Vi Bilägares forum

Beställde en Elbil (Opel Corsa)

Beställde en Elbil (Opel Corsa)

Har så varit inne och beställt min första, och troligen enda, helt nya bil och tillika en elbil.

Personligt tycke och pengar fick styra, så det blev en Opel Corsa e Edition 136hk med 50kWh batteri.

Men många bilar har provats. Soul EV, Hyundai Kona, Hyundai Ioniq, Golf GTE, E-Golf, Leon Hybrid, Renault Zoe (både gamla och nya) är några.

Provade sedan en Peugeot 208, trevlig bil att köra men en lite för tuff inredning...
Åkte hem och googlade och såg att Corsan kom som elbil 2020 och det var minsann samma under skalet som 208, fast med en trevligare inredning och RIKTIGA reglage till bl.a värmen. Har torra fingrar så vill verkligen inte ha touch till viktiga grejer... Jag hade helt missat att PSA köpte Opel av GM...

Några turer fram och tillbaka så slog jag till innan kampanjen gick ut och bilen kommer om 6-8 veckor.

Stort steg för min del då jag köpte min nuvarande dieselmerca för att den går snålt och får dra tunga släp. Kör runt 3500-4000 mil varje år och har tröttnat på att det är så jäkla dyrt att tanka. Eftersom jag bara kör längre än ungefär räckvidden på just den bilen ett fåtal gånger om året (vilket jag kom fram till efter en rejäl självranssakan) så har jag räknat, ringt runt, tagit långa provkörningar och tittat på tester och kom fram till att fan, jag kör på det! Ska det va nån gång ska det vara nu, för nästa år har jag ingen inbytesbil som räcker till, och bilen har gått 25k mil och fyller 10 nästa år, och även om den hittills aldrig krånglat eller gått sönder så kommer det nån gång, och då blir det dyrt.
Alla stora, tunga släp då?
Visade sig att det inte är mer än 10-20 gånger per år jag kör släp, så de kommer framöver få hanteras av en 1988-års Jeep Comanche 4,0 istället som jag köpte för några år sedan. Bra skattefri bil och också får köras i vissa miljözoner och som kompenserar CO2-tappet från elbilen när den körs ;)

Rapporterar vidare när bilen kommer!

Uppdaterat: 2020-11-28 02:37
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Kommentarer

saabnisse skrev:

Lason, det är semestertider och pandemi och chipsbrist.
Det måste du ha överseende med!

Det har jag. De hade dock inte ens beställt gångjärnet, dom skulle göra det i veckan som var. Och det är klart, då tar det ju tid.
Fönsterhissarna lär dom inte behöva beställa något till, dom funkade ju innan mjukvaruuppdateringen :D Säkert bara nån bugg nånstans.
Vänta är inte min starka sida antar jag... :D

Uppdaterat: 2021-08-22 21:52
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Helt OT, men jag har bytt gångjärn på bilar 2 ggr, och det tog väldigt olika lång tid.
Suzuki Swift -88. Vid första service vid 1000 mil var det påpekande att övre gångjärnet på förardörren glappade, jag hade inte märkt nått själv.
"Vi beställer hem ett, det måste lackas, så vi hör av oss när du kan komma hit o byta det"
De ringde efter en vecka, bytet tog en kvart medans jag tittade på.

Citroen Jumpy -95. Jag reklamerade gångjärnen på bakdörrarna som började oxidera så färgen ramlade av (aluminium)
"Vi tar det med garantiavdelningen och hör av oss"
Garantiavdelningen var tydligen ganska långsamma, för det tog flera månader innan nån hörde av sig, och jag blev hänvisad att lämna bilen på en fristående plåt o lackverkstad. Det tog ytligare några veckor innan jag fick lämna bilen, och 3 dagar innan jag fick tillbaka den.

Uppdaterat: 2021-08-22 23:17

4000 mil nu.

Gångjärnet kom hem 15 september, dom skulle höra av sig igen när det var lackerat. Långsam torktid på färgen :D

Uppdaterat: 2021-10-03 13:10
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Skulle vara lite intressant att höra lite erfarenheter efter 10 månader och 4000mil i en elbil. Skulle du gjort om det, köpt en elbil igen? Fördelar/nackdelar. Vad skulle du ge för råd och tips till oss som spanar runt, nästa bil ska vara en elbil.

Uppdaterat: 2021-10-03 17:07
Optimus skrev:

Skulle vara lite intressant att höra lite erfarenheter efter 10 månader och 4000mil i en elbil. Skulle du gjort om det, köpt en elbil igen? Fördelar/nackdelar. Vad skulle du ge för råd och tips till oss som spanar runt, nästa bil ska vara en elbil.

Med facit i hand: Absolut!
Om inte fossila bränslen på något magiskt vis blir billigare än el kommer jag förmodligen inte köra något annat än elbil som brukis framöver. Man vänjer sig sjukt fort vid att aldrig behöva tanka till vardags. Mitt rekord är 800 mil utan att stanna för att ladda, utan det har alltid varit ärenden jag ändå skulle göra.
Det jag saknar är dragkroken, om än bara 400 kg, det räcker för att köra lite skit till toppen i ett gallersläp. Extra störigt är det eftersom samma bil med vanlig motor får dra 1200 kg, så det är inte tågvikten som det faller på. Dock kommer ju fler och fler elbilar med krok och en del har även vettig dragvikt så det är snart ett icke problem.

Har inte haft några problem på långturer heller, man stannar vid en skapligt snabb laddare, bökar med det värdelösa appsystemet men när det väl är igång är i regel bilen färdig före dig om du ska äta något och gå på toa m.m.

Vill inte påstå att elbil är guds gåva till mänskligheten som många andra men vågar påstå att väldigt många som säger att dom inte kan ha en elbil p.g.a räckvidden m.m absolut skulle kunna det om de verkligen rannsakade sig själva och funderar över hur mycket dom egentligen kör.

Jag kör runt 4500-5000 mil per år, det går nog inte med en elbil tänkte jag.
Rannsakade mig själv och insåg att det längsta jag kör någorlunda regelbundet utan laddmöjlighet är 20 mil, alltså behöver inte bilen gå längre än runt 25-30 mil egentligen. Efter lite reserch kom jag fram till att batteristorleken delat på 2 är en rimlig uppskattning när man jämför bilar och i mitt fall har det visat sig stämma riktigt bra.

Fördelar: Man behöver aldrig tanka. I normal körning om man har laddmöjlighet hemma är det bara att åka, behöver aldrig fundera på att stanna på macken.

-Ju saktare man kör ju mindre drar den, kör man i stan eller långsamma 70-80 vägar kan man mycket väl straffa ut WLTP-siffrorna.

-Sen går det tyst. Man blir en lugnare och mer harmonisk förare av det.

-Kul att köra, även motorsvaga känns pigga för att dom svarar så direkt på gasen.

-DTE (som kallas GOM på elbilar för Guess-O-Meter) är mycket mer exakt på elbilar. Stämmer nästan exakt på min bil vilket gör att den går att lita på.

Nackdelar: Vad elbilskramarna än säger så är det inte samma flexibilitet. Det är stor skillnad på räckvidd på sommar och vinter, jag kommer runt 30 på sommaren och runt 20 på vintern när det är svinkallt. Även om åtgången på energi rent kW-mässigt för att värma kupén är ungefär samma så har man så mycket mer energi med sig i en fossilbil (nästan 10kWh per liter diesel) att det inte märks så mycket.

-Alla jävla appar. Hatar det. Krångel, lagg, dålig mobiltäckning, appen har uppdaterats och glömt alla uppgifter, du har loggats ut p.g.a inaktivitet, godkänna med bank-id... Allt är ett jäkla skämt, lägg av liksom. Jag vill blippa bankkortet och ladda. Eller en tagg, eller lillfinget, skiter egentligen i vad bara det är EN och endast EN sak som alltid fungerar överallt, iaf på snabbladdare. På stan kan dom göra som dom vill.

-Olika pris för olika kunder. Hos framförallt ett laddnätverk kan en kund betala 3,50/kWh och den bredvid 8:70.

Tips från coachen:
- Kolla vad det är för laddoperatörer i de städer du oftast är i och skaffa taggar/kort för dom. Jag jobbar i Oskarshamn och har familjen i Kalmar alltså har jag laddkort hos E-on (Oskarshamn) och tagg hos MER (Kalmar), detta för att snabbt kunna blippa igång en stolpe på stan när man har ett ärende, annars blir det inte av att man laddar.

-Om du bor i glesbygden: Kolla vart din avstådsmässigt närmaste snabbladdare är och skaffa en tagg för den. För min del var det påpassligt nog en 50kW E-on laddare i Högsby. Detta för att du alltid ska kunna fylla på, även om du har strömavbrott hemma och slut på batteri i mobilen.

-Skaffa inte större batteri än du behöver, större batteri tar längre tid att ladda, enkel matematik. Ett mindre batteri är också mer miljövänligt och billigare.

-Gå inte på snacket om att värmepump är guds gåva till mänskligheten. I södra Sverige är det mer eller mindre ett måste, men om det är jättekallt långa perioder (typ norrlands inland) kommer man inte ha nytta av den på vintern, den är inte på något vis mer magisk än den man har hemma och bilen kommer använda PTC (direktverkande el) för att värme kupén i svinkyla oavsett. Tänk på det som eltillskottet i värmepumpen du eventuellt har hemma. välj till om det inte är för dyrt, blir ju vår/sommar/höst även i Norrland men tro inte att den är magisk och räddar räckvidden i svinkyla.

-Bränn inte på mer än nödvändigt med laddboxen hemma. Använd grundskolematten, ar du ett batteri på 50kWh finns det inte så mycket poäng med att brassa på allt vad tygen håller och låta bilen stå fulladdad hela natten, långsam laddning sliter mindre och det bästa är att mata på kanske 5kW och låta bilen precis hinna bli laddad eller kanske bara 90%, det kommer spara på batteriet.

-Batteriet kommer inte gå sönder av att laddas till 100%, det tar bara skada om det står länge med 100% i. Ibland är det istället bra att trycka in 100%, låta bilen stå en stund och låta BMS balansera cellspänningen, särskilt om man snabbladdar mycket. Batteriet är inte starkare än sin svagaste cell. Men ska man på långsemester är det bättre att inte ladda fullt innan utan låta det ha mellan 60 och 90% i sig typ.

-Var inte rädd, elbilar är inget hokus pokus, snarare tvärt om.

Uppdaterat: 2021-10-03 21:02
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

"Gilla"

Uppdaterat: 2021-10-03 21:16

Finns en nackdel till. Forumet har blivit tråkigare sen du skaffade elbil ;)

Uppdaterat: 2021-10-03 21:18
Rikard skrev:

Finns en nackdel till. Forumet har blivit tråkigare sen du skaffade elbil ;)

Haha, hur då? Inget strul? :D Fattar inget ;)

Uppdaterat: 2021-10-03 21:25
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Bra genomgång av dina tankar!
Fast ett större batteri som saknar lika många kWh som ett litet batteri tar inte längre tid att ladda.

Uppdaterat: 2021-10-03 22:08
L. Mäkinen skrev:

Bra genomgång av dina tankar!
Fast ett större batteri som saknar lika många kWh som ett litet batteri tar inte längre tid att ladda.

Ja, jo men ska man inte utnyttja batteriet behöver man ju inte ha ett så stort från början och spara en hacka istället :)

Uppdaterat: 2021-10-04 05:08
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Håller med i det du skriver Larson, appar har jag skippat som laddarstartare, kör med 5 brickor/kort och har utöver det använt typ Easypark någon gång.
Det är skrämmande hur protektionismen gör att operatörerna inte kan se fördelarna med att ha roaming mellan varandra.

...men...
Vi som är gamla nog att minnas då man inte använde sitt Visa/Mastercard till att tanka med utan en "bensikort" så fungerade det ju bara till att tanka på just den macken och ingen annan, alltså precis på samma sätt som det fungerar med laddningen idag så...

Uppdaterat: 2021-10-04 09:21
*Robban

Tack Lason, bra genomgång. Funderar just på batteristorleken, många runt omkring mig snackar sig varma för att ta ett stort batteri. De åker till fjällen en gång per år och orkar inte ladda på vägen. Att de ska åka omkring med detta stora batteri resten av året tänker de inte på, det känns ju säkert (för räckviddångesten) med ett stort batteri. Mina tankar är just så du beskriver, ta ett lagom stort batteri och planera istället. Vardagskörninge klarar jag lätt med ett batteri som klarar 25-30mil. Typ det som sitter i Corsa-e, Mokka-e, e-2008 m.m

Uppdaterat: 2021-10-04 10:05

Optimus, kan bara hålla med om det med batteristorleken, bara första etappen har jag nackdel med mitt mindre batteri idag, mot en med större och som då även oftast drar med ström. Med allt fler snabbare laddande bilar med 100-250KW och sådana laddare så kommer såklart även det större batteriet till sin rätt, men där det mest finns 50-laddare så blir det segt med en e-tron...

Uppdaterat: 2021-10-04 10:41
*Robban

Utmärkt sammanfattning, Lason. Håller med i mångt och mycket. Själv har jag bara gört 7800 elbilsmil på 3,5 år.

Uppdaterat: 2021-10-04 19:38
Power to the people

Det sitter kvar i mig att jag vill ha möjlighet att åka hemifrån en gång till även om jag nyss kommit hem från jobbet. Efter 15 mil vill jag kunna åka 10 till. Då är ungefär 60 kWh nödvändigt, tror jag.

Uppdaterat: 2021-10-04 20:15
EnannanRobban skrev:

Håller med i det du skriver Larson, appar har jag skippat som laddarstartare, kör med 5 brickor/kort och har utöver det använt typ Easypark någon gång.
Det är skrämmande hur protektionismen gör att operatörerna inte kan se fördelarna med att ha roaming mellan varandra.
...men...
Vi som är gamla nog att minnas då man inte använde sitt Visa/Mastercard till att tanka med utan en "bensikort" så fungerade det ju bara till att tanka på just den macken och ingen annan, alltså precis på samma sätt som det fungerar med laddningen idag så...

Var det bättre så då?
Märkte häromdagen att laddroamingen mellan Incharge och Eon inte funkar på laddare snabbare än 50kW. Marknaden kan inte reglera sig själv...

Uppdaterat: 2021-10-04 21:37
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?
L. Mäkinen skrev:

Det sitter kvar i mig att jag vill ha möjlighet att åka hemifrån en gång till även om jag nyss kommit hem från jobbet. Efter 15 mil vill jag kunna åka 10 till. Då är ungefär 60 kWh nödvändigt, tror jag.

Ja 60kWh är en rimlig storlek.
Men att trycka in 100+kWh i en bil och skryta med massiv räckvidd tycker jag är vansinnigt. Kommer du till en laddstolpe på stan och tänker att du ska hålla dig sysselsatt tills bilen är fulladdad för att du bor i lägenhet så tar det ca 10 timmar till fullt. Vad ska man göra i stan i 10 timmar? Mig veterligen finns ingen bil förutom Zoe och vissa tesla som tar emot över 11kW på AC... Skillnaden är att komma med ett 50kWh batteri. 5 timmar slår man ju lätt ihjäl med en tur till systemet, en kaffe o bulle på en uteservering, en sväng till apoteket, Ica och kanske en snabblunch på Subway.

Samma sak om man som jag föredrar småvägar när man är på tur, nog för att man får i lika många kWh på en given tid, men den med mindre batteri (lättare) drar förmodligen mindre och kommer då fram snabbare med 50kW laddarna.

Jag kan tycka att mellan 45 och 75kWh är rimligt, då snackar vi runt nära 40 mil, då skadar det inte att ta en paus oavsett vad bilen går på.

Uppdaterat: 2021-10-04 21:50
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?
Lason1 skrev:

Var det bättre så då?
Märkte häromdagen att laddroamingen mellan Incharge och Eon inte funkar på laddare snabbare än 50kW. Marknaden kan inte reglera sig själv...

Vilken snabbladdare funkade inte då? #nyfikenienstrut

Uppdaterat: 2021-10-04 21:57
Power to the people
Grosser skrev:

Lason1 skrev:
Var det bättre så då?
Märkte häromdagen att laddroamingen mellan Incharge och Eon inte funkar på laddare snabbare än 50kW. Marknaden kan inte reglera sig själv...

Vilken snabbladdare funkade inte då? #nyfikenienstrut

120kW Laddaren vid rasta i Kalmar. Gick slm tur var starta med Incharge appen i alla fall.

Uppdaterat: 2021-10-05 06:39
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Larson, nä det var inte alls bättre när allt gick på egna soppakort, vad jag menar är att det var så och nu ser vi samma sak på laddning, men inget som jag uppskattar.
Ge mig en fullt fungerande roamande tagg som hanterar alla nätverk, även om jag får betala någon 5-10kr i roaming-avgift per laddning...
Men det fungerar ju med mina 5 kort/brickor också...

Uppdaterat: 2021-10-05 09:02
*Robban

Gör jag fel som tankar på Volvokort eller St1-kort?
Det är helgalet med systemen med appar och taggar för att fylla fordon med el. Man har kontakt mellan enheterna och borde kunna kommunicera utan att blanda in mänsklig aktivitet.

Uppdaterat: 2021-10-05 13:32

Jag kör med Cirkle K easy fuel. Bara att stanna och börja tanka, som en tesla nästan.

Uppdaterat: 2021-10-05 14:54
Lason1 skrev:

Grosser skrev:
Lason1 skrev:
Var det bättre så då?
Märkte häromdagen att laddroamingen mellan Incharge och Eon inte funkar på laddare snabbare än 50kW. Marknaden kan inte reglera sig själv...
Vilken snabbladdare funkade inte då? #nyfikenienstrut
120kW Laddaren vid rasta i Kalmar. Gick slm tur var starta med Incharge appen i alla fall.

Den InCharge-laddaren syns i e.on-appen med, man måste bara aktivera "roaming-stationer" under Inställningar.

Uppdaterat: 2021-10-05 22:48
Power to the people
EnannanRobban skrev:

Larson, nä det var inte alls bättre när allt gick på egna soppakort, vad jag menar är att det var så och nu ser vi samma sak på laddning, men inget som jag uppskattar.
Ge mig en fullt fungerande roamande tagg som hanterar alla nätverk, även om jag får betala någon 5-10kr i roaming-avgift per laddning...
Men det fungerar ju med mina 5 kort/brickor också...

Det lustiga är ju att Elbilforeningen i Norge lyckats med detta sedan många år? En tagg som du kan registrera hos samtliga norska operatörer (ex Ionity).

Uppdaterat: 2021-10-05 22:49
Power to the people

Grosser, ja det var ju andemeningen även i Sverige att det skulle ske en sådan lösning, det lovade ju branschen att de skulle ha löst till i somras, men...

Uppdaterat: 2021-10-06 09:12
*Robban
Grosser skrev:

Den InCharge-laddaren syns i e.on-appen med, man måste bara aktivera "roaming-stationer" under Inställningar.

Tack! Ingen annan har kunnat svara på det!

Uppdaterat: 2021-10-06 19:15
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Ramlade av något från en timmerbil när jag körde hem idag. En buckla och lackskador på A-stolpen men vindrutan har klarat sig.

Anmält till bolaget som sköter vagnskadeförsäkringen, men är nästan 6000 i självrisk normalt? Var en del trafik så kunde tyvärr inte vända och stoppa chaffisen, hade nog inte hunnit ikapp heller, dom kör som fan i byn.

Uppdaterat: 2021-10-06 19:37
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?
Lason1 skrev:

Ramlade av något från en timmerbil när jag körde hem idag. En buckla och lackskador på A-stolpen men vindrutan har klarat sig.
Anmält till bolaget som sköter vagnskadeförsäkringen, men är nästan 6000 i självrisk normalt? Var en del trafik så kunde tyvärr inte vända och stoppa chaffisen, hade nog inte hunnit ikapp heller, dom kör som fan i byn.

Det där borde väl gå på trafikförsäkringen. Den är det ingen självrisk på.

Uppdaterat: 2021-10-06 20:00

Polisanmäl och ta det sen med trafikförsäkringsföreningen. Har råkat ut får en liknande händelse och jag gjorde på det sättet. I o f s en självrisk även där men förhoppningsvis lite lägre.

Uppdaterat: 2021-10-06 20:32

Dom fixar det på verkstaden utanför garantin, var billigare.

Fick en laddbox installerad i tisdags, bra drag i den med.
Men säg den lycka som varar, slår ifrån på underspänning. Visar sig att trots att jag ringde och frågade elnätsbolaget om deras grejer pallar med en laddbox så kan inte nätet leverera utan den stannar och larmar på underspänning, ena fasen kryper ibland under 200V t.om.

Jag ska försöka reda lite med nätbolaget och installatören i veckan. Men jag tror detta kommer bli ett problem i framtiden.

Uppdaterat: 2021-10-10 14:49
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?
Lason1 skrev:

Fick en laddbox installerad i tisdags, bra drag i den med.
Men säg den lycka som varar, slår ifrån på underspänning. Visar sig att trots att jag ringde och frågade elnätsbolaget om deras grejer pallar med en laddbox så kan inte nätet leverera utan den stannar och larmar på underspänning, ena fasen kryper ibland under 200V t.om.
Jag ska försöka reda lite med nätbolaget och installatören i veckan. Men jag tror detta kommer bli ett problem i framtiden.

Inte ett utbrett problem, men såklart ett problem när det väl inträffar. Det kommer ju in mer utrustning i elnätet som är spänningskänslig, ex växelriktare för solceller och elbilar, som vill ha rätt spänningsnivå för att fungera korrekt.
Du har som sagt rätt i både ellag och föreskrift att ha rätt spänningsnivå när du håller dig inom din abonnerade säkrings-/effektnivå.

Som det har diskuterats i någon tidigare tråd om nya smarta elmätare, så ska nätbolagen även kunna övervaka spänningsnivåerna på ett enklare sätt.

Uppdaterat: 2021-10-12 22:42
Power to the people

Mitt första arbete efter skolan, 1990, var att besikta elledningar på landsbygden. Vid ett tillfälle kom vi till ett hus där de hade problem med att TV-apparaterna gick sönder regelbundet. När kollegorna hade kopplat in långtidsmätning kunde vi se att de hade neråt 180V delar av dygnet. Ledningen fram till huset var dragen på tidigt 40-tal och jag kunde inte känna igen trådtypen. Den hade inte samma grönaktiga färg som jag var van att se.
Kollegan med 45 års erfarenhet informerade mig om att det var järntråd. Det blev ett ganska rejält spänningsfall på 3 km med 6 kvadratmillimeter järn och bara två faser från transformatorn till huset.
Det var inte läge för elbilar, men de var inte så vanliga då.

Uppdaterat: 2021-10-13 08:43

757 km på en dag. Hemifrån Bäckebo till Eskilstuna och tillbaka. Totalt fem laddningar, hade nog gått på tre såhär i efterhand men behövde ändå sträcka på benen. Den första hade jag sluppit om jag hade haft rätt spänning och kunnat ladda bilen fullt.

Har inte tyckt stolarna är kanonbra men känner mig faktiskt inte ens speciellt sliten så antar att dom funkar rätt bra ändå.

Uppdaterat: 2021-10-24 21:43
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Var det i Opeln eller Forrden?

Uppdaterat: 2021-10-25 09:28
*Robban

Opeln. Hämtade forden idag och den blir det inga långresor i med 7kr/mil i kostnad. 😅

Uppdaterat: 2021-10-25 21:46
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Bilen är tillbaka. Felet på fönsterhissarna var mjukvarufel. Nu programvara så lagade det sig.

Skadan gick på mindre än jag fick pris på och dom var vansinnigt duktiga, har letat och letat men lack och finish är perfekt.

Gångjärnet är bytt också. Ljudet finns kvar tyvärr.

Uppdaterat: 2021-10-29 20:52
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Är det knarr ??
Varit med om många nyare bilar med knarrande dörrar.
Problemet har varit att man smort dörrstoppen med olja. Då dörrstoppen nu för tiden är av plast, ska de smörjas med silikonfett. Olja/oljebaserat fett får motsatt effekt.

Uppdaterat: 2021-10-29 22:14
Rikard skrev:

Är det knarr ??
Varit med om många nyare bilar med knarrande dörrar.
Problemet har varit att man smort dörrstoppen med olja. Då dörrstoppen nu för tiden är av plast, ska de smörjas med silikonfett. Olja/oljebaserat fett får motsatt effekt.

Det knarrar från dörren när man kör över farthinder eller accelererar.

Uppdaterat: 2021-10-29 22:44
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Har börjas skramla från passagerardörren när man kör på dålig väg, typ oljegrus som legat en vinter. Dom får lite att titta på om 300 mil. :D

Uppdaterat: 2021-11-21 18:58
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Hoppas Opel inte tagit gamla vanor och allt i bilen börjar skramla.
Koll på köpte en ny Kadett GSI. Känndes tajt o fin som ny, men efter några tusen mil verkade alla klipps o skruvar gett upp, och bilen lät som en maracas.

Uppdaterat: 2021-11-22 08:55

Rikard, var det på 1980-talet?
Det var en väldig mängd lösa plastdetaljer som skruvats eller klämts ihop på olika sätt och när mjukmedlet gick ur krymper plasten och börjar gnissla och skramla. Det var dock inte specifikt för Opel utan gällde en mängd bilar med liknande konstruktion.
Lite mer påkostade bilar hade ofta någon form av isolering mellan plastbitarna och då märktes inte gnisslet.

Uppdaterat: 2021-11-22 09:38
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jo, det var -88. Ser att det står "Koll på" i mitt förra inlägg, jag skrev Polare.

Uppdaterat: 2021-11-22 12:39
Rikard skrev:

Jo, det var -88. Ser att det står "Koll på" i mitt förra inlägg, jag skrev Polare.

Kadett E från1985 - 92 blev "välbyggd" först med den omfattande uppdateringen 1989.
Hade förresten en Ascona Sprint 88 som gått 42 000 mil vid köpet, den var knäpptyst, förutom motorn, men den hade en inredning som var något helt annat än i Kadett.

Uppdaterat: 2021-11-27 14:54
N-iklas skrev:

Kadett E från1985 - 92 blev "välbyggd" först med den omfattande uppdateringen 1989.

Då hade rosten redan fått rejält fäste i min Kadett 85:a...

Uppdaterat: 2021-11-27 14:54

Rostskyddet förbättrades också 89, men jag skulle inte kalla det en "dramatisk" förbättring. det flesta bevarade Kadetter av den versionen är dock från 89 och senare, av någon orsak.

Uppdaterat: 2021-11-27 14:58

Fick upp ett gött fyrhjulsställ idag, innan ESP satte stopp för det roliga.

Bilen har snart gått 5000 mil, skramlet i passagerardörren är borta av sig själv, kan bero på kylan.

Kan ge ganska säkra räckviddssiffror nu, 25 bil blandad inkl. motorväg och nästan 35 på 70-80-vägar. Runt 18-20 på vintern så är man safe.

Uppdaterat: 2021-12-05 20:57
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Fel på elektrisk drivning, bärgare till verkstad fast den gick utmärkt att köra. Fortsättning följer

Uppdaterat: 2021-12-15 16:43
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Typ motorlampan, fast på elbil ;)
Kan vara lite vad som helst.

Uppdaterat: 2021-12-15 18:00

Dom hittade inget fel. Som jag trodde.

Fick väja för lite vilt och åkte in i en plogvall (faktiskt p.g.a ESP) rakt fram. Vid första inspektion en lite spricka i stötfångaren men idag kollade jag av en händelse i dasljus och då visar det sig att det blivit en buckla i höger framdörr och tröskeln intryckt 4,5 cm...

Denna bilen verkar vara gjord av aluminiumfolie, har gjort samma manöver på ett eller annat sätt med alla bilar jag haft och ingen har någonsin gått sönder av att köra igenom snö oavsett status...

Knarret från högersidan verkar vara ett gnällstag...

Så nu blir det verkstaden igen...

Uppdaterat: 2021-12-27 21:13
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Aj då. Dörr kan man tänka sig, men sparklåda !!!

Uppdaterat: 2021-12-27 22:17