Nästa artikel
Bilfrågan: Måste jag låta åtgärda min VW?
Bilfrågan

Bilfrågan: Måste jag låta åtgärda min VW?

Publicerad 5 juni 2017 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar om det kan påverka bilens värde negativt att strunta i att göra mjukvaruuppdateringen som Volkswagen erbjuder efter dieselskandalen.
"Vad betyder det för framtiden (försäljning) att jag inte justerat min bil enligt VW:s önskemål efter fusket?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag är en mycket besviken Volkswagen-ägare som fått kallelse för ett halvår sedan till justering av min motor efter VW-fusket. Jag skulle inställa mig i Uppsala, cirka elva mils bilresa från min hemort, utan något som helst tal om kompensation. Detta innebar att jag struntade i att åka dit. Nu har jag läst i media att den justering som VW genomför betyder sämre vridmoment, lägre effekt och högre bensinförbrukning. Detta stärker mig i mitt ställningstagande att inte inställa mig till justering/neddatering av min motor.
Vad betyder det för framtiden (försäljning) att jag inte justerat min bil enligt VW:s önskemål?
Mats Flood
 
Svar:
Det är helt frivilligt att åtgärda motorn och hur det påverkar bilens värde vid en framtida försäljning är svårt att sia om. Säljer du den privat kan det kanske vara en fördel att inte ha justerat motorn eftersom tester har visat att det i vissa fall har försämrat både dragkraft och förbrukning. Men om du byter in bilen hos en VW-handlare kan det vara en nackdel eftersom bilfirman då måste göra uppdateringen innan bilen kan säljas vidare.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Har du eller någon du känner en av Volkswagengruppens bilar som omfattas och har åtgärden gjorts på den bilen?  

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.