Vi Bilägares forum

Högersväng på rött?

Högersväng på rött?

Läser i tidningen att regeringen överväger att tillåta högersväng på rött ljus (väjningsplikt gäller) vad tycker ni? Personligen anser jag att det är en dålig idé som rimmar illa med nollvisionen​, fler förare som överskattar sin förmåga kommer att få ett bedömningsmoment till att orsaka olyckor på. Och fler otåliga köare kommer tuta på och stressa osäkra bilförare framför dem.

Uppdaterat: 2017-05-26 23:12
En Volvo värd pengarna är billigare än gratis

Kommentarer

För att?
Funkar hur bra som helst på andra håll.
Ungefär samma sätt som att köra in i en rondell, kan inte vara skitsvårt.

Uppdaterat: 2017-05-28 22:13

Otåliga förare kan dra åt helvete på cykel eller rullskridskor. Gärna framför ett tåg. I bilar har de inte ett skit att hämta på vänstersidan.

Det skulle dock underlätta i vissa situationer, t.ex vid gles trafik med uppenbar säkerhetsmarginal åt alla håll. I stadsrusningen är det som att be om problem, rejäla gridlock eftersom pelle-pundhuvud inte ens kan lämna korsningen fri trots att det redan är uppenbart för många bilar i filen framför.

Sedan finns det ju gångtrafikanter som låtsas sakna hela rödspektrum-delen i ögat. Som en konsekvens av sitt låga iQ kämpar de konstant för att bli överkörda. Inte mig emot, men de måste överleva tills de betalt skadorna på bilen åtminstone.

Frågan är hur väl det fungerar i vårt sosseland, där nollvisionen har misstolkats som nollansvars-visionen. Ur miljöhänseende är det klokt att hålla trafiken så flytande det går. Rondeller kan man inte ha överallt.

Uppdaterat: 2017-06-14 21:41

Funkar utmärkt i USA, tycker det är väldigt smidigt och smart att slippa vänta utan nytta. Ser det gärna här också.

Uppdaterat: 2017-06-15 12:48
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...

Tycker som hultarn att det är en bra idé.
De som tror att det är bara att köra på fast det är rött utan att kolla om det är fritt skall vara medveten om att sker det en olycka för att man svänger höger vid rött trafikljus så blir man orsakande till olyckan med allt vad det innebär oavsett vilka undanflykter man försöker komma på.

Uppdaterat: 2017-06-15 12:51
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Allt är en vanesak, efter lite tillvänjning funkar högersväng vid rött bra. Men vägnätet och gatorna i USA är också uppbyggt på ett lite annorlunda sätt jämfört med här.

Vad tror ni amerikanarna säger om våra rondeller och rondellkörning som knappt ens existerar i USA. Måste vara ganska svettigt att som besökare från USA ge sig ut i dom, speciellt om man är i Sydeuropa där rondellerna är betydligt fler än här och tempot bra mycket snabbare.

Uppdaterat: 2017-06-17 12:58

Så har man haft länge i Polen och jag tycker det är en utmärkt idé, som någon sa tidigare, ungefär som att köra i en rondell.

// Krister

Uppdaterat: 2017-06-18 17:33
Lite krokigt är också rakt