Vi Bilägares forum

Trafikolyckan.

Trafikolyckan.

Lite omtöcknad skrev jag i MC tråden att jag råkat ut för en olycka, så att några undrat hur det gick.

Jo tack, just nu 2 veckor senare är det bättre än jag kunde ana, jag har fått komma hen från sjukhusen och hoppar hjälpligt runt på kryckor, troligtvis blir jag skapligt återställd.

Själva olyckan vill jag inte sprida på nätet, men dom som såg den trodde att min sista stund var kommen, men jag överlevde med brutet lårben som nu är ersatt med titan, brutet skenben, en arm som är helblå men klarade sig från inre skador, några brutna revben, punkterade lungor, uppsliten ögonvrå och en del mjukskador i ansiktet.

Jag verkar ha bra läkkött, stygnen i ögat syns knappt alls, bara näsan har lite sårskorpor kvar.
Benet funkar över förväntan, jag har idag inte tagit nån morfin, och har bara en lättare värk, spontant känns det som jag kan gå på det, men har stränga order att inte belasta det på 6 veckor.

Jag har en hel det reflektioner över vår sjukvård, både bu och bä, men det tar vi en annan dag.

Uppdaterat: 2016-04-03 00:29

Kommentarer

Usch trafikolyckor är inte roligt!
Det är ju så lätt att tänka att "det händer inte mig" men varje gång det är nära slås man av tanken.

Skönt att det går åt rätt håll! Krya på dig!

Uppdaterat: 2016-04-03 07:04
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

För väl att du klarade livhanken.

Uppdaterat: 2016-04-03 08:29
Lås inga trådar.

Otäckt! Se till att bli bra, doktorns order! :)

Uppdaterat: 2016-04-03 08:55

Otäckt värre! Gott att höra att du är "på benen".
Kämpa på och krya på dig Rikard!

Uppdaterat: 2016-04-03 12:31
Power to the people

Kämpa på, glädjande att de som var där fick fel!

Uppdaterat: 2016-04-03 13:05

Gott att höra Rickard, jag gläds med dig. Själv hade jag ju lite mer otur, men det är som det är, inte mycket att våndas över nu. Bara att satsa framåt, och det försöker jag göra så gott det går. Krya på Dig.

// Krister

Uppdaterat: 2016-04-03 13:20
Lite krokigt är också rakt

tack för dom värmande orden.
Jag har missat din olycka helt Krister, i jämförelse har jag ju bara fått några myggbett, att förlora en kroppsdel måste vara fruktansvärt, jag lider med dig.

Jag har dock ett värre problem än att jag är lite trasig och har ont, vårt förhållande här hemma har varit kyligt en längre tid, och det blev inte bättre av att jag kom hem som ett paket, nån kram, puss, välkommen hem älskling har det inte blivit, utan "Du har blivit en belastning för mig" "Du borde visat dig ångerfull för vad du ställt till med"

I går tog jag av vigselringen och tackade för mig.

Nu är det bara att bryta ihop och komma igen.

Ett par ord om vår sjukvård, jag låg först på ett sjukhus i norrland, allt där var precis som jag mins en sjukhusvistelse för över 30 år sen, jag hade då körtelfeber som då ansågs vara mycket smittsamt och jag låg isolerad i en stuga i en sjukhuspark, i stugan bredvid låg den mer kända Sixten Herrgård. Då kom nån plötsligt in "Tjoff" här är maten, ingen frågade om man ville ha mat, när man ville ha den el vad för mat, den bara stod där, nära nog oätlig.
På det norrlänska sjukhuset var det samma sak, frukost 9.30 lunch 12.30, middag 17.00, kaffe och hård macka 19.30.
Efter en vecka flögs jag till ett sjukhus i Stockholm, kom in sent på kvällen, hade inte ätit sen frukost, när en sköterska kom och frågade "är du hungrig" och höll fram en 12 rätters meny, på detta sjukhus har man avskaffat mattider och tråkig sjukhusmat, man fick vad man ville när man ville, och maten var riktigt god.
Aptiten är ju inte på topp när man ligger sönderslagen, så vad vore självklarare är bra mat ??
Varför ska det vara sämre på olika platser i vårt land, det borde inte vara nån skillnad om man är skåning, norrlänning el stockholmare.

Uppdaterat: 2016-04-03 17:32

Rickard: precis som du säger: bara att bryta ihop och komma igen! Att skiljas är sällan trevligt, men ofta nödvändigt. Det skulle ju ändå inte vara en bra fortsättning...
Med lite tur byter man upp sig, får en ny och bättre partner, livet blir faktiskt bättre till slut! Jag vet! :-)

Skönt att höra att du trots allt klarat dig hyfsat efter olyckan, och självklart vill man att vänner (även de på forum) ska ha det bra! Ta hand om dig!

Uppdaterat: 2016-04-03 17:49
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Rikard krya på dig! Har också haft en trafikolycka för många år sedan och bröt lårbenet där man satte in en titanskena. Det tog ungefär 6 månader innan jag blev bra.

Blev samma sak för mig när jag kom hem och jag tog av förlovningsringen och gick vidare i livet. Träffade en annan kvinna som jag nu har fått en son med.

Punkterade även vänster lunga där det nu syns 2 ärr vart slangarna satt. Eftersom vatten cirkulerar i lungan så den kan återställas.

Valde efter något år att plocka ut titanskenan i låret och det gjorde ont i början men kunde vrida foten åt vänster och höger utan att det stack till i låret som det gjorde innan då titanskenan satt där. Förlorade även mjälten men det kan jag skriva om en annan gång.

Belasta inte benet men försök att röra på dig så mycket du orkar.

Uppdaterat: 2016-04-03 18:21
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

När du tagit dig igenom allt jävelskap blir det riktigt bra, du kommer känna dig som en ny människa!
Att motgångar stärker en är ingen skröna, jag har råkat ut för ett och annat, och idag ska det jävligt mycket till för att sänka mig!
Jo, vården skiljer sig åt var man är, och det är för j-ligt.
Då bor jag i ändå skåne som har fritt vårdval och bjuder på ögonoperationer tex som kostar i andra län, min fru gav 400 spänn för gråstarroperation på privatklinik med 2 veckors väntan....
Ifjol åkte hon på blödande magsår i sälen på semester, ambulansen till mora kostade pengar......
Här är det gratis.
Å andra sidan ordnade mora lasarett en säng åt mig som anhörig, ingen kostnad, i skåne kostar anhörigrum som ett hotellrum...
Dom hade knappt hört talas om sjukresa, då måste man vara bårbunden, här tar man taxi, kostar 80 spänn......och då jag åkte var det 5 mil mitt i natten....
Ambulansresan sälen-mora var dock minnesvärd, jag har åkt vasaloppet i snöstorm med blåljus på 45 min..... natten innan vasaloppet.
Tjejen som körde var den bästa förare jag åkt med, bråttom när tryck och puls sjönk, patienten medvetslös tidvis, 15cm nysnö och mig babblande bredvid för att hålla nerverna i schack......i hastigheter över 160 på landsvägen....kolugn!

Uppdaterat: 2016-04-03 18:24

Det har redan drällt ner en del räkningar från olika vårdavdelningar, dock ingen från flygresan, blir spännande att se vad den kostar.

Uppdaterat: 2016-04-03 18:35

Krya på dig Rikard. Har saknat dig i forumet. Säger som duccedriver att motgångar till slut stärker en människa. Kämpa på Rikard.

Uppdaterat: 2016-04-03 19:18
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

@Rickard & Minimats1:
Det ni beskriver har jag också upplevt med min fru. Hon var ju med mig nere i Polen när detta hände och hon bara vägrade tro att sköterskorna på sjukhuset skulle kunna ta hand om mig på samma sätt som hon. Det innebar att jag checkade in henne på ett hotell i närheten (som jag naturligtvis fick betala själv) så att hon kunde besöka mig dagligen. Vår lägenhet låg 7 mil från sjukhuset. Kontentan av detta blev att hon anser sig ha gjort oerhörda uppoffringar som fått promenera fram och tillbaka till sjukhuset och tillbringa i stort sett hela dagen i en sjuksal. Min infektion i benet med tillhörande blodförgiftning, lunginflammation, allergiattack, nedsövd var tredje dag för rengöring av såret och påföljande amputation var ingenting mot vad hon fick stå ut med, och hon tjatar fortfarande om detta. Lyckligtvis har jag begåvats med selektiv hörsel, så jag lyssnar bara på det jag anser nödvändigt, resten går bara tvärs genom skallen. Men visst är det tufft även för anhöriga, jag har förstått det efteråt, min yngsta dotter fick mer eller mindre ett nervöst sammanbrott på grund av detta och det spelade ingen roll hur jag försökte lugna ned henne. Hon gick sjukskriven ett bra tag, kanske inte bara på grund av min olycka, med den utlöste det hela.

// Krister

Uppdaterat: 2016-04-03 20:03
Lite krokigt är också rakt

Selektiv hörsel är bra, Krister.
Vad som är ännu bättre är selektivt tänk, man ger fan i att tänka på hur jävligt det är, och tänker på hur bra det kommer att bli....

Jag tror det ibland kanske är värre för anhöriga, själv fokuserar man på att bli bra.....

Uppdaterat: 2016-04-03 22:57

Rikard,
En olycka kommer sällan ensam heter det ju så det är väl så det fungerar. Man kan ju tycka att man borde få medkänsla från personen man valt att leva med, men det är kanske mycket begärt ibland.
Har man inget tak på vårdkostnader när man råkat ut för något? Jag har lyckligtvis inte behövt ta reda på det.

Uppdaterat: 2016-04-04 09:39

Hej Rickard!
Krya på dig! :)

Uppdaterat: 2016-04-04 15:14

Krister:
Amputera låter ju inte så bra. Var det längesen? Själv hade jag min trafikolycka 1992. Tror att sjukvården var lite bättre på den tiden. Fast det tar lång tid innan man får ut någon ersättning av försäkringsbolaget. Dom jävlas och luras fast till slut hittade jag en bra advokat som ordnade allt. Regel nr1 skriv inte på något av deras ersättning förslag eller fullmakt till sjuk journaler.

Får hoppas allt blir bra med dig Krister. Finns ju jättebra proteser numera.

Uppdaterat: 2016-04-04 18:06
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Ja, krya på dig Rikard. Det kunde ha varit värre.......

Motorcyklar är jävligt farliga. Hade de uppfunnits idag, så hade man förbjudit dem. Vilket får mig att fundera på 4-hjulingar på allmän väg...

Jag tror jag ska sälja mina hojar och börja med frimärkssamling:-(

Uppdaterat: 2016-04-04 19:29
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Kan bara instämma i kören som önskar dig lycka till och snabb bättring, Rikard.
Blev inte på det klara med om det var en bil- eller MC-olycka men strunt samma - när man gör illa sig ordentligt så är nog inte det huvudsaken.
Lite oroväckande att två av de relativt få skribenterna här råkat ut för allvarliga trafikolyckor det senaste året... Allvarliga trafikolyckor kommer på nåt sätt närmare en själv då.

Uppdaterat: 2016-04-04 19:56

vi kanske kan ta en diskussion om säkerhet och tips när det gäller mc. var skönt att höra att rikard klarta sig hyggligt bra. vad gäller förhållanden så är det alltid svårt för utomstående att kommentera men det är uppenbart att det är kvinnor, inte män, som har relationsmakten i sverige. feministerna har helt fel.

sen detta med sjukvård, hade det varit lika överallt så hade det varit just som i socialistiska norrland i hela sverige. mer individuell frihet, anpassning och valfrihet ingår liksom inte i socialistiska konceptet.

Uppdaterat: 2016-04-04 20:48

Lite tur i oturen. Jag har dumt nog inte nån olycksfallsförsäkring, men för länge sen hade jag ett tankkort hos Shell, det ringde då nån och undrade om jag ville ha en försäkring med rabatt pga Shellkortet, det rörde sig om några kronor i månaden som drogs på kortet. När Shell själva upphörde med kort fick jag erbjudande om att få summan dragen direkt från bankkontot, då jag redan betalat i många år så tackade jag ja, även om försäkringen är ganska begränsad.
Nu blir det ingen stor summa, men jag får 2.500:- per dag jag legat på sjukhs villket är 9 dagar. Hade det gått riktigt åt helvete hade min fru och barn fått dela på 1 miljon kronor.

Uppdaterat: 2016-04-04 21:45

"sen detta med sjukvård, hade det varit lika överallt så hade det varit just som i socialistiska norrland i hela sverige. mer individuell frihet, anpassning och valfrihet ingår liksom inte i socialistiska konceptet" : skriver Vidstige.

Jag trodde det var förbjudet med politiska inlägg enligt dom nya forumreglerna. Eller beror det på vilken åsikt som framförs eller vem som skriver det?
Det var en fråga till dig som raderade mitt förra inlägg utan motivering varför. Hacken?

Uppdaterat: 2016-04-04 22:16
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Vidstige, det där med vilken ideologi som styr sjukvården, den diskussionen hör faktiskt inte hemma här längre.....
Tips och råd för säkerhet i mc-körning gör däremot, gärna då i mc-tråden eller en helt egen, vi har inte blivit riktigt klara över vad som hände, eller vad rikard körde för fordon .....

Uppdaterat: 2016-04-04 23:30

ducce, vad som har med tråden att göra kan diskuteras. vill man ha god sjukvård så finns privata alternativ som sätter patienten i centrum. där man blir behandlad som en viktig person. socialismen har ett problem där och det var min förklaring till sjukvården i norrland.

Uppdaterat: 2016-04-04 23:51

Krya på dig Rikard! Kroppen har en fantastisk förmåga att reparera sig själv, jag hoppas att det går bra för dig!
(Nån räkning för flygresan kommer du inte att få. Säng och mat däermot kostar pengar, har provat själv.)

Uppdaterat: 2016-04-05 00:27

Tycker inte jag hackade på vidstige, bara påminde om att tråden halkar iväg på ett oönskat håll, som resulterar i gruff och stängning osv.
Har själv varit med och konstaterat att det är så, dock utan andra värderingar än att jag inte tycker det är ok.....
Även om jag själv bor i en av de generösare, och kanske "rikare" regionerna.

Uppdaterat: 2016-04-05 06:20

Minimats1:

Olyckan hände 10:e oktober förra året, nere i Polen, och amputationen gjordes 2:a november. Det är högra benet som är kapat mitt i knäet.

// Krister

Uppdaterat: 2016-04-05 07:38
Lite krokigt är också rakt

Önskar er bägge Krister och Rikard lycka till i alla fall mitt i all bedrövelse. Olyckor och skador är aldrig roligt.
Jag är otroligt uppmärksam när jag kör hoj och det smittar av sig när jag kör bil med, men visst en olycka händer så snabbt.
Har blivit påkörd ett par gånger hittills i mitt liv men det har bägge gångerna endast rört sig om mest plåtskador och det är ju inget att snacka om.

Uppdaterat: 2016-04-05 08:04
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Där är skillnaden, i bil är ju trots allt de flesta olyckor "plåtskador".
Har som hacken blivit påkörd, kört på, rullat (i folkracebil) men aldrig så mycket som ett blåmärke....
På hoj gör minsta vurpa ont, har provat, även om det " bara" blev revbensbrott av en rätt rejäl vurpa och fastklämning under bil..frun rullade iväg som värsta roadraceåkaren och klarade sig utan en skråma!
Tur som tosingar!
Att vi sen alltid har satsat på värstingprylar vad gäller kläder och hjälmar, spelade nog in.....
Pyntar glatt 6000 spänn för en kruka som passar och väger minimalt, vikten är viktig......
Utbildning är lika viktigt som försiktighet, jag har utbildat mig själv, gått kurser på både knutstorp och anderstorp, den senare en 2-dagars med tidningen bikes testlag.....
Fick lära mig köra fort, riktigt fort, men också hojens dynamik, något som är bra när man ska häva sladd eller manövrera och bromsa från 90......
Utan det jag lärt av att köra som en huligan, och slita upp ett bakdäck på 2 dagar på bana, och pynta 5000 spänn för den kursen, hade det gått illa den dan.....
Tror inte annars jag hade hävt första 45-graderssladden, då stack hon av, sen gjorde hojen helt om och slängde av mig i en highsider, och jag gled under arslet på en 850......istället för en bredsida i mötande bil.....
Dessutom har jag lärt henne att åka, håll aldrig runt mig, lägg händerna på mina lår, knip med låren.....
Har aldrig köpt argumentet "jag behöver inte träna, jag kör inte så fort"
Vi höll 80 på en rak 70-väg, vanlig promenadåkning, det kallar jag inte fort......
Så fortsätt ta det försiktigt hacken, det gör jag också numera, men ta en kurs, smc's bkk eller knix räcker långt, och det är jävligt roligt, värt varje krona......
Dessutom ger det en större möjlighet att agera rationellt, inte låsa sig med bromshandtaget i botten tills det smäller......
Har gett vidare, var alltid med och ordnade klubbens avrostningar, har hjälpt till på smc's kurser ibland, bla på prova-på-bkk på ring knutstorp där jag och svågern hölll i den obligatoriska bromsövningen innan tillträde till banan....
Under vår översyn släpptes ingen in utan låsningsfri 50-bromsning, med låga krav på sträcka.....
Lägsta kravet i trafikskolan alltså.
Många klarafe inte detta, en tjej med paneuropean visste inte vad abs betyder....
Hon bromsade på 25 meter, vågade inte stanna hårt för hojen var tung.....
En kille med virago låste bak hela tiden, men gav inte upp, vi gav honom feedback, ge fan i bakbromsen eller amputera benet!
Till slut vurpade han......för att vi började berätta att vi ville ta hans nycklar......
På festen på kvällen kom han med 2 groggar, bjöd mig på en, och sa "jag har kört så i 10 år och haft en jävla tur tydligen, tack för att ni fick mig att förstå, jag har bokat kurs"....

Uppdaterat: 2016-04-05 10:20

Jag hade väl inga värstinggrejer på mig när olyckan skedde, men var i stort sett oskadd i övrigt. Några blåmärken här och där men inget allvarligt alls förutom högerbenet. Jag åkte på en bred och fin väg i e n lördag eftermiddag. Hade precis kört om ett par tankbilar när plötsligt två bilar dyker upp på en mindre väg från höger. Den första bilen svängde ut mitt framför mig, inte så nära att det höll på att smälla, men jag hajade till och slog av på gasen och var beredd på att nästa bil skulle fara ut framför mig. Den stannade dock och jag tog för givet att han sett mig, men plötsligt tog han ett skutt ut i vägen och hans vänstra framlykta träffade mig i höjd med framgaffeln skulle jag tippa. Det fanns inget jag kunde gjort i det läget, jag var helt chanslös. Benet kom ju naturligtvis i kläm mellan hojen och fronten på bilen, plus alla vassa plåtbitar som kom fram när jag rev dän främre stötfångaren och delar av grillen på bilen. Jag skulle gissa att min hastighet var runt 80km/tim när det small.

// Krister

Uppdaterat: 2016-04-05 10:38
Lite krokigt är också rakt

Just det där med avrostning och kurser är välbehövligt.

Jag har sett vid flera tillfällen hur motorcyklar kommit åkande med låst bakhjul för att föraren inte törs använda frambromsen... Oftast har det varit customhojar, som i viss mån har mer vikt bak, men fortfarande den mesta bromsverkan fram. Många äldre köper en custom på gamla dar, och har ingen erfarenhet att köra MC, än mindre att bromsa och göra undanmanöver.
Att custom framförs i måttliga farter spelar mindre roll, 70-80 km är fullt tillräckligt för allvarliga skador, tom dödsfall tyvärr.
Varje bilist betraktar jag som en fara, varje korsning som en risk. Hittills har jag klarat mig, ta i trä...

Uppdaterat: 2016-04-05 11:03
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Bilister....motoriserade älgar.....
Nä Krister, såklart är man chanslös ibland, i ditt fall kunde du varit mick doohan, det hade inte hjälpt.
Hultarn har gjort samma iakttagelse som jag, förvisso känner jag många customåkare som är ypperliga förare, men många som börjar köra i "vuxen ålder" är okunniga, som alla i början, men vill inte gå kurser för att en glidare ska inte köras på bana.....
Skitsnack, gubbar vågar inte visa sig okunniga, det är en sanning, att dom direkt köper största modellen, utan att kunna hantera den är en annan...
Prestigeförlusten kan bli oerhörd......
Tjejer är tacksammare på avrostningar, dom vill lära.
När man sa till dom kom och ät korv och drick kaffe, fick man svaret "hinner inte, övar, vad gör jag för fel?"
Du gör inga fel, du har fattat, du behöver bara öva mer, grillar nytt till dig sen......
Gubbarna tömde grillen och kaffekannan fort.....
Hacken började om i rätt ände, köp nåt, kör tills du vuxit från den, byt upp dig.....
Och då var han ändå inte nybörjare, utan återfallare!
Unga grabbar på sporthojar blir ofta tekniskt bra förare, om dom överlever och blir gamla och visa.......

Uppdaterat: 2016-04-05 12:03

Glad att jag började med en 500 när jag återföll, det kändes tillräckligt ringrostigt med den faktiskt. Tog nog 200 mil innan det började kännas hemtamt igen.
Wilden jag har nu har trots allt bäst bromsverkan fram med p.g.a. dubbla skivor och 2-kolvsok fastän hojen är tung. Bak endast en bromsskiva som det brukar vara på glidare. Har testat bromsverkan bak tills hjullåsning inträffade och det räcker inte att bromsa med. Frambromsen tar den mesta inbromsningen, det skall man ha klart för sig som hultarn skriver.
Har läst om flera äldre återfallsknuttar som efter många år köper hoj igen och lyssnar på kompisar och köper det största de kan hitta, sedan vågar de knappt ut och köra med hojen utan får byta ner sig för att våga köra. Fel väg att gå.

Uppdaterat: 2016-04-05 13:23
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Jag har faktiskt haft intensiva diskussioner med folk som på allvar hävdar att frambromsen ska man undvika att använda, särskilt på grus. "-Man kan ju bromsa omkull sig...."
- Ja, eller sitta i sidan på en bil, svarar jag.

På en vanlig hoj ligger runt 100% av bromsverkan fram, och bra nära likadant på alla. Och att ta sig från 100 till 0 är betydligt svårare än det motsatta...

Uppdaterat: 2016-04-05 15:18
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Ja det finns många olika körtekniker......
Bakbromsen stödjer stabiliteten något, det är allt.
Dessutom är den lättlåst, använder man frambromsen rätt blir viktfördelningen 90-10....
Jag fick rådet när jag gick kurs på bana att ge fan i fotbromsen, i en paniksituation kan man knappast dosera den......
Annat med kombibromsar, som väl de flesta nya hojar har, då måste den användas för den har en del av frambromsen, och tvärtom...
Den är ju doserad rätt å andra sidan, jag har aldrig låst nåt hjul på nån av de fyra hojar jag haft med cbs, man trampar som fan på fotbromsen och matar in frambromsen allt vad man tyar.....
Det tjuter i bägge däcken, det visar att dom ligger precis under låsningsgränsen, men inga släpp.
Ingen av de fyra har haft abs.....
Cbs och abs kombo är oslagbart!
På grus är man försiktigare med frambroms, och lägger mer tryck bak.
Eftersom bromsningen inte blir kraftfull, ligger mer vikt kvar bak, och en sladd blir inte en våldsam highsider som på asfalt.....
Många undviker grus, det känns inte bra om man är ovan, det skitar ner...
Jag hade 2 km grusväg med skarpa böjar hemifrån, så jag har vant mig....
Gw 1500 går som tåget på rullgrus, bara man planerar svängarna....
Men när jag köpte den fick jag lära om, den har första generationens cbs, handbromsen tar ena framskivan, pedalen den andra plus bak....
Så fotbromsen blev plötsligt prio 1, ovant i början, men man lär sig.....
Dual-cbs använder olika kolvar i alla ok, så bägge reglagen tar på alla.

Uppdaterat: 2016-04-05 17:39

abs tycker jag är nåt alla vi som kör mc bör ha på våra hojar, om möjligt ännu viktigare än på bil.

Uppdaterat: 2016-04-05 19:07

Vilka "concern" tycker Vidstige att vi ska ha kring ABS på MC? Knappast något "moget" system då det 2013 bara var 18% av hojarna som hade detta: http://media.folksam.se/sv/2013/06/28/abs-bromsar-for-mc-avgorande-for-forarsakerheten-annu-effektivare-an-vad-som-tidigare-varit-kant/

Detta med avseende på kritiken kring autobroms och Vidstiges "concern" kring denna funktion. Jag ser fram emot ett resonemang kring problemen med ABS på MC och vad man kan befara för elände som kan hända när det fallerar. Vidstige kan gärna börja med att presentera nackdelarna. Tack;-)

Edit, eftersom detta hamnade på en ny sida; Vidstige skrev i #40: "abs tycker jag är nåt alla vi som kör mc bör ha på våra hojar, om möjligt ännu viktigare än på bil."

Uppdaterat: 2016-04-05 22:41
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

min förra mc från 2003 hade abs, min nuvarande från 2013 har det förstås. om jag minns rätt finns ett eu direktiv som träder i kraft snart som gäller krav på abs på alla nya mc som säljs. poängen här var att få alla forumdeltagare som kör mc att byta till en som har abs, om det saknas. concern om abs fanns förr kring bromsegenskaper på grus. idag kan vi nog betrakta abs som ett moget beprövat system även om säkert senare generationer är bättre än tidigare. vad gäller autobroms så är det knappast aktuellt på mc, så inte heller antisladd. däremot är antispinn nåt jag också rekommenderar och nåt som jag även har på min egen hoj.

Uppdaterat: 2016-04-05 23:14

Jag berättar vidare lite om min olycka. Minns inget av smällen eller före, alltså vad som hänt. Minnet börjar när jag skriker "Vad fan håller ni på med" när jag känner smärta, en vän böjer sig ner " Ta det lugnt Rikard, du har krockat, ambulansen är påväg" Jag måste vända på mig, kan inte andas " Nej, ligg still, ditt ben pekar 90 grader utåt.
Jag ligger på mage med armen utmed kroppen, den smärtar också, men jag lyckas vrida upp den och få in handen med handsken under ansiktet som ligger mot isen på vägen. jag får nu upp ögonen och ser en fälj på en bil, och förstår att jag krockat med en bil jag själv ägt en gång i tiden. Andningen är fortfarande ett problem jag hyperventilerar för att få luft, det jag inte vet då är att revbenen gått av och petat hål på lungorna, dessutom har jag plånboken och telefonen i bröstfickan som trycker mot ena lungan. sen tuppade jag nog av en stund igen, väcktes av en polis som frågade efter körkort, sen kom ambulansen, dom klippte söder kläderna dikekt innan dom vände på mig, så dom kunde ta av dom när jag låg på båren. I ambulansen fick jag en stor spruta och en liten stund senare var det bara mysigt, det måste vart nån typ av infravärme, för det var väldigt varmt o skönt trots att bakluckan var öppen. Polisen fick se körkortet och jag lyckades blåsa i alkomätaren (Givetvis nykter) innan vi for iväg.

Det värsta på sjukhuset var när dom skulle tvätta mig innan operationen, när dom skulle vända mig på sida kände jag hur flera revben hoppade ur läge igen, och en sköterska tog tag i benet, precis där skenbenet var av.
Lite komiskt var när en sköterska höll upp en tvättlapp "Det behöver tvättas där nere också, vill du göra det själv ??"
Här ligger jag helt blottad med 6 sköterskor runt, så tvätta på du, jag får inte ens ner armen dit.

Uppdaterat: 2016-04-05 23:38

Shogun, gw har cbs på alla 1500 , alltså från -88 och dual-cbs på 1800, den kom -01
Det var på gw det kom först, hondas kombibromsar.
Idag har nog alla honda det, första sporthojen med det var cbr1100xx superblackbird, som hade lika vassa bromsar som motor....
Vidstige, abs är inte alltid rätt, även om det kommer bli lag på det.
Bmw s gs och fler äventyrshojar har avstängningsbar abs och antispinn ställbar i nivåer för det är jävligt omöjligt att åka fort på grus med abs och antispinn, sladd är en förutsättning för att man inte ska få p-böter i svängarna....
Sen kommer abs aldrig att bli så bra på hojar som på bilar, och det beror på att däcken har variabel radie, dvs dom är runda i profilen, och därför varierar i hastighet beroende på lutning, dessutom olika mycket fram och bak, olika däckstorlekar ju....
Eftersom abs beräknar bromskraften utifrån hastighetsavvikelse på hjulet, kan man få för lite eller för mycket bromskraft på ena hjulet och bli omkörd av sin rumpa tex....
Så tro inte att du kan göra undanmanöver samtidigt som du bromsar för att du har abs....
Bmw har kommit med kurv-abs som sägs funka, så det kommer väl på japanhojar om 10 år.....
Fast visst är det bra med abs i de flesta fall.
Byta till en hoj för att den har abs, nja, jag prioriterar annat.
Men har hojen jag gillar abs, då får jag leva med det....

Uppdaterat: 2016-04-06 00:19

Infravärmen var nog ketogan, jäkligt mysigt när det kickar in......

Uppdaterat: 2016-04-06 00:31

Håller med ducce, i första hand köper jag en hoj jag gillar och med en prisbild jag tycker är vettig. Har hojen då ABS så är det bra har den inte det så får det vara.
Skulle aldrig köpa en hoj vilken som helst bara för att den har ABS.
Prio för mig är
1. Hoj jag gillar
2. pris
3. ABS

Faktum är att jag nog tycker att kombibromsar går före ABS.

Uppdaterat: 2016-04-06 08:04
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Ungefär min prio-lista också, hacken.
Sen stämmer det ju med eu-direktivet som vidstige nämnde, snart är det krav på abs över vissa kubik, och det var så små att det knappt säljs som mc här, tror det var från 125cc.....
Under det, tom på moppar ska det vara kombibromsar.
Det innebär ju, precis som på bilar, att med tiden kommer vi alla att åtnjuta dessa finesser, tills dess får vi avrosta på våren och lära oss känna vår hoj, låser det, släpp och ta om.
Och det viktigaste av allt, aldrig chansa på däcken på hoj.......
Många mil är inte superviktigt, men bra grepp är!
Jag körde på metzeler tourance tidigare, egentligen ett sporttourerdäck förstärkta för gw, förde väsen så jag trodde det var fel på hjullagren...
Men vilken respons, och vilket grepp!
Numera blev det bridgestone exedra, nästan lika bra men tystare, något lågpris köper jag aldrig!

Uppdaterat: 2016-04-06 07:57

Som mycket annat så är det med däck med oftast, man får vad man betalar för. Vissa saker (som är viktiga för sin säkerhet) skall man helt enkelt inte snåla med. Man behöver kanske inte köpa det dyraste men undvik lågprisskiten i alla fall.

Uppdaterat: 2016-04-06 08:02
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Om man ska byta hoj till något med ABS så innebär det ju att någon annan kör min gamla utan, moraliskt problem där?
På grus dock något helt annat som ducce så väl beskriver i #39, det bygger ju på att man halkar omkring mer eller mindre hela tiden. Skitkul, och går man omkull går det sällan fort. Det finns dom dom säger att om man inte släppt styret är det inte en vurpa...

Uppdaterat: 2016-04-06 08:13

Det känns lite som att diskussionen spårat ur. Jag vet förstås inte om jag längtar efter målande beskrivningar av olyckor, men jag vill gärna veta hur vägen tillbaka efter en smäll fungerar för de drabbade här på forumet. I Rikards fall tror jag att jag kan hålla mig informerad.

Uppdaterat: 2016-04-06 08:20

Ja ursäkta att vi spårade ur lite, är också intresserad av Rikards fortsättning förstås.
Annat Mc-relaterat förflyttar vi till den andra tråden om Mc.

Uppdaterat: 2016-04-06 08:37
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

jag tyckte diskussionen om hur man kan förebygga olyckor var relevant för tråden och även då om man kan dra lärdom av det rikard råkade ut för ur förebyggande perspektiv. ofta lättare att diskutera om man har nåt konkret att relatera till. och tack till ducce som lyckades lyfta concern och problematisera abs. en säkerhetsfunktion till kan vara däcktrycksmätare, är extra viktigt på mc att inte ha för lågt lufttryck antar jag.

Uppdaterat: 2016-04-06 10:52

Vidstige - om du med ditt flitiga användande av det engelska ordet "concern" avser ungefär "bekymmer" så finns ju det svenska ordet att tillgå...

Uppdaterat: 2016-04-06 11:06

Autobroms på en mc kan få oanade följder med tanke på att man inte sitter fastspänd.
Bästa sättet att klara en kollision på mc om man hinner att reagera är nog att snabbt styra åt vänster eller höger samtidigt som man låser bakbromsen och lägger hojen ner och kasar på asfalten bakom hojen. Med autobroms på en mc kommer man alltid att göra en luftfärd och har ingen aning om vart man landar eftersom autobroms är något man aldrig är beredd på annars hade man bromsat själv tidigare..

Uppdaterat: 2016-04-06 12:34
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.