Vi Bilägares forum

Sketna medtrafikanter

Sketna medtrafikanter

På väg från jobbet och på hemväg blev jag jag vittne till en riktigt hemsk krasch. Jag körde på E6 söderut på väg genom Tingstadstunneln, när det plötsligt tog stopp. Detta skrivs nu i GP: http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/masskrock-i-g%C3%B6teborg-tv%C3%A5-till-sjukhus-1.3782156

Jag låg i vänsterfilen när det tog stopp och hade nog 80 km/h. Det var ingen kö (märkligt nog). Ca 5 bilar framför mig ser jag hur en man stapplar ut ur en bil och skriker i smärta. Bilarna framför mig blinkar höger och försöker ta sig förbi. INGEN bryr sig om den skadade mannen. Här ska vi hem. SKÄMS PÅ ER.

Jag stannar min bil ca 50 meter innan olyckan och försöker greppa läget, vilket inte är lätt. Så här i efterhand har jag förstått att en VW Caddy ränt in i en röd bil (troligen en KIA Ceed - jag kunde inte identifiera bilen då den var rejält kvaddad) som sen slungats in i en XC60 som stod still framför den. Mannen som stapplade ut på gatan visade sig komma från "KIA:n", men det förstod jag inte initialt. Dessutom var det en man klädd i svarta arbetskläder som vinglade omkring bilarna. Senare visade det sig att det var han som kört Caddyn.

Nåväl, det var undertecknad och en man som kört en större skåpbil som stannat och försökt hjälpa de skadade. Han hade ankommit ca 30 sekunder innan jag nådde fram och hade redan ringt 112. Redig man!

Därefter försöker vi greppa situationen och jag lämnar honom med den, som jag bedömer den svåraste skadade (liggande i "framåtlutande sidoläge" med golvmattor under ryggen, samt filtar och frigolit (från Caddyns last) som huvudstöd. Jag får tag i Caddyns förare som efter att ha varit ute och irrat. Han kollapsar i min famn. Jag lyckas få in honom som sittande i förarsätet på Caddyn (som är förhållandevis hel). Han klagar över nacksmärtor, bensmärtor, ont i bröstet och ont i armen. Det ser inte så bra ut.

Jag kollar KIA:n, vars baksäte är helt förintat för att se om det suttit någon där, men hittar ingen. En snabb koll med de i XC60:an ger vi handen att alla är OK, men några har ont i nacken. Åter till den svåraste skadade. Han har rejält ont och vi försöker hålla honom vid gott mod utan att vända honom om i ryggläge. Jag befarar att det kan vara illa, även om han kan röra på benen.

Kollar in Caddy-förararen och han bli sämre och sämre, men jag kan ju inte göra så mycket mer. Han sitter där han sitter.

Blåljus ankommer och det är brandkåren. De spärrar av hela leden och kollar det jag borde ha gjort; att TÄNDNINGEN är avstängd på bilarna. Inte f-n tänkte jag på att det läckte bensin från bilarna! Fler och fler brandbilar och så småningom en(!) polisbil med en(!) polis i dyker upp. Ambulanser dröjer, men efter ca 20-25 minuter dyker en sjukskötare upp i en målad personbil.

Brandmännen fixerar mannen i Caddyns nacke och påbörjar att klippa ur honom ur bilen. Samma sak med mannen som körde KIA:n. Med polis på plats och ambulans som kommer ber polisen att få köra vidare. När jag försöker köra ut i den filen som inte är avspärrad (den tredje längst till höger - som inte leder ner i tunneln) går det åt helvete. Nån jävel i en distributionsbil vill inte släppa in mig, men det löser sig när polisen tar kommandot.

Under hela detta kaos, så var det en (1) person i bilarna som passerade som erbjöd sig att hjälpa till. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag inte såg någon som plåtade det hela (jag dock är säker på att så skedde). Backspeglar hade flugit......

Är den gemena trafikantens så jävla usel som jag idag upplevt? Tvi vale.

Uppdaterat: 2016-09-13 20:59
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Kommentarer

ducce, även du skulle förmodligen köra lugnare och mer trafiksäkert med automat än med manuell låda. Så det handlar inte bara om hur skicklig man är eller tycker sig vara med en manuell låda. Särskilt i tät trafik eller stadskörning så upplever jag personligen stor skillnad. På landsväg märker jag att jag tar det lugnare. Körde nyligen en Opel Astra 1,4t en sträcka på landsväg och bytte sen till Lexus CT200h. Var stor skillnad där! Med Opeln och turbon så blev man nästan uppmuntrad att gasa på lite extra och köra mer aktivt/sportigt. Tycker även farthållare funkar bättre tillsammans med automat, jag kör mycket numera med farthållare.

Sen din jämförelse med personer som aldrig lärt sig köra bil med manuell låda. Är dom sämre bilförare? Jag vet att många svenskar är stolta att dom kan köra med manuell låda och "ser ner" på dom som inte kan göra det. Jag tror personligen den synen behöver förändras och vi snarare borde uppmuntra folk att ta körkort bara för automat.

Uppdaterat: 2016-09-16 09:01

Audi, stora hatten av för ett bra agerande från dig och den andre mannen, vi har ALLA ett ansvar för att, om inte ingripa, så i alla fall se till att underlätta eller larma. Har varit med vid några olyckor och när det fungerat bäst är när någon verkligen tar kommandot och fördelar uppgifter.
Åter igen Audi, jag väljer att inte bry mig om andras, i mina ögon korkade kommentarer och vinklingar utan väljer att ge dig 100% Cred! Du äger!

Uppdaterat: 2016-09-16 09:07
*Robban

@Duccedriver
"Prestigelös, har du blivit en bättre människa av en klenare bil, eller börjar du bli gammal, bara?"

En bättre människa knappast, mina laster är desamma och ja, äldre blir jag för varje år... :-)

Däremot en, som jag ser det, bättre bilist med mer framförhållning och bättre planering av körningen, mindre risktagande helt enkelt.

Visst jag generaliserar och utgår från mig och hur mitt körsätt förändrades vid nedgång i motorstorlek men jag tror faktiskt många bilister skulle må bra av detta.

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

För övrigt en stor eloge till Audis handlande på olycksplatsen...

Inte alla som klarar av att ta kommandot på det viset, påfallande ofta så irrar många av de som stannat till, fullt förståeligt, själva chockade omkring tills någon tar tag i situationen och ger dem uppgifter.

Det är först vid skarpt läge som man får reda på hur man själv fungerar...

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Vidstige - för mig personligen inträffar ingen personlighetsförändring när jag byter mellan manuellt växlad bil eller automatiskt - i alla fall inte i samma "effektklass". Har dessutom oftast den intermittenta förbrukningen aktiverad i displayen mellan hastighetsmätare och varvräknare så man blir rätt observant på vilket körbeteende som drar "soppa".
Men jag kan däremot hålla med om att man kan växla lite i beteende om man kör en bil med klart mera motorresurser än den "slöa" bil man vanligtvis kör. Har t ex ibland fått betydligt motorstarkare bilar som lånebilar vid service på min egen och trots ålder och "förstånd" så kan det tyvärr bli lite mera aggressiv körstil då. Så det är ju inte helt omöjligt att bilmärken som ofta levereras med kraftigare motorer också får förare med ett lite mera aggressivt körbeteende.
Håller alltså i grunden med Prestigelös i detta med att bilens fartresurser faktiskt kan påverka beteendet hos mig som förare - och jag tror inte att jag personligen är unik i detta sammanhang.

Uppdaterat: 2016-09-16 09:41

Kör manuell 6-växlad låda och jag har lärt mig vilken växel jag skall använda vid ett visst varvtal enligt ekonomiförslaget på instrumentpanelen vilket innebär att jag växlar oftast upp innan växelindikatorn säger att jag skall växla upp.
Inte blir det någon mer aggressiv körning av det.

Uppdaterat: 2016-09-16 10:44
Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

Pi, automat handlar i första hand om beteende för dom flesta överlag vid stressade situationer, tät trafik, stadskörning etc. Automat underlättar körningen helt klart. Så jag ser mycket positivt på utvecklingen där, dvs att allt fler nya bilar säljs med automat. Hur nån enskild kör eller inte kör med automat kontra manuellt är inte lika intressant alltså. Sånt är också svårt att diskutera då vi gärna överskattar eller underskattar vår förmåga på olika sätt. Frågar du en ung man som har manuell låda så tycker han förstås att han kör som en mästare och att automat är för veklingar typ.

Uppdaterat: 2016-09-16 10:57

Vidstige - jag har absolut inget emot automatlådor för det är en klar bekvämlighets-förbättrare. Det jag vänder mig emot lite är att du så bestämt hävdar att automaten ger ett lugnare beteende i trafiken. Det tror jag helt enkelt inte på och ditt exempel med den "unge mannen" som kör manuellt och aggressivt skulle nog inte falla ut annorlunda om han körde automatväxlat. Däremot tror jag faktiskt att lite mindre effektstinna bilar kan få många av oss att ta det lite lugnare i trafiken - men det är helt klart bara mitt eget "troende". Men nu är vi långt ifrån trådens ämne och ibland är ju du väldigt noga med att vi inte skall avvika ifrån detta...

Uppdaterat: 2016-09-16 11:11

Tror egentligen inte heller man kör lugnare med automat, däremot upplever jag att det blir bättre flyt i körningen med automat. Saktar man ner farten inför en rondell t.ex., så behöver man inte fundera på vilken växel som ska i när man ska köra in i rondellen det är bara att trycka på gasen. För att få samma flyt i en manuell bil som man får i en automat så behöver man en bil som är ordentligt stark på låga varv och kan dras från tomgångsvarv även på högre växlar.

Uppdaterat: 2016-09-16 11:22

Pi, sant att det blev ett sidospår men jag är faktiskt inte emot sånt, bara när det varit ensidigt eller helt skruvat.

Svårt att hitta studier men denna indikerar att i alla fall äldre förare kör säkrare med automat. Och kanske är det så att det blir alltfler äldre i trafiken förhållandevis då ju många äldre idag är vitala längre och att många ungdomar inte skaffar körkort.

http://www.karger.com/Article/Pdf/329769

" Results: The older group had more driving errors than the younger group, in both the manual and the automatic transmission car. However, and contrary to the younger drivers, automatic transmission improved the older participants’ driving behavior as demonstrated by safer speed adjustment in urban areas, greater maneuvering skills, safer lane position and driving in accordance with the speed regulations. Conclusion: Switching to automatic transmission may be recommended for older drivers as a means to maintain safe driving and thereby the quality of their transport mobility."

Samtidigt brukar ju bilismen i USA berömmas för att vara mogen/lugn och en anledning till denna mognad, rätt eller fel, menar jag handlar om att man haft automat i nästan alla bilar så länge.

Uppdaterat: 2016-09-16 11:30

Har missat denna tråd men får passa på att ge dig Audi en stor eloge för ditt agerande vid olyckan. Självklart borde fler bilister stannat och hjälp till vid denna situation. Men tyvärr så tror jag att många bilister drar sig från att hjälpa till vid trafikolyckor då man är rädd för att råka ut för något själv. Längs E6:an finns det en massa vägpirater som verkar göra allt för att lura dig eller skada dig, dessa vägpirater brukar fakea trafikolyckor. Rädslan att råka ut för något själv kan vara en bidragande orsak till att många struntade att hjälpa till.

Uppdaterat: 2016-09-16 11:40

Jag måste nog fortfarande hävda att personligheten och /eller sinnesstämningen i högre grad påverkar körbeteendet än i vilken bil man sitter. Såvida det inte handlar om en provkörning eller första veckan med den nya bilen. Har man en kraftfull motor så tröttnar man förmodligen ganska snabbt på att sprinta mellan stoppljusen.

Uppdaterat: 2016-09-16 11:43
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Vissa tycks dock aldrig tröttna på att till alla pris ligga först i köer och liknande, pinjong. Men för mera mogna trafikanter så är det förmodligen som du säger.

Uppdaterat: 2016-09-16 11:59
pinjong skrev:

Jag måste nog fortfarande hävda att personligheten och /eller sinnesstämningen i högre grad påverkar körbeteendet än i vilken bil man sitter.

Har inte sagt emot det, det vi pratade om var dock att automat + lite mindre pigg motor också kan påverka. Och att även då beteende kan smitta av sig, så om flera tar det lugnt kanske det även lugnar ner den lite mer hetsiga föraren. Detta är ju särskilt viktigt nu när trafiken hela tiden ökar och blir allt tätare. Finns ju även en miljö- och förbrukningsaspekt med lugnare körning.

Uppdaterat: 2016-09-16 12:37

Det enda att VW Golf sålde så mycket för totalt ca 1500 st i månader på hela Sverige men manuell låda sålde ca 1000 st och automatlåda sålde ca 500 st. Det är dubbel så många köper manuell än automat på VW Golf.

Uppdaterat: 2016-09-16 12:40
Min nuvarande Fabia https://www.spritmonitor.de/en/detail/990314.html Dåvarande Astra https://www.spritmonitor.de/en/detail/858751.html

Vidde, jag vet hur jag kör med automatlåda, är inte alldeles ovan vid såna, har haft åtminstone 20 automatväxlade personbilar, och avverkat 12 år a 12000 mil i lastbilar med automat.
Inte ett dugg säkrare, inte långsammare, snarare tvärtom....
Men såklart bekvämare, lättare att äta macka, dricka kaffe och röka samtidigt, typ , med en fri hand.....
Kör på farthållare i alla bilar, går jättebra med manuell, är den adaptiv är såklart automat bäst kombo.
Att jag kör fortare med manuell, kanske, är för att jag är för lat för att växla, så jag håller högre fart i rondeller tex, istället för att växla ner en kugg för mycket....
Kallas även ecodriving.
Jag köper heller inte en undermotoriserad bil med automatlåda, inget under 150hk, helst v6.
Så jag tror inte på din teori, adaptiv farthållare däremot, där är nåt bra!
Har alltså inget emot automat, men jag vill välja själv.

Uppdaterat: 2016-09-16 13:11

ducce, jag jämför kanske med HSD i första hand. Toyota har ju haft reklam till och med om att man blir en lugnare förare med den tekniken i stadskörning. Jag kan bara hålla med. Men det handlar då också om att den drivlinan är inte funkar alls för sportig körning, så man ger liksom upp och kuskar mer. Amerikanska motorer har ju också haft lite såna tendenser genom åren, rätt bra vrid men inte pigga att gasa med. Och man hade ju stötstänger länge. Så även där inbjuder en sån drivlina och bil till lugnare körning, dom hade ju dessutom ofta mjuk fjädring. Nu kommer ju även laddhybrider, elbilar och vätgasbilar, dom är ju då automatväxlade och där har man ju dessutom extra anledning att köra lugnare för att spara energi och förbättra räckvidd.

Uppdaterat: 2016-09-16 14:32

Kan ni inte skapa en annan tråd och diskutera huruvida automatlåda gör att man kör lugnare och lämna det utanför Audis tråd om att rädda andra vid en olycka och hur få som bryr sig om att ens försöka hjälpa till?

Uppdaterat: 2016-09-16 14:49
*Robban
EnannanRobban skrev:

Kan ni inte skapa en annan tråd och diskutera huruvida automatlåda gör att man kör lugnare och lämna det utanför Audis tråd om att rädda andra vid en olycka och hur få som bryr sig om att ens försöka hjälpa till?

Tack Robban. Och ja, vi kanske ska diskutera automatlådor i en annan tråd?

Uppdaterat: 2016-09-16 16:53
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Ja, nu gled det även in på stötstänger, ännu mer ot....

Uppdaterat: 2016-09-16 18:48

Som jag redan nämnt så brukar ju Vidstige emellanåt vara noga med att trådarna inte får glida utanför ämnet - i alla fall när det gäller hans egna...

Uppdaterat: 2016-09-16 18:53
Pi skrev:

Som jag redan nämnt så brukar ju Vidstige emellanåt vara noga med att trådarna inte får glida utanför ämnet - i alla fall när det gäller hans egna...

;-)

Uppdaterat: 2016-09-16 19:15
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Men om man nu ska ta till sig några erfarenheter från olyckor man kommer till. Här kommer min lista (som inte på något sätt ska se som en norm - det finns helt säkert bättre sätt att agera).

1. Behövs du? Det är väl ganska enkelt att kolla. Om du är tveksam - fråga. Under inga omständigheter ska du "bara" passera. Det kan ju vara så att det är bara just du som har täckning på din mobil - om du nu skulle ha fobier mot blod eller annat.

2. Säkra att du och de andra inte råkar ut för något annat - en bil som inte sett det som hänt och sedan dräper alla..... Detta är viktigt!

3. Scanna av situationen och få en överblick. Tänk efter - det är svårt - jag lovar. Lugn!

4. Kolla så att ingen sitter illa till i bensin med fara för att dö.

Sen kommer det som AL så väl beskrev:

A; Luftvägarna skall vara fria och halsryggen ligga rakt)
B; Andning ( och puls)
C; Blödningar ( stora och små - är det stor så bör man ta det först)
D; Medvetandegrad
E; Skydd (lägg personen i rätt läge, och gör det så bekvämt som möjligt etc)

Det är jobbigt att vara först på plats och har man inte övat så blir det rätt stressigt. Men kom ihåg: vad du än gör, så kan du göra skillnad. Att du skulle göra fel, är nog rätt osannolikt. När det gäller nackskador/smärtor - ta det försiktigt och FLYTTA inte på personen. Fixera på plats. Detta gjorde brandmännen i mitt fall. Caddyföraren som varit ute och irrat (och som slutligen kollapsade i min famn) blev fixerad i sin bil varpå man klippte upp a-stolparna och tog ut honom utan att böja på huvudet.

Uppdaterat: 2016-09-16 19:33
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.
Pi skrev:

Som jag redan nämnt så brukar ju Vidstige emellanåt vara noga med att trådarna inte får glida utanför ämnet - i alla fall när det gäller hans egna...

Ja mister ot regerar, som vanligt!

Uppdaterat: 2016-09-16 20:15
Det är inte lätt att vara enögd, för då har man dubbelt så svårt att se sanningen!

Ja det känns lite utanför att diskutera automatlådor vid en olycka som den tråden avses
Jag var med om en olycka där en ung kvinna dog. var hemskt. Felet var bromsarna på en moped som inte tog.
trots att det var nästan trettio år sedan kan jag inte få ut det från skallen.

Uppdaterat: 2016-09-16 20:42
Lås inga trådar.

Jag har lite svårt för det militära angreppssättet på en olyckssituation.

För ca 20 år sedan blev min bil helt utblåst pga att en dansk långtradare körde mot rött i den korsning jag själv hunnit ut i. Jag såg en stor front komma (80 km/tim) mot min vänstra sida och hann tacka för mig. Vaknade sedan av högt motorljud och av att bilen hade fått ett eget liv och studsande drog genom terrängen på fullgas. Det visade sig vara jag som gasade så jag satte båda fötterna på bromsen när jag såg buskar och träd flyga mot mig i strålkastarskenet och allt tystnade när motorn dog. Min sittdyna var väl ca 15 cm bred efter smällen och jag visste inget om mitt eget skick. Rädd för att brinna inne tog jag mig ut på den oskadade högra sidan av bilen och folk dök upp i mörkret. Det var kvällstid och kallt i luften.

Om man ska analysera i efterhand så var jag i någon slags chock trots att jag var relativt oskadd. Visst, ett nyckelben var brutet och jag hade fullt av glassplitter i vänster ansiktshalva som gav ett visst blodflöde. Det som funkade för mig var att människorna som dök upp frågade mig vad jag önskade. Jag ville ha en telefon för att ringa hem. Sedan ville jag sitta och "vila". Någon ställde sig bakom min rygg så att jag kunde sitta skönt och luta mig. Sedan dök ambulansen upp.

Om jag hade varit medvetslös hade jag kanske behövt kvalificerad hjälp men den kan bli väldigt fel utförd om givaren inte behärskar akut traumasjukvård. Att göra kompression på en person som inte behöver det kan vara farligt för cirkulationen t ex. Så man bör veta vilka tecken som visar hjärt- och/eller andningsstopp. Blödning kan se hemsk ut men behöver inte vara det. Tänker på blödning från skalpen t ex.

Uppdaterat: 2016-09-16 21:43
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Ingen puls eller andning borde vara solklara tecken....
Att hitta puls kan vara trixigt, andningen är lättare, bara lyssna eller känna med ansiktet nära.
Men naturligtvis bör man ha fått hlr utbildning för att ge kompressioner, då ingår fastställande av behovet.
Och finns det behov existerar inte "farligt att göra fel".
Det värsta är den fullständigt meningslösa vecka vi yrkesförare går på kurs för att ta yrkeskompetensbevis.....
Varför inte lägga en av kursdagarna på en första-hjälpen,/hlr utbildning?
Det hade blivit någon vits med skiten, och ytterligare150000 utbildade livräddare i trafiken....
Risken att en av oss kommer till olycksplatsen är ju stor.....
När vi sen uppdaterar vart femte år, får vi en upprepning, för det behövs.
Nä, vi får veta hur man äter bäst och sitter bäst, och att man inte får supa på jobbet om man kör lastbil.....

Uppdaterat: 2016-09-16 22:39

Vore nog inte fel att yrkesförarna utbildades i HLR och helst också att de hade tillgång till en hjärtstartare i sin lastbil. Ingen stor kostnad idag.

Uppdaterat: 2016-09-16 22:59

Så sent som för två veckor sedan kollapsade en närstående på en restaurang en fredagskväll. Vid bordet bakom satt fyra IVA-sköterskor som gick full mode. De saknade dock arbetsledning i form av en läkare och tolkade därför (sett i efterhand ) det mesta helt fel. De sökte och fann det som inte fanns och skärrade därför min närstående rejält. Den ambulans som anlände kopplade däremot på medicinsk utrustning, tog blodtryck/puls mm som sändes till sjukhuset där kvalificerade läkare analyserade alla data. Stor skillnad i hur man lyckades tolka data/symptom.

Uppdaterat: 2016-09-16 23:18
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Ja, jag är ju också militärutbildad och förstår värdet av tryckförband. Har dock för mig att vi hade det i en byxficka men det kan ju ha ändrats. I civila sammanhang tror jag att det är svårt att förstå vad som händer i en akut situation om man inte har en riktigt bra utbildning i ryggen. Kanske militär utbildning funkar men jag är tveksam. Känner man att man kan tillföra något i en nödsituation så ska man kanske agera på det men samtidigt är det väl vettigt att veta sina begränsningar och kanske stå tillbaka. Svåra avväganden.

Uppdaterat: 2016-09-17 00:02
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Jag lobbade ett antal år för HLR-kurs på jobbet. Ett tag efter kursen hade vi ett hjärtstopp på jobbet och hade vi inte gått kursen hade vi varit en kollega kort. I annat fall hade de inte vågat komprimera så det knastrade i revbenen.

Uppdaterat: 2016-09-17 10:35

Man kan tycka att det borde ingå mer träning och kunskap i detta när man tar körkort om det förväntas av en som bilist att man ska ingripa och göra rätt på olycksplatser.

Uppdaterat: 2016-09-17 10:50

Jag är dock lite skeptiskt till att bilister som stannar på olycksplatser ska göra mer avancerade övningar. En typisk sak med bilolyckor är alla nack- och ryggskador. Förr pratades det en hel del om att räddningstjänst regelmässigt klippte upp taket på bilar, nästan oavsett hur skadade nån verkade vara i bilen. Allt för att man i möjligaste mån ska undvika rörelser som kan förvärra skadan. En sån rörelse är ju när man kliver in eller ur en bil.

Att stanna, ringa efter hjälp, samla upp skadade som irrar omkring på vägen, sätta upp varningstriangel är väl rätt givna råd. Sen blir det mer komplicerat och genom att t.ex. leda en skadad och sätta den i passagerarsättet gissar jag att man då kan ha riskerat orsaka att allvarliga ledskador förvärras.

Men förstås, detta är ju nåt en sån utbildningsdel till körkortsutbildning kan ta upp. Och bara att man får lära sig en del om detta kan ju sen göra att man kör lugnare när man väl tagit körkort. Samtidigt kan man undra om det även ska ingå såna frågor vid uppkörningen, både praktiskt och teoretiskt. Det är ju liksom inte grunden för att kunna köra bil att ingripa och ingripa rätt på olycksplatser. Man kan ju dessutom ålägga samma civilkrav på passagerare i bilar.

Uppdaterat: 2016-09-17 11:26

Eftersom man kan lagstadga om det i körkortsutbildningen, var förslaget bra.
För ytterst få hade betalt för utbildningen om den är frivillig, tror jag.
Dessutom är det en stor vinst för samhället om folks insatser kan minska sviterna efter olycksfall, hjärtstopp osv.
Ju fler som kan, desto större chans att hjälpen kommer i tid.
Jag har som sagt gått kurser i olika sammanhang, på jobb, under utbildning, jag är gammal nog att ha gjort lumpen, i mc-klubb i egen regi tack vare medlemmar som brinner för att dela med sig av kunskaper, en hemvärnssjukvårdare, en brandman, och min fru som var rödakorssjukvårdare och sergeant i hemvärnet, bara för att kunna utbilda militärer.....
Men jag säger inte att jag kan, har fått grunderna bara, men kanske sitter det om det händer nåt och jag måste.
Jag försöker hellre än jag står och ser nån dö för att jag inte tror att jag skulle göra rätt.....

Uppdaterat: 2016-09-17 11:33

Det kan ju finnas skador på inre organ som inte syns på utsidan. Sprucken mjälte, fraktur på kotpelaren, hjärnskador eller en aorta som kan brista vid yttre våld på bröstkorgen t ex. Omständigheterna på en olycksplats behöver inte heller vara optimal ur bedömningssynpunkt. Det kan vara mörkt, nederbörd, brand mm. Skadade människor kan kvida eller ropa på hjälp vilket inte automatiskt betyder att de är de mest nödlidande. Jag har stor respekt för den kunskap och erfarenhet insatspersonal behöver för att arbeta optimalt på en olycksplats.

Uppdaterat: 2016-09-17 11:49
Mycket vatten har runnit under hjulen...
duccedriver skrev:

Jag försöker hellre än jag står och ser nån dö för att jag inte tror att jag skulle göra rätt.....

Jag pratade inte om det uppenbara. Exempelvis om en bil brinner eller en person har hjärtstopp. Vad det snarare handlar om är att det sällan är frågan om det och att trafikolyckor har en annan karaktär än andra olyckor.

Uppdaterat: 2016-09-17 11:59

Kort sagt, första hjälpen handlar inte om att ställa diagnos och agera läkare, det handlar om möjligheten för att en person överlever tills kvalificerad hjälp anländer.
Men , vissa är mer handlingsmänniskor än andra och handlar på instinkt.
Mycket av det handlar om att ge information till larmoperatören, som håller kvar uppringaren om möjligt och ställer frågor för att förbereda insatsen.
Ju mer info man lämnar, ju fortare kommer man igång.

Uppdaterat: 2016-09-17 12:57

Frågan kvarstår alltså vad man kan kräva av bilister som hjälper till vid en olycka. Det hela innehåller många frågetecken liksom moraliska dilemma. Jag ser fortfarande inte heller att man kan kräva mer av föraren (som har körkort) än passagerare (som kanske inte har körkort).

Och att ha en lång lista att gå igenom verkar lite för svårt.

Det är ju också så att det räcker med några få som hjälper till vid en olycka så det handlar alltså mest bara om att få några få bilar att stanna direkt vid olyckan och hjälpa till. Dom flesta bilister som kommer efter gör sen bäst i att inte stanna, bara köra förbi i lugn och säker hastighet.

Det handlar också mycket om hur fort hjälp från utbildad personal kan tänkas ansluta till platsen efter att man ringt efter hjälp. Där finns ännu fler frågetecken idag, inte minst med tanke på att vi har en sjukvård under press.

Uppdaterat: 2016-09-17 14:37

Visst kan man läsa en och följa en bruksanvisning när det gäller hur fjärrkontrollen till den nya TV:n ska fungera. Och det gör inget om man gör fel. Men att utan sjukvårdsutbildning och träning påbörja intensivvård utifrån eventuellt memorerade punkter känns lite skakigt. Hur avgör man utan erfarenhet om en person andas eller inte? Det kan vara svårt även för en erfaren sjukvårdare att veta exakt vad som ska göras. Om man däremot beordras hjälpa till av någon som verkligen vet vad hen gör kommer saken i ett annat läge. -"Tryck här", "håll där" osv.

Uppdaterat: 2016-09-17 15:00
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Det handlar ju inte om att kräva, det handlar om att göra vad man kan.
Naturligtvis ska inte alla stanna, men vad jag förstår kunde audi och hans tillfällige kollega behövt ett handtag.....om än aldrig så litet.
Glida förbi, veva ner fönstret och fråga, behövs jag?
Det behöver man inte vara överläkare eller brandman för.....

Uppdaterat: 2016-09-17 15:23

Hur svårt kan det vara? Stanna och gör vad du kan.

F.ö. så kan jag meddela att föraren av Caddyn kollapsade i min famn när han klev ut från förarsätet på sin bil. Han hade då varit inne och rotat i bilen efter sin andra(!) mobiltelefon. Jag fann inget annat alternativ som var bättre än att sätta honom tillbaka i sätet på Caddyn. Bilen är högbyggd och att lägga honom på backen eller få honom att sitta på vägräcket var faktiskt inget alternativ. Men det är klart, om jag fått omkull honom på gatan, så hade ju brandkåren sluppit att klippa upp taket på Caddyn när man kom fram. Jag skulle vilja se någon annan som agerat annorlunda i det läget....

Det är så j-vla lätt att sitta vid en dator och skriva hur man ska göra. Att råka ut för verkligheten är något helt annat.

Uppdaterat: 2016-09-17 22:56
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

AL, mitt raljerande kring att sitta vid datorn var inte någon kritik mot det du skriver här. Tvärtom.

Det jag vänder mig emot är att man (tja, någon) skriver att man i princip ska avstå från agera - alternativt hålla sig passiv för att inte förvärra situationen. Jag kan läsa mig till hur någon kritiserar mig för att jag "dumpade" en skadad i ett säte. #104 förklarar varför.

Uppdaterat: 2016-09-17 23:20
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Jag kan f.ö. meddela att vi (skåpbilsmannen och undertecknad) hade järnkoll på den mest skadade mannens andning. Vi diskuterade detta hela tiden och jag kollade hans andning och hade beredskap för att göra HLR. Jag har för ca 20 år sedan gått en kurs i detta och var rätt skärrad över att få praktisera det IRL. Just det där att göra inandningar på en annan människa kändes väl så där i det läget -men jag hade utan att tvekan gjort det.

Och hela tiden passerade det bilar som sket i det som skedde......

Uppdaterat: 2016-09-17 23:28
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.
Audi A5 SB skrev:

Det är så j-vla lätt att sitta vid en dator och skriva hur man ska göra. Att råka ut för verkligheten är något helt annat.

Exakt det jag sagt hela tiden. Du och andra här har domderat och förklarat vad man ska göra. Gör man inte så är man en dålig människa, inhuman tydligen. Sketna människor.

Jag sa att det är komplicerat och inte givet hur man ska handla. Jag menar att det inte går att kräva av vanliga bilister att man ska ingripa rätt i sånt här om det handlar om att börja göra akut sjukvård. Som jag sa, det är då lätt att det blir fel. Så stanna, ringa efter hjälp är rätt givet om inget gjort det. Sen blir det svårare och en fråga blir då hur fort man kan förvänta sig att den professionella hjälpen kommer, den tiden kan då vara oerhört avgörande. Och det räcker inte heller självklart med att man är medicinskt kunnigt, det krävs rätt utrustning också etc.

Man måste förhålla sig ödmjukt till detta, oavsett från vilken synvinkel det diskuteras. Ska man ställa höga krav på bilister att hjälpa så får man verkligen fundera igenom vad det ska innebära. Måste vara nåt alla klarar av och några enkla förhållningsregler som man rimligen kan följa i en extremt stressande situation.

Också lite störande med tuppfäktning här då var och varannan menar minsann att dom är nåt extra i att agera när det är en tuff situation. Förstår faktiskt inte poängen med det och vad vi talade om här var ju hur gemene man (och kvinna) kan förväntas agera vid en olycka.

Har inte heller påstått att man ska vara "feg" och underlåta att agera. Allt jag sa var att det inte är givet vad man ska göra och att det hela lätt blir oerhört komplicerat. Malande tankar i efterhand blir ju då ett möjligt resultat när man vill väl och har höga krav på sig själv att göra rätt.

Uppdaterat: 2016-09-18 00:05

Även om man inget kan så kan man alltid hålla den skadade sällskap i väntan på hjälp. Man är nog rätt liten när man har råkat ut för en allvarlig olycka.

Uppdaterat: 2016-09-18 09:28

Fast nu får jag nog ta Vidstige i försvar. Han säger inte att man bara skall åka förbi och strunta i vad som hänt utan läs hela hans inlägg innan ni kritiserar honom. Tror inte att Vidstige är mera "omänsklig" än andra men vad man kan och bör göra beror ju helt på hur situationen är och hur den utvecklats efter själva olyckan. Tror ingen som skriver här bara skulle blunda och åka vidare så var lite försiktig med fördömanden. Det är om sagt lätt att vara "duktig" bakom tangentbordet - verkligheten kanske är lite mera komplicerad... Och är det t ex 2 skadade så tror jag inte att 20 människor runt omkring gör större nytta än några färre...

Uppdaterat: 2016-09-18 09:40

Det är självklart att stanna och se vad som kan göras, men det här är ett (extremt) exempel på att det inte är lätt efteråt:
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/vanja-s%C3%A5g-luna-minuter-efter-explosionen-1.3781770

Uppdaterat: 2016-09-18 09:46
Power to the people

Jag kommenterade Vidstiges senaste inlägg (#111) och där finns inget om skattetryck så vi kanske inte behöver dra upp vad som sagts tidigare gång efter annan - oavsett om vi i andra sammanhang inte tycker som honom vilket även gäller mig. Och som jag fattat detta så snackar vi inte bara om den förste som stannat och rimligen ringt 112 - han får säkert instruktioner därifrån. Det som jag uppfattat kritiserats är folk som åker förbi efter att nån/några redan stannat för att hjälpa till och där finns det nog en begränsning i hur många som verkligen tillför nåt eller som bara stökar till det på olycksplatsen. Men det är ju helt beroende på olyckans omfattning - är t ex en buss inblandad så behövs säkert flera hjälpande händer än om bara en människa är inblandad i olyckan.

Uppdaterat: 2016-09-18 10:02

Jag noterar att Vidstige har tagit bort sitt inlägg om skattetrycket, vilket jag tackar för - det var i mina ögon osmakligt och en av skälen till att jag skrivit "lite bistert" här ovan. Eller så var det en moderator som tog bort det.....

I övrigt hänvisar jag till första meningen i #104.

Uppdaterat: 2016-09-18 10:03
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.
Pi skrev:

Jag kommenterade Vidstiges senaste inlägg (#111) och där finns inget om skattetryck så vi kanske inte behöver dra upp vad som sagts tidigare gång efter annan - oavsett om vi i andra sammanhang inte tycker som honom vilket även gäller mig. Och som jag fattat detta så snackar vi inte bara om den förste som stannat och rimligen ringt 112 - han får säkert instruktioner därifrån. Det som jag uppfattat kritiserats är folk som åker förbi efter att nån/några redan stannat för att hjälpa till och där finns det nog en begränsning i hur många som verkligen tillför nåt eller som bara stökar till det på olycksplatsen. Men det är ju helt beroende på olyckans omfattning - är t ex en buss inblandad så behövs säkert flera hjälpande händer än om bara en människa är inblandad i olyckan.

Pi, två (2) bilar stannar vid en riktigt hemsk bilolycka där det ligger en skadad och skriker. Det är i mina ögon riktigt uselt. Som AL skrev - det fanns garanterat en massa som passerade som hade bättre kunskaper kring akutvård än vad jag och skåpbilsmannen hade.

Uppdaterat: 2016-09-18 10:08
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.