Hur beräknas koldioxidutsläpp?

4 inlägg 0 nya
Hur beräknas koldioxidutsläpp?

Min Ford Fiesta med 1,3 litersmotor från 2003 har en deklarerad bensinförbrukning på 5,0 liter/100 km. Koldioxidutsläppet blir 147 gram. Detta enligt instruktionsboken. En VW Golf 1,4 bensin drar enligt modellbroschyren 5,1 liter/100 km. Koldioxidutsläppet blir 121 gram. Varför skiljer det i koldioxidutsläppen när bränsleförbruknngen är nästan samma mängd?

Underdog

Jag antar att båda uppgifterna är deklarerad blandad körning. I fallet med Forden verkar man ha räknat med hela bensinens livscykelutsläpp, alltså från källa till hjul, även kallat CO2 WTW (well to wheel). Jämför med http://www.miljofordon.se/fordon/detalj?id=71937 och se även http://www.miljofordon.se/fordon/miljopaverkan/sa-raknar-vi-miljopaverkan.

Ok

Underdog

Jag antar att Ford Fiestan är av Miljöklass 2005 och då skattas efter koldioxidutsläpp (från avgasröret) och den borde därför ha samma skatt som exemplet med Nissan i länken under #2, vilket innebär 492 kr/ år.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.