Vi Bilägares forum

Konstiga samarbeten när det gäller pickuper

Konstiga samarbeten när det gäller pickuper

Enligt både ViB och Cars Guide skall Nissan bygga pickuper åt Mercedes vilket man kan tycka är märkligt. Nu skall Dodge RAM pickup för första gången säljas i Australien. Dessa kommer att importeras i vänsterstyrt utförande och byggas om till högerstyrning på plats i Australien. Vem har Dodge kontrakterat att utföra ombyggnaden? Jo, GM ägda Holden. Låter som ett aprilskämt men det är faktiskt sant.

Uppdaterat: 2015-04-10 14:24

Kommentarer

Dodge är ju ett Fiatföretag idag och Fiat har ju haft en del affärer ihop med just GM tidigare.
Det finns tydligen kontakter kvar som man utnyttjar och det är ju knappast något fel.

Uppdaterat: 2015-04-10 17:48
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Då kanske man vågar hoppas på bra driftskvalitet i Mercedes igen ;-)

Skämt och sido så har Nissan en lång tradition av att bygga tillförlitliga pickuper så jag tror inte MB förlorar nämnvärt på att sätta sin kaross över ett Nissanchassi...

När det sedan kommer till att hoppa över skaklarna inom bilindustrin och ingå oheliga allianser så är det inget nytt, ofta sker det inom ett segment där en tillverkare vill slå sig in men saknar erfarenhet inom området.

Men i det här fallet är det ju som sagt lite lustigt då Dodge och pickuper är i stort sett synonymer, men det kanske finns skattetekniska skäl bakom eftersom de gör på detta viset...

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Pickup det är ett Hill Billy fordon, givetvis så går de ihop för att slippa bry sig så stort och kan lägga kraft o resurser på riktiga bilar.

Uppdaterat: 2015-04-11 15:02

Hill Billy eller inte så såldes 42 000 pick uper bara i Australien 2014. Vet inte hur många det såldes i USA, Sydamerika och Asien med det måste ha verit flera miljoner fordon. Så det är en mycket stor marknad. Dodge har sagt att man måste sälja minst 50 000 bilar för att det skall vara ekonomiskt att göra en högerstyrd version. Det är därför Chrysler Australia har tagit beslutet att ta saken i egna händer och bygga om vänsterstyrda bilar till högerstyrt. Låter dock mycket dyrt men man verkar vara desperata att få en del av kakan i Australien. Man räknar nog med att exportera några bilar till Asien och Nya Zeeland också.

Uppdaterat: 2015-04-12 00:14

Samarbetet mellan Nissan och MB är ju ganska naturligt med tanke på att MB sedan tidigare är tätt sammanlänkade med Renault (MB Citan, exempelvis). Smart och Twingo är ju samma bil även de.

Uppdaterat: 2015-04-15 09:54
von-Klotenhjelm skrev:

Det går även att köpa Kangoo med Mercedes stjärna.

Citan ,som sagt.

Apropå högerstyrt, så finns det en stillastående produktionslina hos Lada för högerstyrda Niva. Den har stått still sedan mitten/slutet av 1990-talet, men enligt Lada så kör de igång om någon lägger order på ett visst antal tusen högerstyrda bilar.

Uppdaterat: 2015-04-17 12:02