Hur beräknas koldioxidutsläpp?

4 inlägg 0 nya
Hur beräknas koldioxidutsläpp?

Min Ford Fiesta med 1,3 litersmotor från 2003 har en deklarerad bensinförbrukning på 5,0 liter/100 km. Koldioxidutsläppet blir 147 gram. Detta enligt instruktionsboken. En VW Golf 1,4 bensin drar enligt modellbroschyren 5,1 liter/100 km. Koldioxidutsläppet blir 121 gram. Varför skiljer det i koldioxidutsläppen när bränsleförbruknngen är nästan samma mängd?

Underdog

Jag antar att båda uppgifterna är deklarerad blandad körning. I fallet med Forden verkar man ha räknat med hela bensinens livscykelutsläpp, alltså från källa till hjul, även kallat CO2 WTW (well to wheel). Jämför med http://www.miljofordon.se/fordon/detalj?id=71937 och se även http://www.miljofordon.se/fordon/miljopaverkan/sa-raknar-vi-miljopaverkan.

Ok

Underdog

Jag antar att Ford Fiestan är av Miljöklass 2005 och då skattas efter koldioxidutsläpp (från avgasröret) och den borde därför ha samma skatt som exemplet med Nissan i länken under #2, vilket innebär 492 kr/ år.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Våra annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta göra det vi gör. Så vi vore tacksamma ifall du kude stänga av adBlocker!