Vi Bilägares forum

Hur är er partner bakom/bredvid ratten ??

Hur är er partner bakom/bredvid ratten ??

Bland det första min fru och jag gjorde när vi träffades var en roadtrip neråt landet, var även över till Danmark en sväng, jag körde som jag brukar och frun sa inte ett ord om det, jag frågade även om hon ville köra, men hon satt helst bredvid.

Detta har med tiden ändrats, vi kommer inte ens ut från vår lilla väg innan hon börjar "Akta guppet, ser du cykeln där, kör inte så fort, sväng inte så hårt, måste du köra om traktorn" Ja det finns ingen ände på det, hon maler konstant.
Jag är en sån som håller avstånd i trafiken, men ibland hamnar man ju ofrivilligt nära en bil, tex om vederbörande slänger sig in i min lucka framför, och direkt kommer det "Måste du köra så nära"

När jag tar upp detta som gör mig halvt vansinnig, får jag höra att jag haft åsikter om hennes körning, och det stämmer till viss del, men jag tycker dom få saker ja sagt mer är goda råd än ett evigt klagande.

När hon en gång höll på att vända runt bilen, försökte jag få henne att räta ut hjulen i svängens sista fas, istället för att stanna med fullt styrutslag, och sen styra tillbaka fullt åt andra hållet stillastående, det blir ju bara jobbigt, särskilt för min fru som har kronisk ledvärk, men jag skulle ge fan i hur hon svängde.

En annan gång när vi skulle svänga in från landsvägen hemma, en vänstersväng, ställde hon sig lite snett över vägen med svängda hjul. Det finns plats att stå mitt i vägen på ett sträckat område före en refug, det borde målas om till en separat svängfil, det är livlig trafik åt alla håll. Jag förklarade då att jag ställer mig med raka hjul och väntar, för skulle nån sitta och sova, och dundra in bakifrån, så hamnar man i refugen istället för att bli knuffad ut i mötande fil. Jag tycker det är ett godhjärtat råd, jag vill inte att hon ska frontalkrocka, avfarten i fråga är kommunens näst mest olycksdrabbade gick det att läsa i lokalblaskan nyligen, men inte heller det rådet gav några pluspoäng.

Idag när vi skulle på ett kalas fick frun köra, jag hade ingen lust att höra på gnället, och hur kör hon då ?? jo som folk kör mest, för nära bilen framför, väljer fel fil, ställer sig tvärs över en cykelbana så vi får en knytnäve i taket av en cyklist, skäller på en dam som inte får upp farten tillräckligt fort mm.
Jag sa inte ett ord under hela resan, förutom när hon var påväg ut över cykelbanan " ska du inte vänta tills cykeln passerat ??" men fick svaret "Jag hatar cyklister"

Vad gör man ?? Jag har ingen lust att åka med min fru bredvid längre, samtidigt som köra bil är det bästa jag vet, finns det nått bättre än en spontan tur mot okänt mål.

Uppdaterat: 2016-05-29 02:21

Kommentarer

Här är det lugnt i högerstolen när jag kör - kanske beror på att jag kör föredömligt passivt...:)
När jag själv sitter till höger så reagerar jag lite över att hon emellanåt håller alltför kort avstånd till bilen framför. Inget man vill säga till om alltför ofta dock. Löser sig när hon kör "min" bil på landsväg eftersom den har adaptiv farthållare vilket inte "hennes" bil har - så jag föredrar att sitta till höger i "min"...:)
Sen tar jag det nog betydligt lugnare när jag backar ut på parkeringar eftersom det finns många som har väldigt bråttom när dom kör inne på dessa platser men hon har trots allt klarat sig utan olyckor så man får väl ändå som helhet ge klart godkänt...:)

Uppdaterat: 2016-05-29 08:18

Rikard, det verkar som din fru skulle behöva hjälp!?

Uppdaterat: 2016-05-29 09:01
Lås inga trådar.

Frun har inget körkort och hon säger aldrig något om hur jag kör. Jag kör oftast rätt lugnt, ingen race acceleration och håller alltid hastighetsbegränsningen med lite bonus.

Uppdaterat: 2016-05-29 09:03
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Här är det också lugnt i högerstolen, åker vi lite längre sträckor så sover oftast frugan, men det händer att hon säger till om hon ser djur vid vägkanten eller någon fara. Det uppskattas så klart även om jag i princip alltid redan har uppmärksammat, jag släpper så gott som aldrig blicken från vägen och frugan brukar säga att jag har radar för det är ytters få saker jag missar :)

Jag har ju mycket fortkörning och tävlingskörning i ryggen från mina intressen av bil och mc och därför litar hon fullt ut på mig även när det går riktigt fort, fast när vi träffades så hände det att hon blev orolig, speciellt vid snabba omkörningar där bilister inte håller avstånd så att man har väldigt små luckor att gå in i, men ett minne hänger sig kvar och det var första gången hon åkte med när vi hade husvagnen efter, vi kom ifatt en annan bil med husvagn och på en raka så går jag ut och ska köra om varpå hon halvskriker "Du kan ju inte köra om med husvagn" :)

Nu har hon vant sig vid att det händer då jag ogillar att ligga och bromsa upp trafiken utan gärna kör undan lite. Vi har ju flera bilar så det är inte så ofta som jag åker med henne men när hon kör så kör hon riktigt bra, från början var hon lite dålig på avstånd och det är något jag är allergisk emot, hon vill gärna köra lite för fort och det fick jag påminna henne om i början men nu kör hon betydligt lugnare då hon insett att det inte är värt pengarna, jag har själv lugnat ner mig betydligt och det gör åkandet så mycket mer bekvämare plus att man sparar soppa och slipper böter :)

Uppdaterat: 2016-05-29 09:22

Här är det relativt lugnt, frun säger sällan nåt. Däremot är hon alltid nervös när hon inte kör själv, men det gäller oavsett vem hon åker med. Hon kör bra också, så jag känner mig aldrig orolig över att sitta bredvid. Däremot klagar hon på att jag när jag sitter bredvid alltid kollar bakåt när hon backar, kollar vid utfarter mm. Jag säger aldrig något, men hon tycker att jag kontrollerar henne... vilket är en ovana jag har svårt att bryta. Och som jag ägnar mig åt vem jag än åker med...

Uppdaterat: 2016-05-29 09:29
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

BBT6 det där med att man gärna vill kolla bakåt när någon backar känner jag igen, jag har ju en nackskada som gör att jag inte kan vrida huvudet så mycket men likväl vill jag gärna ha koll när någon backar, det är någon slags obehagskänsla som inte går att förklara.

Uppdaterat: 2016-05-29 09:38

Har ingen partner så slipper gnäll ;-)
Bland släkt och vänner är jag ansedd som rätt duktig på att köra bil.

Bästa polaren dock hade vissa synpunkter när vi åkte ett gäng till Stockholm, man fick vist inte körabi varken buss eller spårvagnsfiler... Sen svängde jag inte när jag skulle och så :-)

Uppdaterat: 2016-05-29 09:54
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Min fru kör inte när jag är med i bilen om jag inte är extremt trött eller påverkad. Hon vill inte ha kommentarer om sin körning.
Hon brukar säga att hon känner sig trygg när jag kör utom när det är snö på vägen. Då tycker hon jag kör snudd på för fort.

Uppdaterat: 2016-05-29 11:12

Det konstiga är att min mamma som är livrädd för att åka bil, alltid lägger en kommentar hur skönt det är att åka med mig, som kör så lungt.

Uppdaterat: 2016-05-29 11:25

Dom flesta som åker med mig brukar berömma mig för att jag kör så mjukt och lugnt, att jag har koll. Har nog också att göra med att jag kört tung trafik en hel del så man har lärt sig vikten av bra framförhållning liksom hur det är att köra professionellt. I Stockholmstrafiken är det annars en rätt rörigt och komplicerad körmiljö. Sen är ju Waze din vän...

Uppdaterat: 2016-05-29 11:37

Min sambo är från Kalabrien Italien där större delen av populationen har en kaotisk körstil. När min sambo flyttade hit till mig i Stockholm tog hon med sin kaotiska körstill, hennes körning var till stora delar oplanerad och skulle hon byta fil gjorde hon det alltid i sista sekunden. Hon var även dålig på att hålla avståndet. När jag åkte med henne kunde man få väldigt sura blickar på sig från medtrafikanter. Med tiden har hon lärt sig den mer passiva svenska körstilen. Hon är bättre än mig på att fickparkera i trånga ytor får jag erkänna.

Hon har inga större synpunkter på hur jag kör när hon sitter i passagerarsätet, dock så tycker hon att jag är lite lat som använder den adaptiva farthållaren på långkörningar.

Uppdaterat: 2016-05-29 12:12

c k, nja, idag är det samma prissättning oavsett kön. Du hänger visst inte med.

Uppdaterat: 2016-05-29 14:41

Det är det inte, tjejer är billigare som unga, dyrare som äldre, det har vi kollat flera gånger, min fru betalar mer för sin V40 2,0T än vad jag gör för min V40 T4, samma omfattning, samma bolag.
Jag har även suttit och knappat in samma bilar på oss båda på samma bolag, frun är dyrare.

Fruar kostar mer när det krockas, nackskador en orsak, vi män har starkare nacke.

Uppdaterat: 2016-05-29 15:09
BBT6 skrev:

Här är det relativt lugnt, frun säger sällan nåt. Däremot är hon alltid nervös när hon inte kör själv, men det gäller oavsett vem hon åker med. Hon kör bra också, så jag känner mig aldrig orolig över att sitta bredvid. Däremot klagar hon på att jag när jag sitter bredvid alltid kollar bakåt när hon backar, kollar vid utfarter mm. Jag säger aldrig något, men hon tycker att jag kontrollerar henne... vilket är en ovana jag har svårt att bryta. Och som jag ägnar mig åt vem jag än åker med...

Det där inlägget skulle jag kunnat skrivit själv BBT6. Tack för att du gjorde det.

Uppdaterat: 2016-05-29 15:14
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Rikard, kom ett EU direktiv för ett par år sen där man krävde könsneutral premie och mig veterligen är det genomfört på alla försäkringsbolag i Sverige.

Vad gäller högre premie för kvinnor i medelåldern berodde det främst på att många unga män skrev bilen på mamma som jag minns det. Men det är möjligt att det du skriver också är en viktig faktor.

Klipp från 2014.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5731084

"För ett år sedan blev det förbjudet för försäkringsbolagen att ta ut olika premier för män och kvinnor. I vissa fall har det medfört att försäkringar blivit upp till 50 procent dyrare."

Uppdaterat: 2016-05-29 15:52

När min fru ska köra så blir jag plötsligt trafiklärare. Det går liksom inte att hindra. Jag påtalar när hon bör växla, motorbromsa, vilket avstånd som är lämpligt till andra fordon och föremål osv. Trots (eller tack vare) det har hon kört mot trottoarkanter bl a. Som varningssiren fungerar hon dock perfekt i högersätet. Ibland när man svänger så kan fordon gömma sig bakom A-stolpen om man har otur. Då kommer höga tjut och jag blir vanligtvis rädd och är på väg att panikbromsa tills jag förstår varför tjutet kommer. Ofta är dock varningarna onödiga beroende på att jag själv redan sett "faran" eller för att "faran" inte är någon fara.

Sedan har vi det där med avståndsbedömning. Det är något som kommer med tiden men min kära har inte fått den förmågan. Går jag ut för omkörning och det finns en mötande bil på en kilometers avstånd så ifrågasätts det kloka i att ligga i vänster körbana. Jag får yttra lugnande ord och absolut inte växla ned för att skrämma upp henne.

En annan könsskiljande egenskap är väl också det där med att hitta tillbaka till bilen vid stormarknader. Min kära har ingen aning om var bilen står. Det händer även att hon hittar bilar som liknar vår och tycker att jag bör trycka på fjärren...

Uppdaterat: 2016-05-29 16:40
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Nej, premien är inte könsneutral, inte på alla bolag i alla fall. Vi bytte min frus bil - Focusen - från If till Folksam på grund av att den var mer än 1400 kr dyrare att försäkra för henne än för mig på If. Folksam däremot hade samma premie för mig och henne Nu har vi ändå flyttat tillbaka till If - premien är fortfarande inte könsneutral, men skillnaden har minskat avsevärt.

Uppdaterat: 2016-05-29 17:21
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

BBT6, skillnaden kan bero på individuella skillnader, främst då i bonusklass. Brukar väl bygga på att man haft försäkring skriven på sig i ett X antal år och inte haft nån olycka under den tiden som belastat försäkringen. Om det beror på könsskillnad så följer dom ju inte reglerna vilket låter konstigt.

Uppdaterat: 2016-05-29 17:59

Min fru kör bra förutom att hon inte har feeling....
Tex är hon dålig på att avväga bromskraften vid ett stopp och lätta på pedalen, så vid stopp blir det ett knyck....
Är även försiktig på motorväg, det är inte hennes element, som kommer från småländska skogstrakter. . .
Så försiktig att hon bromsar innan avfarten, och inte gasar fullt på påfarten, vilket resulterar i att hon tvingar andra att bromsa eller flytta sig.....
Att berätta vad hon blivit kallad om jag suttit i lastbilen bakom hjälpte faktiskt, det blev bättre....
Själv är hon en talande hastighetsbegränsare, ser du inte vad det står på skyltarna......
Replikerar bara att jodå, men jag skiter i det.....
Premieskillnad har vi inte utforskat, men hennes mazda är billigare än min passat......

Uppdaterat: 2016-05-29 18:28

Vidstige, vi har samma bonusklass, inga olyckor... De kunde inte riktigt svara på frågan om denna skillnad men hänvisade till att det "förmodligen" berodde på en större skaderisk.

Uppdaterat: 2016-05-29 19:27
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

BBT6, ok, låter kanske som att dom hittat ett sätt att gå runt lagstiftningen i alla fall. Om man gynnas av det så tar det ju dessutom emot att klaga. :)

Uppdaterat: 2016-05-29 19:34

Nu missgynnades ju vi totalt sett av det. Vi valde som sagt tillbaka till If nu ändå beroende på ett förbättrat pris. Tyvärr måste man ju hoppa fram och tillbaka mellan bolagen för att få bästa pris totalt sett. Vi har ju två bilar, villa, hundar mm så det är i slutändan totalen som avgör.

Uppdaterat: 2016-05-29 20:23
Jag talar ofta med mig själv - ibland behöver man en experts åsikt

Visst totalen, om du menar mängdrabatt....
Jag har aldrig fått ihop den ävdn om bolagen lämnar 10 procent. ..
Inte när svedea är 50 procent billigare på hundarna, med bra villkor.
Trygg hansa är bäst på hem för oss, skiljer inte mycket, men deras villkor är bra.
Bilarna blev halva priset i dina försäkringar, 50 procent av närmaste bolag som var trygg respektive if.....
Mc'n i bilsport och mc, svedea var något billigare, men villkoren tillät inte utlåning mer än till familjemedlemmar på samma adress, och ibland byter jag och fruns son hoj ett tag, så jag får gasa......
Trogna kunder värderas inte, och idag kollar man pris på ett kick på nätet, så när förfallodagen närmars kollar jag av, och byter om jag tjänar på det.....

Uppdaterat: 2016-05-29 21:20

Min fru har finska rötter, och det märks i körningen. (när hon kör)
Fan ta den som beter sig illa.... ;-)

Annars är det mest jag som kör om vi båda är i bilen, hon säger inte så mycket, kollar mest FB.

Om vi jämför hur vi båda kör, så har hon mindre fantasi, kör med mindre framförhållning och verkar mer disträ. Inte så att det skulle vara farligt, men tankarna verkar sväva runt mer. Kanske typiskt kvinnligt vs. manligt... :-)
Jag har också genomgående lägre förbrukning.

Uppdaterat: 2016-05-30 08:56
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...