar dom, för det behövs inte raketforskare för att serva eller reparera en äldre bil.
Synnerligen trevliga bilar bägge, men kan bli dyra om man har otur.
Fast det måste man inte ha...
Utan att läsa saabnisses senaste inlägg, gissar jag mig till rekommendationen saab...
Ligger i sakens natur....
Säger inte emot, en 9-3 är en fin bil, lika bra att köra som tyskarna, nästan.
Men undervärderad, fås billigt och brukar vara säkra kort.

Uppdaterat: 2017-02-06 21:34

Vidde:
Du skriver att om har en så liten budget så bör man avstå att köpa bil?

Hur ska man tolka detta? Tycker det finns bra bilar fast lite äldre i den prisklassen. Sedan beror det på vart man lagar den.

Uppdaterat: 2017-02-06 21:38
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Det finns fortfarande äldre bilar som man själv kan göra många vanliga reparationer på.
De blir tyvärr allt färre.
Men, det viktigaste är att man har lärt sig att bli skitig!

Uppdaterat: 2017-02-06 21:45
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
Pi skrev:

christer_1 wrote:
Men troligtvis!

Där håller jag absolut inte med dig, christer.
För en såpass gammal och billig bil med många ägare så säger ju inte det yttre försäljningsskicket idag speciellt mycket - och har det varit flera ägarbyten i närtid så kan man ju tro att nuvarande ägare gjort allt för att bilen skall se snygg och attraktiv ut för att bli av med den kvickt.

Jag menade bara att en som skiter i att vårda sin bil skiter nog också i att tvätta den. Det har jag sett åtskilliga exempel på. Men däremot så finns det givetvis bilfirmor och privatpersoner som "stylar" upp sina bilar för att luras.

Uppdaterat: 2017-02-06 22:05
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Mats, svarar gärna på dina frågor men tycker redan jag svarat i det jag skrivit och tröttnat lite på tråden, så jag stannar där. Har inte heller längre nåt direkt personligt intresse av gamla bilar, i alla fall inte som bruksbil.

Uppdaterat: 2017-02-06 22:16

Om man nu ändå skulle vilja ha en lite större bil, typ passat, eller volvo v40 eller nått sånt, vad för budget skulle ni säga att man behöver komma upp i för att känna sig hyfsad säker på att inte få en bil som ruttnar ihop direkt?

Kan inte mecka, men har tillgång till en bilmekaniker som kan göra saker hyfsat billigt.

Uppdaterat: 2017-02-06 22:23
Letarefterbil

Vidde, trots ligen budget kan man bli tvungen köpa bil.
Jobbet kanske flyttar från en, där allmänna kommunikationer inte funkar.
Man är kanske arbetslös och får ett jobb, där allmänna kommunikationer inte funkar.
Kanske inte är läge då att tänka två gånger, utan måste göra det bästa man kan....
Eller så vill man prova på privilegiet att vara oberoende, utan att lägga en förmögenhet på första bilen.....
Man har kanske inte ens dålig ekonomi......
Det finns tillräckligt många som köper bil för pengar dom kunde använt vettigare, som köper ny bil och äter nudlar....

Uppdaterat: 2017-02-06 22:30

ducce, no hard feelings...

Jo absolut kan man behöva bil och det var då jag menade att en småbil är bästa köpet i detta fall. :)

Men du får hjälpa vidare nu.

Uppdaterat: 2017-02-06 22:33

https://www.blocket.se/ostergotland/Volvo_V40_1_6_Bes_o_Skatt_Laga_Mil_71457664.htm?ca=23_11&w=3

Var kan det t.ex. finnas för fällor här?

Uppdaterat: 2017-02-06 22:53
Letarefterbil

Om du nöjer dig med en V40 så kan du ju kolla övriga alternativ i Golfklassen - för det är den klass som V40 också hör till utrymmesmässigt.

Uppdaterat: 2017-02-06 23:48

De mest eniga råd jag fått här är ju att köpa en mindre bil för den budget jag har så antar att det är bästa vägen.. Men golf var ett bra förslag isf! Tror ni man får ok bil för 25 000 om man kollar på v40, golf storlekar ost? Eller är det ändå typ toyota och mazda osv som gäller för den budgeten?

Volvo V40 på länken ovan är från -02 och har bara gått drygt 10 000 mil, kostar 18 000, kändes som en bra deal, men kanske lite för bra? Kemremmen var bytt stod det, men vad mer bör jag se upp med i detta fall?

Uppdaterat: 2017-02-07 09:20
Letarefterbil

Dacia Sandero

Man kan få en lågmilare årsmodell -10 för 25-30.000:-

Billig att äga och underhålla och så ser man inte skillnad på en -10 och en ny :-)

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

V40 är ett säkert kort.
De fel som brukar finnas syns, för det enda vanliga är utvändig rost, i skärmar och skärmkanter och motorhuv.
Är det bra och bilen känns ok, bara att köpa.
Men inte för dyrt, det dräller av v40....
En trevlig bil att köra, och med hög säkerhet för åldern, som det ska vara i volvo, säkrast i sin klass 2001, förutsätter att den är nyare än 2000, då kom fas2.
Men en 02 för 18000 är dyrt, 1,6 vill ingen ha...
En turbo med automat ska man ha för dom pengarna, inte en 1,6, den vill ingen ha sen...
Bästa alternativet är 2,0, och den är vanligast.

Uppdaterat: 2017-02-07 14:28

Här i Sverige räknas 25 tkr som en klass med mycket gamla bilar fast kollar man södra Europa, Bulgarien, Rumänien, Grekland så ligger nog median bilen som rullar på dessa vägar i den prisklassen. Fast där är det billigare att reparera och så har dom sämre levnadsstandard.

Fast om du har tillgång till bilmek så kan du ju kolla på de bilar som har redovisas i forumet. Jag skulle undvika turbo i den prisklassen, en turbo behöver lite bättre omvårdnad än övriga delar av motorn. Exempelvis bra motorolja och att den stått lite på tomgång innan man stänger av motorn. Samt att bytet av motoroljan sker oftare. Finns ju nu att köpa bra motorolja på nätet för små pengar.

Uppdaterat: 2017-02-07 15:27
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.