Vi Bilägares forum

Regeringen kan tvingas backa från viktiga vallöftet

Regeringen kan tvingas backa från viktiga vallöftet

Reduktionsplikten kan inte sänkas tillräckligt mycket – annars väntar miljardböter.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2022-12-16 10:37

Kommentarer

Ja det är vad många bedömare har varit inne på. Jag har också varit av den uppfattningen tidigare att det bästa sättet att möta tokstollar är att ge dem lite inflytande (dock kanske inte så att man lägger ner kärnkraftverken och skickar landet tillbaks till förindustriell tid). Då upptäcker väljarna tokerierna och avsätter dem i nästa val.

Idag är jag inte länge lika säker på att (s) får tillbaka sina gamla väljare från SD. Jag tror tvärtom att SD kommer växa också i nästa val. Dels ingår de inte i någon regering, vilket jag tror var ett medvetet val, och dels kommer vi gå mot betydligt sämre tider där missnöjesyttringar normalt sett har en tendens att växa sig starkare.

Det jag tror kommer hända i nästa val är att Nyans kommer in i Riksdagen och då med röster från främst sossar och kommunisterna.

Vid en sådan situation kommer den politiska kartan ritas om ganska ordentligt.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-28 14:40
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Folk generellt vet att SD ligger bakom många delar i Tidöavtalet och det kommer inte gynna SD. För övrigt är SD inte i opposition även om de står utanför regeringen. Väljarna kommer inse vilken populistbubbla SD är.

Uppdaterat: 2022-12-28 16:50

Där tror jag du tänker helt fel Axa. SD:s väljare har givit dem mandat att på det ena eller andra sättet genomföra de reformer som finns i avtalet. Det som möjligen kan hållas emot SD är att de inte fick in tillräckligt av det som väljarna (de som utser sina företrädare i en representativ demokrati) vill ha.

Det tror jag också är ett av skälen till att SD inte krävde att få ingå i regeringen. Då kan man ju alltid skylla på att man inte hade tillräckligt med mandat (egen majoritet) att genomföra sin politik fullt ut.

En annan viktig del i det här är vad SD egentligen företräder. En stor del av de frågor som de företräder har ett starkt stöd ute i befolkningen. Allt från kriminalitet till kraftiga inskränkningar i migration är SD;s huvudfrågor, och saker som väljarna anser är viktiga. Skall man tappa de väljarna måste nog de frågorna prioriteras ned i opinionen först, eller förändras så de bättre passar in på ett annat parti.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-28 17:28
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

AL kanske har missat att i senaste mätningen av Novus tappade 1,7 procent. Förmodligen en hel del besvikelse över de populistiska löftena. När det gått fyra år kommer fler inse att SDs migrations- och kriminalpolitik inte kommer fungera i verkligheten. Väljarna kommer bli varse om det och efter nästa val blir det rödgrönt igen. SD gissar jag kommer få mellan 10 och 15% av stödet.

Uppdaterat: 2022-12-28 17:55

Axa, hur vet du att S och MP kommer fortsätta vilja ligga med varandra?
Denna blockpolitiken är inget annat än ett resultat av vårt politiska system. En ständig kohandel från alla håll och kanter för att få makten. Ger oproportionerligt stort inflytande för marginalpartier.
Vore bättre att största partiet bildar regering, färdig med det. Sen får man föra sin politik så man får stöd för den i riksdagen.
Nu har vi haft många år av decemberöverenskommelse, januariavtal, Tidöavtal…..
En jäkla pytt i panna.

Uppdaterat: 2022-12-28 18:27

Suck, ja Axa, jag vet sedan tidigare diskussioner att kunskaperna och förmågorna för att dra slutsatser från enskilda mätningar är, hmm, ”begränsade”, men jag tror jag förstår din tes, eller snarare önskan.

Att SD får 10-15% i nästa val kräver nog något otroligt omstörtande. Inte ens skandaler med tokar springandes med järnrör, kriminalitet (som är den högsta bland alla partier) eller rent avskyvärda uttalanden får partiet att tappa makt. Skall man ned till de nivåerna måste opinionen svänga i en helt annan riktning, vilket jag inte tror blir fallet med tanke på styrkan i den kommande lågkonjunktur som mp med stöd av Putin fixat fram.

Jag tror tvärtom att de kommande åren kommer gynna partier som SD och Vpk samt inte minst Nyans. De senare kommer slå undan benen på både sossarna som vpk- och måhända även i någon mån SD.

Det är där det största hotet ligger för (s) just nu.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-28 18:35
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Snoid, det finns fler partier som är ”gröna”.

Uppdaterat: 2022-12-28 20:18

Härlig narcissism från ALs sida. Han har ju utomordentlig analysförmåga och kan med större säkerhet förutspå hur väljarna tänker om fyra år. Haha, vilken patetisk pajas.

Uppdaterat: 2022-12-28 20:20
Axa skrev:

Härlig narcissism från ALs sida. Han har ju utomordentlig analysförmåga och kan med större säkerhet förutspå hur väljarna tänker om fyra år. Haha, vilken patetisk pajas.

Nu är det ju inte jag som påstår att SD får 10-15% i nästa val med utgångspunkt i ett stickprov gjort 3,8 år tidigare och som dessutom inte visar det. Det är ju Axa som via sina höga ” ”kvalifikationer” från rännstenen som gissade det.

Jag tror att det krävs något mer revolutionerande än att man inte fick fullt gehör för sin politik i ett avtal för att hamna på de låga nivåerna. I alla fall om vi pratar 10%.

Men vi får väl enas om att Axa sin narcissistiska vana trogen sätter sina egna gissningar högre än andras och sedan projicerar allehanda epitet på andra när de svarar med vad de tror. Även om det i grunden nog främst handlar om att Axa försöker dölja sina egna mindrevärdeskänslor.

Det är väl bara att inse att Axa inte förmår bättre än så här.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-28 20:44
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”
Axa skrev:

Härlig narcissism från ALs sida. Han har ju utomordentlig analysförmåga och kan med större säkerhet förutspå hur väljarna tänker om fyra år. Haha, vilken patetisk pajas.

Nja, även om du inte gillar A.L så finns det en hel del analytisk kunskap bak det nicket. Så skulle tro att han inte är så långt borta från det faktum vi kommer ställas inför om knappt fyra år. Trotts att det bär emot din egen ideologi.
Sen att det kryddas med sarkasm må så vara, mig stör det inte. Brukar vara vanlig inom akademiska kretsar.

Uppdaterat: 2022-12-28 20:42

Guran - din sista mening i inlägget ovan håller jag inte med om - tvärtom. Ju högre kunskapsnivå - desto respektablare brukar man uttrycka sig. Sen kanske sarkasm stör de som utsätts för det lite mera än de som klarar sig ifrån denna onödiga del av en diskussion mellan människor som inte känner varandra.

Uppdaterat: 2022-12-28 20:52

Snoid. Personer som Axa klarar inte av analytiska resonemang. Det förstärker deras egna känsla av misslyckanden. Det är därför Axa aldrig kan medge några svagheter i sina resonemang, eller ens inse att det finns andra perspektiv. Klassiska skenmanövrar och personangreppen ersätter det konstruktiva resonemanget. Viket nu åter syntes i denna tråd.

Därav reaktionerna här i trådarna.

Visa dig inte svag för då hugger någon. Är man präglad i den miljön är det klart att man alltid måste ha taggarna utåt.

Men vi är som sagt inte på kåken nu

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-28 22:06
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Snoid
Ärligt talat ger jag inte mycket för ALs analytiska förmåga när det gäller politik. Ett typiskt problem när det gäller narcissism är att man överskattar sin egen förmåga och generaliserar sin expertis till en massa områden. Det ser vi gång på gång med AL. Är han inte expert på politik så är det kriminalitet, psykologi eller what ever.

Uppdaterat: 2022-12-28 22:08

Det enklaste sättet Axa är att bemöta mig i sak (i det här fallet politik) och ta ett resonemang kring det. Du angav en tes om att SD skall sjunka långt i kommande val. Jag svarade på det och eftersommaren dessutom innehöll siffror inom min expertis gav jag min syn. Och baserat på det kommer det påståenden om narcissism och allehanda dumheter.

Om det är Axa;s version av en debatt så får det stå för honom. För mig är det tydligt att det handlar öm andra saker och tillkortakommanden som han nog lämpligen just får hjälp med hos en psykolog.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-28 22:23
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”
Axa skrev:

Snoid
Ärligt talat ger jag inte mycket för ALs analytiska förmåga när det gäller politik. Ett typiskt problem när det gäller narcissism är att man överskattar sin egen förmåga och generaliserar sin expertis till en massa områden. Det ser vi gång på gång med AL. Är han inte expert på politik så är det kriminalitet, psykologi eller what ever.

Nja, expertisen som A.L besitter är inom analytisk databehandling (om jag nu får gissa utan att veta) därav bla. hans expertis inom djupstudier av trafikolyckor.
Dvs samla fakta och analytiskt behandla dom och dra/beräkna möjligt utfall.
Men jag kan så klart ha fel, men kan du basera en diskussion på fakta/data/utfall istället för ideologi så tror jag nog mycket är vunnet.
Även politik får så klart att basera på fakta snarare än ideologi, även om hela politiken är ideologiskt baserad. Annars hade vi Sverige AB och en VD som styrde företaget Sverige.

Uppdaterat: 2022-12-28 22:39

SD är i grunden ett missnöjesparti med populistiska inslag. De har vunnit väljare i opposition. Nu är de en del av regeringsunderlaget och även fast de inte är i regering så sitter de i en rävsax. De behöver leverera och har till och med formulerat ett antal ”löften” genom Tidöavtalet.
Problemet är att deras egna väljarbas kommer drabbas av en del av förslagen om de går igenom. Till exempel strängare gränskontroller och visitationszoner.

Är det några som avskyr strängare gränskontroller så är det skåningarna. Ingen vill ha tillbaka situationen 2015/16.
Oavsett om de får igenom strängare gränskontroller (trots att det förefaller vara olagligt) eller inte så kommer SD tillsammans med regeringen få skulden för misslyckad politik.

Slutligen. Många av de väljare som anslutit till SD från både rött och blått har gjort så av missnöje. De är lika benägna att röra sig tillbaka ifall SD inte levererar. Man kan i och med den senaste opinionsmätningen skymta början av ökat missnöje med missnöjespartiet.

Uppdaterat: 2022-12-28 22:55

Ja nåväl Snoid, det är snällt av dig att du försöker. Men Axa gör som han brukar. Han klarar inte bättre än så här. Men om vi nu tittar närmare på de siffror som Axa bygger sin gissning på så har SD tappat - i alla fall om man vill tro det. Men i sanningens namn är förändringarna såpass små att de inte hamnar inom annat än slumpavvikelsen. Novus anger att förändringarna är mycket osäkra, vilket jag helt delar. Detta av ett par olika anledningar:

Mätperioden (31 okt-27 nov), när data har samlats in kan innehålla en rad händelser som avviker från normalläget. Detta är ett ganska känt problem inom statistiska sammanhang. Hur Axa kan använda denna period för att prediktera ett utfall om fyra år är för mig en gåta. Men han kanske känner till någon ny revolutionerande metod som vi övriga missat?

Svarsfrekvensen - som anges till 3682 personer redovisar inte urvalets storlek. D.v.s storleken på bortfallet är okänt. Jag hittade inga siffror på det och om eller hur det har bearbetats. Bortfallet är ett stort problem i alla mätningar och skapar uppenbarliga bias. För vad tycker de som inte väljer att svara? Man har ju resonerat kring om det kan finnas dolda mörkertal just hos SD:s väljare. Den frågan är vad jag förstår ännu inte ordentligt utredd. Hur Axa kan använda dessa observationer för att prediktera ett utfall om fyra år är för mig en gåta. Men han kanske känner till någon ny revolutionerande metod som vi övriga missat?

Novus frågar av uppenbara skäl inte hela svenska folket, utan gör ett urval. Man säger att det är helt Obundet slumpmässigt urval men problematiserar ändå de utmaningar som finns för att hamna där. Och eftersom man inte har frågat alla så är detta en skattning. Man anger ett 95% konfidensintervall, men tyvärr inte variansen eller p-värdet så det är svårt att dra några egentligen slutsatser om vad där egentligen står.

Enligt NOVUS har det skett en liten förändring av SD-väljare som dels går tillbaka till sossarna, till M och till soffan. I vilken grad anges inte heller.

Stödrösterna (de som taktikröstar och som räddade kvar både Liberalerna och Tokstollarna i senaste valet) skattas hos SD till 1,8% (av valresultatet). Hos tokstollarna var andelen istället över 30% så utan en massa taktikröstare hade vi blivit av med tokarna ur Riksdagen. Stödrösterna är problematiska eftersom de är just så flyktiga och kan därför inte användas för att spegla någon egentlig trend inom väljaropinionen. Förändringarna på någon procent hit eller dit så tätt inpå valet kan alltså (om vi bortser från de rent mättekniska problemen som är svårvärderade eftersom de inte redovisas) lika gärna spegla ett mönster där stödrösterna återgår till sina tidigare partier eller verkliga sympatier. Och det stämmer ju ganska bra överens med tesen att den största andelen gått tillbaka till sossarna.

Ett tips från min sida är att man kollar in mätningars mätning som publiceras av Göteborgs Universitet. Där försöker man med hjälp av olika statistiska tekniker sammanväga de mest tillförlitliga opiniosmätningarna till ett resultat. Syftet är att inte - likt Axa - dra för långtgående slutsatser av ett enda resultat.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-29 00:31
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Ytterligare patetiskt inslag från AL. Jag redogör ovan men naturligtvis hakar AL upp sig på mätningen.
Opinionsmätningarna är det vi har mellan valen, oavsett vad ”geniet” AL anser. Naturligtvis är det valresultat som gäller och när det gäller opinionsmätningarna får man snarare utläsa trender. Hur som helst, så är det inte opinionsmätningen per se jag utgår ifrån utan den politik som har presenterats och SDs position som regeringsunderlag.

Uppdaterat: 2022-12-29 10:49

Ja jag går igenom mätningen med dig eftersom du helt uppenbart inte vet vad en mätning är för något, eller hur du skall tolka vad där står. Och helt i linje med din socioekonomiska position samt mindrevärdeskänslor tar du det som ett personangrepp istället för att lära dig något nytt. Du kan helt enkelt inte bättre än så här;-)

Axa skrev:

AL kanske har missat att i senaste mätningen av Novus tappade 1,7 procent. Förmodligen en hel del besvikelse över de populistiska löftena. När det gått fyra år kommer fler inse att SDs migrations- och kriminalpolitik inte kommer fungera i verkligheten. Väljarna kommer bli varse om det och efter nästa val blir det rödgrönt igen. SD gissar jag kommer få mellan 10 och 15% av stödet.

Det går alltså inte att finna stöd för ditt eget påstående ovan via din egen referens, eller mätning. Skälet till vantolkningen är att Axa inte som vanligt vare sig förstått eller läst den, varvid han övergår i en egen normativ tolkning och drar slutsatser fyra år framåt i tiden baserat på denna enskilda observation.

Axa skrev:

Naturligtvis är det valresultat som gäller och när det gäller opinionsmätningarna får man snarare utläsa trender.

Nej Axa, du kan inte utläsa någon trend via den mätningen. Det påståendet visar ju bara att du inte har en susning om hur en trendanalys ser ut, eller fungerar. Och uppenbarligen kollade du heller inte upp mätningarnas mätning från Göteborgs Universitet där trenden är något man på något sätt försöker skatta - om än med stora osäkerheter.

Men en sak är du i alla fall inne på - även om det förstås sker omedvetet. Och det är att trenden i opinionen måste ändra sig för att partierna skall öka eller tappa. Sådana skattningar görs också av SOM-institutet vid Göteborgs Universitet. https://www.gu.se/som-institutet

Så vi återkommer till det jag skrev ovan och som fick Axa att känna sig så dålig att han måste haspla ur sig allehanda okvädingsord om min psykologiska status som svar(det enda han kan få ihop för man medger ju inte att man har fattat fel i Axa:s sfär). Min tes är att om ett partiet överlever skandaler med järnrör, grova uttalanden, egen intern brottslighet och dessutom är det mest granskade partiet i Riksdagen. Då är min tes att de även kommer att överleva ett val också så länge som väljarna anser att kriminalitet, migration och integration är de viktigast frågorna (samt sjukvård och några offentliga inrättningar till) och detta oavsett utfallet från Tidöavtalet. Och jag kan inte se att det kommer att ändras såvida inte något väldigt drastiskt inträffar. Hittills har det inte skett, ja bortsett från Putins stolligheter då.

Det enda som jag tror kommer skrämma iväg opinionen är en mycket extraordinär händelse, såsom att Axa:s föredöme Putin handgripligen hotar med ett väpnat angrepp mot Sverige (kör fram lite båtar, flyger etc). Vid sådana händelser brukar väljarna prioritera de stora partierna (som (s), (m).

Men vi får väl hoppas att vi slipper mera sådant.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-29 12:07
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

AL måste har lässvårigheter. Demensen kryper på? Men uppenbart att narcissismen är intakt när man gör ett långt utlägg om i praktiken inget substantiellt.

Uppdaterat: 2022-12-29 13:12
Axa skrev:

AL måste har lässvårigheter. Demensen kryper på? Men uppenbart att narcissismen är intakt när man gör ett långt utlägg om i praktiken inget substantiellt.

I Axa:s värld är man dement när han inte förstår. Så fungerar det måhända i rännstenen vad vet jag.

Du klarar inte av att föra ett vuxet resonemang. Du är helt enkelt inte kapabel till det. Du har inte en susning om det du uttrycker dig om och måste då ersätta din inkompetens med en massa imbecilla påhopp när du får saker och ting serverade för dig. Mindrevärdeskomplex som sagt.

Tyvärr finns det inget IQ-test för att kunna skriva här i trådarna och ej heller någon form av adekvat uppförandekod, därav att Axa fortfarande är kvar.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-29 13:40
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Så…AL tycker det är jobbigt att bli kallad saker? Han kanske bör tänka på det själv när han sprider sin dynga.
Men det är ju tydligt att han är inkompetent när han inte, utan att göra ett långt utlägg om ingenting, kan komma med något substantiellt.

För övrigt kunde folk på kåken uppföra sig bättre än AL. Men med ALs självuppfattning som övermänniska så är han i tron om att vara sig överlägsen alla.

Uppdaterat: 2022-12-29 14:02

Om man tycker att något saknar substans, vilket ju är grundproblemet i Axa:s eget resonemang ovan - så förklarar man varför.

Jag har förklarat varför Axa:s tidigare påståenden var just substanslösa, både genom att tvärtemot vissa andra läsa själva undersökningen och dessutom förstå innehållet i densamma och dessutom känna till innebörden i en trend (vilket Axa inte heller har förstått). Och det är precis DÄR skon klämmer för Axa, att hans oförmågor åskådliggjorts.

Och nu är han kränkt över det och kommer med en massa påhopp som alla handlar om att han bara vill komma runt själva diskussionskärnan eftersom han inser att han inte bemästrar den.

Det krävs som sagt inget IQ-test för att skriva här utan även kåkfararna kan sitta och klistra ned trådarna med en massa substanslöst svammel som ändå inte håller för en analys - vilket nu återupprepats....

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-29 14:46
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

A.L - känner du aldrig att du gått alldeles för långt i dina nedlåtande kommentarer om dina meningsmotståndare i dessa spalter ? Det går faktiskt att lägga ner fortsatta diskussioner om man inte är överens så kanske vi slipper alla dessa nedvärderande kommentarer om andra debattörer. Som man bäddar får man ligga så du har uppenbarligen också dragit med dig Axa, tyvärr. Men normal moderering så hade inte dessa utfall mot meningsmotståndare accepterats.

Uppdaterat: 2022-12-29 14:57

Jo jag anser att det hela gått för långt när man sitter och ber folk att dra åt he.vete som Axa gjort, eller en radda andra påhopp som även denna tråd innehållit.

Men av någon märklig anledningen skuldbelägger du offret.

Men Pi kan annars fortsätta att svara för Axa så kan vi ta diskussionen tillbaka där den var FÖRE en viss person kvaddade den för att slippa blottlägga sin egen inkompetens.

Vill Pi diskutera fakta är jag den första att ställa mig på kö. Axa vill ju inte det.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-29 15:06
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

A.L - nu skyller du ifrån dig - igen. Alldeles för ofta är det du som kastar den första stenen som sen triggar andra, t ex Axa, och sen vill du göra dig själv till offret. Låt bli att fortsätta diskussioner som inte kan ske med respekt för andra. Och det sistnämnda gäller givetvis också dina meningsmotståndare.

Uppdaterat: 2022-12-29 15:30

Så Pi har alltså inget att säga i sakfrågan d.v.s före begåvningsreserven kvaddade debatten?

Fortsätt gärna där istället, det är jag den första att applådera.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-29 15:45
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Som vanligt har AL undanträngt sina egna tillkortakommanden. När jag i tråden ändå redovisar vad jag bygger mina antaganden på så hakar AL upp sig på oväsentligheter och som vanligt genom att göra ett långt utlägg tomt på innehåll.

Något som så ofta återkommer när AL argumenterar. Långa inlägg utan något väsentligt nytt. Det blir mest upprepningar av i princip samma sak gång på gång. Samt inbäddad härskarteknik med pekpinnar om kåkfarare, begåvningsreserv och tokstollar. Utan någon som helst självreflektion.

Enligt AL är alla andra inkompetenta, utom han själv.

Uppdaterat: 2022-12-29 15:51

Jo vi läste detta och den senare omskrivningen där du försökte släta över det hela likaså.

Axa skrev:

AL kanske har missat att i senaste mätningen av Novus tappade 1,7 procent. Förmodligen en hel del besvikelse över de populistiska löftena. När det gått fyra år kommer fler inse att SDs migrations- och kriminalpolitik inte kommer fungera i verkligheten. Väljarna kommer bli varse om det och efter nästa val blir det rödgrönt igen. SD gissar jag kommer få mellan 10 och 15% av stödet.

Men låt oss konstatera att Axa spekulerar vilt, vilket jag inte har några som helst problem med snarare än kommer med något med substans.

Att han sedan inte förstår grundläggande teoretiska resonemang kan ju inte han hjälpa heller.

Så frågan kvarstår på vilka grunder SD kommer att hamna på 10-15% i nästa val bortsett från gissningarna som Axa fick ihop för att rädda ansiktet?

Skall jag vara helt ärlig så tror jag att SD kommer att kvarstå och bli ett normaliserat parti. Beroende på hur man spelar sina kort någonstans kring den storlek där man är idag.

Den nye ”satan” blir istället Nyans som kommer slå undan benen för både sossarna som vpk. Det kommer att påbörjas i nästa val när de kommer in i Riksdagen drivet av kompensationskrav från deras medlemmar som fått det tuffast i lågkonjunkturen.

En vild gissning ger mig 5-7% som ett första steg. Sossarna blir dem som får släppa till mest röster vilket får anses lite ironiskt eftersom det är just (s) maktbegär som möjliggjort att tokstollarna kunnat bidra till den höga inflationen.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-29 16:11
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Är det inte dags för moderatorerna att steppa in? Börja gå allt för långt det här. Avstängning någon!

Uppdaterat: 2022-12-29 17:13

Jo det borde de gjort redan när Axa skrev de mest sjuka saker till mig i en tidigare tråd.

Men inget hände.

MVH AL

Uppdaterat: 2022-12-29 18:45
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”