Hybrid och utsläpp

71 inlägg 0 nya

Ser inga problem med kolväteförbränning. Det måste dock vara rätt variant av kolväte och det måste förbrännas på rätt sätt och efterbehandlas på rätt sätt.

Det som oftast missas i alla "miljödebatter" eller vad ni vill kalla det är energi, och ifrån vart den kommer. Utsläpp och ekonomi hänger ihop. Google har en bild nattetid där kan se de rika länderna (där det lyser mycket finns det energi och utsläpp). Afrika är nästan helt mörkt nattetid, därav att de använder mindre energi och i slutänden mindre utsläpp. Sedan kan man alltid diskutera ifrån vad utsläppen kommer ifrån (kol, olja osv). Ökad efterfrågan av energi generar utsläpp. Allt hänger ihop väldigt logiskt. Varför jag delvis är emot tex SUV är de drar mer energi, så även om det sätt batterier så krävs mer resurser för att bygga denna bilen relativt en mindre och effektivare bil (och antagligen också en lättare bil). Denna ökade efterfrågan på energi är vårt största problem. Det är väldigt lätt att snöa in på detaljer som bensin, gas diesel osv om man inte släpper detta och lyfter blicken. För att få framtiden att funka för alla människor på jorden ser jag på detta som två möjliga vägar:

1. Minska sina egna krav på energi, mindre bil osv för att möta tillgången på ren tillgänglig energi (sol, vind och vatten)
2. Öka tillgången till mer energi som är utsläppsfri, vilket vi idag har svårt att uppnå.

Båda alternativen kräver teknisk utveckling. Jag tycker personligen största problemet idag är att fler struntar om de flänger runt i en 2 ton tung SUV, för att andra gör det osv. Man åberopar alla möjliga påstående (allt ifrån insteg osv) för att kunna göra detta utan att andra skall lägga sig i. Återigen är vi inne på detaljer och egoism och oförmåga att sätta sina behov utifrån ett spektrum där vi alla på jorden har lika rätt till ren luft och ett helt klimat (som inte kraschar).

Nu väger jag inte in en massa tjafs om att Volvo måste väga 2 ton för att vara säker (så du behöver inte svara A.L om du inte har något väldigt vettigt att säga som motsäger mina påståenden).

Fundera och reflektera över mitt inlägg, detta skall tolkas väldigt generellt och är egentligen applicerbart på allt i våran vardag även om nu detta är ett bilforum. Vill ni som moderator radera inlägget så gör det mig inget. Jag har försökt få er lyfta blicken mot framtiden och hur vi skall klara av att möta den på ett miljövänligt sätt.

Självklart är det så. Men SUV eller inte, ta Tesla som exempel. Ingen SUV men aptung!
Varför? Jo, för att batterier väger. Mycket.
Varför måste man ha mycket batterier då? För att ta sig någonstans OM man vill åka långt.

Mankan ju ta ett klassiskt exempel av Hans Rosling:
Som du som uppenbart ogillar SUV då de drar mer energi (oavsett bränsle) än en liten fundering: Handtvättar du dina jeans, lakan e.t.c.? En tvättmaskin drar MYCKET vatten och energi.
Inte den mest hardcore miljöaktivist tvättar antagligen sina kläder för hand.

Allt ikring oss i dag drar energi.
TV, digitalboxar, nätverkskrafs, datorer, serverhallar i andra änden av din dator, uppvärmning, mattransporter, mattillverkning, matlagning, städning, belysning, ventilation, ...
Har du värmeväxlare på ventilationen hemma?
Har du klimatsmart uppvärmning?
Har du extra bra isolering typ nollenergihus?
Lagar du mat på enbart energisnålt sätt?
Vilken mat äter du? Hur transporterar du hem den?
...
Vad bilen drivs av, hur stor den är e.t.c. är liksom långt ifrån hela sanningen i hur vi hanterar energi. Det är som du säger kompelxt och minst lika vitigt är att dra ner på resor (flygresor, bilresor, båtresor, ...), tänka över vilken mat man handlar (framtagning och transport och hantering), hur man själv transporterar hem maten och annat 'nödvändigt', hur man tvättar, hur man diskar, vilken typ av el man köper, hur mycket energi huset slösar med, hur elektroniken hemma används och förbrukningen på denne och så vidare.
Att låta bli att ta bilen till affären fem km bort och gå i stället kan vara ett extremt viktigt strå att dra till stacken, oavsett hur bilen drivs fram och oavsett biltyp.

Nu kan jag bara tala för mig själv men:
Uppvärmning kan jag inte påverka så mycket då det är bostadsrätt, men jag har varit med och röstat för att införa bergvärme. Mat försöker vi handla sällan och då storhandla, gärna kombinera resan med andra ärenden så det blir en tripp till alla ställen än att ta varje ställe för sig. Sparar MÅNGA mil. Diskmaskinen är alltid välfylld. Tvättmaskinen likaså (undantaget specialtvätt om någon särskild jacka skall tvättas och det inte går att kombinera med andra material baserat på temperatur, program, tvättmedel e.t.c.). Rätt dosering av tvättmedel och diskmedel. Inte vädra kylskåpet i onödan. Vädra på rätt sätt. Elektroniska termostater har jag bekostat själv för att få bättre inneklimat och inte värma upp i onödan (innan kunde temperaturen fluktuera flera grader!). Flyga utanför tjänsten minns jag inte när jag gjorde senast (det var många år sedan och då kombinerade jag en tjänsteresa med privatresa då jag så att säga ändå skulle flyga hem så blev kostnaden, även för mijön, enbart förlängt boende och sådant). Spenderar helst semestern id somamrstugan vilket innebär en lång bilresa (som dock, i och med att vi nu har diesel, klaras av på 0,5 liter per mil, fullpackad bil!) och sedan blir det inte många mil väl där.Har inga problem med att gå till ett ställe en halvmil bort, även om jag måste kånka tyngre saker dit eller hem. Försöker tänka miljösmart i matväg såsom svenska råvaror, gärna säsongsbaserat och helst med kort (eller utgånget!) datum så man undviker att maten slängs.
Och så vidare.
Sedan har vi problem hemma med en unge som har sina svårigheter bland annat i matväg så där får man tyvärr tänka: Det hon äter, det äter hon, oavsett varifrån det kommer. Likaså är hon extremt värmekänslig vilket gjort att vi installerat luftkonditionering hemma då boendet är fruktansvärt varmt även för oss 'normala' men för henne funkar det inte alls. Sömnen går från dålig till katastrof. Dock valde jag värmepump efter den mest energisnåla avseende kylning.
Så alla gör vi olika uppoffringar. Jag skulle då aldrig vilja bli av med tvättmaskin, hur mycket miljöguru jag än må vara. Men jag skippar gladeligen annat, som flygresor, bilresor som är onödiga (försöker se till att jag jobbar Långa dagar också så det blir få resor till och från jobbet).
Så rent energimässigt måste iv nog ALLA helt enkelt se över vår totala energikonsumtion, oavsett vad det gäller. Att köra världens mest miljövänliga bil men dra till Thailand varje år är garanterat sämre än att köra en SUV och semestra hemmavid, som exempel.
ALLA små steg man gör är bra. Men att byta sin fungerande bil mot en ny, som drar mindre eller går på 'bättre' bränslen, är inte heller så himla miljösmart, vare sig energimässigt som utsläppsmässigt.

Nu är sådana här beräkningar inte särskilt lätt att göra (understatement av stora mått), men ett exmpel på hur det ändå kan se ut finns här:

http://teknikensvarld.se/elbilars-batterier-paverkar-klimatet-kraftigt-481493/

Det visar också på komplexiteten i detta med bil, bränsleslag, tillverkning och allt därikring.
Det är dock oomtvistligt att Lokalt så är den rena elbilen överlägsen med hästlängder jämfört med dieselbil eller bensinbil (eller motsvarande) vad gäller utsläpp.

Som sagt, det är väldigt komplext och skall vi rädda klimatet krävs det antingen väldigt drastiska åtgärder ingen kommer att ställa upp på eller som sagt teknisk framsteg på energisidan. Rosling var förövrigt en väldigt bra talare och hade huvudet på skaft, och nu är han borta. Om man pratar bilar, så är jag som sagt kritiskt att vi härmar USA helt plötsligt och köper stora och större SUV:s här. Men det är nog mest av rädsla tror jag innerst inne, folk är rädda för att grannen köpte ett stort "schabrak" och vill nu ha en lika stor och säker bil. Grannarna omkring mig har sålt sina V60 i panik, och kommit hem med en XC60. (återigen A.L, du behöver inte raljera över Volvos säkerhet). Den negativa sida av detta är att ingen längre är säker i en "Golf" klass bil som tex en lätt Octavia som jag har. Och rent ironiskt så är det den miljömedvetne individen som tydligen skall ta smällen, mer än på ett sätt.

Vargen #64: Mycket bra inlägg!

"SMHI: Det är med råge den varmaste juli på 260 år."

På den här sidan kan man se bilars utsläpp och välja hybrid, diesel, osv för att se partikelutsläpp och NOx. Man väljer till höger i den blå rutan vilken typ av framdrivning som diesel bensin eller hybrid.
http://www.nextgreencar.com/emissions/low-emission-cars/hybrid/
http://www.nextgreencar.com/emissions/low-emission-cars/plug-in-hybrid/

[quote=PREVIA]På den här sidan kan man se bilars utsläpp och välja hybrid, diesel, osv för att se partikelutsläpp och NOx. Man väljer till höger i den blå rutan vilken typ av framdrivning som diesel bensin eller hybrid.
http://www.nextgreencar.com/emissions/low-emission-cars/hybrid/
http://www.nextgreencar.com/emissions/low-emission-cars/plug-in-hybrid/[/quote]

Ja, här har vi svaren vad som släpper ut minst.

Dieseln är snart död, gött.....för allas framtida hälsa, speciellt i storstäder

Shogun wrote:
Ja, här har vi svaren vad som släpper ut minst.

Ja, elbilar släpper ut minst ur avgasröret. Inte direkt någon kioskvältare.

Olika bilmärken om vibration start för hybrid eller inte.
Min fd Toyota Auris är närmaste likadant motorstart vibration som Volvo 745/945, BMW 1 serien diesel, känna sig irriterar.
Min fd Alfa Romeo Alfetta och Volvo 244/245 känner mjuka vattenvågor motorstart är ingen vibration utan bara mjuk skakar för sköna gång.
Min nuvarande Opel Astra känner väldigt lite motorstart vibration än värre mer vibration på Toyota Auris.
Min bekant har Mazda 6 bensin känner inte alls vibration :-O.

Vinter framkomma.

Shogun liste o.f taler for sig selv . TOYOTA PRIUS LIGGER SOM NR 1.

Lägg till ny kommentar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.