Vi Bilägares forum

Punka, vad gör du?

Punka, vad gör du?

Fick punktering för en tid sen, vad gör man då? Har haft punka förr, men då var det inget problem, bara att byta till bilens reservhjul. Lätt gjort, om man som undertecknad alltid årligen skiftar själv mellan sommar- och vinterhjul. Men min nuvarande bil har inget reservhjul, bara en lagningssats. Jag läste i bilens manual hur detta skulle ske, och det avhandlades på flera sidor. Efter insprutning av lagningsvätskan, kör några km i högst 80 km/tim, upprepa proceduren och kolla lufttrycket osv. Till sist stod det, kolla datummärkningen på lagningssatsen. Den gick ut 2014... Då ringde jag bärgning, vilken körde mig till en däcksverkstad, där jag fick ett nästan nytt däck för 500 kr monterat och klart. När jag kom hem stoppade jag i ett dubbfritt vinterhjul i bilen tomma reservhjulsbalja, och köpte hos Biltema en enkel saxdomkraft att alltid ha i bilen. Jag vill kunna fixa sånt här själv, men hur gör ni? Ringer direkt efter bärgning vid punktering?

Uppdaterat: 2021-09-20 08:03

Kommentarer

Kollegan fick punka på firmabilen och ringde mig.
Kom dit, däcket hade exploderat och var utom all räddning, nytt hängde under bilen. Medföljande verktyg höll varken för att hissa upp bilen eller lossa hjulet.
Så jag fick börja med att åka och köpa en passande hylsa.
Vi fick upp bilen med ett annat verktyg, och ner hjulet under bilen, men man ska in med handen i hjulet för att lossa en krok till kedjan, och det är säkert enkelt om bilen saknar dragkrok, men vi har krok på bilarna.
Alternativet är att krypa in under bilen från sidan och bakåt, men det känns inte helt 100 med medföljande domkraft när bilen väger 3 ton.
Som tur var är det skåpbilar fulla med diverse grejer, så vi lyckades hitta saker att palla upp bilen med innan lilla JAG kröp in.
Kollegan som är i normal storlek för en man i 60 års åldern hade aldrig fått ut hjulet själv, det fanns inte plats för det.
Efter 2 timmar och många svordomar hade vi facit i handen: Vi skulle ringt en bärgare.

Uppdaterat: 2021-09-20 09:39

Beroende på var punkan inträffar. Sker det på motorväg gäller det att få undan bilen så mycket som möjligt och går den inte att få av körbanan är det bara bärgare och TMA-bil som gäller, att stå på vägrenen och byta hjul är inte tillåtet.
Kan man komma av vägen, in på någon avfart, parkering eller lågt trafikerad väg kan man ju spruta in gegga, det har jag gjort flera gånger och det fungerar om man har en färsk flaska och en fungerande kompressor, men att ligga i skiten och jobba med domkraft och släpa med hjul har jag slutat med för många år sedan.
Som väl är är det ju sällan man får punktering nu för tiden när man kör med hyfsat färska däck.

Uppdaterat: 2021-09-20 09:43
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Fick ju punka på 330in i Färila för förra vintern, 2 burkar spray höll en mil.
Sen blev det 2 timmars väntan på en bärgare från Hudiksvall, 1 timmes resa i bilen på bärgarens flak p.g.a pandemin (han fick inte ta in folk i hytten)
Bilen dumpades hos en däckhandlare, taxi in till centrala Hudik för en natt på hotell, nytt däck på morgonen för 2.300:-.
Särbon hade en assistansförsäkring som var personlig och inte gäller en specifik bil, utan den bil hon åker i, så vi fick rubbet förutom däcket betalt.

Uppdaterat: 2021-09-20 10:05

Just assistansförsäkring är något som man får se till att ha, det är viktigare än många förstår, just för att det är sällsynt med punkteringar.
Ibland kan den ingå i bilförsäkringen och ofta i samband med service av bilen, men gör det inte det får man ordna det själv, men det är ju inte så dyrt, från ca 400:-/år.

Uppdaterat: 2021-09-20 10:11
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det är nästan 15 år sen jag fick punka längs vägen. Då var det femtielfte gången på min Scorpio som knäckte bakdäcken regelbundet. Sista gången var på E4 och jag kunde köra på fälgen till en avfart. Där kunde jag sätta på nödhjulet som det var lite luft i.

Uppdaterat: 2021-09-20 19:38

Risken för punktering beror nog mycket på vilka vägar man mest kör på. Mina punkor har inträffat på mindre vägar ute på vischan. Där kör man ofta traktorer och andra jordbruksmaskiner, och jag tror att de bultar och andra metallföremål jag har fått punka av, har lossnat från dessa fordon.

Uppdaterat: 2021-09-20 21:53

Byggarbetsplatser är bra ställen att få punka på, krossad sten och byggsopor att åka på.

Uppdaterat: 2021-09-21 11:09

Senaste punken tror jag var när bilen stod inne på plåtverkstan - där letade sig nån form av karosseriskruv in i ett av däcken...:)

Uppdaterat: 2021-09-21 11:45

Däck har kanske blivit bättre med åren men knappast vägarna. Har varit nära många gånger att få punka när man ofrivilligt utforskat vägverkets dagbrott de driver lite här och var på våra Europavägar...

Upptäckte när jag åkte Passat från 1999 att det reservhjulet var chockerande bra, ett Michelin på plåtfälg. När den pensionerades fick det flytta in i efterkommande Octavia (fö STÖRSTA reservhjulsbaljan som antagligen finns, möjligen Impala 64 borträknat) och nu har jag detta hjul i min Golf VII. Tänkte att det kanske inte passade men, när vi bytte till vinterhjul häromåret så testade jag och det funkar, både fram och bak faktiskt.

Tycker det är skönt att ha reserv och inte bara ett "nödhjul". Domkraft hade de på bildemonteringen, fick den gratis, "noll efterfrågan på sånt". En sådan domkraft lär ta tid att jobba med men ändå en möjlighet när olyckan är framme. Det följde med ett "däcklagningskit" med vätska och kompressor i bilen men, ärligt talat är jag skeptisk. Har iofs aldrig använt gegget men, står man för dåligt till att byta får man göra som redan sagts, ringa bärgare och be dem dra av bilen från vägen till en lugnare plats på planeten så får man lösa problemet där. Fördel är då att ha ett hjul med sig...

Uppdaterat: 2021-09-21 13:05
/Hilife

Jag har hjul, domkraft, hjulskruvnyckel, kompressor, två flaskor gegga med mig om jag får punka på oländiga vägar i obygden, men det skulle aldrig falla mig in att ligga och kladda med hjulbyte om jag befinner mig i civiliserade områden.
Och på trafikerade vägar är det ju olagligt.

Uppdaterat: 2021-09-21 13:16
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Senaste punkteringen hade jag 2010 då en metallbit letade sig in i ett bakdäck på Insignian när jag körde på en mindre väg utanför Linköping.Totalförstört däck. Då var det smidigt med assistansförsäkring där punkteringshjälp ingick och att någon annan gör jobbet, för det är ju inte alltid sommar och dagtid.

Uppdaterat: 2021-09-21 13:25

När jag var på väg hem från semestern i början av Augusti så small det till när jag körde på 2 fillig väg utanför Mjölby. Kändes så pass och lät så pass att jag förstod att jag måste stanna omgående.

Körde in till kanten vid en påfartsfil från en ramp bakom mig och konstaterade att jag hade full punktering på höger fram. Efter en snabb kontroll så syntes ett stort hål i däcket.

Ringde assistans som kom med bärgare, men innan dess kom en sådan vägbil med orangea lysen och kollade till mig. Han hade fått rapport om att det låg betongbitar på vägen sedan en person kört in i en viadukt som jag kort efter körde under i 100 km/h och rakt på en av betongbitarna.

Väl på verkstad visade det sig att det även var ett stort hål rakt genom fälgen, så inget annat än bärgare hade hjälpt då jag inte har något reservhjul och var långt hemifrån.

Fick bli hyrbil i ett par veckor innan jag kunde hämta bilen igen.

Uppdaterat: 2021-09-22 18:17
- Peugeot e-208 GT 2022

Har med mig en lagningspluggsats från biltema. Punkaspray gör ingen glad

Uppdaterat: 2021-10-03 13:36
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?

Nuförtiden(?) finns det också ett slags "skruvar" att täppa igen mindre hål med. Vet inte hur pass bra det funkar men säkert kan det hålla en kortare tid.

Uppdaterat: 2021-10-03 14:32
Lason1 skrev:

Har med mig en lagningspluggsats från biltema. Punkaspray gör ingen glad

Jag har använt punkaspray flera gånger och nog sjutton gjorde det mig glad.
Däremot fick jag åthutning av däckgubbarna, men det struntar jag fullkomligt i.

Uppdaterat: 2021-10-03 16:53
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
saabnisse skrev:

Lason1 skrev:
Har med mig en lagningspluggsats från biltema. Punkaspray gör ingen glad

Jag har använt punkaspray flera gånger och nog sjutton gjorde det mig glad.
Däremot fick jag åthutning av däckgubbarna, men det struntar jag fullkomligt i.

Är ju i 9 fall av 10 jag som är däckgubben med :D

Uppdaterat: 2021-10-03 21:12
Lossa skruvarna och skaka! hur svårt kan det vara?