Vi Bilägares forum

Varför kör "ni" med bara parkeringsljuset tänt?

Varför kör "ni" med bara parkeringsljuset tänt?

Lite som rubriken lyder så är jag nyfiken på er som kör med endast parkeringsljuset tänt på era bilar? Jag har försökt hitta ett mönster för det, men ännu inte lyckats förstå. Många som gör det är dock relativt sett äldre, men jag förstår fortfarande inte logiken.
Ingen bil har ett automatiskt P-ljus, om man inte nu har två trasiga halvljuslampor eller något annat fel på ljuset.
I alla övriga fall krävs en aktiv handling för att ändra från "0", halvljusläget eller "Auto" som de flesta bilar har idag och handpåläggningen måste göras både vid start och vid stopp.

Hjälp mig förstå, helst hopps jag finna någon här som kör på P-lus normalt!!

Uppdaterat: 2017-05-30 10:22
*Robban

Kommentarer

Det många åker omkring med är väl det som kallas DRL - Daylight Running Lights - och som enligt EU-regler liknar vår gamla lag om varselljus från 70-talet. Dvs man behöver bara ha två (klena) ljuspunkter framåt och inga bakåt. Personligen anser jag det vara en stor nackdel jämfört med att köra med halvljus så man har ljus både framåt och bakåt - inte minst med tanke på de åtskilliga som lyckats ställa in "automatiken" så den INTE tänder bakljusen när det blir mörkt eller man åker in i en tunnel (vilket den egentligen enlig samma lag SKA göra).

Jag stör mig förresten lika mycket på de fåntrattar som envisas med att köra med både halvljus och dimljus tända - av någon anledning ofta BMW- och Audi-förare (vadå - JAG fördomsfull...?). Enligt lagen får man så länge man inte är ensam på vägen utan möte bara ha två ljuspunkter framåt eftersom fler riskerar att inte bara blända men framför allt försvåra avståndsbedömningen för mötande.

Uppdaterat: 2017-05-30 10:45

Nä, StefL, DRL har jag blykoll på, jag pratar om P-ljus, inget annat.
Att DRL har sina tillkortakommanden håller jag med om, främst att de ens är tillåtna utan ljussensor (vilket de är) och att man inte kan välja huruvida bakljusen lyser eller inte. Volvo är ett föredöme här som har bakljus tänt ihop med DRL fram.

Uppdaterat: 2017-05-30 10:49
*Robban

Har en Mazda mx-5 som är importerad från Tyskland för några år sedan, alltså inget automatiskt halvljus. Eftersom halvljuslamporna är en bitch att byta kör jag oftast dagtid med enbart p-ljus, ibland i kombination med dimljusen. Jag har dock bytt lamporna mot vita LED så de syns avsevärt bättre än de gängse knappt glödande vanliga lampor som de flesta Opel Astra (typ) åker runt med... Den här bilen kör jag oftast med på dagtid, men börjar det skymma åker naturligtvis halvljusen på! Vår vanliga bil är en Audi A3 med DRL-ljus och all tänkbar automatik kring detta med skymningssensor osv...
Jag förstår hur du menar och har ofta undrat hur man gör med de mängder av bilar som man möter helt utan belysning (påfallande ofta BMW), alla kan väl inte vara privatimporterade?

Uppdaterat: 2017-05-30 10:52

Parkeringsljuslamporna är väl billigast att byta om de går sönder.
Många hyllar de fräcka främre stråkastarna idag men man tänker inte på att det ofta är hutlöst dyrt att byta lampor eftersom en del biltillverkare kräver att lampor skall bytas på märkesverkstad och att i en del fall är det nästan omöjligt att byta lampor utan att demontera delar av fronten eller delar i motorutrymmet.

Uppdaterat: 2017-05-30 11:00
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Flac, använd i så fall även dimljusen ihop med P-lusen så att du syns på avstånd.
Hacken, jag köper inte resonemanget. Det är jävligt att byta lampor på vissa bilar, men de med dyra lampor typ Xenon eller LED så är inte byte något man behöver bry sig om på många år och mil och halogenlampor kostar typ en hundring så...

Uppdaterat: 2017-05-30 11:50
*Robban

Ändå ser man dagligen enögda bilar i trafiken Robban och ofta nyare bilar.

Uppdaterat: 2017-05-30 11:57
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Absolut, men 99% av de enögda är halogenbilar

Uppdaterat: 2017-05-30 12:03
*Robban

Ledsen grabbar, men det är dyrt att ha bil, den kostar många tusingar att köpa och årligen en eller ett par att skatta, ytterligare ett antal att försäkra, för att inte tala om serva och byta däck, besikta och så klart, tanka, men att inte byta ett par halogenlampor för ett par hundringar och istället åka omkring osynlig, det går bra?
Tänd ljuset, går lampan sönder, byt!

Uppdaterat: 2017-05-30 12:11
*Robban

Har nog inte bara med lampan att göra Robban, för även bilar med halogenljus kan vara enormt svåra att komma till och byta lampa på och att lämna in den på verkstad för bytet kostar inga småpotatis.

Uppdaterat: 2017-05-30 12:17
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Flac och Hackis har rätt. Det har blivit för dyrt och besvärligt att byta H-lamporna och lösningen ser vi i form av tända parkeringsljus. Dock är en och annan tämligen ny bil helsläckt fram och det är för mig en större gåta. Jag antar att det i de fallen rör sig om importerade bilar men är osäker. Båda halvljuslamporna KAN iofs gå sönder...

(Jag har LED fram.)

Uppdaterat: 2017-05-30 12:21
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Spelar ingen roll, det skall lysa där fram, halvljus eller DRL, gör det inte det så får man byta lampan själv eller åka till verkstaden.
P-ljus är inte ett alternativ.

Uppdaterat: 2017-05-30 12:25
*Robban

Enögdhet är ju resultat av att något gått sönder, medan P-ljusanvändning är ett resultat av att någon haft otur när de tänkt...

Uppdaterat: 2017-05-30 12:31
*Robban

Tror trots allt att en del väljer p-ljusläget aktivt för att spara på övriga lampor. För att få p-ljusläge måste man ju aktivt vrida vredet från auto-dlrläge till p-ljusläge för det gör inte bilen själv.

Uppdaterat: 2017-05-30 12:59
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Jepp och det är korkat!

Uppdaterat: 2017-05-30 13:00
*Robban

Mycket korkat.

Uppdaterat: 2017-05-30 13:02
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Det var det som var syftet med frågan alltså, att få peka lite med hela handen och berätta hur duktig du själv är... Som jag skrev innan, jag bytte de fesiga lamporna mot LED så jag syns även på dagtid (OBS!) utan dimljus och är inte osynlig. Jag syns framifrån om man inte är helt blind, bak lyser lamporna som vid halvljus så om du bara håller dig på din sida av vägen ska du nog klara av att se mig på tillräckligt långt avstånd. Gör du inte det, kolla synen eller sluta kör bil.

Uppdaterat: 2017-05-30 13:03

FLAC, har du fått detta godkänt på besiktning eller slår du över till DLR när du besiktigar?
Frågan är för att det vore intressant att få veta om detta är godkänt som belysning dagtid och då även godkänt som parkeringsljus. Är inte detta för starkt ljus för parkeringsljus?

Uppdaterat: 2017-05-30 13:14
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Flac, jepp, jag fick berätta att jag är duktig och att du håller på med ett korkat beteende! :-)

Nä, inget av det är av intresse i min frågeställning utan allt handlar om att försöka förstå varför folk väljer att aktivt med ljusreglaget i början och slutet av varje körning sätta på P-ljuset och dessutom tycka att det är OK.
De som åker runt helt utan ljus beter sig lika korkat, men där är det säkert ofta beroende på att de glömt att bilen inte har något automatiskt ljus.

Uppdaterat: 2017-05-30 13:24
*Robban

Nu är jag ganska färsk som bilförare med 28 år sedan uppkörning, men det är inte speciellt många gånger jag har tyckt att jag har haft anledning att tända parkeringsljuset. Att köra med dem tända har inte slagit mig in.

Uppdaterat: 2017-05-30 13:30

Även om jag själv alltid kör på halvljus så kan jag tänka mig att en del väljer P-ljus för att bakljuset inte lyser tillsammans med DRL-ljuset - tillsammans med att inte "slita" på Xenon eller LED-halvljus. Gissar att detta beteende skulle minska om alla bilar med DRL-ljus också hade bakljuset tänt samtidigt.

Uppdaterat: 2017-05-30 13:30

lamporna är vanliga ersättare till W5W (tror jag de heter) med vitt LED-ljus som sitter i befintlig sockel. jag besiktigade den i lördags och de sade ingenting om det alls. Jag har alltså inte gjort någon konvertering eller tillägg till befintlig belysning som en del gör. ljuset är så pass mycket vitare än de vanliga lamporna och i kombination med att reflektorn för p-ljuset på en MX-5 NC är ganska stor och sitter för sig själv blir ljuset tillräckligt enligt min bedömning. lampglaset är lätt frostat också så det blir inget "vasst" ljus. Lagligt enligt boken? förmodligen inte men det syns 2 bra ljuspunkter jämfört med de flesta andra där det bara glöder lite svagt, så jag "chansar" vidare med det. Så fort det börjar skymma eller blir kväll slår jag på de vanliga halvljusen så klart, det är inte alla med enklare typer av DRL som gör det... bra exempel på bilden (grön cirkel, inte min bil) https://gyazo.com/21aea59c91e74e9b5424d608cf95dc19.png

Uppdaterat: 2017-05-30 13:33

"Slita på Xenon" joråsatt... Då lever man på gamla myter!
Jag ser hellre att det lyser bra fram på en mötande bil än att det är bakljus på en bil jag kommer ikapp, i dagsljus.

Uppdaterat: 2017-05-30 13:34
*Robban
EnannanRobban skrev:

"Slita på Xenon" joråsatt... Då lever man på gamla myter!
Jag ser hellre att det lyser bra fram på en mötande bil än att det är bakljus på en bil jag kommer ikapp, i dagsljus.

Ja jävlar det finns folk till allt. Håller med dig Robban, helt klart gamla myter.

Uppdaterat: 2017-05-30 14:06
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!
EnannanRobban skrev:

Enögdhet är ju resultat av att något gått sönder, medan P-ljusanvändning är ett resultat av att någon haft otur när de tänkt...

Den skrivningen var bra Robban och i övrigt har jag haft precis samma funderingar som du varför vissa åker omkring med P-ljus. Så jävla korkat och antagligen snålt.

Uppdaterat: 2017-05-30 14:10
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Men Robban och christer - det var en spekulation ifrån min sida - inget annat....

Uppdaterat: 2017-05-30 14:11
Pi skrev:

Men Robban och christer - det var en spekulation ifrån min sida - inget annat....

Bra!!

Uppdaterat: 2017-05-30 14:15
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!
Pi skrev:

Men Robban och christer - det var en spekulation ifrån min sida - inget annat....

Många tror säkert att det ÄR så också, jag vet att du vet bättre så det är lugnt, PI!

Uppdaterat: 2017-05-30 14:20
*Robban

Ja, jag precis som Mäkinen är ju lite av en nybörjare - har inte haft körkort i mer än 30 år - men under denna tid har jag mig veterligen hittills ALDRIG haft anledning att använda vare sig P-ljus eller dimljus, så ärligt talat ser jag noll anledning till att de överhuvudtaget behöver finnas på en modern bil. Ja, förutom då att grabbarna som skrapat djupt i spargrisen för att få "råd" med en BMW ska kunna spara några ören på att inte "slita" på halvljuslamporna - alternativt slå på stort och köra med BÅDE halvljus och dimljus för att vara extra tuff...

Med denna harang bakom mig: den enkla lösningen vore ändå att införa lag på halvljus - och bakljus - tända vid all färd. Möjligen med möjlighet till reducerat halvljus vid dagsljus (även om det egentligen är en dålig lösning då de syns sämre i bra ljus).

Uppdaterat: 2017-05-31 13:17

Nja, P-ljus i dagsljus tillför ingenting, utom möjligen de som har nerdimmade DRL som P-ljus, de syns, men är fortfarande ett P-ljus.
Däremot använder jag ibland P-ljuset om jag parkerar någonstans i mörkret, men köra med det? Nää, kanske när man var 18 men inte sedan jag "växte upp..."

Uppdaterat: 2017-05-31 13:46
*Robban

Jag som "ung i sällskapet" kan inte riktigt förstå "varför inte"?
Jag kör ofta med dimljus och parkering på.
Ser både snyggt ut samt att bakljusen är tända.
På BMW reduceras styrkan i drl-ljusen i ringarna när man kör på parkering vilket ser ganska "lagom ut", tycker jag.

Ja jag kör alltid för fort också...har ju en fördom att uppfylla. :-)

Uppdaterat: 2017-06-05 21:00

Vrooom - dessvärre har "snyggt" ingenting med trafiksäkerhet att göra...

Uppdaterat: 2017-06-07 14:44

Jag mötte flera bilar i morse med enbart parkeringsljuset på, samt någon helt utan lyse. Detta trots "skitväder", regn, rusk, mörker.
Det konstiga är ju att i stort sett alla bilar har automatiskt halvljus, så förarna måste ha valt parkeringsljus manuellt. (finns förstås enstaka importbilar, men de bilar jag mötte tillhörde nog inte dem)

Ingen av dem ovan har DRL, det var äldre bilar än så.

Uppdaterat: 2017-06-07 17:23
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

StefL.
Jag nämnde aldrig trafiksäkerhet, men vi kör på det:
-mina 4 ljuspunkter fram, 2 svaga(parleringkr och 2 starkare (dimljus) syns tydligt och torde därför vara minst lika säkert som drl eller dassoga halvljus halogen. DESSUTOM är mitt bakljus PÅ när jag kör på p-ljus.
Alltså, MER trafiksäkert än bara drl.
Så tänkte jag :-)
...och så är det snyggt också.

Uppdaterat: 2017-06-07 19:53

Bild borttagen.

Uppdaterat: 2017-06-07 20:44

Vrooom - mer än två ljuspunkter är inte tillåtet, och ser i mina ögon därför per definition aldrig "snyggt" ut, bara onödigt och ett tecken på dålig hänsyn till sina medtrafikanter. Anledningen är bland annat att för den som börjar bli aningen ålderssynt blir det svårare att vid möte bedöma avståndet till en mötande bil som har fler än två ljuspunkter.
Tänd halvjuset och släck övriga ljuspunkter så blir det både hänsynsfullt, i enlighet med gällande regler och - i mina ögon - "snyggt".

Uppdaterat: 2017-06-08 09:49

Alla som kör med dimljusen på och parkeringsljus tänker säkert "nu tycker alla som ser min bil att den ser jättehäftig ut med dimljusen tända"

Men, nej det tycker vi inte.

Uppdaterat: 2017-06-08 10:06
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

@StefL och Hackenbusch: Dimljus är godkänd belysning dagtid enligt Transportstyrelsen och när dimljusen är inkopplade lyser parkeringsljus och bakljus. Det är bara kombinationen halvljus och dimljus som inte är tillåten.

Uppdaterat: 2017-06-08 10:19

Men det är just kombinationen halvljus - dimljus man ser oftast.

Uppdaterat: 2017-06-08 10:45
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Jag tror att vissa medtrafikanter inte känner till sina egna bilar och hur dessa ska skötas, i form av att man då vrider på parkeringsljuset och tror att man gör något rätt. De tror att halvljuset då är på...

Sedan finns det dem som bara sätter på dimljuset för att det ser häftigare ut.

Parkeringsljus plus dimljus är ju godkänt att använda vid dagsljus.

Uppdaterat: 2017-06-08 11:55

Det var en nyhet för mig att dim- och parkeringsljus får användas samtidigt. Nåväl - så länge man lär sig nya saker är det inte dags att lägga sig ner och dö :-)
Och det kanske fungerar i dagsljus - dock är problemet som jag ser det att många troligen missar att ställa om till halvljus när det blir mörkare. Otyget med DRL-ljus utan bakljus ser man ju ofta exempel på, där det inte verkar finnas automatik som aktiverar bakljusen när det mörknar eller man åker in i en tunnel, trots att det vad jag förstår är ett lagkrav.

Uppdaterat: 2017-06-08 13:28

Även om jag inte direkt applåderar de som använder dimljus som ersättare för halvljus dagtid så måste jag säga att ur ren bländnings-synpunkt så är vissa DRL-ljus (LED) idag betydligt mycket mera irriterande för synen. Förstår egentligen inte varför dom är så starka/intensiva i många fall.

Uppdaterat: 2017-06-08 13:28

Vissa bilar har drl-led skit så placerat att man inte kan uppfatta blinkerslampan. Det är naturligtvis inte förarens fel, förutsatt att blinkersen används förstås.

Uppdaterat: 2017-06-08 14:27

Tycker man verkligen att bilen blir så tuff att man bemödar sig med att stänga av dlr, sätta på parkeringsljuset och dimljuset varje gång man skall köra iväg?

Uppdaterat: 2017-06-08 17:13
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Det finns inget lagkrav på att ljuset baktill ska tändas automatiskt när det blir mörkt. Billiga bilar saknar automatik. Något som också vore önskvärt är att de tänds när torkarna rör sig.

Uppdaterat: 2017-06-08 19:05
StefL skrev:

Vrooom - mer än två ljuspunkter är inte tillåtet, och ser i mina ögon därför per definition aldrig "snyggt" ut, bara onödigt och ett tecken på dålig hänsyn till sina medtrafikanter. Anledningen är bland annat att för den som börjar bli aningen ålderssynt blir det svårare att vid möte bedöma avståndet till en mötande bil som har fler än två ljuspunkter.
Tänd halvjuset och släck övriga ljuspunkter så blir det både hänsynsfullt, i enlighet med gällande regler och - i mina ögon - "snyggt".

Som sagt, det är 100% lagligt vid dagsljus och alldeles ytterst hänsynsfullt.:-)

Uppdaterat: 2017-06-08 21:51

Det är lagligt att köra 70 på 110-väg i dagsljus och torrt väglag också, men det betyder inte att det är hänsynsfullt...

Uppdaterat: 2017-06-09 11:06

Det är lagligt att köra 70 på 110-väg i dagsljus och torrt väglag också, men det betyder inte att det är hänsynsfullt...

Uppdaterat: 2017-06-09 11:06

Jag kör i undantagsfall med neddimmad led plus dimljus men inte för att det är "snyggt" utan för att jag vill tända bakljusen och för att jag inte behöver halvljuset. Det är alltså en ren säkerhetsgrej från min sida plus en smula lathet/snålhet. Kommer någon som inte ser mig mot mig tänder jag helljuset.

Uppdaterat: 2017-06-09 14:06
Mycket vatten har runnit under hjulen...

90 km/tim får man i alla fall hålla på motorväg. Det gör många långtradare - plus jag. Ibland går det även i hundra i nedåtlut. Huiiiiiiiiiiii.

Uppdaterat: 2017-06-09 15:00
Mycket vatten har runnit under hjulen...

AudiS4, vad man menar med "anledning" är förmodligen högst töjbart så i praktiken skulle det vara svårt att bötfälla någon som framför ett fordon i 70 på 110-väg. Tung trafik som långtradare får ju bara köra 80 och jag ville bara illustrera att det utöver "jobbig" belysning kan finnas andra beteenden som inte är olagliga men som för den skull kan betraktas som olämpliga och tecken på dålig hänsyn till övriga trafikanter.

Svaret på din fråga är ja, idag är det 30 år och sex dagar sedan jag tog B-körkort. Taxi- och MC-behörigheterna tillkom senare...

Uppdaterat: 2017-06-09 15:04