Vi Bilägares forum

Ford, tysk eller amerikansk?

Ford, tysk eller amerikansk?

En närstående börjar närma sig bilbyte och frågade mig om råd. Han ville ha en tysk bil, men inte en BMW. Jag föreslog Ford och fick svaret att de ju är amerikanska. Givetvis började de där, men för mig är de modeller som finns här att betrakta som tyska. Håller ni med?

Numera ska man ha ganska bra koll för att omedelbart veta var en bil är tillverkad. Min senaste Ford var tillverkad i Polen. Tror jag...

Uppdaterat: 2021-01-27 08:41

Kommentarer

hultarn skrev:

Kan vi enas om att Ford inte byggt någon slags bilar i England sedan 2013, och gå vidare med det?

Exakt :)

"In 2002, Ford stopped producing passenger cars in the UK, leaving the Southampton-made Transit as their only British-made vehicle. On 26 October 2012, Ford announced that, as part of a larger cutback of their European production capacity, the Southampton factory would close altogether in July 2013, with production for Europe of all the new Transit models shifted to Turkey."

Uppdaterat: 2021-01-29 12:47

Så Ford är turkiska och spanska bilar? Det vill man ju inte ha för det vet man ju hur turkar är...*ironi*

Uppdaterat: 2021-01-29 14:03

Var en bil sätts samman är väl ändå ganska ointressant numera? Monteringen måste till stor del ske med hjälp av robotar eller andra hjälpmedel. Så det som avgör kvaliteten är hur själva produktionsprocessen utformas och inte exakt var fabriken står. Dessutom förproduceras moduler allt mer och den produktionen sker hos någon underleverantör. Då gäller det att biltillverkarens inköpsavdelning har kvalificerad kunskap för ett bra inköp och att testning och kvalitetskontroll fungerar.

Vem som designat min Mondeo vet jag inte, bara att den är ett syskon till Volvo V70/S80 och sammanfogad i Belgien. Den håller ihop extremt bra vilket jag är nöjd med.

Uppdaterat: 2021-01-29 14:48
Mycket vatten har runnit under hjulen...

Jag har haft en amerikanare som var belgisk och en amerikanare som var mexikansk. Jag har haft en japansk bil som var indisk och en svensk bil som var finsk. Idag körde jag en amerikansk bil som är tysk och nu står den parkerad intill en amerikansk bil som är kanadensisk. En bekant har en amerikansk bil som är sydkoreansk, en annan har en japansk bil som är engelsk. Det är inte lätt det här:-)

Uppdaterat: 2021-01-29 18:33

För att återgå till trådstarten, så är onekligen Fords "nationalitetsidentitet" unik i bilbranschen. Jag menar ingen tvekar ju att kalla t.ex. Toyota för japansk, trots att den kan vara tillverkad nästan var som helst i världen.
I Sverige tvistar vi som synes om man ska räkna märket som tyskt eller amerikanskt. I Storbritannien räknas det som brittiskt, i Australien som inhemskt likaså (Sista personbilen från Ford tillverkades dock där 2016).

Uppdaterat: 2021-01-30 17:32