Nästa artikel
Nästa generations snabbladdare kommer till Värmland
Nyheter

Nästa generations snabbladdare kommer till Värmland

Publicerad 5 december 2017 (uppdaterad 5 december 2017)
Nu bygger energibolaget Fortum den första laddstationen i Sverige med en kapacitet på 350 kW.
Sju gånger snabbare laddning, 25 mil på tio minuters laddning. Om bilen klarar av det vill säga, för än så länge finns inga bilar på marknaden som klarar av att ta emot strömmen så snabbt, de är anpassade för dagens laddstationer som oftast ger 50 kW. Bilar med bättre mottagningskapacitet kommer antagligen börja dyka upp i slutet på nästa år, gissar Fortum. Nu går det förstås att ladda äldre elbilar i snabbstationen också, men då går det inte fortare än vanligt.

Den första laddstationen byggs nu i värmländska Kristinehamn, utvald för att koppla samman Oslo och Helsingborg för elbilister. Samtidigt påbörjas ett bygge i Norge och under nästa år kommer ytterligare en station i Sverige och en i Finland.

– Vi har planerat för dessa laddstationer sedan i vårvintras men har varit tvungna att vänta in utvecklingen av själva laddarna och deras olika komponenter. Vi använder den allra senaste tekniken och laddstationerna kommer att vara redo för ultrasnabb laddning när det finns bilar som kan nyttja de höga effekterna. Om det i framtiden kommer bilar som kan ladda på 500 kW kan vi installera en extra effektmodul och klara av att leverera det också, berättar André Schau, ansvarig projektledare, Fortum Charge & Drive.

Diskutera: Hur lång laddtid per körd kilometer är rimligt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-12-06 06:47
milkylainen

Ska bli intressant och se när första förhandlingen om effekt eller effektminskning går åt skogen och laddaren skickar i effekten som blir en sjysst smäll.
Sånt som händer med litiumbatterier ibland när man laddar. Farligt att ladda med höga C-ratings för ett batteri.
RC-bilar som har använt litiumbatterier av alla dess sorter i evigheter är den generella rekommendationen att ladda batteriet i en flamsäker påse under uppsyn.
Både pga händelseförloppet och för individen som ska hantera så stora spänningar (rimligtvis pga effekten) utan överslag eller annat.

#c • Uppdaterat: 2017-12-06 06:49
milkylainen

ViB's kommentarssystem gör lika mycket duplikat som vanligt...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.