Vi Bilägares forum

Privatleasing

Privatleasing

Jag har för mig att det här har varit uppe tidigare, men jag hittar det inte.

Anledningen att jag tar upp det är att en granne har privatleasat en Opel Mokka på tre år för 3200:- i månaden. Ingen service ingår, men det gör inget säger han för han kan byta till en ny modell om ett år och säger han till åtta veckor före bytet får han fritt (?) välja utrustning.

Är det så dumt egentligen, han har ju ny bil varje år?

Uppdaterat: 2014-09-01 11:37
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Kommentarer

Privatleasing är något som blir vanligare hela tiden, är nog kanske inte så dum idé ändå... Ska själv kolla upp det när jag byter bil om några år eftersom jag gillar ju att byta till nytt varje 3-4 år

Uppdaterat: 2014-09-01 11:55
Pär

Jo men grannen räknar med att byta varje år och ständigt ha ny bil! Fördelarna med det här är ju att inget kapital binds, nackdelen är ju att man är bunden till det märket under leasingtiden och jag köper inte hans påstående att det inte skulle påverka månadskostnaden vid årligt byte.

Men man får ju räkna på vad alternativet är, köpa bilen kontant och ta kapitalförlusten alt. räntekostnader, men man har ju då möjligheten att pruta, det finns ju inte vid leasing. Dessutom har man ett restvärde efter tre år som förmodligen ligger på 40-50% av nypriset.

Uppdaterat: 2014-09-01 12:06
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det låter nästan för att bra för att vara sant den dealen din granne har. Men är det så bra som han säger så är jag helt klart intresserad.
Frågorna man ställer sig är.

1. Han leasar en Mokka i 3 år för 3200, men kan då byta efter 1 år (bara han säger till inom en viss tid). Borde inte tillbehör och sånt påverka månadskostnaden?

Tror knappast Opel är "snälla" och bjuder på en service sådär bara, den kostnaden borde han ju rimligtvis få stå för.

Uppdaterat: 2014-09-01 13:56
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Ja håller med, låter verkligen för bra att vara sant... Skulle man kunna göra så så hade man nog hört flera som skulle ha gjort så hela tiden.
Men som sagt när jag byter bil om ca 3 år så kommer jag absolut höra vad ett leasingkontrakt skulle kosta mig i 3 år.

Uppdaterat: 2014-09-01 14:26
Pär

Har räknat en del på privatleasing, dock inte just på Opel, men ekonomiskt fördelaktig har jag då inte fått fram att det kan bli.
Men kan förstås finnas en hel del andra skäl till att privatleasa.

Man ser ju ganska ofta folk som vill bli av med sina leasingkontrakt på blocket. Skälen till det är svårt att veta och kan klart vara många. Personligen skulle jag inte kunna tänka mig att binda upp mig på nåt sånt, inte ens om det blev billigare, då man aldrig kan veta vad som händer i morgon.

Uppdaterat: 2014-09-01 15:07

Jag tror inte heller att han läst det finstilta och satt sig in i allt, han har en förmåga att tro väldigt hårt på det han fått för sig. Men han påstår att han kan byta till en helt ny med exakt samma utrustning, eller pruta på viss utrustning och välja annan till samma pris. Eller välja till turbo för 200:-/mån.

Jag har inte haft tid att kolla hans påståenden, men kanske någon annan här kan kolla?

Uppdaterat: 2014-09-01 19:13
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Frågan är om din granne nyttjat Opels egna leasing lösning eller om ÅF har några egna grejjer, det bör väl vara Opel's då det ofta finns ett stort finans/leasingbolag bakom, och då borde man ju se det på deras hemsida.

Uppdaterat: 2014-09-01 19:52
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Låter för bra!
Eftersom värdet sjunker mest år 1, och restvärdeskalkylen är uträknad på 3, borde det bli en dålug affär om leasingbolaget slöt såna avtal, och dom brukar inte vara förloraren i en affär!

Uppdaterat: 2014-09-01 19:56

Låter det för bra för att vara sant så brukar det också vara så.... Och som sagt - finansbolagen är proffsen och brukar sällan dra kortaste strået...

Uppdaterat: 2014-09-01 20:01

En konkurrent till ViB har gjort en sammanställning av alternativen: http://teknikensvarld.se/banklan-avbetalning-eller-leasing-nar-du-ska-kopa-bil-117548/

Intressant läsning.

Uppdaterat: 2014-09-01 22:19
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Speciellt sista stycket i artikeln Audi hänvisade till är ju något att verkligen tänka på: "Låt dig inte lockas av nybilskänsla bara för att du saknar handpenningen till ett avbetalningskontrakt. Är det tomt på bankkontot – ta det som en indikation på att ett bilbyte bör anstå."

När det gäller grannen så har han nog belånat huset så mycket det går, han försökte få ett lån på 50000:- till att restaurera köket men nobbades, så för honom fanns nog inget alternativ till leasing.

Uppdaterat: 2014-09-02 09:22
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Lyxfällan nästa?

Uppdaterat: 2014-09-02 10:33

Mja jag vet inte, Mokka är väl knappast lyx, men han har nog inte mer än just den även om han köper en massa elektroniskt skräp. men mest billigt krams som fjärreglerade strömbrytare och trådlöst larm som känner av när han ska släppa in katten.

Uppdaterat: 2014-09-02 16:22
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

simon, han fick ju inte låna några pengar till ett nytt kök, alltså var det också kört att låna till en ny bil. Leasing var det enda alternativet, han hade förmodligen inte ens råd med en bil i 20000:-klassen!

F.ö. skäms jag lite för den här tråden. Idag fick jag lite tid över och läste ViB papperstidningen lite mer noggrant och upptäckte att där fanns den artikel som jag hade för mig att jag sett tidigare. Den behandlar privatleasing ganska bra.

Uppdaterat: 2014-09-02 19:40
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Kan säkert vara ett alternativ, men bilen kostar vad den kostar, och värdeminskningen är som den är,service kostar.
Man får inte något gratis, så billigare än eget ägande blir det nog inte, möjligen jämnare utgifter och riskfriare, otur är inte en faktor i kalkylen!
Men när man lämnar tillbaka ska det vara felfritt, inga repor och fläckar, restvärdeskalkylen är sällan pessimistisk!

Uppdaterat: 2014-09-02 21:19

Ja, vi får väl se hur det blir om ett år, om han nu kommer att vara ärlig och talar om vad han får för kostnad när han hämtar en ny. Helt klart är ju att bilföretagen inte är några välgörenhetsinrättningar, de ser nog sjutton till att tjäna så bra som möjligt på sina affärer och det här är väl ett sätt att få kunder som inte har möjlighet att få en ny bil på annat sätt. Bilföretaget riskerar ju inte mycket, bilen har de ju kvar som säkerhet, slutar han betala blir han ju snabbt av med bilen. Det enda är väl om han skulle vandalisera bilen och det visar sig att han inte har möjlighet eller struntar i att betala. Men så är det absolut inte i det här fallet, den här killen har en jämn inkomst (hyfsad pension), men han har väl aldrig varit någon duktig ekonom.

Grannen sa att han räknat på kostnaderna och att leasing blev någon hundring dyrare per månad än en avbetalning, men vid avbetalning krävs ju oftast en kontantinsats på minst 30% och det tror jag inte han hade någon möjlighet att fixa.

Uppdaterat: 2014-09-02 22:23
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Nu är det ju normalt inte bilföretaget som äger en leasad bil utan nåt finansieringsföretag och dessa är om möjligt ännu mindre några välgörenhetsinrättningar så han får säkert betala för tjänsterna - oavsett vad han säger. Och bilen får han ju inte gratis oavsett finansieringsform så pengarna måste ju finnas i börsen för att kunna handla.
-

Uppdaterat: 2014-09-03 06:16

Pi, jag skrev ju att han hade en jämn inkomst så han har väl inga större problem att betala månadsavgiften, men efter 36 månader får han ju lämna tillbaka bilen och starta på nytt om han nu inte gjort det tidigare.

Hade han däremot kunnat köpa bilen på avbetalning under 36 månader hade han ju ändå haft bilen kvar !

Uppdaterat: 2014-09-03 08:36
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre