Vi Bilägares forum

Dagens trafikhändelse.

Dagens trafikhändelse.

En tråd vi kan släpa upp när det hänt nått i trafiken vi vill berätta, utan att öppna en ny tråd för just den händelsen.

Åkte på E4/E20 söder ut mellan Sth o Södertälje i morse, 3 filer och ganska tät trafik, men det rullade på i 100.
När man närmar sig Södertälje blir högerfilen avfart, en bil som ligger där kommer plötsligt på att den ska rakt fram, slår på blinkersen och svänger i samma rörelse, utan att notera att det ligger en bil bredvid. Den bilen väjer ut åt vänster, där kommer en bil i 150 som får tvärnita, bilen bakom i mittenfilen tvärnitar också, bilen som bytt fil väjer tillbaka, där har en taxi sett sin chans att komma förbi men får tvärnita när bilen väjer tillbaka, en lastbil bakom taxin får göra samma sak. Vet inte varför, men bilen som väjde ut till vänster ställer sig också på bromsen, så plötslig är det helt stopp på vägen, och jag hör hur det bromsas längre bak.
Men inget hände och sakta rullar det på igen, men det var milimetrar från en masskrock.
Huvudansvarig var givetvis bilen som bytte fil utan koll, men om övriga hade haft lämplig avstånd till farten, och en bil inte hållt 150 när övriga höll 100 i den täta trafiken, hade det inte behövt vara så nära en krock.

På hemvägen kom jag ikapp en bil med släp, en XC70 med en Renault Trafic på släpvagnen !!!!, Den låg i mittenfilen då släpet började svänga/vobbla, det var nerförsbacke, såg hur bromsljusen tändes, men den vobblade bara mera, bil och släp var över i båda höger och vänster, for fram o tillbaka som en handske, men slutade innan det gick helt över styr. Jag körde försiktigt om ekipaget, och till min förvåning såg jag att föraren satt och pratade i telefonen, inte mot örat, utan höll telefonen framför munnen och pratade väl troligtvis med högtalarfunktionen.

Uppdaterat: 2018-09-24 22:18

Kommentarer

Jag hörde på radion i morse att en kvinna hade drunknat för att bilen hon färdades i hade kört ner i vattnet. I helgen var det flera olyckor där bilar hade kört in i varandra. I flera fall hade bilarna kört in i mitträcket och passagerarna skadats.
Vore det inte på tiden att förbjuda dessa farliga självkörande bilar och låta föraren själv stå för olyckorna som det var förr i tiden?
Då läste man om bilförare som körde ihop, om bilförare som körde av vägen osv., men nu skyller man allt på bilen!

Uppdaterat: 2021-06-30 09:51
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Det har väl alltid varit fel någon annanstans än bakom ratten? Så länge jag kan minnas har "halka orsakat olyckor".

Egentligen har du rätt i att det är föraren som ska lastas för det som händer i de flesta fall. Det kan förstås hända att något går sönder eller att ett träd faller över fordon, men oftast sitter felet bakom ratten.

Uppdaterat: 2021-06-30 10:05

Dagens mest oväntade upplevelse var att ett av traktens svarta får plötsligt befann sig på vägen framför min mc. Det var inga problem att hinna stanna och sen hoppade han in mellan eltrådarna igen. Jag såg innehavaren och påpekade vad jag sett, men han brukade tydligen rymma så allt var i sin ordning.

Uppdaterat: 2021-07-10 20:27

Ja fårskalles i trafiken finns det bara alltför gott om, men det är ju ändå lättare att acceptera de som sitter på riktiga får.
En fårskalle råkade ut för en kamerablixt idag, 92 på en 80-väg!
Nåja får se vad porträttfotografiet visar.

Uppdaterat: 2021-07-10 20:56
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Blev rädd på riktigt i kväll. Mötte en XC60 i en lång kurva, i en fart som XC60 inte är gjord för. Jag vet att det är ett gupp mitt i kurvan där bilar gör en sidoförflyttning i högre farter, och vår mötespunkt skulle bli där, så jag ställde mig på bromsen. Och det var tur, för Volvon var inne i min fil till hälften efter guppet.
Jag bryr mig inte ett dugg om folk gasar på, men de får ske med viss måtta så bilen håller sig kvar på vägen.

Uppdaterat: 2021-07-11 00:19

Jag är ju inte kompis med VAGs produkter, men det handlar inte om bilarnas egenskaper, utan hur de är att meka med.
En kompis undrade om jag kunde byta bromsar och fixa ett knarrande ljud på en VW buss. Jo bromsarna kan jag byta, och kolla vad som knarrar.
Köpte hem delar och skulle börja, gick bet direkt då bromsskivorna satt med en in 12 10 mm, vilket jag saknade.
Det knarrande var övre fjäderbenslagringarna. Uppifrån sitter de under vindrutan i en grop, gropen var fylld med 5 cm löv o barr, lagringarna täcks av ett inte 100% tätt lock, så regnvatten rinner ner genom lagret.
På en vad jag kallar "normal bil" skruvar man bort fjäderbenet, ställer sig på en bänk och skruvar isär benet. Det går inte på denna, här måste man komprimera fjädrarna på plats i hjulhuset vilket är mycket bökigare än på en bänk.
Så jag sa till kompisen "Du får åka till en verkstad med detta jobb"
Idag när jag hämtade bilen för att byta bromsarna (har skaffat rätt hylsa) så sa kompisen att hon bokat tid för byte av lagringarna.
"Det var ingen större materialkostnad, men väldigt dyr arbetskostnad"
Ja tyvärr, det blir så när tillverkarna ska krångla till det för att spara några kronor vid tillverkningen.

Uppdaterat: 2021-07-11 15:09

På Sporthojsforumet var det en bilmek som hade fått in en BMW med behov av byte av två ventilkåpspackningar. Packningarna kostade 200 kr så BMW hade offererat 50000 för att göra det. Den fristående verkstan hade hamnat på 37000 till slut. Det satt lite bråte i vägen för kåporna.

Uppdaterat: 2021-07-12 09:28

37" !!! Helt galet..

Uppdaterat: 2021-07-12 10:29

Mötte just en MB taxi som nog snart får problem i värmen.
Hela fronten var täckt av en röd/vit plast från en rulle rockwool.

Uppdaterat: 2021-07-15 14:08
Rikard skrev:

Hittade ingen Cirkel K där jag var, men fick syn på en flagga " Truck Diesel"
Hade kollegan i telefonen och frågade, går det tanka där ??
Ja det går.
Men munstycket är ju tjockare ??
Funkar det med.
Jag provade och fick 0,38 liter diesel över kläderna.
Det stinker satan i bilen och jag här 30 mil hem.

Ett tips är att skaffa en liten tratt som Ford har (delnr. 1681668) för då kan du lättare tanka, även med munstycke för lastbilar. Hos en lokal Ford-ÅF där jag köpte min tratt, var den klart billigast och enklast att få tag på.

Uppdaterat: 2021-07-17 00:34
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Ikväll parkerade jag utmed en gata här i stan som är väldigt brant, och gjorde som jag alltid gör av gammal vana, snedställer hjulen in mot trottoarkanten innan jag lämnar bilen. När jag sen går nerför backen så ser jag att av 11 bilar så är det enbart jag och två till som snedställt hjulen så. Hur gör ni andra här? För mig sitter det i ryggraden som nåt jag gör av vana.

Uppdaterat: 2021-07-17 00:54

Skulle nog göra som du Henrik. Hängslen och livrem skadar ju inte...:)

Uppdaterat: 2021-07-17 08:50

Jobbade på billackering för många år sen, vi hade reparerat och hel lackerat en Volvo 164, några veckor senare stod Volvoägaren hos oss igen, bilen var rejält intryckt baktill.
Volvon hade stått parkerad på en gård till ett hyreshus, men på den branta gatan utanför hade handbromsvajern gått av på en bil, hjulen hade varit svängda lite utåt. Bilen hade åkt gatan ner över till andra sidan, över trottoaren, genom en plantering och in i baken på Volvon.
Volvon var så svårt skadad bak, så vi kapade av hela bakpartiet till bakrutan, och köpte en hel bakdel från en bil på skroten.

Uppdaterat: 2021-07-17 12:03

Mötte en gubbe med käpp gående mitt i farbanan på en enkelriktad gata i Uppsala idag. På båda sidor av vägen fanns det mer än fem meter breda gång- och cykelbanor.
En del gör det svårt för sig.

Uppdaterat: 2021-07-17 14:36

I dag såg jag något jag aldrig trodde skulle kunna ske. Troligen lika ovanligt som att få se en enhörning.
En Toyota Avensis stod längs motorvägen, två gubbar stod i diket och rev sig i huvudet, med öppen huv och rejält med blåvit rök som bolmade upp ur motorrummet.
Detta kan väl ändå aldrig ha hänt?

Uppdaterat: 2021-07-31 20:17

Nyp mig... "have you ever seen an Avensis (Corolla) broken down?"

Uppdaterat: 2021-07-31 19:13
Power to the people
Guran skrev:

I dag såg jag något jag aldrig trodde skulle kunna ske. Troligen lika ovanligt som att få se en enhörning.
En Toyota Avensis stod längs motorvägen, två gubbar stod i diket och rev sig i huvudet, med öppen huv och rejält med blåvit rök som bommade upp ur motorrummet.
Detta kan väl ändå aldrig ha hänt?

Du var troligtvis påverkad av något. Det du såg finns inte.

Uppdaterat: 2021-07-31 19:37
Christer skrev:

Guran skrev:
I dag såg jag något jag aldrig trodde skulle kunna ske. Troligen lika ovanligt som att få se en enhörning.
En Toyota Avensis stod längs motorvägen, två gubbar stod i diket och rev sig i huvudet, med öppen huv och rejält med blåvit rök som bommade upp ur motorrummet.
Detta kan väl ändå aldrig ha hänt?

Du var troligtvis påverkad av något. Det du såg finns inte.

Ja jag befarade det efter ett par nätter i Örebro med mat och vin och en fru som löpt runt bland klädaffärer. Inte konstigt man ser syner :)

Uppdaterat: 2021-07-31 20:19

Jag tycker att det blivit allt vanligare med fortkörning med bil med olika släpvagnar som t ex husvagn och jag har på kort tid sett flera ekipage som kört 100 km/ tim. på 100-väg. Någon som lagt märke till det samma?

Uppdaterat: 2021-08-06 22:57
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Fortkörning (=högre än skyltad hastighet) är nog ett allmänt problem idag och bl a för ekipage med nån form av släpvagn. Även på 120-vägar susar många förbi i avsevärt högre fart trots att man håller skyltad hastighet i "GPS-fart". Har tillbringat många mil på vägarna denna sommar och tyvärr tvingats konstatera detta och många av dessa är nog tyvärr att klassificera som "förmånsbilar" - och detta år även livligt representerade av VW Passat av senare årsmodeller och inte bara de i sammanhangen mera "klassiska" fortkörar-märkena. Generaliseringar - tja, kan så vara men det är mina observationer.

Uppdaterat: 2021-08-07 09:58

Jag tycker det är otäckt när man blir omkörd av bilar med släp trots att man ligger något over skyltad fart.
Rekordet för mig var när jag höll 115 (GPS-fart) på en 110-väg och blir snabbt omkörd av en dragbil med ett segelflyg på kärran!
Några mil senare passerade jag den bilen, jag höll samma fart, men den hade saktat ner och höll kanske inte mer än 90.
Det hör till saken att det när jag blev omkörd var ganska mycket trafik som helt hade upphört då jag passerade, jag tycker att det borde varit tvärtom, men jag undrar varför han saktat ner?
Hade han kommit på att han körde med släp?

Uppdaterat: 2021-08-07 10:22
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

saabnisse - råkade ut för precis samma sak och i samma hastighet - enda skillnaden var att det var ett båtsläp med en tämligen stor båt på släpet. Man blev nästan mörkrädd av det beteendet.

Uppdaterat: 2021-08-07 10:26

Mötte en guldfärgad Polestar 1 i Uppsala idag. Det var den första jag sett i trafiken.

Såg en Enyaq taxi häromdagen. Det var också oväntat.

Uppdaterat: 2021-08-07 22:58

Susade förbi Uppsala norrut i går och farthållaren konstant på 130 i 18 mil innan 2+1 tar över och hetsjakten tar över.

Konstaterar som vanligt att merparten av bilägarna envisas att inte använda farthållare eller så är dom bara så dum att dom inta förstår vitsen med den.

Uppdaterat: 2021-08-07 23:20
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html
L. Mäkinen skrev:

Såg en Enyaq taxi häromdagen. Det var också oväntat.

Varför var det oväntat? Det är ju en väldigt rymlig bil i baksätet och Tesla har ju rullat länge som Taxi med god ekonomi för bolagen om jag tolkat det rätt så det är väl inte ett dugg oväntat att det kommer flera eltaxibilar av andra märken nu när det dyker upp med bra räckvidd och lägre inköpspriser? Har redan sett många ID.4 som Taxi med.

Uppdaterat: 2021-08-07 23:21
Henrik M skrev:

Varför var det oväntat? Det är ju en väldigt rymlig bil i baksätet och Tesla har ju rullat länge som Taxi med god ekonomi för bolagen om jag tolkat det rätt så det är väl inte ett dugg oväntat att det kommer flera eltaxibilar av andra märken nu när det dyker upp med bra räckvidd och lägre inköpspriser? Har redan sett många ID.4 som Taxi med.

Det var första elbilen jag sett som taxi som inte var amerikansk.

Uppdaterat: 2021-08-08 20:48
Guran skrev:

I dag såg jag något jag aldrig trodde skulle kunna ske. Troligen lika ovanligt som att få se en enhörning.
En Toyota Avensis stod längs motorvägen, två gubbar stod i diket och rev sig i huvudet, med öppen huv och rejält med blåvit rök som bolmade upp ur motorrummet.
Detta kan väl ändå aldrig ha hänt?

"En gång är ingen gång..." = )

Uppdaterat: 2021-08-08 22:46
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Jag läser text och ser klipp på https://www.tv4.se/artikel/4t3iJBCPNrI05z7eUll3xA/facket-larmar-hat-och-hot-mot-vaegarbetare-oekar att "Facket larmar: Hat och hot mot vägarbetare ökar".

Men med tanke på hur trafiken och samhället ser ut för övrigt, så är jag tyvärr inte förvånad. Tråkig utveckling.

Uppdaterat: 2021-08-08 23:23
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Idag såg jag nått mycket märkligt.
Blev omkörd på Essingeleden av en Mitsubishi Space Star.
Bilen framfördes som föraren hade maffian efter sig, och under den korta stund jag såg bilen besökte den alla 4 filer i ivern att komma fram.
Men det märkligaste var att föraren hade hjälm på sig !!!

Uppdaterat: 2021-08-09 20:20

Kanske att föraren lekte pilot från Star Wars i sin Space Star... = )

Uppdaterat: 2021-08-09 22:27
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.
Rikard skrev:

Jag är ju inte kompis med VAGs produkter, men det handlar inte om bilarnas egenskaper, utan hur de är att meka med.
En kompis undrade om jag kunde byta bromsar och fixa ett knarrande ljud på en VW buss. Jo bromsarna kan jag byta, och kolla vad som knarrar.
Köpte hem delar och skulle börja, gick bet direkt då bromsskivorna satt med en in 12 10 mm, vilket jag saknade.
Det knarrande var övre fjäderbenslagringarna. Uppifrån sitter de under vindrutan i en grop, gropen var fylld med 5 cm löv o barr, lagringarna täcks av ett inte 100% tätt lock, så regnvatten rinner ner genom lagret.
På en vad jag kallar "normal bil" skruvar man bort fjäderbenet, ställer sig på en bänk och skruvar isär benet. Det går inte på denna, här måste man komprimera fjädrarna på plats i hjulhuset vilket är mycket bökigare än på en bänk.
Så jag sa till kompisen "Du får åka till en verkstad med detta jobb"
Idag när jag hämtade bilen för att byta bromsarna (har skaffat rätt hylsa) så sa kompisen att hon bokat tid för byte av lagringarna.
"Det var ingen större materialkostnad, men väldigt dyr arbetskostnad"
Ja tyvärr, det blir så när tillverkarna ska krångla till det för att spara några kronor vid tillverkningen.

Hihi. Rikard. Har du aldrig skruvat i franska bilar?!!

Jag har skruvat i det mesta och tycker inte vag är krångligare än Volvo och andra bilar förutom franskt då som kan vara riktigt bakvända.
Att man behöver udda verktyg som 7 och 9 mm insex och alla andra varianter av torx, tolvkant mm det hör ju till.

Du har väl skruvat lika länge som jag och mins säker franska bilar med generatorn gömd 90 grader bakom motorn med extra brytremskivor för att remmen skulle vridas 90 grader. 😊

Uppdaterat: 2021-08-11 17:59
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Tog in en Laguna i garaget 1 gång, och det var en gång för mycket.

Uppdaterat: 2021-08-11 10:06

Köpte och släpade hem en oregistrerad båtvagn i kväll, drygt 5 mil.
35 km/h på farthållaren borde ge en väldigt låg förbrukning, typ hälften, nollställde innan jag åkte. Men bilen drog bara 5 cl mindre än normalt 0,7 mot 0,75.
Vist påverkar vagnen lite, men den väger 150 kg och borde inte vara nått större luftmotstånd i den farten.
Med det sagt. 40 som man infört på en massa mindre vägar/gator, och även större, kommer inte ge nån miljövinst, bara en massa irritation.

Uppdaterat: 2021-08-14 22:53

Vagnen ökar nog förbrukningen mera än du anar, Rikard. Även om den är hyggligt lätt och olastad. Sen är ju givetvis också 35 km/t inte den mest optimala hastigheten.

Uppdaterat: 2021-08-15 08:27

Det är väl inte för eventuell miljövinst man infört 40, snarare för att öka trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter.

Uppdaterat: 2021-08-15 08:34

Så är det givetvis, Guran. Men man kan ju ändå spekulera runt förbrukning i olika hastigheter. Och skall man nu göra detta så är nog ständiga "fartgupp" mera förödande för förbrukningen än t ex 40-gränsen eftersom dessa "gupp" kräver ideliga inbromsningar med påföljande accelerationer.

Uppdaterat: 2021-08-15 08:42
Pi skrev:

Så är det givetvis, Guran. Men man kan ju ändå spekulera runt förbrukning i olika hastigheter. Och skall man nu göra detta så är nog ständiga "fartgupp" mera förödande för förbrukningen än t ex 40-gränsen eftersom dessa "gupp" kräver ideliga inbromsningar med påföljande accelerationer.

Speciellt som de flesta farthuppen i Sverige är felkonstruerade. Syftet är ju att få folk att sakta in till gällande hastighetsgräns, men man måste nästan alltid krypköra över dom.
I Danmark kan man köra i den skyltade hastigheten över guppen utan att bilen och du själv blir förstörda.

Uppdaterat: 2021-08-15 08:52

Jag minns den u-formade kurvan förbrukning/hastighet i (tror jag) Teknikens Världs biltester för länge sen. Vill minnas att vid 60-70 km/h var förbrukningen som lägst, rätta mig om jag minns fel. Åtminstone med den tidens bilar.

Uppdaterat: 2021-08-15 10:05

Rätt förbrukning kan ju endast ske genom att den anges i kg/timme och om man tänker på det är det ganska naturligt om man får en högre förbrukning per mil i 35 km/t än i 70 km/t. Men effektbehovet ökar ju också avsevärt i högre hastighet och därmed förbrukningen, men det är ju väldigt individuellt mellan olika fordon.
Åker man i 1 km/t får man nog en väldigt hög förbrukning per mil jämfört med om man åker i 100, även om effektbehovet är lågt, men man kör ju väldigt säkert om man bara inte somnar!

Uppdaterat: 2021-08-15 11:21
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre
Rikard skrev:

Köpte och släpade hem en oregistrerad båtvagn i kväll, drygt 5 mil.
35 km/h på farthållaren borde ge en väldigt låg förbrukning, typ hälften, nollställde innan jag åkte. Men bilen drog bara 5 cl mindre än normalt 0,7 mot 0,75.
Vist påverkar vagnen lite, men den väger 150 kg och borde inte vara nått större luftmotstånd i den farten.
Med det sagt. 40 som man infört på en massa mindre vägar/gator, och även större, kommer inte ge nån miljövinst, bara en massa irritation.

Sannolikt hade en elbil förbrukat klart mindre i samma situation som ovan och även där det är 40-väg och hinder av olika slag. Som kanske bekant är ju elbilar som allra snålast i stadstrafik till skillnad från "vanliga" bilar där det är tvärtom.

Uppdaterat: 2021-08-15 22:43
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Nästan fullt krig mellan 2 bilförare på färjan.
Föraren i kö 3 hängde på tutan när en förare i kö 4 ville åka in framför. Båda tutade åkande sakta bredvid varandra mot färjan, när det blev för smalt gav förare 4 upp,,sen fortsatte de att tjivas på färjan.
Problemet till deras tutande var att förare 3 inte läst skylten.
"Fil 3 och 4 sammanväver"

Uppdaterat: 2021-08-23 09:32
Rikard skrev:

Nästan fullt krig mellan 2 bilförare på färjan.

Var det Sven och Pär som inte kunde hålla sams? = )

Uppdaterat: 2021-08-23 23:51
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Verkar som många har stora aggressioner att ta ut på sin omgivning. Igår på väg hem råkade jag ut för den värsta "road rage" jag nånsin sett. En man i övre medelåldern blev totalt skogstokig när jag bytte in i luckan framför honom i köerna ut ut Gbg. Tror ärligt han flippade ut totalt. Han bytte fil och körde ikapp mig på insidan (flera filer) och vevade ner rutan, hängde ut och skrek icke tryckbara okvädningsord blandat med handtecken med än utvevade fingrar och knutna nävar.
Funderade för mig själv hur nån kan bli så irriterad över ett enkelt filbyte? Det var en lucka framför honom, jag såg mig noga för, bedömde hastighet, använde blinkers, kollade igen, bytte i god ordning. I hans värld var det tydligen det fräckaste och mest kränkande nån kunde göra. Hoppas han överlevde för det blodtrycket måste varit kritiskt. My gosh. Livet går vidare.

Uppdaterat: 2021-08-25 15:24
/Hilife
hilife skrev:

Verkar som många har stora aggressioner att ta ut på sin omgivning. Igår på väg hem råkade jag ut för den värsta "road rage" jag nånsin sett. En man i övre medelåldern blev totalt skogstokig när jag bytte in i luckan framför honom i köerna ut ut Gbg. Tror ärligt han flippade ut totalt. Han bytte fil och körde ikapp mig på insidan (flera filer) och vevade ner rutan, hängde ut och skrek icke tryckbara okvädningsord blandat med handtecken med än utvevade fingrar och knutna nävar.
Funderade för mig själv hur nån kan bli så irriterad över ett enkelt filbyte? Det var en lucka framför honom, jag såg mig noga för, bedömde hastighet, använde blinkers, kollade igen, bytte i god ordning. I hans värld var det tydligen det fräckaste och mest kränkande nån kunde göra. Hoppas han överlevde för det blodtrycket måste varit kritiskt. My gosh. Livet går vidare.

Hihi det lät väl helt normalt det du gjorde. :)

Men visst svär man för sig själv en och annan gång när folk kör som idioter eller agerar farlig bromskloss men det blir ju inte mer än så hihi ;)

Uppdaterat: 2021-08-25 15:29
Mina tidigare bilars förbrukningar på spritmonitor.. https://www.spritmonitor.de/en/detail/836524.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/756137.html https://www.spritmonitor.de/en/detail/1120549.html

Åker in på macken före färjan för att tanka, framför mig åker en Auris in och gör samma sak. Aurisen med troligtvis mindre tank är klar före mig och åker iväg med öppen tanklucka.
Kommer ner till färjan, Aurisen står i kön, luckan fortfarande öppen. Aurisen kör på och åker färjan liksom mig. Tanklukkan fortfarande vidöppen.
Auris lucka sitter på vänster sida i samma höjd som backspegeln, den är stor och omöjlig att missa om man slår en flukt i spegeln.
Min slutsats: Föraren av Aurisen använder inte backspeglarna på dörrarna, mycket märkligt för mig som nog kollar i de typ var 10e sekund.
Orden från min körskolelärare sitter kvar "Huvudet ska gå som en propeller mellan speglarna och framrutan"

Uppdaterat: 2021-08-26 00:01

Det är ganska märkligt, men jag har också upptäckt att det finns många bilförare som inte använder speglarna och det är ofta samma figurer som inte använder blinkers, det behöver de inte, de vet ju vart de ska(?).
Jag stod och pratade med en granne och kommenterade en större grusbil som backade ca 300m på vår delvis uppgrävda gata. Han var djupt imponerad av den lilla jäntan som körde och sa att han inte kunde backa alls nu längre, "Jag är så stel i nacken att jag inte ser något bakåt längre", när jag på pekade att han hade speglar ruskade han på huvudet, "De tänker jag inte på att titta i och det blir ju ändå så konstigt"!
När grusbilen stannat gick han fram och berömde jäntan för att hon var så duktig på att backa, "Men du har väl kamera att köra efter?" "Nej" svarade hon "Den kollar jag bara för att se att det är fritt bakom, kör gör jag med hjälp av speglarna, de är mina bästa vänner!"
Det var kul att se hans reaktion, det gav honom något att fundera på!

Uppdaterat: 2021-08-26 08:52
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Trafiken i Lunda Industriområde i Spånga är förändrad eftersom en av de mest använda vägarna är avgrävd. Det gör att vi som ska till ena hörnet av området får köra en omväg förbi ett antal företag. Idag höll min resa på att sluta vid Best Transport. En av deras chaufförer hade tydligen för vana att bara kolla åt höger när han lämnade deras parkering. Ute på vägen fick jag nyttja bromsarna för att slippa få fronten ändrad.
"Det kom ingen igår" är sällan en bra tanke i trafiken.

Uppdaterat: 2021-08-26 10:09

Nyss hemkommen efter en semestervecka på Gotland. Vi åkte i regn en kväll på en väg med 70km/tim. Vi hade en bil framför oss som höll drygt 70 och vi låg bakom i samma hastighet. En BMW X3 ansluter bakom från en anslutande väg.
Efter en stund ser jag längre fram skyltar som markerar skarp kurva till vänster. Då påbörjar BMW:en omkörning. Det kommer samtidigt en mötande bil från den skarpa kurvan. Bilen framför mig saktar farten inför kurvan samtidigt och jag gör likadant och BMW kastar sig in ett par meter framför mig. Mycket olämpligt ställe att göra en omkörning på, det förvånar mig inte att han körde en BMW.

Uppdaterat: 2021-08-26 21:29
Stefan Eriksson skrev:

Efter en stund ser jag längre fram skyltar som markerar skarp kurva till vänster. Då påbörjar BMW:en omkörning. Det kommer samtidigt en mötande bil från den skarpa kurvan.

Jag har flera gånger sett kritiska situationer som denna och ofta har det varit en BMW inblandad, vilket heller inte förvånar mig. Sannolikt är det flera av dessa förare som inte har körkort och som inte är nyktra (alltså har alkohol och/ eller narkotika i kroppen).

Uppdaterat: 2021-08-26 23:48
"Fit for 55" är ett klimatpaketet som bl a innebär att EU ska minska sina växthusgasutsläpp med 55 % till år 2030 (jämfört med 1990 års nivå) och som har det övergripande klimatmålet (enligt den klimatlag som antogs i juni 2021) att hela EU ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Igår och idag hamnade jag bakom bilar med extremt olika konstruktion, men ändå viss charm. Igår var det en Citroën SM där jag inte kunde låta bli att le när jag studerade skillnaden mellan spårvidden fram och den bak.

Idag var det en Porsche 964 Carrera 2, komplett med torkare på bakrutan. Det är inte ofta man ser dem utan stylingattribut.

Uppdaterat: 2021-08-30 21:48