Vi Bilägares forum

Märkligt fel på Micra. Hjälp mig gärna!

Märkligt fel på Micra. Hjälp mig gärna!

Jamen hej! Vilket fint forum.

Jag har ett seriöst märkligt problem med min bil. En Nissan Micra K12 -04 med key less entry och ja, hela Tekna-paketet liksom. Gillar bilen, den är smidig, lite småful och lastar okej för sin storlek. Men nu har det som sagt uppstått ett problem som jag behöver ventilera med er.

Januari 2017. Åker motorväg. Hinner precis nå 90 km/h när bilen hackar till och dör. Motorn är förvisso igång, men varvräknaren störtdyker ner mot tomgångsvarv och inget händer när jag trycker på gasen. Oljetryck, batteri samt motorlampa lyser. Radion spelar fortfarande. Styr in mot sidan av vägen, stänger av bilen och fattar ingenting. Vrider sedan om nyckeln, bilen startar fint och jag tar mig hem utan vidare bekymmer.

Februari 2017. EXAKT samma sak händer vid EXAKT samma ställe. Precis när jag når 90 så dör den.

Mars 2017 (efter service där jag också låtit göra en felsökning utan att ngt fel hittats). EXAKT samma sak på EXAKT samma plats.

April 2017. Exakt samma sak händer men på annan plats och i annan hastighet. Här hann jag precis nå 50.

Gemensamma faktorer som jag noterat: problemet uppstår alltid efter relativ kallstart, även om jag inte funnit något samband mellan yttertemperatur - det händer oavsett om det är -8 eller +11 grader ute. Samt att det tycks ske ganska regelmässigt, tre tillfällen på samma plats (har kört många mil på andra höghastighetssträckor utan att något hänt). Och när det väl händer så är det alltid efter att jag accelererat ganska snabbt. Det är som om man drar ut en gummisnodd så långt det går och så plötsligt bara går den av. Poff.

En bilmek jag känner tipsade om nycklar eller tändningslås. Jag har sedan dess provat att byta nycklar men utan effekt. Ska jag satsa på att byta hela tändningslåset?

Hoppas internet kan hjälpa mig. Puss på er.

Uppdaterat: 2017-04-15 06:57
Var en glädjespridare.

Kommentarer

Jag tror Uno fån Lööv kan svara på detta.

Uppdaterat: 2017-04-15 08:01
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Möjligt att Uno har lösningen men jag har själv haft ett snarlikt problem på en bil för många år sedan - den "dog" också plötsligt, sen när man startade om så fungerade den igen. Nu är det länge sen men i det fallet var det nån form av givare som behövde bytas - en enkel operation och jag vill minnas att dom hittade felet via diagnossystemet. Det hade i vart fall inget med nycklar eller tändningslås att göra i min bil men det kan ju variera och min bil då var relativt ny. Men som sagt - det är säkert 15 år sen så minnet är inte det bästa.

Uppdaterat: 2017-04-15 08:33

Tack, vad schyssta ni är. Hoppas på Uno. Just det, kan ju vara något så enkelt som en givare. Vet att det har funnits två felkoder i systemet, men som ingen kunde hitta orsaken till och som därför nollades utan åtgärd. P0011: insugskamaxellägestiming för tidig (ungefär), plus en till som jag inte har i huvudet just nu (bilen är hemma och jag är bortrest).

Uppdaterat: 2017-04-15 08:55
Var en glädjespridare.

Har exakt samma problem med min Nissan micra, någon som vet vad felet kan vara?
Har lämnat in den på felsökning flera gånger utan att de hittar felet.

Uppdaterat: 2018-06-26 23:16

Försök hitta vad som triggar. Sedan åker ni med servicenisse som är inkopplad mot bilen och loggar alla värden.

Uppdaterat: 2018-06-27 07:02

P0011 på en Micra slutar garanterat med ett kamkedjebyte. Vanligt att kamkedjan sträcks ut på det äldre modellerna.

Uppdaterat: 2018-08-27 18:33