Vi Bilägares forum

F1

F1

Nu är det äntligen dags, om några minuter går starten för årets första lopp och det verkar som det finns en chans att det blir jämnare i år än vad det varit på länge.
Nu måste jag ju erkänna att mitt intresse för motorsport i allmänhet och F1 i synnerhet antagligen är avsevärt större än det är för de flesta av ViBs läsare som ju verkar mer intresserade att spara några ml bränsle per mil eller om bränsle värmaren går eller inte och det är väl inget fel med det.
Men som den miljöbuse jag är så älskar jag ljudet från tusentals hk som bränner upp en mängd bränsle i en avsevärd fart enbart till mitt och hundratusentals andra stollars glädje, men egentligen helt i onödan!

Uppdaterat: 2021-03-28 16:50
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Kommentarer

Det tråkiga med Drive to survive är att de har friserat händelseförloppet och lagt på speakerljud som inte finns i samband med tävlingarna. Det blir larvigt för den som sett säsongen.

Uppdaterat: 2021-04-30 16:19

Det är fan sant Christian Horner är värsta gnällspiken, han verkar inte tåla att få smisk av MB.

Verstappen har ofta hjärnspöken och man hör honom på radion alltid säga till depån att nåt är paj på hans bil.

Uppdaterat: 2021-04-30 16:47

Men jag såg Verstappen när han var knatte i Macau, han är duktig. Inte så bra som vissa tv-kommentatorer verkar tro dock för han fick faktiskt smisk av lilla Sainz när de körde Toro Ross tillsammans

Uppdaterat: 2021-04-30 16:49

Fan aldrig tänkt på det fast nu när du skriver det så kom jag att tänka på det.

Uppdaterat: 2021-04-30 16:51
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.
saabnisse skrev:

Man häpnar över den monumentala okunnighet som framkommer i vissa inlägg här, men det visar att man har väldigt lite kunskap om motorsport i allmänhet och F1 i synnerhet.
Givetvis finns det ingen förare som medvetet kör in i och saboterar för en annan, där är riskerna alltför stora och det är tråkigt att det finns de som tror det i så stor utsträckning att de tar det för en sanning.
Nästan all motorsport kräver oerhört snabba beslut, i de flesta beslut finns naturligtvis ingen tid för eftertanke, besluten tas blixtsnabbt och främst genom erfarenhet, rutin och kunskap om eget och bilens beteende.
Ibland blir det fel och det är olyckligt, men att insinuera att det är medvetet visar bara att man inte vet just någonting.

Det har faktiskt kraschats med avsikt, Benetton är ett av stallen.
https://www.bbc.com/sport/formula1/45459334

Uppdaterat: 2021-04-30 17:02

Håller med Prestigelös, om man är det minsta intresserad av sport/idrott så bör man kunna skilja mellan regelbrott och osportslighet.

Uppdaterat: 2021-04-30 17:43

Ser ut att bli ett intressant lopp. MB och Redbull såg bra ut idag. Redbull verkar vara lite mer lättkörd. MB har mer överstyrt, måste parera mycket mer med ratten för att inte tappa den. Alpine verkar på gång. McLaren och Ferrari lär väl slåss platserna bakom Redbull och MB.

Ser fram emot en svinerifri helg!!!

Uppdaterat: 2021-04-30 17:58

Redbull ger dig viiingar....

Uppdaterat: 2021-04-30 18:44

Kvalet:
Bottas
Hamilton
Verstappen
Perez
Två Mercedes i första startled och därefter två Red Bull. Nu kommer det till Verstappen som alltså kvalat 3:a men kommer göra allt i sin makt att försöka ta starten. Kommer bli tuffa tag till första kurvan. Hamilton står på det smutsiga dvs icke raceline. Var 7 tusendelar bakom Bottas. Kommer alltså handla om Bottas och Verstappen till första kurvan.

Bottas brukar vara långsammare i loppen än Hamilton. Får dock hoppas att Bottas tar starten annars kommer han bara hålla upp Hamilton och Verstappen kommer rinna iväg.

Vore mest intressant om Verstappen tävlade mot Hamilton i morgondagens lopp. Inget ont om Bottas men han är inte på samma nivå som tidigare finska världsmästare som Häkkinen och Raikonnen samt Rosberg som dock tävlade under tysk flagg.

Uppdaterat: 2021-05-01 23:16
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Skum asfalt där det är svårt få grepp. Fattar inte varför de använder sådan typ av asfalt. Samma i Turkiet. Såphalt trots att det är torrt.

Ricciardo är helt slut. Blir förnedrad av Norris

Alonso verkar också sett sina bästa dagar.

I övrigt imponerad av Perez som kör med äldre spec golv än Verstappen men ändå är nära.

Bottas är en tomte, Han får bara köra för Toto Wolff är hans manager. Russel förnedrade honom direkt när de möttes i MB förra året

Uppdaterat: 2021-05-01 23:30

Jag undrar om Ricciardo och Alonso kommer få köra hela säsongen om det fortsätter som nu? Väldigt långt bakom sina team mate. Ricciardo var före Ocon i nästan samtliga kval förra säsongen men i McLaren verkar det gå tyngre. Kanske var något fel på hans inställningar på bilen eller så är han slut? Alonso är med all säkerhet slut. Åldern tar ut sin rätt i F1. Svårt att köra i nästan 40 års ålder. Var världsmästare 2005 och 2006, det är ett tag sedan. 15 år har gått. Undrar hur mycket sitter kvar i Alonsos psyke efter alla andra platser i VM. Speciellt 2010 när Vettel vann VM men Alonso lett VM till sista loppet. Tycker nästan att Alonsos ras började efter 2010 och säsongerna efter gick tyngre och tyngre och han gick inte att känna igen längre.

Uppdaterat: 2021-05-02 00:15
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Grosjeans fel 2010, överfall på Alonso in i första böj på Spa i starten som nästan kostade Alonso livet. Grosjeans bil var någon centimeter från Alonsos huvud. Säkra poäng men blev noll och sedan gick Vettel och vann loppet.

Ricciardo har väl aldrig varit speciellt bra. Blixtrar till i några lopp per säsong bara. Norris kommer knäcka honom

Åter till Alonso, han kommer få problem med Ocon. Ocon rankas som stor talang är väl en MB-förare (kontrakterad) egentligen. Hoppas Alonso kommer igång, gillar honom.

Uppdaterat: 2021-05-02 01:27

Blir mycket intressant om man tittar på den uppställningen som blir nu. Vore roligt om någon McLaren och någon Ferrari förare kunde blanda sig in i leken. Dvs Norris och Sainz.
Som det skrev Alpine hoppas dom håller i och får ordning på bilen mer och mer.

Uppdaterat: 2021-05-02 08:44

Ricciardo är knappast slut som förare. Det är inget som försvinner över vintern och det tar alltid tid att komma in rätt i ett nytt team och vara klar med teknikerna om hur man vill ha saker.

Alonso har alltid varit bra på att få teamet att lyssna på honom och inte på hans teamkamrat. Det har gjort att han varit snabbast i teamet och att de totalt sett gått bakåt som team.

Uppdaterat: 2021-05-02 09:51

Patrik
Norris var riktigt snabb i Q2, fick inte till det i Q3. Tror han kommer vara bra idag. Även Sainz i Ferrari brukar vara bra i lopp

Mäkinen
Jag tycker det är lite svårt att bara peka på föraren om stallet går bakåt. Det är så många parametrar som avgör. Aerodynamik, chassi, motor. Saknas något kan inte föraren trolla.

Uppdaterat: 2021-05-02 12:17

Bottas som vanligt en besvikelse. Hamilton i en klass för sig. Verstappen gjorde det som gick att få ur den bilen. Blir en spännande säsong. Perez första Red Bull andreförare som än så länge klarar att inte komma allt för långt bakom. Förstår inte varför Red Bull offrade honom i detta lopp?

Nästa lopp är väl Barcelona. Där brukar Hamilton vara omöjlig. Vi får se nästa vecka hur det går?

Uppdaterat: 2021-05-03 00:38
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Verstappen får lära sig var bankanten är, tror jag. Två rejäla missar i helgen med högt pris.
Snyggt kört av Hamilton i stort sett hela vägen.

Uppdaterat: 2021-05-03 07:56

Kul att se att även Alpine kan vara med och slåss mot McLaren och Ferrari. Visste ganska tidigt i loppet att Alonso skulle knäcka Ricciardo.

Hamilton körde som han snott bilen, imponerande

Verstappen men speciellt Red Bull fortsätter gnälla, börjar bli tröttsamt. Precis som Mäkinen skriver får de lära sig var banmarkeringen slutar.

Känns som det var länge sedan som Bottas lyckades besegra Verstappen. Tur för MB de har Hamilton.

Norris och Leclerc, duktiga.

Uppdaterat: 2021-05-03 14:17
Bernt Sundström... skrev:

Kul att se att även Alpine kan vara med och slåss mot McLaren och Ferrari. Visste ganska tidigt i loppet att Alonso skulle knäcka Ricciardo.
Hamilton körde som han snott bilen, imponerande
Verstappen men speciellt Red Bull fortsätter gnälla, börjar bli tröttsamt. Precis som Mäkinen skriver får de lära sig var banmarkeringen slutar.
Känns som det var länge sedan som Bottas lyckades besegra Verstappen. Tur för MB de har Hamilton.
Norris och Leclerc, duktiga.

Samtidigt så lyckas Hamilton bevara sina däck otroligt bra trots att han är snabbast, hur gör han?

Uppdaterat: 2021-05-03 15:56

Tror det är en kombination av saker som gör att Hamiltons däck håller längre än Bottas. Kanske lite mjukare inställning på dämpare, lite mindre aggressiva hjulinställningar, körstil mm

Uppdaterat: 2021-05-03 16:34

Många verkar ha svårt att se skillnaden mellan följande inom en sport:

1) Det finns regler som är specifika för en viss sport.
2) Det finns sportslighet och osportslighet - det sistnämnda ställs alltid mot de uppsatta reglerna och bedöms av sportens övergripande organisation.
3) Det finns rättsliga lagar i ett samhälle som gäller också inom en sport/på en arena.

Angående punkt 3: Vi ser idag att åtal ibland väcks mot bland annat tacklingar i ishockey som anses vara misshandel/överfall och som faller under "Allmänt åtal". Alltså, lagar gäller alltid. Överallt.

Det gick sakta när det begav sig mellan Schumacher och Hill, men försök inte tuta i mig att Schumacher inte medvetet styrde rakt in i Hill för orsaka hans bil skada och därigenom själv vinna titeln. Jag tycker att vi ska dra bort en titel från Schumacher så att han har bara sex titlar. (https://www.youtube.com/watch?v=91JoW4mSiZo)

I övrigt blir det nog en spännande säsong 2021, men jag tycker mig redan nu se att Hamilton och Mercedes börjar få övertaget.

Uppdaterat: 2021-05-07 21:15
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

SnookerPro
https://www.youtube.com/watch?v=X5dkG994SE4

Kolla höger bakdäck, hela hjulupphängningen bak trasig

Hamilton är grym. 100 poles. Roligt att det är så jämnt. Alpine, McLaren, Ferrari verkar jämnsnabba.

Uppdaterat: 2021-05-08 21:14

Bernt: Ja, visst var det så, och det visste Schumacher självklart! Så vad gör han? Jo, det vet vi ju ... Synd bara att Hill inte hade lite mer is i magen och väntade. Men visst, det är lätt att säga, särskilt som Hill sannolikt inte hade förstått att Schumacher hade fått punktering, men nog borde Hill ha kunnat räkna med att Schumachers bil var skadad på ett eller annat sätt.

Och visst är Hamilton grym, det är som att han kör ännu bättre nu när han sätts under stenhård press av Verstappen, samtidigt som det bekräftar vilken fantastisk förare han är. Nog var kombinationen Ferrari, Schumacher och Todt enastående men kombinationen Mercedes, Hamilton och Wolff är med råge ännu bättre. Om Hamilton och Wolff stannar kvar i Mercedes ytterligare några säsonger, kommer Hamilton att vinna tio titlar. Får vi se en sådan här superkombination någon mer gång? Sannolikt inte, men om den skulle göra det vågar jag lova att det inte blir under min livstid, och då har jag i alla fall minst 30 år kvar om allt går bra.

Uppdaterat: 2021-05-10 15:20
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Jag tror Hamilton tycker det är roligare nu och därför presterar ännu bättre. Tror han tycker det var tråkigt att bara tävla mot Bottas som är skitdålig i race. Minns inte ens längre när han lyckades klå Verstappen i race. Tycker det börjar bli dags sparka honom för om Perez kommer igång lär det bli svårt vinna konstruktörs-VM för MB. Har börjat ogilla stallet Red Bull. Har ingenting emot Verstappen men Horner är en dryg jävel som bara gnäller. Marko har också börjat kvida. Ferrari tex har jag inte hört ett ljud negativt från trots att även de får stryk. Det vore kul om Hamilton fortsätter men jag tror han kör max 1-2 år till.

Uppdaterat: 2021-05-10 20:22

Snooker
Ifråga om lagar och juridik tar du ett exempel från Sverige och en helt annan sport än F1.
Hur Sverige tillämpar lag betyder inte att Australien skulle göra liknande bedömning ifråga om en krasch inom F1. Frågan är om en sådan krasch ens hade kunnat vara åtalbar i Sverige.

Uppdaterat: 2021-05-10 20:50

Axa, jag skrev inte specifikt om Sverige. Läs igen.

Men oavsett är det självklart att en handling under ett idrottsevenemang som är brottslig, kommer att leda till åtal. Till exempel (för att ändå fortsätta med hockey): https://sverigesradio.se/artikel/1245780

Det Schumacher gjorde föll självklart under punkt 2 i mitt inlägg ovan.

Uppdaterat: 2021-05-11 01:44
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Snooker
Nej. Ett agerande under utövandet av en sport kan inte på förhand fastställas som brottsligt. Det gör man i domstol. Det är heller inte självklart att domstol skulle anse att något brottsligt har hänt även om samma handling ute i samhället skulle ge ett straff.
Den domen som avser misshandeln i hockey är ett undantag men knappast prejudicerande.

Ifråga om något är sportsligt eller osportsligt så faller det i första hand hos domaren/regelövervakaren att bedöma, i andra hand hos organisationen.
Normalt finns det ganska tydliga regler/riktlinjer kring vad som anses är osportsligt.

Som åskådare kan man tycka en hel del kring vad som är osportsligt eller inte enligt reglerna. Men vad man tycker som åskådare saknar betydelse för utfallet hos den som fattar beslut.

Uppdaterat: 2021-05-11 10:56

Axa, jag tror inte att vi kommer längre, men läs mina inlägg igen och ta till dig vad som faktiskt står.

I övrigt har jag noterat att du ofta hamnar i närmast oändliga och fruktlösa diskussioner med i första hand A.L. Jag har ingen lust att ta över A.L:s roll.

Uppdaterat: 2021-05-11 12:46
Vissa personer är födda grälsjuka. Släpp dem och gå vidare. Dessutom: Om du inte tillåter folk att inte respektera dig, kommer de snart att börja betrakta dig som konstig. DET är konstigt.

Snooker
Haha.
Du får tycka vad du vill kring Schumachers agerande men jag försöker bara poängtera att det han inte blev fälld av regelverk eller organisation. Inte heller har frågan prövats i domstol.

Uppdaterat: 2021-05-11 13:35

En sak är säker, skall bli spännande och se nästa GP som går i Monaco 23 Maj.
Vet inte om det är hjärtat eller hjärnan som styr. Jag tror Ferrari blir farliga.

Uppdaterat: 2021-05-11 16:34

Bernt
Man kan ju tycka att det är osportsligt, precis som man kan tycka liknande inom andra idrotter, men det betyder inte att man har rätt och att det ska straffas.

Uppdaterat: 2021-05-11 17:48

Monaco är årets icke-händelse inom F1. Borde köras som Time Attack istället om man överhuvudtaget ska vara där.

Uppdaterat: 2021-05-11 20:02

Tror Monaco kommer passa Red Bull bättre än Mercedes. Tydligen är en kurva i Barcelona som dom flesta i Monaco enligt Rickard Rydell och där var Verstappen snabbast.

@Axa
Vad menar du egentligen? Tycker det var sportsligt beteende i Adelaide 1994? Dessutom gör aset samma sak igen mot Villeneuve i Jerez 1997. 22 procent av alla hans lopp hade han pole, inget som imponerar. Hamilton 37 procent, Ayrton Senna 40 procent. Då ska man även komma ihåg att Schumacher tog många viktpole med minst bensin av alla i tanken, för att först gå i depå. Andra regler som sagt under några år som jag skrev i tidigare inlägg.

Bottas bör väl tävla mot Verstappen och inte Leclerc. Hade bytt bort honom mot Rusell ganska omgående. Han håller inte i loppen. Mercedes behöver två bra förare.

Uppdaterat: 2021-05-12 01:17
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Jag gillar Monaco för det är sådan speciell atmosfär där och även om det inte går att köra om brukar det alltid hända nåt som gör att allt kan ändras på en tusendel. Senna kvaddar innan tunneln i solklar ledning 88. Mansell får punka 92 och tvingas i depå och Senna lyckas precis smita förbi. Hänt mycket där genom åren som blivit klassiska ögonblick. Panis vann väl ett år också när nästan alla bilar framför bröt

Bottas lär nog få smisk av även Leclerc i Monaco utöver sedvanligt smisk från Verstappen. Sparka honom nuuuu

Uppdaterat: 2021-05-12 01:44

Bottas finns kvar för att han är tillräckligt snabb utan att oroa Hamilton. Han fungerar perfekt som störning för att kontrollera strategin hos Red Bull så Hamilton kan vinna. Mer än så behöver man inte.
Russell fördröjde flytten genom att kosta Mercedes några tiotal miljoner. Precis som Bottas är han snabb över ett varv, men hur han fungerar i race mot toppen vet man inte tillräckligt om.

Uppdaterat: 2021-05-12 09:12

Minimats
Nej, om det nu var så att Schumacher styrde in med flit så är det inte ”sportsligt”. Men vad jag eller vi tycker har ju inget med regelverket att göra eller om Schumacher ska fällas för det han gjorde.

Uppdaterat: 2021-05-12 11:08

Russel var snabb i race förra året i Bahrain när han körde MB. Tror inte han är snabb över bara ett varv med bra material.

Men håller med att Bottas nog finns kvar för att behålla harmonin i stallet

Uppdaterat: 2021-05-12 11:45
Axa skrev:

Minimats
Nej, om det nu var så att Schumacher styrde in med flit så är det inte ”sportsligt”. Men vad jag eller vi tycker har ju inget med regelverket att göra eller om Schumacher ska fällas för det han gjorde.

Var det därför han blev av med alla sina VM poäng 1997 för att han inte styrde in med flit? Är du verkligen så naiv att du tror att han hade annat uppsåt i Adelaide 1994? Än i Jerez 1997.
Folkrace utövas inte på F1 bana.

Uppdaterat: 2021-05-12 15:58
Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt.

Tror diskussionen om osportslighet kontra lagbrott gått somliga över huvudet.

Ingen här som påstått att osportslighet inte ska straffas, heller inte att eventuella lagbrott också ska straffas.

Problemet verkar snarare att vad vissa personer anser vara ett lagbrott nödvändigtvis inte behöver vara det, och är inte heller det förren det prövas i domstol.

Vilket inte skett gällande Schumacher.

Osportslig javisst, vid några tillfällen, och straffad därefter, helt i enlighet med gällande reglemente.
Dock inte dömd i domstol, trots vissas önskemål om detta.

Men en personlig åsikt är en personlig åsikt och inte en allenarådande lag, hur fanken skulle det se ut?

Och jämförelsen med folkrace haltar betänkligt, hur sjutton ska en F1- förare kunna vinna nåt om denne ideligen använder sin bil som murbräcka?

Nå, strunta nu i denna pseudo-diskussion och återgå till själva raceandet.

Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Prestigelös skrev:

Tror diskussionen om osportslighet kontra lagbrott gått somliga över huvudet.
Ingen här som påstått att osportslighet inte ska straffas, heller inte att eventuella lagbrott också ska straffas.
Problemet verkar snarare att vad vissa personer anser vara ett lagbrott nödvändigtvis inte behöver vara det, och är inte heller det förren det prövas i domstol.
Vilket inte skett gällande Schumacher.
Osportslig javisst, vid några tillfällen, och straffad därefter, helt i enlighet med gällande reglemente.
Dock inte dömd i domstol, trots vissas önskemål om detta.
Men en personlig åsikt är en personlig åsikt och inte en allenarådande lag, hur fanken skulle det se ut?
Och jämförelsen med folkrace haltar betänkligt, hur sjutton ska en F1- förare kunna vinna nåt om denne ideligen använder sin bil som murbräcka?
Nå, strunta nu i denna pseudo-diskussion och återgå till själva raceandet.

+100 på det.

Uppdaterat: 2021-05-12 20:20
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Den här videon beskriver i detalj bra det som hände i Adelaide 94: https://www.youtube.com/watch?v=X5dkG994SE4

Sedan får var och en dra sina egna slutsatser.

Jag kollar på F1 och förväntar mig världens bästa förare och att de alltid uppträder som sådana. Folkracebeteende hör inte hemma här.

Uppdaterat: 2021-05-13 12:57

Jo det där att gå runt och älta saker mår man ju förbaskat bra av! ;)

Uppdaterat: 2021-05-13 13:30

Och jag kollar på Champions league, VM och EM och förväntar mig världens bästa fotbollsspelare.

Alltså inget fulspel, tjuvsmällar, filmningar, avsiktliga hands, tröjdragningar, vassa armbågar, nedsparkningar, spottloskor osv
Ändå förkommer det i varje match, är jag då väldigt naiv som hoppas på fair play inför varje match eller har jag inte förstått hur idrott och sport fungerar?

Hur som, jag kan njuta av en match ändå trots att min favoritspelare blir skadad och får utgå efter en ful eftersläng, motståndaren utvisad och avstängd i kommande matcher.

Gott så, inte kräver jag att denne spelare sedemera ska åtalas för tilltaget, jag kan ju spelet och dess regler och förstår innebörden och riskerna med att delta, och som åskådare vara maktlös inför detta.

Har man ett annat synsätt kanske man får byta till Snooker eller någon annan icke blodtrycksförhöjande och ofarlig sport.

Uppdaterat: 2023-03-21 08:26

Jag kan föreslå curling eller schack!

Uppdaterat: 2021-05-13 17:09
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Jösses.
Antar att vissa här fortfarande ligger i fosterställning i duschen och gråter till minnena av Schumachers framgångar…

Uppdaterat: 2021-05-13 17:35