Nästa artikel
Bilfrågan: Kommer bilen att starta?
Bilfrågan

Bilfrågan: Kommer bilen att starta?

Publicerad 17 november 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren ska parkera sin Volkswagen Polo från 2002 på flygplatsen i två veckor och är orolig att den inte kommer att starta sen.
”Bilen blir stående vid flygplatsen i 15 dygn nu i höst. Kommer den att starta när jag kommer hem?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en VW Polo, 2002 års modell. Ska åka utomlands och bilen blir stående vid flygplatsen i 15 dygn nu i höst. Bilen har ett batteri som är tre år. Jag har inte haft startproblem tidigare, dock har ju bilen aldrig stått 15 dygn tidigare. Jag kör 20 mil till flygplatsen.  Kommer bilen att starta när jag kommer hem?
Leif A
 
Svar:
Det är väldigt svårt att veta om bilen kommer att starta efter 15 dygn ute. Det beror på flera saker: Hur kallt det har varit, i vilken kondition batteriet är med mera. En del flygplatsparkeringar har starthjälpsservice. Ta kontakt med det/de företag som har parkering vid ”din” flygplats och fråga om de erbjuder hjälp med trilskande bilar. För säkerhets skull bör du också lägga ett par startkablar i bagaget. Då kan du få hjälp av vem som helst.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-11-19 15:51
Anders_O

Jag har haft flertalet olika bilar stående en månad åt gången på långtidsparkering sommar som vinter och det har aldrig varit något problem, även nyare Volvo-bilar tål det uppenbarligen.
Vissa nyare tyska bilar sägs dra ur batteriet snabbare, men jag kan som tidigare talare säger aldrig tänka mig att en gammal Polo med laddat batteri i bra skick skulle vägra starta efter 15 dagar.

#c • Uppdaterat: 2017-11-19 20:21
mso 1000

Efter 20 mil är nog batteriet fulladdat när du är framme på flyget.
Är du osäker om den startar så skruva av batteripolen när du lämnar bilen och skruva tillbaka när du kommer igen.
Batteriet kommer i alla fall ha full startkraft

#d • Uppdaterat: 2017-11-19 23:45
Kalkyl

En Polo kan man väl putta igång

#e • Uppdaterat: 2017-11-18 07:46
milkylainen

Gamla bilar har inga eltjuvar. Såvida de inte har jordfel eller något annat är förlusterna i batteriet över tid små. 2 veckor har jag alltid klarat, även med nya bilar. Så det bör vara helt okej.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.