Nästa artikel
Oro över olyckor med elbilar
Nyheter

Oro över olyckor med elbilar

Publicerad 15 maj 2017 (uppdaterad 15 maj 2017)
Räddningstjänsten behöver mer kunskap om hur de hanterar elbilar som krockar, för att inte riskera elchocker, enligt en ny rapport.
Räddningstjänsten känner osäkerhet inför hur man på ett säkert sätt hanterar elbilar som krockat.
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, har frågat räddningstjänsten i olika svenska kommuner om hur de arbetar vid trafikolyckor med elfordon inblandade.
– Resultaten visar att räddningspersonalen har liten erfarenhet när det gäller olyckor med elfordon och att de lär sig efter hand som de stöter på problemen, säger Christina Stave, forskare på VTI.

VTI kom fram till att riskerna inte är helt klarlagda när det gäller olyckor med elbilar och att räddningstjänsten behöver mer kunskap i hur man kopplar bort elen på ett säkert sätt om bilen exempelvis hamnat i vattnet, brinner, eller har krockat.

I rapporten, som publiceras i European Transport Research Review påpekar VTI att det är viktigt att räddningstjänsten utbildas i ämnet och har koll på vad det finns för elfordon i trafik, samt hur de identifieras.
 
Diskutera: Tror du att elbilar utgör en större trafikfara än fordon med förbränningsmotorer?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2017-05-16 08:23
mso 1000

Men dom måste väl vara testade i Euro ncap för att få betyget och då måste väl detta beaktats tycker jag. Jag jobbar i industrin och ett antal ggr har våra förhållandevis små batteri backuppar för våra plc system fått kortslutning och det blir inga roliga bränder med giftiga gaser och knall explosioner.

#c • Uppdaterat: 2017-05-16 09:16
LeifV

Ett batteripack borde vara försett med en laddning liknande krockkuddars, = när krockkuddar utlöses så smäller även denna, och delar upp batteriet i så små beståndsdelar som möjligt. T ex att man "spränger bort" kopplingarna mellan batterier/celler och istället för högspänning och kortslutningsrisker får man en massa småbatterier med låga spänningar.

#d • Uppdaterat: 2017-05-17 13:17
N-iklas

Här är det mycket religion i kommentarerna, elbilsentusiaster har en enda kommentar till allt och den låter alltid likadan, konsekvent förnekande av alla problem.

#e • Uppdaterat: 2017-05-15 12:22
milkylainen

Köp in ett par elbilar och börja experimentera? Doppa grejjorna i vatten och mät? Personligen tror jag inte riskerna är större än med brännbara material som diesel och bensin. Men det är mest en vanesak.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.