Ojämn bromsverkan - oklar anledning.

13 inlägg 0 nya
Ojämn bromsverkan - oklar anledning.

Brister från besiktningen :( Tydligen har bromsarna i axel 1 (fram?) ojämn verkan, 2.3 resp 1.5. Enligt teknikern som undersökte bilen kunde det beror på lite olika saker, bromsklossar eller luft i systemet etc, men han kunde inte säga exakt vad. Så, jag vet inte riktigt vad som behöver fixas, antar att den måste lämnas in för felsökning etc (Fick även brist på höger strålkastare som gav svagt ljus - även det oklart varför).

Några tankar om vad som kan va fel, och vad det kan/bör kosta att fixa. Gäller en Mazda 6 -07

Letarefterbil

Jag hade gissat på kärvande bromsok som ger ojämn verkan. Om man får oken att fungera som tänkt skulle jag inte bli förvånad om beläggen är snedslitna så att de skulle behöva bytas. Risken finns förstås att skivorna är slitna och också skulle kastas bort. Får man inte igång oken ska de bytas.
Svagt ljus lär vara bristande kontakt nånstans. Kan vara lamphållare eller jordning eller nåt annat eller tre ställen.

En kille som bytte däck tittade på det och sa att det måste bero på att jag har nya bromskivor och belägg på bara ena sidan i fram (något som de bytte ut på servicen förra året), men att man alltid måste byta båda sidor samtidigt och att detta var anledningen, och att jag nu måste byta skiva på ena sidan, men beläggen på båda (trots att ena är nytt), eftersom de måsta vara identiskt slitna. Låter rimligt?

Angående halvljuset. Så tipsade han också om att testa att bara byta själva lampan till ena halvljuset för att se om det fixar problemet, eftersom det inte kostar så mycket. Kollat runt lite, och osäker på vilken lampa man ska köpa. Är huvudstrålkastare samma som halvljus?

https://www.bildelaronline24.se/mazda/6-station-wagon-gy/19109/10527/stralkastargloedlampa

Letarefterbil

Det måste vara oerhört ovanligt att en verkstad bara byter bromsskivan på ena sidan. Tumregeln är att man byter skivor och klossar parvis. Om du nu väljer att byta även den andra skivan bör du vara på rätt väg. Jag skulle gissa att bromsarna blir okej om du bara byter skiva och klossar på den sida som inte blev åtgärdad senast bilen blev reparerad. Å andra sidan måste du köpa en låda med fyra bromsklossar. Då får du nya klossar till båda sidorna så då kan du ju lika gärna byta på båda sidorna samtidigt. Fick du betala för en hel sats med bromsklossar senast bromsarna åtgärdades? Märklig verkstad verkar du anlita i alla fall. När det gäller ljuset har Mäkinen sagt det som behöver sägas.

Ska dubbelkolla specifikationen från den servicen och se om det verkligen var så... Angående ljuset, så är det omöjligt att det har med själva lampan att göra?

Letarefterbil

Ingenting är omöjligt. Min erfarenhet av lampor är dock att de oftast är hela eller trasiga och väldigt sällan halvfungerande. Jag vet inte om det är bökigt att byta lampa på bilen, men om det inte är det kostar lampor inte jättemycket.
Förutsatt att det inte är Xenonljus förstås för då kan det bli fler fel. Vet inte om det fanns på Mazda 2007.

Det är xenonljus, dock så kan jag iaf inte med blotta ögat se någon som helst skillnad i ljusstyrka mellan de båda halvljusen. Snarare att det vänstra isf flimrar lite, men det var det högra som enligt besiktning var svagare. Det Står en högvoltvarning vid lamporna, räcker det att slå av tändning eller bör batteriet kopplas fritt innan man börjar mecka där?

Angående bromsskivorna så var det en auktoriserad mazdaverkstad som gjorde bytena, det står dock bromsskivor 2 men bromsbelägg 1, på kvittot därifrån, så vet inte riktigt vad de bytte egentligen.

Letarefterbil

Vet inte heller om det fanns Xenon just 2007 men jag har en kompis som för många år sen hade en Mazda 6 och den hade i alla fall Xenon-ljus och han fick byta en lampa efter några år.

Som sagt, det är xenonljus, har försökt hitta youtube gudie på hur den ska bytas, men alla jag hittar har lampor som ser lite annorlunda ut än på min ... men om det är kontaktfel etc hur kollar man det? Ser som sagt ingen skillnade mellan ljusstyrkan i lamporna, så vet inte hur jag ska utvärdera om felet fixats eller ej

Letarefterbil

Xenonlampor åldras och behöver bytas.
Dom ändrar färgen och rosa/lila aktiva och tappar ljusstyrka, en långsam försämring som du säkert inte tänkt på.
Köp två nya lampor och byt på båda sidor.
Finns bra piratlampor, t.ex Xenonkungens

Hur är de på biltema?

Letarefterbil

Utanbil wrote:
Hur är de på biltema?

Inte en aning, men säkert mycket bättre än dom du har :)

Utanbil wrote:
Hur är de på biltema?

Jag har använt Biltemas och Kungens, ungefär samma livslängd som Wish, men dubbelt så dyra.

Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.