Vi Bilägares forum

Bästa bilen

Bästa bilen

Ja, inte beskriver Autoindex den bästa bilen, det är nog de flesta överens om. Men nu har Dekra i Tyskland testat enligt följande: "For their Used Car Report, the DEKRA experts once again evaluated the faults found in roughly 15 million main inspections within a period of two years. Only faults that are relevant for evaluating vehicle models are included in the statistics. Faults for which the owner is typically responsible are irrelevant."

Länk här: http://www.used-car-report.com/fileadmin/user_upload/Downloads/GW_Report_en.pdf

Döm själva.

Och innan A.L ifrågasätter felindex: "As before, the vehicles analyzed in the tenth edition of the DEKRA Used Car Report are evaluated according to their mileage, not their age. “From our point of view, the mileage is a more decisive variable with regard to a vehicle’s susceptibility to faults than the year of construction,” says Guido Kutschera. The nine vehicle classes are each differentiated into three mileage categories (0 to 50,000 km, 50,001 to 100,000 km and 100,001 to 150,000 km).

Uppdaterat: 2017-09-29 19:35
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Kommentarer

Hmmm, jag som fått mig itutat att jag valt något dåligt...

Uppdaterat: 2017-09-04 20:52
*Robban

Dekra all ära men att: DEKRA AG är ett tyskt företag som utför tjänsteuppdrag inom teknisk kontroll för fordonsbranschen och industrin. Företaget är en större aktör inom periodisk kontrollbesiktning av fordon i flera länder. Wikipedia

Tjänsteuppdrag betalas av någon..och att då är man tillbaka på ruta ett och bör ta med en nypa salt.

Uppdaterat: 2017-09-04 21:19

Men är inte detta lite motsvarigheten till bilprovningen? I så fall är det ju Günter Banana som betalar vid sin återkommande och lagstadgade besiktning, väl? Eller har jag missuppfattat detta?

Uppdaterat: 2017-09-04 21:27
*Robban

Det gäller väl alla undersökningar att någon har beställt dem?
Vilket resultat man får beror på hur man lägger upp undersökningen. Rätt val av parametrar kan styra resultatet dit man önskar.

Uppdaterat: 2017-09-04 21:28

Jag minns detta: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16377129.ab

Uppdaterat: 2017-09-04 21:35

Bra initiativ Audi...

Men tyvärr dödfött om du vill ha en seriös diskussion utan förutfattade meningar om olika märkens tillförlitlighet hos olika läger.

För precis som med Autoindex så letar man svar där man finner dem, så även om tanken är god så lär det inte förändra nåt angående VW vs Toyota.

Men intressanta, och förhoppningsvis lärorika diskussioner lär dock följa...

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Ja ett stort tack för denna tråd. Här kan vi nu börja utreda vad de olika mätningarna verkligen visar och huruvida vi skall sätta någon tilltro till dem ö.h.t.

Till och börja med har vi det berömda Autoindex. Här väntar jag fortfarande på ett förtydligande från Shogun. Vilka är det som svarar? Och hur skiljer sig dessa åt gentemot de som inte svarar.

MVH AL

Uppdaterat: 2017-09-04 21:55
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”
Prestigelös skrev:

Bra initiativ Audi...
Men tyvärr dödfött om du vill ha en seriös diskussion utan förutfattade meningar om olika märkens tillförlitlighet hos olika läger.
För precis som med Autoindex så letar man svar där man finner dem, så även om tanken är god så lär det inte förändra nåt angående VW vs Toyota.
Men intressanta, och förhoppningsvis lärorika diskussioner lär dock följa...

Ett bra sätt att hålla debatten fri från märkeshat och tillika märkesfanatism är att vi utgår från den statistiska teoribildningen.

Hur man genomför en mätning och tolkar resultatet kan man lära sig lite om hos SCB, på länken:

https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Statistikskolan-Mer-bortfall-i-statistiken/

MVH AL

Uppdaterat: 2017-09-04 21:59
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Ja självklart är Audi bästa bilen och borde vinna alla tester mot Bmw, Mercedes, Volvo och Lexus.
Audi saknar helt enkelt svagheter, den kompletta bilen.
Bra att ni är så tydliga i Er VAG-fanatism!

(och då tycker jag ändå Audi gör mycket bra bilar, men det gör f-n mig konkurrenterna också)

Uppdaterat: 2017-09-04 22:13

Nu kommer 10000-kronorsfrågan... Är ni redo?
Vad är en bra bil?
Klurigt va?
Ni har en minuts betänketid, börjarrrrr NU!

Uppdaterat: 2017-09-04 22:17
*Robban

Jag tar alla fakta och slår ihop men personligen så tar jag Dekra med en extra nypa salt just på grund av privat tjänsteföretag som på senare tid har råkat i blåsväder. Det fanns tidigare något debakel om traverser som Dekra besiktat och godkänt men att de fick backning.. det var den som ringde en klocka men att den historien hittar jag ej nu men så har vi denna ur Danmark http://finans.dk/live/erhverv/ECE7600247/Fusk-Tjente-14-mio.-kr.-p%C3%A5-at-k%C3%B8re-kursister-i-bus/?ctxref=ext

Ett stor företag som bara växer sig större och in i nya branscher och områden så det ligger lite i sakens natur att dem kan vattnas ur och börjar göra det lätt för sig och sådan är tiden att snart alla söker den lättaste vägen till pengarna.

Uppdaterat: 2017-09-04 22:21

Vidstige - "bra" bilar är inte liktydigt med bilar som svenska bilköpare uppskattar. Det finns nog väldigt många "bra" bilar men det innebär inte att alla dessa har egenskaper som man själv som bilköpare efterfrågar. Den som t ex köper en BMW eller Audi gör det kanske inte för att det är en "bra" bil utan för vissa speciella egenskaper som de efterfrågar. Är övertygad om att t o m en Dacia Sandero kan karaktäriseras som en "bra" bil men skulle du ändå köpa en ?
Och har du tänkt på Vidstige att om man byter ut ordet "tester" till "ägarundersökningar" och "Audi" och "VAG" till "Toyota" så får man en annan mening som kanske inte är så kul att läsa som Toyota-ägare...

Uppdaterat: 2017-09-04 22:28

Robban. Den bil i min ägo som jag uppskattar.

Uppdaterat: 2017-09-04 22:30

Pi, gäller ju att hålla isär några saker. Helt klart lättare att trivas i ett dyrare premiummärke än ett billigare icke premiummärke.
Så då blir ju pris en faktor, och det i princip omöjligt att snacka om detta utan att ta hänsyn till pris.
Sen har vi andra faktorer som t.ex. låg bränsleförbrukning, nåt som större lyxbilar brukar ha stora problem med.
Du gillar inte att erkänna saker men jämför du Audi mot konkurrenter som Bmw, Mercedes, Volvo och Lexus så blir det omöjligt att hävda att Audi ens skulle vinna hälften av testerna. Om man nu vill vara seriös. Så den stora frågan är ju varför det blir som det blir när vi rör oss under premiumklassen och att vissa här försvarar det så hårt.

Uppdaterat: 2017-09-04 22:33

Jag tyckte det är konstigt, alla undersökningar som görs är fel förutom då svenksbilprovnings statistik
Autoindex är inte rätt, dekra är ett tyskt besiktningsorgan har helt fel för de mäter fel men vilken tur att vi Sverige har SCB för deras undersökningar är ju inte köpta av företag.
All statistik går att få så den passar den som vill ha den.

Uppdaterat: 2017-09-04 22:39

Men Vidde, är dyrare premiumbilar automatiskt bra bilar?
Håller nog med att Tvärnitens svar är väldigt tydligt beskriver vad en bra bil är.

Uppdaterat: 2017-09-04 22:40
*Robban
Vidstige skrev:

Ja självklart är Audi bästa bilen och borde vinna alla tester mot Bmw, Mercedes, Volvo och Lexus.
Audi saknar helt enkelt svagheter, den kompletta bilen.
Bra att ni är så tydliga i Er VAG-fanatism!
(och då tycker jag ändå Audi gör mycket bra bilar, men det gör f-n mig konkurrenterna också)

Säger ju det, skillnaderna mellan nya bilar är liten.
Det är detaljerna och priset som avgör vilket märke man väljer.

F.ö. så gillar jag inte Audi, BMW eller MB, säkert jättefina bilar men mig tilltalar de inte.

Hellre en Volvo, Jaguar eller hör och häpna, en Lexus...

Men jag äger ju gudbevars en VW så då får man väl finna sig i att bli stämplad som fanatiker, speciellt om man som jag råkar gilla bilen i fråga...

Men det säger väl kanske mest om trångsynheten hos de som inte förstår att man faktiskt kan gilla både en VW och asiatiska märken samtidigt.

Problemet är dock att jag bara kan uttala mig om i detalj om de bilar jag de facto äger, andra märken bara i generella omsvep.

Och om då mina åsikter råkar vara positiva och jag därmed stämplas som fanatiker av de med avvikande åsikt så må det väl så vara, jag vet ju bättre än så...

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Varför skulle jag påstå att Audi skulle vinna hälften av testerna mellan dessa märken ? Har aldrig varit ens i närheten av ett sånt påstående. Och när det gäller att inte vilja "erkänna" saker så är jag nog inte bland de värre syndarna - helt nyligen "erkände" jag i dessa spalter att jag tydligen inte hade full koll på släpvagnsreglerna. När gjorde du själv ett "erkännande" här senast ?
Givetvis är priset en mycket central faktor men talar vi om bilar i ungefär samma prisklass så är det bilarnas övriga egenskaper som skiljer dessa åt och avgör bilköpet - men olika egenskaper viktas olika av olika bilköpare. Om man nu vill föra en seriös diskussion så får man acceptera detta. S k premium-märken har jag aldrig ägt och kommer antagligen heller aldrig att äga - det behovet av specifika "premium-egenskaper" och därtill hörande status har jag inte.

Uppdaterat: 2017-09-04 22:45

Pi, du förstod väl ändå jämförelsen med audi i premiumklass? Om du inte tycker Audi ska vinna mer än hälften, varför tycker du då det när det gäller vags icke premiummärken?

Prestigelös, igen en halmgubbe, fanatismen, om den nu fanns, handlade om hur du förhåller dig till att vags icke premiummärken närmast sopar rent i vibs tester. och testvinnare handlar just om att utse bästa bilen.

Uppdaterat: 2017-09-04 22:59

Shogun har i tråden "http://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/webbplatsen-vibilagarese/diskutera-senaste-numret?page=18#comment-345571 Diskutera senaste numret" skrivit följande om mätningar. Jag väljer nu att flytta den diskussionen hit istället.

Shogun skrev:

"Det vet nog VWs generalagent att resultaten är tillförlitliga i Autoindex annars skulle man inte vara intresserad och ta del av resultaten. Och det gäller alla märken. Begriper inte AL en sådan enkel sak. Likadant är ju resultatet i Carmd som AL gärna hänvisar till, asiatiska bilar i topp där också. Och VW vet vi ju vilken plats de har. Säg, vad beror det på. ;o)"

Definiera gärna tillförlitlig i sammanhanget. Hur kan detta fastställas? Vilka mått är det specifikt som du tänker på?

Carmd är sedan fortfarande en helt annan frågeställning än Autoindex. De mäter olika saker (där Carmd faktiskt mäter felfrekvensen en på ett vettigt sätt). Men Carmd är en egen diskussion som vi kan behandla separat om Shogun önskar. Det är inte mig emot alls.

Grundfrågorna kvarstår: Vet Shogun att det är Volkswagens ägare som har svarat i Autoindex och hur ser gruppen ut som INTE svarat? Två simpla frågor men Shogun svarar inte. Varför?

Studera f.ö länken till SCB ovan som tar upp bortfall och begrunda.

MVH AL

Uppdaterat: 2017-09-04 23:10
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Jag citerar direkt från SCB;

"Enkät på webben

Själva enkäten på webben skiljer sig inte så mycket från den man skickar med posten. En skillnad är att många snabbt väljer bort saker på webben om deras intresse inte fångas direkt, du måste med andra ord snabbt tala om varför de ska delta i undersökningen.

Den stora skillnaden är att du inte riktigt vet vem som svarar. Det kan ju vara vem som helst som besöker webbplatsen. Därför får du be alla fylla i uppgifter om sådant som är viktigt, till exempel kön, ålder, bostadsort eller utbildning. Du kan också välja om enkäten ska visas direkt för alla som besöker webbsidan, om den ska visas när man klickar på speciella sidor eller om den ska visas först när man besökt ett visst antal sidor.

För att hindra att samma person svarar på enkäten flera gånger använder du en teknik som lagrar markörer i besökarens dator, så kallade cookies. De talar om för enkäten att personen som använder datorn redan besökt sidan och svarat på enkäten.

När de svarande är de som besöker en plats på webben blir resultatet inte ett sannolikhetsurval och man kan inte dra slutsatser för fler individer än de som svarade.

Om man vill kunna dra slutsatser för en större population från en undersökning på webben måste man även här dra ett sannolikhetsurval och då krävs som regel att man tar kontakt med alla per brev eller telefon och uppmanar dem att gå in på webben och fylla i enkäten."

https://www.scb.se/dokumentation/statistikguiden/undersokning-och-urval/att-valja-metod-och-intervjupersoner/

Jo Autoindex är verkligen representativt för hela bilpopulationen.. Eller vad säger du Shogun? Duger SCB som källa eftersom du av någon outgrundlig anledning vägrar lyssna på mig?

MVH AL

Uppdaterat: 2017-09-04 23:12
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”
Vidstige skrev:

Pi, du förstod väl ändå jämförelsen med audi i premiumklass? Om du inte tycker Audi ska vinna mer än hälften, varför tycker du då det när det gäller vags icke premiummärken?
Prestigelös, igen en halmgubbe, fanatismen, om den nu fanns, handlade om hur du förhåller dig till att vags icke premiummärken närmast sopar rent i vibs tester. och testvinnare handlar just om att utse bästa bilen.

Så endast vag-ägare kan vara fanatiker...? :-)

Så här är det, varje tidning har sina egna premisser om vad som gör en testvinnare.

ViB har dem, Ams har dem och likaså Teknikens värld har dem, och de skiljer sig tidningarna emellan.

Och i det här fallet så uppfyller Vag-gruppens bilar de flesta av Vib:s kriterier, inte konstigare än så.

Konstigt vore väl om de frångick sin konsekvens och började utse vinnare efter ett schema där alla ska vinna lika ofta.

Denna debatt finns inte när Volvo vinner testerna, vilken den påfallande ofta gör, och historiskt gjort.

Åtminstone inte nu mer när Saab-ägarna, den ständiga tvåan, inte längre anklagar biltidningarna för att vara köpta av Volvo... :-)

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Men om, jag säger OM nu asiatiska bilar är så bra, speciellt enligt AI, hur kommer det sig att så få följer detta, vill folk verkligen inte ha den bästa bilen?
Varför köper bara 0,39% av marknaden Lexus? Bästa bilen, men en av de sämst säljande?
Varför köper bara 1,3% av marknaden tvåan, Subaru? Historiskt sett en av de bästa dragarna, men inte ens hästfolket väljer Subaru idag.
Varför köper bara 0,89% trean, Honda? Vad är det folk inte förstår?
97,5% av alla sålda bilar har varit något annat än de tre bästa märkena från AI och då vet jag inte om man kan anse att den är så styrande över bilmarknaden.
En bra bil är den bilen som folk väljer igen, jag har haft 6st VW, 3st SAAB, 6st Volvo, 2st Mazda, 1st Toyota, 1st Citroen och 1st "Fiat".
Vad väljer jag igen?
VW, Ja
Volvo, Ja
SAAB, Nä, inte nu
Mazda, Nja
Toyota, Nä
Citroen, Ja
Fiat, Ja.

Andra märken jag skulle kunna tänka mig för första gången:
Skoda, Ja
Seat, Ja
Audi, Nä
BMW, Ja
MB, Ja
Lexus, Ja
Hyundai, jo
Kia, nja
Nissan, nä
Honda, Njä
Subaru, Nä
Peugeot, Ja
Opel, Ja
Renault, Nä
Alfa, Njä

Har säkert missat massor av bilar, men någonstans så är detta vad mina erfarenheter har givit mig av att ha testat och tittat på bilar genom åren.

Uppdaterat: 2017-09-05 07:35
*Robban

En bra bil är anpassad för uppgiften. Min pick up är helt perfekt att hämta virke med, men fullkomligt urusel att pendla till jobbet med. KIAn är precis tvärtom; helt värdelös för att få hem träbitar, men jag kommer till och från kontoret utan att ha ont i kropp eller öron.
Får jag för mig att studera vägnätet mellan små orter i norra Uppland är ingen av dem speciellt lämpad.

Uppdaterat: 2017-09-05 08:28

Hur kan en bil vara objektivt bäst? Man måste alltid sätta upp kriterier att mäta mot och vips har man styrt jämförelsen.

Uppdaterat: 2017-09-05 08:37
EnannanRobban skrev:

Men Vidde, är dyrare premiumbilar automatiskt bra bilar?
Håller nog med att Tvärnitens svar är väldigt tydligt beskriver vad en bra bil är.

Fast diskussionen gäller inte vad som för en enskild subjektivt kan anses vara bästa bilen. Diskussionen gäller vad som objektivt (!) kan anses vara bästa bilen och hur det ska mätas.

Har en kompis som tycker Bmw alltid är bästa bilen, och det kan säkert stämma för hans del. Men det är inte objektivt. Däremot kan säkert t.ex. en given ny modell från Bmw vid ett givet tillfälle objektivt anses vara bäst i nån form, t.ex. bäst i klassen.

Vad vi diskuterade tidigare var VIBs tester där Skoda/Seat/VW dominerar totalt i testsegrarna, "bäst i test", dvs bästa bilen. Vad jag minns försvarade du detta senhårt, dvs du menar just att det är objektivt och att VIB med sina tester får fram bästa bilen. Jag menar då att det faller på sin egen orimlighet att Skoda/Seat/VW vinner i princip varje test dom ställer upp i. Som jag beskrev så blev det tydligare om man tittar i premiumklassen och på nåt sätt anser att Audi ska vinna allt, det blir ju då som min polare som tycker Bmw är bäst jämt (dvs subjektivt, ej objektivt).

Därmed är det ju nåt fel med VIBs tester och jag tycker särskilt så då ju VIB är en tidning som fokuserar mycket på problemfrihet och där har verkligen inte VW gruppens bilar utmärkt sig positivt genom åren.

Uppdaterat: 2017-09-05 08:38

L.Mäkinen, hela poängen med VIBs tester är att objektivt mäta bilar och från de utse bästa bilen. Och jag menar då att om man så tydligt gång på gång utser samma tillverkare som bäst så är det uppenbart nåt fel med testmetoden, dvs den behöver göras om. Läser du råd och rön så utser dom "bäst i test" för alla möjliga produkter och folk lyssnar på det, det har alltså stor betydelse. Även VIB har liknande framtoning som tidning, det är alltså "råd och rön" för bilar.

Uppdaterat: 2017-09-05 08:42

Det finns en annan tråd om ViB senaste numret och deras tester.
Vidde-citat: "Vad jag minns försvarade du detta stenhårt, dvs du menar just att det är objektivt och att VIB med sina tester får fram bästa bilen"
Du minns inte så bra och läser illa, sluta pådyvla folk åsikter de inte har.

Uppdaterat: 2017-09-05 08:51
*Robban

Finns ingen bil som är bäst, det finns bilar som uppfyller de flesta kriterier man har och passar bäst som köp men det finns nog ingen bil som uppfyller precis alla kriterier vi har och vi har enormt olika behov så en bil som är bra för en är dålig för en annan.
Det är ett omöjligt uppdrag att utse en bil som är "bäst" för gemene man.

Uppdaterat: 2017-09-05 09:53
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Vidstige - din läsförståelse verkar just nu inte vara riktigt på topp. Jag "tycker" inte i grunden att nåt märke är predestinerat att vinna alla tester men uppenbart har i alla fall de något mindre bilarna ifrån VAG f n sådana egenskaper att dom tilltalar relativt många bilköpare i vårt land inkl biltestarna och det då i jämförelse med många konkurrenter. Hoppas att jag får tycka detta och att det inte bara är du som har ensamrätt på tyckandet i dessa spalter. Så att dessa bilar ofta "vinner" biltester är kanske inte så märkligt - i alla fall för oss som relativt ofta köper nya bilar. Ni som köper begagnade bilar har förmodligen inte riktigt samma kriterier - bl a är det ju svårt för en begbils-köpare att "kräva" finesser och säkerhetsutrustning som bara finns på de allra senaste årsmodellerna. Vill man ha dessa får man slanta upp de pengar som en ny bil betingar. Det kanske är just detta som gör att just du inte förstår vilka bilar som oftast "vinner" biltesterna - att du inte är eller nånsin varit nybilsköpare alltså. Inget fel i det men det innebär att kravbilden på den "nya" bilen antagligen är lite annorlunda.
F ö håller jag med Hacken i inlägget ovan.

Uppdaterat: 2017-09-05 09:22
Vidstige skrev:

L.Mäkinen, hela poängen med VIBs tester är att objektivt mäta bilar och från de utse bästa bilen. Och jag menar då att om man så tydligt gång på gång utser samma tillverkare som bäst så är det uppenbart nåt fel med testmetoden, dvs den behöver göras om. Läser du råd och rön så utser dom "bäst i test" för alla möjliga produkter och folk lyssnar på det, det har alltså stor betydelse. Även VIB har liknande framtoning som tidning, det är alltså "råd och rön" för bilar.

Står det uttryckt att det är objektiva tester i ViB och R&R?
Bäst i test är inte samma sak som "undisputed heavyweight champion of the world" utan att där och då enligt de kriterier testaren satt upp så är en produkt den mest framstående kompromissen såvitt testaren kan bedöma.

Uppdaterat: 2017-09-05 10:15
EnannanRobban skrev:

Du minns inte så bra och läser illa, sluta pådyvla folk åsikter de inte har.

Tack detsamma.

Och nej, har inte sett dig tycka att VIBs tester kommer fram till fel resultat.
Så du kan väl diskutera sak då och förtydliga vad du tycker istället för att bara slå ifrån dig.
Om du nu vill diskutera ämnet.
Vill du inte disktuera ämnet så sluta skriv.

Uppdaterat: 2017-09-05 10:56
L. Mäkinen skrev:

Står det uttryckt att det är objektiva tester i ViB och R&R?

Av alla tester är det ju dom som verkligen försöker vara så objektiva som möjligt och som utgör sig för att vara det mer än andra. Som ska stå på den lilla konsumentens sida.

Därför den tråkiga konsumentstilen i tidningen, tråkigt tryck, tråkiga färger, gärna svartvitt etc.
Ska ser seriöst ut, tråkigt men korrekt.

Om det inte är korrekt så kvarstår bara det andra, dvs tråkigt.

Uppdaterat: 2017-09-05 10:59

Sorry Boss...

Uppdaterat: 2017-09-05 11:02
*Robban

Pi, du får tycka vad du vill, har aldrig sagt nåt annat och jag hoppas det gäller mig också.
Vi diskutera ett sakämne.
Jag tolkar det du skriver som att du inte kritiserar testerna, dvs du tycker inte man kommer fram till fel testvinnare.
Du försvar allså testresultaten där Seat/Skoda/VW dominerar närmast totalt.
Vet inte vad det är för fel på läsförsteelsen i den tolkningen.

Uppdaterat: 2017-09-05 11:02

Om nu någon ogillar ViBs "testresultat" och känner att det är orättvist mot tex fabrikat X,varför inte bara sluta läsa.
Jag litar iaf på att deras professionella omdömen är korrekta och inte favoriserar vissa märken.
På vilket sätt kan någon här visa att ett speciellt "bilmärke" behandlas fel av ViB?

Uppdaterat: 2017-09-05 11:14
Shogun skrev:

A.L wrote:Shogun har i tråden "http://www.vibilagare.se/forum/vi-bilagares-forum/webbplatsen-vibilagarese/diskutera-senaste-numret?page=18#comment-345571 Diskutera senaste numret" skrivit följande om mätningar. Jag väljer nu att flytta den diskussionen hit istället.
Shogun skrev:
"Det vet nog VWs generalagent att resultaten är tillförlitliga i Autoindex annars skulle man inte vara intresserad och ta del av resultaten. Och det gäller alla märken. Begriper inte AL en sådan enkel sak. Likadant är ju resultatet i Carmd som AL gärna hänvisar till, asiatiska bilar i topp där också. Och VW vet vi ju vilken plats de har. Säg, vad beror det på. ;o)"
Definiera gärna tillförlitlig i sammanhanget. Hur kan detta fastställas? Vilka mått är det specifikt som du tänker på?
Carmd är sedan fortfarande en helt annan frågeställning än Autoindex. De mäter olika saker (där Carmd faktiskt mäter felfrekvensen en på ett vettigt sätt). Men Carmd är en egen diskussion som vi kan behandla separat om Shogun önskar. Det är inte mig emot alls.
Grundfrågorna kvarstår: Vet Shogun att det är Volkswagens ägare som har svarat i Autoindex och hur ser gruppen ut som INTE svarat? Två simpla frågor men Shogun svarar inte. Varför?
Studera f.ö länken till SCB ovan som tar upp bortfall och begrunda.
MVH AL
Tror du på fullaste allvar att VW själva inte kollar om rätt ägare till rätt regnr och att bilen existerar i verkligheten när man tar del av resultaten hur man ligger till. Det skulle man inte acceptera och ingen annan generalagent heller. Du griper efter halmstrån hela tiden när du inte har några egentliga motargument. Asiatiska bilar är oftast bäst i dessa olika undersökningar. Så ser det ut, säg vad beror det på? Det vet alla innerst inne......;o)

Det är just det som är hela poängen. Det är ingen som vet att det är bilägaren som svarat på frågorna. Omvänt råder att det inte ens behöver vara bilägaren som använder bilen - men som ändå väljer att delta i "undersökningen". Nej, Volkswagen kan inte kontrollera detta, lika lite som att Autoindex känner till det. Det blir helt enkelt för dyrt att jaga in varenda svar manuellt givet en population av hundratusentals bilar (och miljontals brukare). Och även om man skulle kontrollera varenda svar med ett telefonsamtal så har man inte frågat resten av ägarna (de som inte påstår sig ha svarat i undersökningen) om deras åsikter i ämnet. Läs gärna om bortfall på SCB:s sida och vad det gör med en undersökning. Studera gärna också vad ett sannolikhetsurval är och innebär.

Ö.h.t förstår jag inte varför Shogun ständigt väljer att ducka för metoddiskussionen och istället väljer det personliga spåret. Varför är det så svår att delta i en sakdebatt om en undersöknings uppenbara svagheter och på ett intellektuellt hederligt vis föra ett resonemang? Varför ignorerar Shogun all den kunskap som finns inom området, och enkelt går att verifiera via SCB och den statistiska teorin? Är det inte att blunda för verkligheten? Jag är bara uppriktigt nyfiken vad det är som motiverar Shogun. På så vis kan jag ändra min kommunikation och förstå vilken typ av pedagogik som jag behöver tillämpa.

MVH AL

MVH AL

Uppdaterat: 2017-09-05 11:19
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Vidstige - åter ! ViB har kommit fram till sin åsikt om de bilar de testat vid resp tillfälle - och försökt göra en rimlig total klassificering utifrån vad dom upplevt med testbilarna och vad man rimligen kunde kräva av de bilarna vid det testtillfället. Om du tror att sådana här biltester har nån möjlighet att objektivt fastställa bästa bilen så är du nog en aning blåögd - som redan påpekats. Om man anses "försvara" ett testresultat för att man inte själv har nåt specifikt att anföra emot det så gör jag väl det i så fall - men det gäller oavsett om det är en VW, Opel eller Toyota som tar hem "segern". För mig är "rangordningen" testlagets uppfattning efter deras tester - jag själv kanske, eller snarare högst sannolikt i många fall, tycker helt annorlunda beroende på min egen viktning av olika egenskaper.

Uppdaterat: 2017-09-05 11:28

Saker som inte går att 100% mäta med klocka eller måttband blir smittat av personliga preferenser, så även tyckanden av bilar.
Därför gillar jag inte sport som typ konståkning eller blandningen backhoppning, där det är hopplängd, vindkompensation och poängbedömning, puh...

Uppdaterat: 2017-09-05 12:18
*Robban

Pi, jag menad att syftet är att försöka ha ett så objektivt test som möjligt. Självklart kommer det aldrig bli 100% objektivt hur man än försöker. Min poäng här var dock att vi nu kan se med flera års historik att en viss tillverkare tar hem nästan alla testvinster (som snarare blivit ännu värre på senare år). Jag menar då vidare att man med det då kan se att testmetodiken har vissa svagheter som går att rätta till. Det du argumenterar för är ju att inte göra några förändringar i testerna, varken då för att förbättra så att det blir mer varierat i testvinster men också så att det blir tydligare hur man kommit fram till testvinstern. Alltså hur man viktar olika egenskaper och exakt vilka det är. Jag saknar även en tydlig beskrivning i nybilstesterna med ägarhorisonten, som man ju indirekt kan uppfatta som 3 år, det är ju så man räknar restvärde, milkostnad etc om jag minns rätt. Då menar jag att det blir märkligt att man värderar in ett rostbetyg som sträcker sig längre än 3 år, uppskattat restvärde räcket ju då. Tidigare var förresten kamkedja ett plus, idag är det inte det längre vad jag kan förstå testerna (vilket är helt ok om ägarperspektivet bara är 3 år).

Uppdaterat: 2017-09-05 12:18

Av alla kvalitetstester är det alltjämt Dekras tester som kraftigt avviker från övriga. Jag har inte tagit reda på exakt hur detta test har utförts, nån som orkar läsa får gärna förklara... Resultatet verkar helt ologiskt för mig; från poängen vill man ju tro att ju större och dyrare bilar, desto mindre fel. Audi A6 har poängen 94.6 medan vinnaren i småbilsklassen Honda Jazz har 74.6. Förstår inte alls detta, verkligheten är ju den att små bilar med mindre teknik generellt har både mindre fel och är betydligt billigare att fixa än dyra bilar, det visar ju alla andra undersökningar dessutom...

Uppdaterat: 2017-09-05 13:02
Shogun skrev:

<blockquote class="quote-msg quote-nest-2 even">
<div class="quote-author">L. Mäkinen skrev:</div>
Hur kan en bil vara objektivt bäst? Man måste alltid sätta upp kriterier att mäta mot och vips har man styrt jämförelsen.
</blockquote>

Det var just det jag gav på förslag att VIB skulle följa AMS upplägg med sina biltester där man har kriterier i olika moment och motiverar varför. Sedan kan man enkelt jämföra med sina egna. Men även detta tyckte mäkinen var fel, har du ändrat dig nu och tänkt över det?

Det jag skrev var inte ett förslag utan ett konstaterande. Oavsett hur man bedömer två produkter måste man klargöra vad det är man tittar på för egenskaper. I ViB görs det främst i text och i AM&S även i tabellform. Även om en bil är mätbart längre än konkurrenten behöver det inte betyda att den är bättre. Samma sak gäller alla andra parametrar och tyckanden. Det finns inga absoluta mätetal på vad som konstituerar "bäst".

Jag tror att de olika tidningarna ser olika ut för att kunderna på olika sätt har meddelat att det är så de vill ha det de betalar för. Tekniska data på produkterna kan jag leta efter på biltillverkarnas hemsidor och i deras broschyrer. Det vill jag inte lägga mina slantar på. En tidning må innehålla ett mått av konsumentupplysning, men utan subjektivt tyckande eller underhållning av något slag blir den svårsåld.

Uppdaterat: 2017-09-05 13:16

Om testlaget, eller rättare de olika genom åren ofta kommer fram till samma fabrikat är det bara ett kvitto på damm good engineering.

Uppdaterat: 2017-09-05 15:19

Shogun. Jag försöker bara förstå hur du tänker och resonerar. Uppenbarligen läser du inte in dig på hur man genomför, eller tolkar, en undersökning innan du slänger fram den i var och varannan tråd. Varför? Är det inte mer trovärdigt att hänvisa till trovärdigt material och på frågor också kunna stå upp för det du åberopar?

Du har inte en aning om vilka som svarat i Autoindex och det är en undersökning som till större delar handlar om service, kundbemötande och märkeslojlitet än produkternas egenskaper. Ändå hänvisar du till denna sammanställning. Och på frågor om hur stora dina angivna skillnader är, eller på synpunkter att något hundratal svar inte kan anses representera hela dem samlade populationen, väljer du att kalla för halmstrån eller så svarar du inte alls.

Jag frågar fortfarande varför du stödjer dig på ett underlag som du inte kan försvara eller utveckla. Så hjälp mig bara att förstå den enkla saken.

MVH AL

Uppdaterat: 2017-09-05 15:44
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Ska vi sätta att "bäst" är lika med "minst fel relaterade till konstruktionen" så är Dekra-rapporten definitivt läsvärd och värdefull eftersom det är resultat från ganska många årliga besiktningar och dessutom rensad från fel som är ägarrelaterade. Och Dekra är på intet sätt sämre än t ex Bilprovningen eller Besikta eller något annat av de företag som är betrodda att genomföra årliga kontrollbesiktningar. Eftersom de tyska besiktningarna omfattar så oerhört många bilar så skulle en och annan felbedömning i några enskilda fall inte påverka slutresultatet av sammanställningen.
Vad som sedan är "bästa köp" är en fråga om behov samt tycke och smak. För min del stämmer exempelvis inte "personkemin" med Audi eller andra VAG-produkter och därför köper jag ingen Audi oavsett hur bra den än må vara. För mig är Audi bara opersonlig och tråkig.

Uppdaterat: 2017-09-05 17:12
Uffeeh skrev:

Ska vi sätta att "bäst" är lika med "minst fel relaterade till konstruktionen" så är Dekra-rapporten definitivt läsvärd och värdefull eftersom det är resultat från ganska många årliga besiktningar och dessutom rensad från fel som är ägarrelaterade. Och Dekra är på intet sätt sämre än t ex Bilprovningen eller Besikta eller något annat av de företag som är betrodda att genomföra årliga kontrollbesiktningar. Eftersom de tyska besiktningarna omfattar så oerhört många bilar så skulle en och annan felbedömning i några enskilda fall inte påverka slutresultatet av sammanställningen.
Vad som sedan är "bästa köp" är en fråga om behov samt tycke och smak. För min del stämmer exempelvis inte "personkemin" med Audi eller andra VAG-produkter och därför köper jag ingen Audi oavsett hur bra den än må vara. För mig är Audi bara opersonlig och tråkig.

Vad tycker du om VAG-produkter om Seat, Skoda eller Volkswagen som är personlig och rolig?

Uppdaterat: 2017-09-05 17:44
Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html

Dekra är väl en av de mer seriösa aktörerna på marknaden, man har som grund i sina bedömningar testat 15 miljoner bilar under två år. Alla bilar som inte har testats fler än 1.000 ggr sorteras bort. Vidare tas alla ägarrelaterade fel inte med i bedömningarna.

"För rapporten om begagnade bilar analyserar DEKRA:s experter resultaten från sammanlagt ca 15 miljoner kontrollbesiktningar i Tyskland under en tvåårsperiod. Endast brister som är verkligt relevanta vid bedömningen av fordonsmodeller inkluderas i statistiken. Ingen hänsyn tas till typiska underhållsbrister som kan tillskrivas innehavaren eller själva fordonet.

DEKRA:s rapport blir statistiskt säkerställd då den endast innehåller resultat och data för de modeller för vilka vi har testat minst 1 000 bilar under utvärderingsperioden och inom en körsträckekategori. Rapporten innehåller sammanlagt 508 bilmodeller."

Ni kan säkert leta upp er egen bil här: http://www.used-car-report.com/sv/

Om man kan få fram "Bästa bilen" via Dekra? Naturligtvis inte. Men underlaget till deras slutsatser spelar i en helt annan division än Autoindex och JD Powers m.fl. när det gäller själva bilen (och inte kundens nöjdhet med t.ex. service och liknande).

Uppdaterat: 2017-09-05 19:26
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Sökte min bil på länken om max verkar vara 10k mil, så det är för få mil för att vara riktigt utslagsgivande.
Sen har vi det klassiska problemet med bilprovningsdata att många stora fel inte upptäcks, då det ju inte ens går att köra till bilprovningen om t.ex. motorn inte fungerar. Liksom skulle den gå dåligt så gör man väl sig inte heller besvär utan ser först till att serva den. Och Audi är väl inte så relevant då VIB i huvudsak rör sig under premiumklass.

Ja det är flera problem med bilprovningsdata, ytterligare en sak är vad som kan kallas modellrelaterat och vad som kan kallas ägarrelaterat, hur det bedöms, många gråzoner. Vidare finns småfel (som man kanske kan leva med) och stora fel. På detta är ju bilprovningar fokuserade på miljö och säkerhet, så inte ens en täckande kontroll av bilen.

På länge sikt får man även problemet med att vissa biltyper kostas det på mer service på än andra, även där kan det bli knepigt att bedöma. Ju äldre bilen blir desto mer påverkar även hur den körs och hur den servas. Även detta blir problematiskt med bilprovningsdata. Vidare är vissa märken om modeller populära som hyrbilar (mer slitage), taxi m.m. andra inte.

På detta vet vi inget om huruvida det är vanligt att bilen får service före eller efter bilprovningen. Skiljer förmodligen på olika märken.

Så jag skulle vara mycket försiktig med att använda Dekra och skulle man göra det så skulle jag tycka att man behöver djupdyka i alla detaljer om exakt vad det är för fel som får nedslag på varje modell. Och gärna detaljer om vad det kostar att fixa.

Uppdaterat: 2017-09-05 20:04

Man får nog visa en viss respekt för 15.000.000 undersökta bilar.

Uppdaterat: 2017-09-05 20:22
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Jag håller med Vidstige att man måste kolla vad det är anmärkning på. Jag har sett t.ex. slitna bromsbelägg, och det säger ju mer om ägaren än bilen.

Vi kan nog enas om att det finns ingen undersökning som säger allt om en bil, dessutom är det ju så mycket mer än problemfrihet som avgör om en bil är den bästa för en viss person.
Vi har alla olika smak och behov, och känslor kan man heller inte mäta.
T.ex. min svägerska hade en Auris i 3 år, den funkade utan minsta problem, men hon trivdes inte med att köra den. Är det ändå den bästa bilen? Nej.

Uppdaterat: 2017-09-05 21:20
Ingen vet hur gammal en Citroen kan bli...