Vi Bilägares forum

VW-ingenjören i rätten: ”Blev tillsagd att förstöra dokumenten”

VW-ingenjören i rätten: ”Blev tillsagd att förstöra dokumenten”

En tidigare ingenjör på Volkswagen gav ett svidande vittnesmål mot före detta koncernchefen Martin Winterkorn i rättegången om dieselgate.

Läs hela artikeln
Uppdaterat: 2021-09-21 16:33

Kommentarer

"– Han skickade iväg mig och sa åt mig att förstöra dokumenten, hävdade ingenjören i rätten."

Jaha klassisk VW tradition, tycks ha för vana att strimla dokument lite då och då tydligen.

"Den 13 april 1993 återvände Tomas Andersson, en tjugosexårig svensk, från en påskhelg till huset i Wiesbaden, Tyskland där han bodde. Utanför på gatan stod en hyrbil som innehöll flera stora påsar fyllda med strimlade papper. När han gick in, snubblade Andersson in i två industriella dokumentförstörare i korridoren. De omringades av pappersrester. I närheten fanns två stora resväskor. Irriterad gick Anderson in i sin lägenhet och hittade två av hans huskamrater, Jorge Alvarez och Rosario Piazza, hårt arbetade. "Vad fan gör du?" Frågade Andersson spanjorerna. ”Förstör några GM -papper” svarade Alvarez. Varför krävde Andersson att veta hanterade inte Alvarez det här röriga jobbet nere på sitt ( VW...) kontor. ”Vi ville inte” sa Alvarez sakligt. Andersson insåg det inte, men han hade snubblat in i ett bisarrt drama av internationellt industrispionage och personligt svek."

Utdrag ur boken "Comeback: The Fall and Rise of the American Automobile Industry."

Uppdaterat: 2021-09-21 21:22

"Strimla dokument" var inte så ovanligt inom större företag om man har lite erfarenhet av att jobba i sådana miljöer vilket N-iklas inte tycks ha av kommentaren ovan att döma. Och "strimlingen" gjorde att den interna informationen inte så lätt spreds utanför företaget. Numera är det ju lite annorlunda.

Uppdaterat: 2021-09-22 09:36

Så att stjäla andra företags hemliga dokument och sedan strimla dem när polisen och åklagaren bankar på dörren, är således normal rutin inom alla större företag?

Jaha är det från den "miljön" Pi kommer så förklarar det ju både det ena och det andra...

Uppdaterat: 2021-09-23 11:34

N-iklas, du måste skilja på fiktion och realitet.
Utdrag ur en bok ger knappast något belägg för vad som skett nu.

Uppdaterat: 2021-09-23 11:53
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

"N-iklas, du måste skilja på fiktion och realitet."

Vari ligger denna "fiktion"?
Det är ju en direkt parallell, förstörandet av obekväma papper i det ena fallet och förstörandet av obekväma papper i det andra fallet för att förhindra existensen av bevis.

Det finns tre böcker till i samma stil som är mer kända, "Spelet om Saab" "Saabaffären inifrån" och "kampen om Saab", jag undra vad man skulle säga om någon kom och kallade innehållet i dem för "fiktion"...

Uppdaterat: 2021-09-23 13:11

N-iklas - jag talar inte om stulen info utan om att hindra att ens egna information kommer i fel händer. Förr var det rätt vanligt att använda strimling av många dokument när dessa inte längre användes. Så var det i den verkliga världen, N-iklas.
Sen får du gärna förklara "Jaha är det från den "miljön" Pi kommer så förklarar det ju både det ena och det andra..."

Uppdaterat: 2021-09-23 16:03

Pi , det är för att du gillar VW som N-iklas skriver såna saker. Att gilla VW är en dödssynd enligt honom. VW är roten till allt ont, speciellt om Opel kan antas drabbas.
Typ försäljningssiffror.
Går VW upp och Opel ned så är det aldrig Opel det är fel på, utan alla människor som kan sänka sig så lågt som att köpa en bil från det så förhatliga VW.
Ty Opel är bäst, i tid o evighet. Amen. ;-)

Uppdaterat: 2021-09-23 16:14

Fast det är ju lite lustigt i så fall eftersom jag inte äger nån VW numera...:) Jag är inte märkeslåst utan köper det som passar vid köptillfället. Har t o m haft några Oplar och en Toyota...:)

Uppdaterat: 2021-09-23 16:36

Pi, du är nog smittad av VW-baciller och det går inte bort för att man byter märke!

Uppdaterat: 2021-09-23 16:39
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Saabnisse - ja, är dessa baciller lika efterhängsna som Opel-bacillerna så finns givetvis risken...:)

Uppdaterat: 2021-09-23 16:58

Ehm, jag strimlar dokument varje dag i mitt jobb…

Uppdaterat: 2021-09-23 20:02

Pi kan du vara så vänlig att förklara vad din ursprungliga kommentar har för koppling till att VW förstör dokument i syfte att förstöra bevis för brottslig verksamhet - det finns ingen koppling alls vad jag kan se.

Och det samma kan man väl säga om samtliga övriga kommentarer, de har heller ingenting med ämnet att göra.

Uppdaterat: 2021-09-23 20:10

Fast nu är det ju så att en(!) ingenjör på VW påstår att han/hon blev tillsagd att förstöra dokument.
Var någonstans står det att detta är sant?
Dokumentförstörelsen?
Att Opelgubben hänvisar till någon bok som skrevs för många år sedan har inget med ämnet att göra.

Uppdaterat: 2021-09-23 20:36

N-iklas - du läser nog in det du själv vill tro vilket kanske inte är den absoluta sanningen.

Uppdaterat: 2021-09-23 21:03

Underbart tråd på min ära. Tack för att ni förgyller min kväll.

En fabulerande fanatiker och en rad herrar som försöker få vederbörande att bli medveten om sin egen fundamentalism..

Mycket underhållande;-)

MVH AL

Uppdaterat: 2021-09-23 22:05
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Peter E- om N-iklas är en Opelgubbe så tycks du vara en VWgubbe.
Nu är det så att det pågår en rättegång mot Martin Winterkorn där en ingenjör påstår att han har blivit tillsagd att förstöra dokument och av målet att döma så var det inte vilka dokument som helst, alltså inget N-iklas har hittat på.
Sen att flera strimlar dokument om dagarna är helt irrelevant.
Sen får vi se hur domen lyder friad eller fälld.

Uppdaterat: 2021-09-24 10:01
Pi skrev:

N-iklas - du läser nog in det du själv vill tro vilket kanske inte är den absoluta sanningen.

Det där var faktiskt inget svar på frågan, det var ingen obegriplig fråga så nog borde du kunna komma upp med ett relevant svar.
Annars så kan man ju lätt få intrycket att ditt syfte är att försöka blanda bort korten om VW ageranden och börja tala om något helt annat, som politiker gör när ämnet böjar bli obehagligt.

Förövrigt är det väl just vad de flesta gör här, diskuterar något helt annat än ämnet och orsaken till att man försöker vrida bort fokus från ämnet, är ju ganska uppenbar.

Uppdaterat: 2021-09-24 12:01

N-iklas det är nästan bara VWgubbar här (så det är klart att man gärna pratar om annat), plus en Saabgubbe och Trollgubbe;-)

Uppdaterat: 2021-09-24 12:42

2TT2: N-iklas påstår att det är någon typ av VW-tradition. Såvitt jag vet, och det har även du konstaterat så pågår det en rättegång där förhoppningsvis sanningen eller nära sanningen kommer fram. Tills dess så finns det ingen tradition.
Och ja, jag gillar VW mer än Opel. Ganska lätt faktiskt :)
Inget konstigt i det.
Det konstiga här börjar på N....
Som ser rött varje gång VW nämns.....

Uppdaterat: 2021-09-24 15:31

Att pussa och krama VW när de bär sig illa åt är ju inte det minsta konstigt... - tycker den som pussar och kramar, av uppenbara skäl...

Uppdaterat: 2021-09-24 16:45

Jag har som sagt svårt att förstå hur ett bilmärke kan förvrida huvudet så kapitalt på folk, att de helt tappar koncepterna, förståndet och förmågan till rationellt tänkande.

Det är alltså en bil vi pratar om. Pressad plåt monterad på fyra hjul, producerad av kapitalister som har en enda sak för ögonen, d.v.s högsta möjliga avkastning. Om tjugo år ligger denna skapelse sedan på skroten, där den förhoppningsvis hamnat efter att ha transportera människor och gods.

Biltillverkare är inga välgörare. Faktiskt inte på en enda punkt. De är hårdnackade affärsmän (för män är det i huvudsak) som inte räds att använda de knep som står tillbuds för att öka sin vinst.

Detta gäller Opel, det gäller Volkswagen, det gäller Volvo och det gäller Toyota. Ja, det gäller faktiskt all bilproduktion.

Förstår man inte det så blir ens analyser också synnerligen grunda - fanatiska och likriktade.

Att varumärken ibland har denna effekt på bilköparna är för övrigt studerat inom den ekonomiska litteraturen. Man är dock inte helt överens om i vilken mån det bidrar- eller stjälper resursutnyttjandet. I en tråd som denna är jag dock benägen att drista mig till det sistnämnda. Å andra sidan så är ju inte denna typ av forum representativt för populationen som helhet eller ens bilköparkollektivet - så skadeverkningarna är troligtvis mycket marginella.

MVH AL

Uppdaterat: 2021-09-24 17:49
” Det finns inget värre än aktiv dumhet.”

Det har blivit närmast religiöst för vissa att framhålla sitt favoritmärke som överlägset alla andra.

Uppdaterat: 2021-09-24 18:40