Vi Bilägares forum

18V verktygskit av kvalitet - erfarenheter.

18V verktygskit av kvalitet - erfarenheter.

Nu när jag köper ett eget boende så kommer jag börja smårenovera lite och behöver köpa in verktyg.

Jag har en del verktyg men mkt av det är saker som jag direkt ångrat att jag köpt (billig skit) och som jag helst inte vill använda igen.
Fick tipset av en kollega att köpa de nya 18V laddbara verktygen från någon av de "bättre" tillverkarna.

Har hittat lite combokit från 4 olika tillverkare.
Dessa innehåller lite olika men generellt så är det 2 skruvdragare/borrmaskiner, tigersåg, fogsvans, cirkelsåg osv.
I dessa kit ingår också 2-3 batterier och laddare + lite annat kul som lampor och väskor.

Har fastnat för fyra märken

DeWALT
Bosch
Makita
Milwaukee Tools

DeWALT och Bosch är lite billigare än de andra två.

Kommer även komplettera med spikpistol, gerkap och kanske någon multitool.

Någon som har erfarenhet av dessa 18V system från någon av tillverkarna.
Eller har någon erfarenhet av verktygstillverkarna i stor och kan rekommendera någon framför någon annan?

Har fastnat lite för DeWalt då jag upplever att dom har ett bra utbud med 18V verktyg, men den känslan kan ju vara fel.

Så...vad säger ni, vad hade ni valt?

Uppdaterat: 2017-09-08 00:03
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Kommentarer

Har själv gjenom många år arbetat innom husbyggen i australien med montering o.s.v och andvände alltid blåa makita då dom anses vara för"byggd professionellt bruk" altså commercial.Då och då använde jag bosch om inte makita fanns ute på landet (nödfall) dom kunne inte jämnföras med makitas styrka och hållbarhet.
Dewalt är nog bra men inte varit så länge på marknaden om man jämnför med makita.Makita er steget innan metabo.altså "nestan" lika bra.

Uppdaterat: 2017-09-08 06:09

@Reverend Benny.
Köper man billigt som märken meec, är skit.
Känner bra 4 olika märken som du lagt här kommentar. Det finns att kolla bäst i test på Google vad olika verktyg som är bäst.

Uppdaterat: 2017-09-08 07:18
Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html

Med bortslösa motorer slipper man kolen och uppges ha 40 % bättre verkningsgrad vilket är bra.
https://www.test.se/skruvdragare/
En del har 4 Ah batterier vilket är bra om man inte tycker att maskinen inte blir för tung.
https://www.bauhaus.se/borrskruvdragare-bs18c-li-202.html?gclid=EAIaIQobChMIiZ350eyU1gIVVYmyCh0vnAEHEAQYASABEgIyqvD_BwE

Uppdaterat: 2017-09-08 07:36
Elbil2

Jag har 18V Bosch i deras "hobbyserie" Power4All och har egentligen inte haft några problem. En tidigare kollega menar att man helst ska ha de blå då de är rejälare. Det är väl som med bilar: Prova och se vad som passar dig! Häromdagen såg jag att Milwaukee hade en jättetrailer med demo utanför Ahlsell i Spånga. Misstänker att den far runt på liknande frukostmöten hela tiden.

Uppdaterat: 2017-09-08 09:19

Problemet med 18V är att de är ganska tunga och blir jobbiga att hantera och det gäller att tänka efter vilka maskiner som man tror man behöver.
Det är ju skillnad på att jobba som proffs och att vara en hemmarenoverare,
Många gånger krävs ju ändå samma verktyg, men det kanske inte finns behov av proffskvalitet på allt.
Men ett råd är ändå att ha en hyfsad 18V borr/skruvmaskin, inte med slag, behöver man slagborr är det bättre med en sladdansluten eller att hyra en större proffsmaskin.
En 9,6V borr/skruv av bästa kvalite´, här kan du betala mer, den kommer du att använda mest p.g.a. smidigheten och den är lätt!
En instickssåg, jag trodde inte på den när den kom och därför köpte jag det billigaste som fanns för att prova, en Meec från Jula, Den kostade bara ett par hundralappar, men jädrar vad den har fått jobba. Jag trodde den skulle ta slut när som helst och därför köpte jag en ny betydligt dyrare med snabbväxling av blad som pajade redan efter ett par meter! Då fick Meecen hoppa in igen! Men den nya är bytt på garantin och förhoppningsvis var det enstaka fel.
Jag har inte provat batteridrivna instickssågar, men jag har sett att Lidl haft en till hyfsat pris och jag ska prova en sådan.
Lidl har faktiskt haft väldigt bra maskiner, då och då, med tre års garanti, Problemet är att de sällan finns att köpa när man behöver dem.
En tigersåg använder man inte så mycket och där duger det med en billig.
En pendlande sticksåg är väldigt bra och där lönar det sig att satsa på kvalite´, men när det gäller cirkelsåg kanske det är bättre att köpa en billig och slita ut och köpa en ny, om det nu inte är väldigt ofta man använder den, försök då hitta en med gjuten platta, bl.a. Hitachi har en sådan, den har bättre precision.
En roterande slipmaskin med oscillerande platta har man mycket nytta av liksom Martin Timells favoritmaskin, bandfilen som inte är så dyr, men den är en väldig hjälp.
Hyvel och bandslip är däremot maskiner jag använder väldigt sällan.

Uppdaterat: 2017-09-08 09:38
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Allt billigt är inte dåligt och allt dyrt är inte bra. Sen skall man inte överdriva behovet bara för att man är husägare och nån gång emellanåt behöver elverktyg. Har provat allt ifrån dyra till riktigt billiga batteri-borrmaskiner/skruvdragare och just nu har jag 2 st billiga ifrån Lidl (LIIon-drivna - hade eg klarat mig bra med en maskin) som fungerat alldeles ypperligt under några år. Köp inte stora/tunga skruvdragare - de är bara jobbiga att använda. Se dock till att den är såpass välutrustad att du har mekanisk växel och "broms" så att den stannar direkt när du släpper strömbrytaren. Och som sagt nån form av LI-batteri. Är det sällananvända el-verktyg så skulle jag nog klart överväga de som drivs av 230 V - då kommer dom säkert att fungera även om 15 år vilket de batteridrivna knappast klarar av. Min slagborrmaskin (Bosch) t ex är säkert runt 35 år gammal och fungerar fortfarande vilket ingen av batterimaskinerna ifrån den tiden gör - de är bytta flera gånger. Och motorerna och konstruktionen som helhet är oftast robustare på maskinerna som drivs med 230 V. Viktigast av batterimasinerna är just borrmaskinen/skruvdragaren och den bör dessutom vara smidig. Jag skulle skippa de "kit" du talar om - hur många gånger behöver du 2 dyra borrmaskiner och 2--4 batterier - och de sistnämnda åldras även om de är av LiIon-typ.

Uppdaterat: 2017-09-08 09:38

Kan komplettera mitt och saabnisses svar med att en av mina LIdl-borrmaskiner är just en liten, lätt 9,6 V (tror dom kallar den 10 V eller nåt sånt) och den är förvånansvärd stark och kostade runt 300--350 kr - klart prisvärd. Det är min äldsta Lidl-borrmaskin och är nog > 3 år idag. Underskatta inte detta med att maskiner skall vara smidiga för att överhuvudtaget användas.... Och köp inte mer än det allra nödvändigaste till en början - t ex just en borrmaskin/skruvdragare. Har liksom saabnisse otaliga maskiner (tyvärr) men det äår inte många som används ens 1 gång/år. Det gäller dock inte borrmaskinerna. Sågar skulle jag nog allmänt, i egenskap av amatör, allvarligt överväga att välja "sladd-drivna" för effektbehovet är rätt stort och användningen inte överdrivet stor såvida man inte skall göra en totalrenovering eller ett nybygge av en fastighet. Och skippa status-köpen - de flesta elverktyg kommer du antagligen inte att använda så många gånger. Ett av få elverktyg där jag upplevt stor skillnad kvalitets/funktionsmässigt är el-sticksågar - där hade jag initialt både Bosch och Black & Decker men ingen fungerade bra. Numera ligger det en Festool i verkstan som är helt överlägsen men ändå tveksamt om jag skulle köpa en såpass dyr sticksåg idag för användningen för mig personligen har inte varit överdrivet stor.

Uppdaterat: 2017-09-08 09:51

Pi, jag såg den där Lidlmaskinen och jämförde med min, en proffsmaskin S Flex som kostade drygt 2400:- (med extra batteri och lampa) för fem år sedan. Absolut den bästa maskin jag har och den som används mest.
Även om S Flexen kanske har högre kvalite´ så tror jag att som amatör är det bättre att köpa en billig, som man kan slänga och köpa en ny, under förutsättning att den gör sitt jobb förstås.
Sedan ska man ju komma ihåg att det är tre års garanti på Lidls maskiner, men ett problem är ju att de aldrig finns just när man behöver dem!

Uppdaterat: 2017-09-08 10:07
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Håller med dig helt saabnisse även om det givetvis kan vara svårt att avgöra hur bra en billigare maskin är i långa loppet. Men har sett alltför mycket status-köp bland oss amatörer och de allra flesta har knappast det behovet. Sen är det givetvis så att skall man t ex bygga sitt eget hus ifrån grunden så är kraven på el-maskinerna större än för oss som mest gör mindre jobb i huset. Det man som amatör skall akta sig för när det gäller batteridrivna maskiner är sådana som drivs av NiMh-batterier för att om sådana skall fungera i det långa loppet skall dom användas regelbundet vilket sällan är fallet för oss amatörer. Då är Li-batterier att föredra och dessutom är dom avsevärt lättare.

Uppdaterat: 2017-09-08 10:15

Oj, stort tack so far, mkt bra info. :-)
Det verkar vara lite hype runt just 18V maskinerna och det kanske är därför man snöat in på dom.
Har sticksåg och gersåg från Jula, kommer inte ihåg märket men den är tokblå i färgen.
Sticksågen fungerar ok, men båda dessa är ca 10 år gamla och tyckte dom fungerade sådär när jag köpte dom. Risiga snitt på lister osv.

Kanske får tänka om lite och köpa de verktyg man faktiskt behöver istället för att snöa in på något kombokit, men ändå försöka hålla mig till lite kvalitet. Även om man säkert kan göra fynd på billighetshyllan så lever jag lite efter att man får vad man betalar för. Och brukar bli påmind av det nästan varje gång man försöker snåla.

Däremot så verkar verktyg vara ganska individuellt, bara för att DeWALT gör en bra spikpistol så behöver deras borrmaskiner inte vara bäst osv.
18V varianten gör ju att man låser fast sig lite vid ett märke också.

Uppdaterat: 2017-09-08 10:21
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Jag missade att kommentera vilken nivå jag jobbar på. Så här långt har jag byggt en 55 m² altan och inrett en övervåning på 101 m² bottenyta. Där har jag reglat upp, isolerat, gjort innerväggar och monterat innertak. Det är lite pyssel kvar med att bygga väggfasta bokhyllor och några gipsskivor till ska upp.
Det första jobbet jag använde skruvdragaren till var att isolera garaget uppåt. Jag har svårt att se att en dyrare maskin skulle ha gjort jobbet bättre. Ett av de bästa verktygen jag köpt är en Bosch batteridriven häftpistol. Helt perfekt när man monterar plast eller vindskyddspapp.

Uppdaterat: 2017-09-08 11:48

Skall man isolera mycket så kan jag mycket väl tänka mig att en batteridriven häftpistol kan vara guld värd alternativt en häfthammare liknande denna (har en snarlik själv) - http://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/handverktyg/haft-spikpistoler/hafthammare/hafthammare-154002/

Uppdaterat: 2017-09-08 12:06

Borrar, skruvar, sågar dagligen, mest i rostfritt stål, betong och andra jobbiga material. Maskinerna sliter på en vecka vad vanligt folk gör på en livstid.
Har Hitachi nu på jobbet, funkat bra, men inte lika smidiga och hållbara som mina tidigare Makitor, som nu är pensionerade efter 5 år i jobbet, och får fortsätta som hushållsmaskiner.
På min tidigare firma fick vi blåa Bosch, höll runt ett år för mitt jobb, sen var maskinen utsliten.

Men man måste komma ihåg en sak, oavsett märke o färg, är det skillnad på maskinen om den kostar 1.500:- eller 3.500:- även om utsidan nästan är identiskt lika.
En billig Makita är en billig Makita, en dyr nått helt annat.
Mina Makitor är tillverkade i Japan av Japanska Makita, nu huserar dom tydligen på Irland och tillverkar maskinerna lite var stans.
Med det sagt, skulle jag som proffs rekommendera Makita som dom var tidigare, nu verkar det vara ett lotteri vad man får.

Uppdaterat: 2017-09-08 12:30

Det är lite trist att just maskinerna allt som oftast är bra på bara EN sak. Visst, kompromisser blir ju sällan bra, men ändå.
Tänker att en spikpistol som klarar att sätta fast list borde ha en häftmodul så den även klarar det och kanske också klara kraftigare spik den dagen det är dags för tak.
Såsom det ser ut idag så får man ju köpa 3 saker.
Samma sak tänker jag när det gäller sågar.

Men är ju ingen hantverkare direkt så man ser nog på saker med andra ögon.

Tack för inputen L.M, det är lite det jag kan känna ibland att vi har alla olika erfarenhet och syfte med våra köp. I mitt fall handlar det ju om att köpa lite verktyg som håller genom åren och som gör jobbet bra, den Jula gersågen variant billig jag köpte gör mest flis av mina lister när dom kapas medans den DeWALT jag fick låna av en snickare senare gjorde jobbet snabbare och bättre.
Men den kostade sannolikt 4ggr mer.

I mitt fall så är det nog mest fokus på gersåg/kap och en spikpistol, så kanske bättre om man lägger krutet på sånt istället för att köpa ett kit man kanske inte har så mkt nytta av.
När det gäller Bosch så verkar det vara som med makita,det är den blåa färgen som "proffsen"använder och som har bättre kvalitet.

Det finns ju även den del begagnat inser jag nu, frågan är hur mkt verktyg slits om man ska köpa beggat.

Uppdaterat: 2017-09-08 12:36
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Metabo. Ligger också i övre segmentet.
Makita var top för 8-10 år sedan men nu finns det andra också.

Uppdaterat: 2017-09-08 12:50
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

När jag arbetade i byggbranschen så blev jag introducerad i DeWALT. Jag var på DeWALT mässan med "chiefen" och firman körde i huvudsak med DeWALT.
Köpte en DeWALT åt mig privat, det är en grym maskin som orkar en hel dags slit och märk väl med DeWALT att man kan använda den som en klubba och att batteriet tar ett fall på 6 meter ned på ett betonggolv utan att ta skada.
Det första som chefen gjorde på mässan var att ta ett batteri ur en skruvdragare och hissa upp till typ två meter, Ska jag? Säger han till säljaren, Ska? Svarar säljaren.. jag kräver! OK...batteriet åker i betonggolvet, i med batteriet i dragaren och att det fungerar klockrent.

Uppdaterat: 2017-09-08 13:01

Rekommenderar att du kikar på Råd och Rön som har gjort tester på bland annat skruvdragare. Dyrast är inte alltid bäst gäller på många olika saker de testar.
Gällande batteri skulle jag fundera på hur mycket jag egentligen behöver skruva och ha mig i ett. Kan jag vänta någon timme på att ladda på om så behövs t.ex.?
Litiumbatterier som används mår bäst av att laddas till 75% och inte laddas ur under 65%. Skall du lagra är det bästa att förvara svalt (kylskåp t.ex.) och 40% laddning. Även vid lagring tappas kapacitet (alltså total uttagbar kapacitet - självurladdning förekommer såklart också så vid lång lagring är det bra att toppa upp till 40 då och då). Värme och överladdning samt underladdning är mycket effektivt om man vill förkorta livslängden. Tumregel: Gå aldrig lägre än 20% av kapaciteten. Helst som sagt högre än så.
Med tanke på alla dessa saker är det nog mest fördelaktigt, ekonomiskt, att ha så få batterier som möjligt.
Kan du klara dig på ett? Fikapaus medan man laddar kropp och batteri t.e.x? Eller vill du köra flera timmar kontinuerligt skruvande? Då kanske två är bra så ett laddas medan du kör det andra?
När de sedan kroknar så förnya, men att ha flera liggandes utifallatt som kommer krokna bara av att de lagras... Tja, jag skulle inte göra det i allafall.
Tänk på att ovanstående även gäller mobiltelefonbatterier!

Uppdaterat: 2017-09-08 14:05

Jag har ju bott i hus i rätt ånga år, och gör det mesta från att bygga altan till att finsnickra... Har köpt mycket verktyg genom åren. Bästa köp för en hemmafixare tycker jag att Boschs gröna serie är. Inte proffskvalitet, men jag har elverktyg (slagborr) som precis som pi med råge passerat 30 år (ärvd av svärfar) innan den havererade, batterimaskiner som använts flitigt i +10 år utan att batterierna mattats mm. Sedan har jag köpt billiga specialverktyg som sällan används, där behövs inte superkvalitet för att användas nån gång då och då utan där duger Meec och liknande för min del. Håller med om att känn på dem - köpte en Cotech slagborr som ersättning till den gamla, men den är på tok för klumpig och kompletterades nästan omgående med minsta modellen av Meec borrhammare. Enda köp jag ångrar att jag inte kostat på mig mera är en sån här http://www.jula.se/catalog/verktyg-och-maskiner/elverktyg-och-maskiner/multiverktyg/elektriska-multiverktyg/multiverktyg-010644/ som jag trodde skulle bli lite använd, men det är en fantastiskt verktyg om man förser det med bra tillbehör och blad. Än funkar den dock... Men kunde ha köpt en dyrare redan från början, och med batteri.

Uppdaterat: 2017-09-08 14:06
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Har en granne som praktiskt taget ensam byggt ett tvåvåningshus på 235 m2 och enbart med kinesmaskiner från Jula och Byggmax.
En av dessa billiga skruvdragare tappade han från taket, den blev ganska illa tilltygad, men han lagade med eltejp och den fungerar än!
Han byggde en klyvsåg av en inverterad kinescirkelsåg med anhåll som spikades fast eller sattes fast med tvingar. En likadan såg spändes fast och fick utgöra kapsåg.
En enda maskin som kostar över 500:- har han, en Hilti, äldre modell, mycket väl använd, men bra fungerande.
Han är ett bevis på att det går att klara stora jobb med billiga verktyg om man slänger prestige!

Uppdaterat: 2017-09-08 14:17
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

BBT6, det är just en sådan instickssåg från Jula som jag köpte och som jag skrev om i #7, men dock den ännu billigare grå modellen.
Det är ju en helt fantastisk maskin som jag absolut inte kunde ana att den är så användbar!

Uppdaterat: 2017-09-08 14:22
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

För egen del så handlar det inte om prestige utan att jag hatar billig skit som går sönder eller som kompenserar lite för mina dåliga hantverkarkunskaper.
Samtidigt så förstår jag att det är dumt om jag som vanlig dödlig ska köpa på mig värsta verktygen som används på byggen och ska fungera i 5 år, men det känns som det finns en bra medelväg på de mer kända märkena. Sen handlar det ju även om delar, man ska kunna hitta tillbehör till grejjerna framöver, där är nog kända märken ett säkrare kort.

Just multitool grejjen är något jag funderat på, där kanske det är värt att lägga lite krut.

Men om man får summera då verkar det ändå som att många här tycker att DeWALT gör bra skrot. Dom kostar inte lika mkt som MW eller Makita, så får kanske bli lite saker från deras sortiment.
Får se om det är värt att gå på 18V grejjerna bara, är lite kluven. Man kanske ska ta det där det känns vettigast, som spikpistol, multitool och borrmaskin och köra gersåg på el. Den släpar man ju ändå inte runt på tänker jag.
Sen läste jag att det även går att hyra verktyg, 120kr dygnet för en tigersåg de få gångerna man använder den känns ju mer logiskt än att pynta 2-3000 för en.

Uppdaterat: 2017-09-08 18:38
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Börja med en borrmaskin/skruvdragare - det är det absolut viktigaste elverktyget. Spikpistol har jag svårt att se nåt stort behov av om du inte skall totalrenovera och då vill du antagligen ha en kraftigare än de batteridrivna - kanske en trycksluftsdriven ? Multitool kan vara bra men inget jag personligen använder speciellt ofta men köp en billig sån "med sladd" - visar det sig att det blir ett älsklingsverktyg så står du nog ut med dom 2-3 hundralappar du offrat på den billiga varianten. När det gäller elektrisk gersåg så har jag själv en som numera bär namnet DeWalt men på min står det Elu - ett företag som senare köptes in av just DeWalt (Black & Deckers lite bättre märke). Har du testat billigare som inte sågade bra så är det stor sannolikhet att skillnaden främst låg i själva klingan och inte sågen i sig. Känns som du har snöat in på lite för dyra grejor - t ex behöver du inte ge många hundralappar för en fullt funktionsduglig tigersåg. Visst - skall du göra väldigt omfattande nybygge eller renoveringsjobb kabske det kan vara bra men även proffs använder billiga elverktyg - t ex gersågar. De har ofta 2-3 års garanti och måste dom ändå skrotas så har man inte förlorat många kronor. Har en svåger som är duktig snickare (utbildat proffs) och det finns vissa verktyg han kostar på lite mera på men mer än man tror är rätt billiga grejor även för honom.

Uppdaterat: 2017-09-08 19:43

Oavsett vilka maskiner man har, är den inte bättre än det tillbehör man har, det är bättre att lägga pengar på bra borrar, sågblad mm.
Jag förbrukar stora mängder sånt, och vet skapligt vad som är bra.
Det finns borrar som är svindyra och bra, men även överraskningar, tex är Biltemas metallborrar, dom som köps lösa i 2 pack riktigt bra, mycket bättre än Bosch, hur en ansedd tillverkare kan sätta sitt namn på så dåliga borrar är för mig en gåta. De Walts Extreme med extra spets som förborrar är också bra om man ska borra i tjockare material.

Sågblad till sticksåg och tiger: Lenox

Bits. Wera

Sen måste jag peta in en sak till om maskiner, slagskruvdragaren, en underbar maskin.
Sen jag skaffade min första används vanliga skruvdragaren bara till för att borra, den som dragit tusentals skruv i en altan vet hur ont man får i handleden, det får man inte med en slagskruvdragare. Att man sätter bitset direkt i maskinen utan bitshållare minskar glappet/vinglandet, storleken och balansen gör den till en favorit, och går inte vara utan om man börjat.

Uppdaterat: 2017-09-08 20:44

Grannen hade en snickare som byggde om trappen och han hade en billig tigersåg bredvid sig.
Det var innan jag köpte min och jag frågade om just den var bra.
"Jag köpte en för tvåtusen," sa han, "den fick jag ha i två dagar innan den blev snodd!"
"Den här kostar trehundra och jag använder den kanske en gång i månaden."
Man behöver inte hyra en tigersåg, man kan köpa en billig.
När det gäller borrmaskin som man ju använder mest, åk till en välsorterad bygghandel, prova 9,6V borr/skruvdragare och jämför med 18V, du behöver kanske båda, men jag garanterar att den lille blir din favorit, den kommer du att använda mest och det är där du ska lägga pengarna, den stora kan vara av lägre kvalité.

Uppdaterat: 2017-09-08 20:46
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

+1 till både saabnisses och Rikards inlägg ovan.

Uppdaterat: 2017-09-08 20:49

Du får en beg Elu elller Dewalt som den senare heter, gersåg i proffskvalite för priset av en ny hobbymaskin.
Min Elu är från 1993, jag har bytt kol i den 4 ggr, lager förra året (standard lager som kostade kaffepengar)
Den gick på bygge 93-05 sen haft den hemma och mest sågat spillvirke att elda med, i förra huset sågade jag dagligen.
Teleskopet gör att den tar feta plank.
Trots sina 25 år är det en förstklassig pryl, men klarar man inte såga en bräda utan laser, så faller den på det.

Uppdaterat: 2017-09-08 21:12

Ja, gamla Elu är fina grejer, jag har en 35 år gammal sticksåg som aldrig tvekat och fungerar perfekt ännu. Ok, den har inte så många finesser, bara två hastigheter och fyra pendellägen, men det räcker gott.

Uppdaterat: 2017-09-08 21:18
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Precis Nisse, en tiger gör mest inget annat än att åka fram o tillbaka, skillnaden brukar vara att dom billiga låter värdskrig, men med ett bra blad får man jobbet gjort.

Uppdaterat: 2017-09-08 21:22

Sen har vi den eviga diskussionen om Limpa eller Handväska !!!!

Limpa om du frågar mig som yrkesman, men handväskan kanske är enklare för hobbysnickaren.

Jag pratar om sticksågar om nån undrar.

Uppdaterat: 2017-09-08 21:29

Apropå Grön el Blå.

Hade en klassisk Bosch GSR 12v blå skruvmaskin för typ många år sen. Farsan kom hem med en grön som han fått på en bygghandel (förr var det inga konstigheter med presenter till trogna kunder, idag kallas det muta)
Hur som helst såg den gröna exakt lika dan ut, hade samma batteri, men en simplare laddare. Dock var maskinen lättare, och nyfiken som jag är skruvade jag isär maskinerna.
Skillnaden var dreven/växeln, metall i den blåa, plast i den gröna, annars samma motor och avtryckare.
När kolen gav upp i den blåa, som inte gick att byta, skrotade jag den gröna, tog motorn o knappen, slängde resten.
Bosch skulle ha över halva maskinens nypris för en ny motor.

Uppdaterat: 2017-09-08 21:41

Nej Rikard, jag tror inte handväskan är bättre för amatören, även om det finns de som inbillar sig det.
Limpan ger bättre kontroll, amatör eller proffs, det spelar ingen roll.
Handväskan är för damer, men de sågar inte!

Uppdaterat: 2017-09-08 21:48
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Den var bra Saabnisse =)

Uppdaterat: 2017-09-08 22:19

Om jag tolkar Rikards och saabnisses "limp-jämförelser" rätt så håller jag med...:) Och även min Elu-såg har numera rätt många år på nacken och saknar laser-sikte...:) F ö har jag bl a haft både blå och gröna Bosch-batterimaskiner och den svagaste punkten i båda för mig som amatör har varit batteriet som på mina varit av typen NiCd eller NiMh. Använder man inte dessa regelbundet så är livslängden ofta högst begränsad. Li-batterier har en perhört mycket lägre självurladdning vilket är en bra egenskap för sällananvända verktyg. Sen kan man ju om man är lite fixare konvertera sin gamla NiMh-maskin till Li-maskin men då är det mycket viktigt att byta till en laddare som är anpassad till den batterityp man väljer och INTE använda original-laddaren.

Uppdaterat: 2017-09-09 07:39

Jag hade turen att komma över ett begagnat DeWalt-kit, innehållande 2 slagskruvdragare, cirkelsåg, tigersåg, sticksåg, lampa.
Jag har varit väldigt nöjd med maskinerna och vad de klarar.
Enda nackdelen är att de är tunga (med 18V 3A-batterier), men de håller och har fått slita. Väldigt bra chuckar, som inte slirar.

Hade Makita innan, men det var inte alls samma klass på dem.

Sen ska man förstås hålla i minne att det finns en massa storlekar och kvaliteter på maskinerna.
Och hur mycket man ska använda dem.

Fast även billigt bråte kan funka bra. Jag har en Biltema 230V vinkelslip som har snurrat på bra, tror den kostade under 200 kr. Om den går sönder är det ju bara kasta den o köpa en ny, inga pengar. Det roliga är att Biltema skickar med nya borstar, så de räknar tydligen med att den ska hålla länge.

Uppdaterat: 2017-09-09 09:33
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Ja det är märkligt med vissa billiga maskiner, även jag har köpt en 100mm vinkelslip från Biltema, den fungerar än efter minst tio år och jag har inte bytt kol!
Nu har jag visserligen tre till som fått jobba hårdare, en 180mm gamling mer än femtio år, tung men stark, knepigt att de håller så bra. två 125mm, varav en från Lidl som gott mest på senare tid.

Uppdaterat: 2017-09-09 10:56
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Föredömlig tråd med lugna och insiktsfulla inlägg!
Två märkesoberoende kommentarer:
a/ kvalitetsnivån är inte alltid helt jämn, en maskin som grannen köpte för ett halvår sen och är nöjd med behöver inte vara lika bra att köpa idag och vice versa.
b/ Ibland legotillverkar, både kända och okända märken hos varandra. Såna apparater blir ofta lika den aktuella fabrikens vanliga produktion, något som kan slå både uppåt och neråt. Jag köpte för säkert 30 år sen en handhållen elhyvel märkt Black and Decker på en utförsäljning. Den är hårt plågad och så färgavskavd att numera står det Elu på sidan istället, vilket nog förklarar livslängden!

Uppdaterat: 2017-09-09 11:59
bgl skrev:

Föredömlig tråd med lugna och insiktsfulla inlägg!
Två märkesoberoende kommentarer:
a/ kvalitetsnivån är inte alltid helt jämn, en maskin som grannen köpte för ett halvår sen och är nöjd med behöver inte vara lika bra att köpa idag och vice versa.
b/ Ibland legotillverkar, både kända och okända märken hos varandra. Såna apparater blir ofta lika den aktuella fabrikens vanliga produktion, något som kan slå både uppåt och neråt. Jag köpte för säkert 30 år sen en handhållen elhyvel märkt Black and Decker på en utförsäljning. Den är hårt plågad och så färgavskavd att numera står det Elu på sidan istället, vilket nog förklarar livslängden!

Håller med dig bgl. Föredömlig tråd där inte märkesfanatismen skapar en olustig stämning. Mera sådant eller "avstängning" av alla som inte kan hålla sig i skinnet så fort hobbyverktyg ersätts med bilmärken.

Uppdaterat: 2017-09-09 16:23
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Så för att sammanfatta tråden så köp den maskin som passar plånboken.

Det verkar ju vara ett lotteri om man får en bra maskin oavsett märke... :-)

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25
Prestigelös skrev:

Så för att sammanfatta tråden så köp den maskin som passar plånboken.
Det verkar ju vara ett lotteri om man får en bra maskin oavsett märke... :-)

Den där kommentaren lät farlig Prestigelös. Nu är snart märkesfanatismen igång!!!!!

Uppdaterat: 2017-09-09 16:51
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Ja, det finns mycket märkesfantaster när det gäller maskiner.
Och det är lite samma som med bilar, kör man tyskt köper man Bosch, gillar man jänkare är det Milwaukie, dom verkliga snickerifantasterna har bara Festool och skulle inte ta i en Makita ens med tång.
På arbetsplatserna där jag befinner mig, och företagen köper maskiner, är det till 90% Hilti, Hitachi och Makita. Nån DeWalt ser man oxå, men Bosch är sällsynta.

Köpte själv en Milwaukee M12 mini tigersåg, batteridriven. Känns som en 199:- från Biltema, glapp i axeln så bladet fladdrar.
Vet inte priset då jag köpte den på firman, men tror den kostar runt 2000:-

Uppdaterat: 2017-09-09 17:49
Prestigelös skrev:

Så för att sammanfatta tråden så köp den maskin som passar plånboken.
Det verkar ju vara ett lotteri om man får en bra maskin oavsett märke... :-)

Nej det är helt galet, personligen tycker jag att man ska tänka efter vilka maskiner man använder mest och lägga krutet där.
Sådant som används sällan kan man köpa billiga alternativ av och sådant som används väldigt sällan kan man hyra.
Eller gör man som min granne jag skrev om tidigare, han köper enbart det absolut billigaste som går att uppbringa och så kör han tills de tagit slut, lagar eller köper nytt!
Själv blev jag lite irriterad över en cirkelsåg av lågprismärke, det är en maskin jag använde ganska mycket, den här började helt plötsligt ge centimeterbreda spår och låta som en ärrad Dodge WC57!
Vid obduktion visade det att primärlagret till klingan bestod av en u-bockad plåtbit som formats till en ring och fyllts med kulor, inte många fanns kvar!
Ok, den var billig, men den såg robust och vacker ut, hade jag använt den mer från början hade jag säkert fått en ny på garanti, men det hade ju varit samma skit!
Andra skräpmaskinen såldes som svensk (?), en vinkelslip av märket Manson. 100 mm, lätt och smidig, höll nästan två timmar, då skar ett av rotorns lager som var infäst direkt i plastskalet som smälte ihop till en stelnande gegga.
Nåja, den var vacker innan den användes.
Det förargliga var att den inte var särskilt billig.
Mina favoritverktyg är 1. 9,6V S-Flex Li-Ion borr/skruvdragare, den används mest, väger under kilot!
2. Multiverktyget/instickssågen som jag inte trodde ett smack på från början.
3. Bandfilen, en B&D, här provade jag en billig Meec, men den ville inte hålla kvar slipbandet, det här är Martin Timells favorit!
4. Min hederliga gamla ELU-pendelsticksåg med hela två olika hastigheter.
5. En ännu äldre, väl fungerande cirkelsåg B&D HD1000, enligt en Metaborepresentant deras genom tiderna bästa såg.
6. Mitt guldägg, en handöverfräs med fräsbord, en Metabo, här är det kvalite' som gäller om resultatet ska bli bra. Egentligen en ganska onödig maskin, men förbaskat kul och den manar fram sådant man inte trodde fanns.
Nu har jag förstås utelämnat de numera tråkigare verktygen som svetsmaskiner och övriga maskiner för plåtbearbetning.

Uppdaterat: 2017-09-09 18:32
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

När använder ni multiverktyg? Jag har inte sett när jag ska ha en sån förutom till att kapa panelbrädor. Det har jag fogsvans till idag.

Uppdaterat: 2017-09-09 18:40

Håller helt med saabnisse när det gäller 1:a placeringen på rankingen.
Övriga verktyg beror ju lite på vad man skall göra och hur ofta. T ex är "multiverktyget" väldigt lite använt hos mig. Däremot använder jag min minsta bandsåg - Proxxon - relativt ofta samt min Elu gersåg. B & D-elfilen - nja... Men allt detta är ju personligt och vad man gör därhemma. Har också en större bandsåg som används väldigt sällan, likadant med rikt & planhyveln och min f ö mycket fina DeWalt bordcirkelsåg. Och en massa annat krafs man tyckte man behövde när man köpte det...:) Glömde min lilla roterande "planslip-skiva" - den går faktiskt emellanåt. Liksom varmluftspistolen och lödstationen.

Uppdaterat: 2017-09-09 19:02
L. Mäkinen skrev:

När använder ni multiverktyg? Jag har inte sett när jag ska ha en sån förutom till att kapa panelbrädor. Det har jag fogsvans till idag.

Jag fattade först inte vad man skulle ha den till, såg det mest som en gimmick.
Det var därför jag köpte den billigaste, en grå Meec.
Första gången jag upptäckte hur fantastiskt bra den var, var när jag skulle ta upp för en ventil i ytterväggen. Bara sticka in bladet direkt i väggen och ta upp det fyrkantiga hålet.
Sedan har jag tagit bort de fåniga trösklarna vid innerdörrarna, trösklar är en rudimentär kvarleva från forntiden då det gällde att hindra kalldrag under dörren, nu är de ersatta av en ekbräda med samma höjd som golvet!
Här var sågen oumbärlig, bara att följa karmen nedåt, perfekt snitt!
Däremot använder jag den inte för slipning, där finns bättre grejor, jo en gång, det finns någon typ av diamantblad och det använde jag vid tillpassning av en stenbit och det funkade.
Jag har också använt den vid byte av gamla fönster där spikarna sågades av väldigt enkelt.
Ett av mina absoluta favoritverktyg, jag har tre stycken fungerande!
Den gamla Meecen som är hel ännu! En Bosch med snabbfäste, det är värt pengarna och en helt ny lotterivinst, en Ferm som jag inte provat.

Uppdaterat: 2017-09-09 19:07
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Multiverktyget är suveränt - men beroende av att man köper bra blad. Bytte panel på garaget, och sågade då de övre panelspikarna som satt genom vindskivan. Åkte till Byggmax och köpte nya blad efter halva jobbet, de höll en spik, sedan var tänderna borta. Har också mest sågat, men slipade i somras när trappräcket vid entren behövde slipas o målas, och använde den som elektrisk färgskrapa för att ta bort spåren av vildvin innan jag målade takfoten. Men mest som såg tack vare att man kan såga rakt framåt och följa en kant på ett bra sätt som saabnisse beskriver.

Uppdaterat: 2017-09-09 22:38
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

En maskin som överraskade mig var en billig bordcirkelsåg från Jula som inköptes när jag skulle lägga klickgolv.
Den gjorde ett väldigt bra jobb!

Klickgolven är ju gärna väldigt hårda och trista att såga för hand (och därmed rakt)

Nu har jag lagt klickgolv i 4 rum, så den har varit till god hjälp! :-)

Uppdaterat: 2017-09-10 07:51
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Saabnisse, handöverfräs står överst på önskelistan nu även om jag inte riktigt är säker på vad jag ska ha den till ;-). Men har man den så hittar man säkert ett behov den kan fylla - som med alla leksaker.

Uppdaterat: 2017-09-10 12:00
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Som den samlare man är så finns givetvis också bl a en handöverfräs men frånsett lite prov m m direkt efter att jag köpt den så har den stått väldigt inaktiv...:) Men det beror väl främst på mig kan jag tro.

Uppdaterat: 2017-09-10 12:09

Jag har använt fräsen ganska mycket, men sällan som handöverfräs, oftast inspänd i fräsbord där den tagit fram gammaldags konturer på reglar m.m.
Ett av de jobbigaste momenten var när jag fräste paneler till en ny ytterdörr. Och karm.
Jag retade mig på att det inte fanns en enda ytterdörr på marknaden med isolering, inte ens för 20000:-!
Nu har jag en, med 100 mm cellplastisolering och en treglas isolerruta, delvis tack vare fräsen!
Nåja det är delvis en ståldörr så svetsen har hjälpt till också.

Uppdaterat: 2017-09-10 14:40
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Oj, tack för alla som bidrar till tråden, har rejält många tips så har fått sätta mig ner och klura lite på vad jag verkligen behöver (då jag kanske hoppar över kombokit).
Billiga verktyg är fortfarande en no-no för mig, vi har alla olika synsätt och jag är typen som tror att saker är billiga av en anledning.
För mig så handlar det om hela kedjan, från ax till limpa och det är samma anledning varför jag inte köper billiga piratladdare till mobilen som ser ut som orginal eller billiga oljefilter från Biltema till billiga läkemedel producerade i något utvecklingsland.
Det finns säkert verktyg som håller lika bra och gör jobbet lika bra som ett dyrare verktyg, men återigen, det är billigt av en anledning och det är inte fel att ta sig en funderare på varför det är så.

Det som hamnat på listan so far efter jag läst alla inlägg är.
1. Multitool (batteri)
2. Slagskruvdragare (batteri)
3. Sticksåg (el eller batteri)
4. Gerkap (kanske hyr när det behövs)
5. Spikpistol (Eventuellt hyra, beror lite på, dom är rätt dyra)
6. Cirkelsåg (kanske gör som med gerkap).

Köpte mig en lasermätare Bosch GLM 50C för några veckor sedan, sjukt smart mojäng, speciellt när man laborerade ihop med en app till iPaden. Skönt att slippa tumstock så fort man ska måtta vissa saker såsom golvytor och väggar.

Har klurat lite på om man kanske skulle titta på begagnade grejjer, men inte inte bestämt mig för om det är bra eller dåligt. Just batteridrivna grejjer känns som sämre beggat då man har dålig koll på konditionen på batterierna.

Uppdaterat: 2017-09-10 20:31
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.