Vi Bilägares forum

Vad är premium?

Vad är premium?

Vad är premium, detta positivt värdeladdade ord? Ingen definition finns, bara känslor och åsikter. Konsensus tycks vara, att Audi/BMW/MB är premium, men får eller kan något annat bilmärke bli premium? Lexus borde höra dit, men nämns inte ihop med de fina tyskarna.
Själv tycker jag att min 10-åriga Toyota är premium, eftersom den aldrig har haft något fel, vilket jag tycker är det viktigaste i mitt bilinnehav. Ingen kan bevisa för mig att den INTE är premium. Jag har förresten en osynlig enhörning i min trädgård. Kan du bevisa att den inte finns?

Uppdaterat: 2021-10-06 14:49

Kommentarer

Den definitionen är nog ganska svår att fastställa. Det beror nog på vem du frågar.
Premium för tillverkaren är väl en produkt där de satsat på att förmedla en känsla som gör att folk betalar mer. Sen att premium därmed skulle vara synonymt med "kvalitet" är nog inte självklart? Tror du är inne på rätt spår, det som är premium för dig, är ju premium för dig? Klockrent om du är nöjd med din 10 år gamla Toyota. För egen del kan jag inte så lätt säga vad som är premium för mig. Troligen inte Toyota (även om jag gillar problemfria fordon), det är i sanning svårt att "ta på".

Vad gäller osynliga enhörningar känns de allt vanligare och vanligare, senast jag misstänkte att en varit framme var idag när jag körde förbi en bensinstation, det stod "19:19" för nån brännbar vätska de sålde på pump, måste varit ett skämt?

Uppdaterat: 2021-10-06 14:58
/Hilife

När man lyckas ta mycket mera betalt för nått som egentligen inte är bättre.

Uppdaterat: 2021-10-06 15:14

Frågar du 20 olika personer om vad som är premium kommer du att få 20 olika svar.....
För mig är det teknik, design, känsla, varumärke, funktioner i framkant och "det lilla extra" som är premium.
Vill helt klart påstå att innebörden av ordet premium i bilsammanhang ändrats rejält under åren i takt med vad som skiljer olika bilar och märken åt ändrats i samma takt.
Att kalla en Toyota premium innebär nog mest att ens takt med nutiden inte är så närvarande längre.
Hållbarhet i en produkt är bra och positivt, men jag anser inte det handlar om huruvida nåt är premium eller ej.

Uppdaterat: 2021-10-06 15:20

För mig är premium bland annat bra materialval på insidan. Kvalitetsstolar av bra material och så lite hårda ytor av plast som är möjligt, helst inga alls.

Säg att du köper en billig skitbil, för det första får du säkert inte en bra bilstereo i den som man skulle få i min mening om det är premium, men om man skulle köpa till det i efterhand med baslåda och förstärkare så vill man ju inte att saker i bilen ska vibrera och skapa missljud när man drar på lite volym. Alltså plastiga klena delar i bilen. Det är en sak.

Andra saker är en perfekt ratt som inte är för hård, men inte för mjuk. Saker som rattvärme, värme på framrutan, åtminstone som tillval. Självklara saker är backkamera som standard, stor och tydlig och lättanvänd skärm/multimediasystem. Bra prestanda på bilen även i mindre klasser.

Kan säkert rada upp mängder med saker, men för att sammanfatta det viktigaste. En bil som har mycket bra material i hela inredningen som får dig att känna att det här är en riktigt fin bil, en dyr bil och mycket bättre än de enklare 300 000 kronors bilarna du haft.

Med det sagt så börjar allt fler tillverkare komma med mer premium känsla även i billigare klasser, i alla fall om du frågar mig, men det märks snabbt när det är för plastigt.

Uppdaterat: 2021-10-06 18:50
- Peugeot e-208 GT 2022

Att bilar inte krånglar är basnivån. Premium är att få något extra. Man ska känna i produkten att det är gjort bättre än "det får duga". Funktioner behöver inte vara extremt ovanliga, men det man tar i ska kännas väldimensionerat och ska vara av det material det ser ut som. Metalliserad plast eller kolfibermönstrade ytor pålagda som dekoration drar omedelbart bort premiumstämpeln.

Uppdaterat: 2021-10-06 18:56

Mercedes är premium. Varför?
Jämför man mot andra bilar så får man aldrig känslan att något är "good enough". Det är alltid bra.
Samma sak kanske fungerar i andra bilar, men inte riktigt lika bra.

Kvalitet och premium är inte samma sak men hänger ofta ihop.

en Volvo 740 är inte särskilt premium om man jämför med en lika gammal Mercedes eller BMW, men det är bra kvalitet.

En Audi A6 är premium jämfört med en lika gammal Volvo men inte så jättebra kvalitet.

Vindrutetorkarautomatiken går igång vid start på en Toyota om den är på även om det är fruset och gör att tokarmotorn går varm eller har sönder torkarbladen.
På en Mercedes börjar inte torkarna vispa förrän bilen är i rullning eftersom rutorna förmodligen är skrapade då. Det är mer premium för att någon tänkt ett steg till.

Uppdaterat: 2021-10-06 19:32
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Lason 1
Ganska bra summerat.

Uppdaterat: 2021-10-11 19:52